Pizzasten bäst i test 2024 – Hitta den bästa pizzastenen!

av
1. Weber PizzastenØ 26 cm

2. LotusgrillPizzasten set

3. NapoleonRektangulär Pizzasten

Har du gång på gång försökt efterlikna din lokala pizzerias spröda pizza hemifrån utan att få det resultat som du eftersträvar? En torr botten utan skorpa som får vilken fryspizza som helst att se ut som en gourmeträtt? För amatören med en enkel ugn eller grill hemifrån kan det vara svårt att få den typiska botten som är så eftertraktad. Med en pizzasten som hjälp blir resultatet inte långt ifrån dem professionellas.

En pizzasten, även kallad baksten, är ett billigt och enkelt sätt att förvandla din vanliga ugn till en läcker stenugn som du annars bara skulle kunna drömma om. En pizzasten är en tjockare skiva av sten, allt som oftast granit eller kalksten, som placeras i en vanlig ugn, alternativt en grill, för att efterlikna en stenugn och ge ett resultat som är detsamma.

Bakstenen gör att ugnen håller en jämn och konstant värme samt en hög temperaturnivå, vilket resulterar den karaktäristiska skorpan. Så varför ska du gå ut och äta på restaurang när du kan få liknande resultat hemma? För att hjälpa dig genom djungeln av produkter så har vi därför sammanställt detta pizzasten bäst i test, för att just du ska hitta den pizzasten om passar ju för dina behov.

Vad ska man tänka på när man köper en pizzasten?

När man vill köpa den bästa pizzastenen så finns det en del man ska tänka på. Först och främst så bör du fundera prisklass du vill lägga dig i? En billig sten behöver inte vara sämre än sin dyrare namne men skall stenen hålla under en längre tid kan det vara bättre att satsa på en som kostar något mer och där du får en sten gjord av högkvalitativt material.

En annan aspekt som är bra att ha klar för sig är vilken temperatur du vill att stenen ska kunna hålla. Olika pizzastenar klarar olika temperaturer, allt från 300°c till otroliga 1100°c men för amatörkocken så räcker det med att köpa en sten som ligger på runt 300°c.

Hur använder man pizzastenen?

Innan du använder din pizzasten för första gången så måste du “baka” den innan. Du bakar din nya pizzasten genom att du lägger in den i ugnen och ställer temperaturen på max och låter den vila i ugnen i en timme.

Denna process härdar stenen och och varje gång du använder pizzastenen så kommer den härdas ytterligare.
Vid varje användning måste du förvärma pizzastenen på högsta värme innan du kan grädda pizzan. Om du skulle stoppa in en kall pizzasten tillsammans med pizzan så kommer stenen med största sannolikhet att spricka. Avsvalning av stenen ska även den ske gradvis för att undvik att din sten spricker.

Hur sköter man pizzastenen?

Har du lagt mycket pengar på din pizzasten så vill du naturligtvis att den ska hålla sig intakt och en välskött pizzasten har en lång livstid. Efter användning så låter du stenen svalna innan du försiktigt skrapar av matrester med en metallskrapa. Skölj försiktigt med vatten men undvik att använda kemiska rengöringsmedel såsom diskmedel.

Pizzastenen kan behövas oljas in i början och det gör du lättast med lite matolja innan du “gräddar” stenen i ugnen. De flesta pizzastenar mörknar med tiden och detta är ett tecken på att stenen mognat till sig och då behöva du inte fetta in den mer.

En pizzasten kan allt som oftast användas som ett redskap till tillagning av mat på en grill men får aldrig utsättas för öppen eld då koncentrerad värme kan få stenen att spricka.

Topp 3 bästa pizzastenarna 2024

Fastän pizzastenar är en relativt smal kategori så finns det ändå många att välja på ute på marknaden och för att göra jobbet enklast möjliga för dig så har vi sammanställt denna guide med pizzasten bäst i test för att just du ska hitta den pizzasten som passar dina behov bäst.

Pizzasten 11. Weber Pizzasten Ø 26 cm

Weber Pizzasten tar med sig en bit av Italien in till ditt kök och omvandlar ditt hem till din alldeles egna stenugnspizzeria. Stenen i glaserat stengods sprider värme snabbt och jämnt och förvandlar din pizza till något utöver det vanliga till ett pris av en bråkdel av vad en resa till Italien skulle kosta.

Weber pizzasten har en slitstark yta som varken flisar eller bleks vilket håller stenen som ny fastän den följer dig genom livets festligheter.

I många fall är pizzastenar tunga och otympliga vilket gör att de snabbt hamnar längst bak i skåpet men två integrerade handtag gör att Weber Pizzasten är lätt att lyfta och flytta och gör den till en självklar del i din matlagning.

Se priset här!

2. Lotusgrill Pizzasten set

En sten något dyrare än sina kamrater men ack så värd priset. Lotusgrill Pizzasten har en en speciell konstruktion som fördelar värmen jämt och skapar en konstant bakningstemperatur och används med fördel på en kolgrill som ger pizzan en fantastisk smak.

Stenen absorberar fukt och lämnar ytan krispig och alldeles perfekt vilket skulle få vilken pizzabagare som helst att skaka av avund.  Med handtag fastmonterat i stenen så är det lätt att lyfta stenen på ett ergonomiskt vis utan att skada dig vilket är lätt hänt om du har en sten utan handtag.

Se priset här!

3. Napoleon Rektangulär Pizzasten

Napoleon Rektangulär Pizzasten är en prisvärd pizzasten som gräddar den sprödaste pizza du kan tänka dig och är perfekt för tillagning på grillen.

Den porösa stenen drar ur vätska från degen och ger därför ett luftigt och otroligt krispigt resultat, vare sig du slänger på en pizza eller bakar bröd.  Stenen drar inte åt sig smaker och dofter från det du tillagar och du kan med gott samvete slänga på många klyftor vitlök på din pizza utan att oroa dig för att ditt bröd du bakar nästkommande dag ska förvandlas till ett vitlöksbröd.

Ju mer du använder din pizzasten, ju tåligare kommer den att bli. Napoleon Rektangulär Pizzasten har en unik förmåga att skapa en “non-stick” yta som kommer att göra stenen ännu effektivare.

Se priset här!