Grönsakssvarv bäst i test 2024 – Hitta den bästa grönsakssvarven

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagarenochkocken.se, Fyndiq.se, CDON, Kitchentime och Coolstuff.se.

1. LURCH SPIRALI2. SPIRELLI SPIRALSKÄRARE3. VEGGIE TWISTER

Har du aldrig hört talas om en grönsakssvarv? Det hade inte jag heller om jag ska vara helt ärlig. Men jag är säkert som du och många andra när jag säger att jag älskar pasta men försöker undvika ett överdrivet intag av kolhydrater, delvis på grund av formen men också p.g.a energin och hälsan. Så vad har grönsakssvarvar med pasta att göra? Allting och mycket mer!

I detta grönsakssvarv bäst i test kommer vi gå igenom de allra bästa svarvarna för att du lätt ska få insyn på vilken du ska välja. Innan vi hugger in i resulaten så ska vi gå igenom vad man ska tänka på när man köper grönsakssvarv, samt vad en grönsakssvarv faktiskt är. Häng med!

Vad är en grönsakssvarv?

Med en grönsakssvarv så kan du ta vilken grönsak som helst och förvandla den, som genom ren magi, till något som liknar pasta men som är mycket mycket bättre för dig! Och om man tänker efter, är det inte formen av pasta som man egentligen njuter av? Smakar pasta i sig speciellt bra? Med smör och salt, givetvis, men utan då? Degen i sig är väl inte så god?

Om man gör exempelvis zucchini-pasta, även kallat zoodles, och lägger till smör och salt så blir det ju fantastiskt bra! Så resonerar iallafall jag, vilket har gjort att jag har kommit till slutsatsen att en grönsakssvarv är ett absolut måste i mitt kök! Då kan jag strimla morötter, zucchini, auberginer eller rödbetor och äta hur mycket “pasta” jag vill utan att ha dåligt samvete och utan att bli sådär trött och seg som man kan bli av deg!

Så nu när du kanske har bestämt dig för att en grönsakssvarv är något för dig så kanske du undrar vilken du ska köpa. Det finns ju några stycken att välja på, men vilken är den bästa grönsakssvarven? Jag har testat fem stycken som skiljer sig åt litegrann och recenserat dem nedan. Läs igenom så ska du nog hitta en som både passar dig och som både kan förgylla dina stunder i köket samt förbättra din hälsa på längre sikt!

Spiralizer bäst i test

1. LURCH SPIRALI

Lurch är ett tyskt företag som har varit med och sett till att grönsakssvarvar har fått ett starkt genomslag på köksutrustnings-marknaden. Många recept utgår till och med numera ifrån att man har en grönsakssvarv hemma i sitt kök och mycket av detta är tack vare, eller på grund av, Lurch. Denna svarv är kanske den bästa som går att hitta. Den är kanske även den dyraste som går att köpa, just på grund av föregående kommentar, men det gör ingenting tycker jag.

Spiralen kostar omkring 400 kronor, beroende på var du köper den och jag måste säga att även om det är en av de dyrare svarvarna så är det ett otroligt bra pris för ett sådant användbart redskap som det faktiskt är. Denna svarv kommer med tre olika typer av blad för att kunna svarva tre olika typer av “pasta”. Med dessa tre blad kan du svarva fram smala “nudlar”, tjockare “spagetti” och tunna långa remsor, lite som tagliatelle-pastan och det blir verkligen ett vackert resultat. Bladen är dessutom så pass vassa så att man knappt behöver ta i när man svarvar, vilket är ett stort plus. 

Lurch Spirali är mycket enkel att använda. Den är relativt stor men står stabilt på köksbänken och förflyttar sig inte när man använder den, delvis tack vare sina sugfötter. Efter att du stoppat i ditt val av grönsak eller rotfrukt så är det bara att snurra på spaken och ut kommer den fantastiska nya formen av din annars så trista grönsak. Man kan verkligen ha hur mycket kul som helst med denna svarv. Så fort jag använde den första gången så blev jag otroligt sugen på att testa alla möjliga varianter och blandningar.

Det spelar ingen roll hur stor din grönsak är, för man ställer enkelt in hur nära eller långt ifrån “snurran” ska vara ifrån bladen som hyvlar. Och om grönsaken skulle vara för stor för svarven så är det bara ett klyva den på mitten innan svarvning. Det är så pass enkelt att ett barn kan använda detta. Det enda negativa kanske är just detta. Den är inte så barnsäker. Med väldigt vassa blad och dess enkelhet att använda så bör man nog se till att den är oåtkomlig för just barn, men det är väl något man redan tänker på gällande annan vass utrustning såsom till exempel köksknivar.

Se priset här!

2. SPIRELLI SPIRALSKÄRARE

Om man känner att man inte har så mycket plats i sitt kök så finns det en mindre variant av grönsakssvarv i Spirelli Spiralskärare. Denna svarv är en handhållen sådan och är kanske fyra gånger mindre än Lurch Spirali. Det finns många fördelar med detta men även några nackdelar.

Fördelarna med denna svarv är först och främst att den är lite billigare än Spirali. Dessutom är den kanske ännu enklare att använda då den tar mindre plats och det hela går mycket snabbare. Att ta fram den, svarva lite snabbt, för att sedan diska den och plocka undan den, går mycket snabbare än med Spirali. Det kan underlätta ganska mycket i matlagningen att ha ett verktyg som är så pass smidigt som en handhållen grönsakssvarv snarare än en spiromat. En annan fördel är också att man kan ta fram den medan man äter och svarva på lite grönsaker över sin tallrik, något som blir betydligt mer omständligt med en “stationär” svarv.

Nackdelarna med Spirelli Spiralskärare är väl att den “bara” kan svarva två typer av “pasta”; en tjock och en smal. Även om detta räcker väldigt långt så är det kanske inte lika roligt som med Spirali då möjligheterna blir begränsade. Det ska dock sägas att man kommer långt med dessa två varianter och man kanske inte direkt behöver fler, även om “the more the merrier” alltid är sant.

En annan nackdel kan vara att denna svarv endast hanterar mindre grönsaker. Men då får man inte glömma bort att, precis som jag sa angående föregående svarv, det går ju ganska enkelt att skära en grönsak på mitten så att den blir mindre och helt plötsligt är problemet ur världen. För cirka 300 kronor, beroende på var man köper den, så är detta en riktigt bra investering till ditt kök och för din hälsa. 

Se priset här!

3. VEGGIE TWISTER

En annan väldigt populär handhållen grönsakssvarv är Veggie Twister från schweiziska Betty Bossi. Denna svarv är väldigt likvärdig Spirellin men med en väsentlig skillnad i utseendet. Nu kanske inte utseendet spelar så stor roll för köksutrustning, men kanske kan det göra matlagningen an aning trevligare? Veggie Twister finns nämligen i grön eller i rosa färg och den ser väldigt trevlig ut. På många ställen kostar den ungefär lika mycket som Spirelli men den går att hitta för så lite som 150 kronor. Bortsett från priset och färgen, finns det någon anledning att välja just denna?

Fördelarna med denna svarv, förutom färgen och priset,  är att den är väldigt svår att skära sig på då bladen gömmer sig inuti en cylinder. Detta gör svarven både barnsäker men även vuxensäker. Det är nämligen inte helt ovanligt att vuxna människor är klumpiga och själva råkar illa ut när det kommer till vassa föremål.  Dessutom är denna svarv kanske något enklare att använda än Spirellin.

Nackdelen med Veggie Twister är att mindre grönsaker blir svårare att strimla till långa spiraler. Det känns som att den är utformad för att passa lite större grönsaker och detta ser jag som en ganska stor nackdel. Men sen när jag tänker efter så vet jag inte om jag är så intresserad av att svarva sparris?

För det låga priset som detta verktyg går att hitta samt med de härliga färgerna som finns att välja på så känner jag mig väldigt nöjd med Veggie Twister. Precis som de föregående två svarvarna så är detta en fantastiskt bra investering.

Se priset här!

4. GURKTWISTER

Om du känner att det verkar kul och användbart med en grönsakssvarv men du känner samtidigt att du inte riktigt ännu är beredd att lägga flera hundra kronor på en, då är Gurktwister ditt alternativ! Denna svarv är otroligt billig och går att hitta för så lite som 40 kronor. Vad är haken då?

Som du kanske redan har gissat så är denna svarv mycket mer begränsad än de andra tre svarvarna som jag har testat. Den här kan endast strimla en form och det är tjocka remsor. Dessutom så klarar den endast av långa och smala grönsaker medan tjockare grönsaker knappt går att strimla alls. Men som jag redan nämnt ett par gånger; lösningen på detta kan ju vara så enkel som att skära grönsaken tills att den passar även denna svarv. Svårare blir det dock med korta och tjocka grönsaker.

Även denna är superenkelt att använda. Den är formad som en stor mutter med tunna blad inuti samt med en ganska trevlig grön färg. Gurktwister är både enkel och smidig och man kan ha den i vilken kökslåda som helst då den är väldigt liten. Med andra ord tar den ingen plats eller tid när du ska ta fram den , använda den, diska den eller plocka undan den. Detta och det låga priset gör att jag verkligen gillar även denna, jämförelsevis lågkvalitativa grönsakssvarven.

Se priset här!

5. Zyliss JULIENNESKÄRARE

Den absolut enklaste skäraren av alla måste nog vara Zyliss Julienneskärare. Jag vet inte riktigt om jag ska kalla detta för en grönsakssvarv men den gör väl i princip samma sak. Det här ser mer ut som en grönsaks-skalare eller en osthyvel och funkar även lite som en sådan. Skillnaden är att denna hyvlar grönsaker till strimlor.

Det som är bra med denna skärare, och varför jag tog med den i testet, är för att den kan användas på i princip allt. Då den skalar grönsaker och då man inte behöver “få plats” med en särskild form inuti, så är den kanske på sätt och vis mest användbar av alla. Däremot så blir det ju lite klurigare att strimla eller skala grönsaker som är runda och ojämna, även om det givetvis går att göra.

Det som är mindre bra med denna simpla skärare är att man inte kan få till alla de roliga formerna av “pasta”, spiraler och remsor som ju förgyller så mycket. Men priset ligger på runt 150 kronor och i och med att skäraren är så liten och smidig så kan man i princip slänga ner den i besticklådan. Om man gillar enkelhet och utrymme  och inte bryr sig så mycket om vackra strimlor så är det faktiskt värt att ta sig en titt på denna skärare.

Se priset här!

Slutsats

I vårt grönsakssvarv bäst i test blir nog Lurch Spirali eftersom den är så fantastiskt kul att använda. Jag är lite av en estet själv så jag uppskattar roliga färger och former. Men istället för att utse en vinnare i testen så skulle jag snarare vilja lyfta fram alla grönsakssvarvar som vinnare bara av att vara just grönsakssvarvar. I dagens samhälle och dagens matproduktions-industri så blir ens medvetenhet om den egna hälsan extra viktig. Massproduktion av mat har sina nackdelar och mycket av det vi äter innehåller allt ifrån besprutning, av vad man rent av kan kalla för gifter, till alldeles för många kalorier. En lösning på detta hälsoproblem som vi ser är att äta mer grönsaker och gärna egenodlade. Ekologiska grönsaker är det mest pålitliga och det snällaste för din hälsa.

Problemet är ju att många tycker det är så trist att äta just grönsaker. Det är här grönsakssvarvarna hjälper till så mycket. På bara några sekunder så kan en trist grönsak förändras till någonting som både ser mycket roligare ut och faktiskt smakar bättre! Morötter eller zucchinis i spagetti-form ger faktiskt en annan smakupplevelse än vad de gör i sin ursprungliga form och framförallt en ny upplevelse jämfört med vad du är van vid.

Dessutom är det så enkelt att byta ut dåliga kolhydrater i form av pasta till att göra din egna hälsosamma grönsakspasta. Ge det ett försök! Investera i en grönsakssvarv, vilken som helst, och se hur det känns. Kanske kommer det sluta med att du helt enkelt föredrar grönsaker framför både pasta, potatis, snabbmat eller andra kaloririka produkter som du är så van vid att köpa och konsumera. Kanske kommer det dessutom göra att du börjar älska att laga mat hemma istället för att beställa från den där lokala pizzerian eller kvarterskrogen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.