Inbyggnadsugn bäst i test 2023 – Hitta den bästa inbyggnadsugnen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. SIEMENS HB63A1620S2. BOSCH HBG672BS13. BLOMBERG BZO 9890 X
SIEMENS HB63A1620SBOSCH HBG672BS1BLOMBERG BZO 9890 X
Se priset härSe priset härSe priset här

Är du ute efter den bästa inbyggnadsugnen på marknaden? Då marknaden är full med olika modeller som alla varierar i kvalitet och funktionalitet så kan det bli svårt att välja den bästa inbyggnadsugnen. Vi har därför sammanställt följande guide med inbyggnadsugn test och tips för att hjälpa dig med att göra valet lite enklare så att du kan hitta den bästa inbyggnadsugnen på marknaden. Häng med!

Vad för olika typer av inbyggnadsugnar finns det?

När man ska köpa en inbyggnadsugn så finns det en del olika saker man behöver tänka på, men det viktigaste är att undersöka och bestämma vilken sorts ugn man är ute efter. Idag finns det en del olika modeller av ugnar på marknaden som alla har olika fördelar och nackdelar.

Varmluftsugn

En varmluftsugn är en form av ugn som använder sig av en fläkt för att sprida värmen för att erbjuda en jämn temperatur i hela ugnen vilket resulterar i att man kan laga många olika sorters mat utan att de tar smak av varandra. En annan fördel med varmluftsugnen är att den inte behöver värmas i förväg vilket resulterar i att den drar mindre ström än en vanlig traditionell ugn, vilket samtidigt är bra för miljön och plånboken.

Ugn med ångfunktion

En ugn med ångfunktion är den typ av ugn som ger den nyttigaste tillagningen av de olika inbyggnadsugnarna som finns tillgängliga på marknaden idag. Tillagning av mat med hjälp av vattenånga ger en varsammare uppvärmning som gör maten betydligt saftigare än tillagning i en vanlig traditionell ugn. En ugn med ångfunktion kan dock kosta en del extra jämfört med en traditionell- eller varmluftsugn.

Traditionell ugn

Den traditionella ugnen gör det både tryggt och enkelt att baka och laga mat. En modern traditionell ugn medför minimalt med förändring och har över och undervärme, samt grill precis som man är van vid, utan krångel. Förutom att denna typ av ugn är väldigt lättanvänd så är den också billig och lämpar sig bra för de som har begränsad ekonomi.

Ska man skaffa en ugn med eller utan självrengöring?

Idag finns det flera olika inbyggnadsugnar som har en funktion inbyggd som rengör ugnen automatiskt efter du lagat klart din mat och detta underlättar då du slipper skrubba ugnen ofta. Mat och fett som stelnat bränns bort och allt du behöver göra är att sopa bort askan från ugnen. Detta är ett bra val om du vill slippa att rengöra din ugn ofta, men denna funktion kan kosta en del extra beroende på märke.

Inbyggnadsugn bäst i test

Då det finns många olika inbyggnadsugnar på marknaden så har vi sammanställt tester av olika varmluftsugnar för att hjälpa dig att hitta den bästa inbyggnadsugnen just för dig, oavsett om du är ute efter en ugn med gourmet känsla eller en helt vanlig traditionell ugn.

1. Siemens HB63A1620S

HB63A1620S är en lite mer avancerad inbyggnadsugn som bygger på varmluftsteknik från företaget Siemens med en volym på hela 65 liter. Ugnen har en väldigt stilren design och en stor display som låter dig att hålla koll information angående ugnens status med mera.

Denna ugn har sex stycken olika ugnsfunktioner som till exempel undervärme, varmluft plus, över- och undervärme samt flera olika grillfunktioner. Det finns även en inbyggd stektermometer i ugnen som gör det enkelt att alltid få lika bra resultat vid tillagning av mat.

Ugnen har även en inbyggd funktion som heter ActiveClean som är en pyrolytisk rengöringsmetod där fett och matrester förbränns i en hög temperatur så att du slipper spendera tid på att rengöra din ugn. Förutom allt detta så har även ugnen stöd för snabb start så att du slipper spendera massa tid på att vänta för att ugnen ska bli varm och på så sätt spar detta även ström.

HB63A1620S är en mycket bra ugn som erbjuder väldigt många funktioner och är även väldigt prisvärd, sen så är det en av de mest populära inbyggnadsugnarna på marknaden idag. Vi anser därför att detta är en av de bästa ugnarna på marknaden och vi gör därför denna inbyggnadsugn bäst i test.

Se priset här!

2. Bosch HBG672BS1

Bosch HBG672BS1 är en inbyggnadsugn som är lite större och har en total volym på hela 71L, vilket gör att denna ugn även passar för lite större hushåll.

Ugnen bygger på en teknik som Bosch kallar 4D-Hotair som är en varmluftsfunktion som ger en jämn värmetillförsel i hela ugnen och säkerhetsställer perfekta resultat oavsett nivå.

För att du ska kunna i lyckas i köket, oavsett erfarenhet, så har denna ugn ett autopilotläge med 10 stycken olika lägen som automatiskt räknar ut hur lång tid maten behöver vara inne i ugnen och på vilka grader.

Alla dessa inställningar görs direkt på ugnens stora TFT-display som också är enkel att använda då den har en tydlig och enkel kontrollring med text och symboler.

Ugnen har precis som ugnen från Siemens även stöd för pyrolys som gör det enkelt att rengöra ugnen, utan att behöva spendera en massa tid på att skrapa av fett och matrester. Allt du behöver göra är att aktivera rengöringsläget och vänta en stund, sedan är det bara att sopa bort askan som bildats i botten av ugnen.

Överlag så är denna ugn en mycket bra ugn som erbjuder en stor mängd olika funktioner som gör livet enklare så att man kan fokusera på att laga mat och mindre på att ställa in sin ugn. Priset är dock högre och denna ugn erbjuder snarlika funktioner som Siemens ugn, men denna ugn från Bosch är fortfarande ett utmärkt val om du är ute efter en väldigt kompetent inbyggnadsugn av bra kvalitet.

Se priset här!

3. Blomberg BZO 9890 X

BZO 9890 X är en ugn från företaget Blomberg som är lite mer rymlig än övriga modeller och är även en av de säkraste inbyggnadsugnarna som vi har testat.

Denna ugnen har en volym på hela 80 L och detta betyder att den är utmärkt även för större hushåll. Den är även utrustad med ett luktfilter om olyckan skulle vara framme och man bränner maten. Denna ugn har även en låg energiförbrukning och är certifierad enligt energiklass A.

Denna ugnen har som övriga ugnar som vi testat även inbyggt stöd för pyrolys, men det som utmärker denna ugnen är att den har ett inbyggt lås när pyrolysprogrammet är aktivt.

Detta för att man inte ska bränna sig och för att det ska vara så säkert som möjligt.
Denna ugnen från Blomberg är en av de dyraste som vi testat och därför så är den kanske inte det perfekta valet om du inte önskar att spendera så mycket pengar. Vi anser dock att det är en väldigt bra ugn då den är väldigt säker och stor, men priset är lite väl högt för att vi ska kunna ge den titeln bäst i test.

Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.