Pannlampa bäst i test 2022 – Hitta den bästa pannlampan

av
1. LED LENSER SEO-52. LUMONITE COMPASS 10003. BLACK DIAMOND REVOLT

 

Detta inlägg innehåller reklam i form av annonslänkar för Outnorth.se.

Pannlampor är kanske inget du har funderat så mycket på. Du kanske undrar vad du ska med en pannlampa till, om du nu inte är en aktiv löpare som gillar att ta en runda på kvällen och/eller i skogen där det inte är så väldigt upplyst. Eller så kanske du gillar att meka med bilar och är en flitig användare av just pannlampor. Oavsett vilket så vill jag påstå att pannlampor är mycket användbara produkter i många områden, inte bara för kvällslöpning eller mekande med bilar, men även områden där du kanske stött på problem tidigare men inte riktigt tänkt på att just pannlampor skulle kunna vara lösningen.

I mitt pannlampa bäst i test kommer jag gå igenom de bästa pannlamporna som finns att köpa just nu, detta för att få dig att få en klarare bild av vilken pannlampa du ska köpa. Men innan vi går in på resultaten av mitt pannlampa bäst i test är det dags att gå igenom varför man bör köpa en pannlampa och vad du bör ha i åtanke. Nu kör vi!

Varför köpa pannlampa?

Pannlampor kan vara mycket användbara för friluftsaktiviteter såsom till exempel löpning, hundsport, hundpromenader, fiske, fjällvandring, skidåkning, golf, klättring, skridskoåkning, cykling och en hel del andra sporter.

Dessutom kan de som sagt vara väldigt bra att ha för att meka med bilar men även för att jaga till exempel mördarsniglar, arbeta i gruvor, forska i grottor eller i skogar samt att söka efter försvunna människor. De kan dessutom göra sig väldigt bra i andra former av äventyr och diverse upptäcktsfärder. Eller varför inte övernattning utomhus i tält vid till exempel en camping?

Så nu kanske du tänker att du behöver en pannlampa trots allt. Eller så har du redan en men känner att du skulle behöva en ny, en bättre eller kanske någon bekvämare. Jag har testat 5 stycken olika pannlampor i mitt pannlampa bäst i test. Dessa pannlampor anses vara några av de bästa på marknaden. Jag har försökt hitta den bästa pannlampan men jag har även försökt att variera olika typer av pannlampor för att du ska kunna hitta någon som passar just dig.

Nu är det väl kanske så att de flesta lampor är ganska likvärdiga generellt sett, men du kanske eftersöker något mer specifikt såsom bättre batteritid, en enklare och bekvämare passform till huvudet eller kanske en extra stark ficklampa. Oavsett vad du söker eller behöver så känns det som att du inte behöver söka dig längre än till detta pannlampa bäst i test. Jag är ganska säker på att du hittar vad du behöver bland dessa fem. De täcker nämligen de flesta behov för att kunna lysa upp vardagen, så att säga.

Pannlampa bäst i test

Jag har testat och gått igenom hela 20 stycken olika modeller av pannlampor, för att kunna utse pannlampa bäst i test. Jag har nedan sammanställt ett pannlampa bäst i test på 5 olika produkten, som är de bästa pannlamporna. Detta är alltså crème de la crème av pannlampor. Nu hugger vi in på den första produkten!

1. LED LENSER SEO-5

En av de bästa pannlamporna på marknaden är Led Lenser SEO-5. Den är åtminstone en av de mest populära och jag förstår verkligen varför. Den är en av de pannlampor som lyser längst med upp till hela 120 meter. På den svagaste ljusstyrkan så lyser den ändå så långt som 40 meter.

Så om man inte behöver lysa så långt så kan man spara på batterierna och ändå få en räckvidd på 40 meter. Det tycker jag är ganska så hyggligt! Dessutom så väger denna pannlampa bara 105 gram och det är väldigt lättviktigt för att annars vara en ganska avancerat lampa med väldigt bra batterier.

På lägsta ljusstyrkan så räcker batteriet i hela 25 timmar. Om man däremot kör på full styrka och 120 meters räckvidd så räcker batteriet bara 7 timmar. Men dessa 7 timmar räcker ju gott och väl! Särskilt om man ska ut på löpning eller om man ska exempelvis meka med bilen och har nya batterier och ett batteribyte nära till hands.

Denna pannlampa har även funktioner såsom olika typer av fokus. Man kan ställa in den för ljusspridning så att den lyser upp en bred yta runtomkring dig men man kan även välja att ha en fokuserad ljusstråle. Med andra ord så passar lampan till alla möjlig olika aktiviteter och den håller sig dessutom levande länge. Den känns även väldigt lätt att ha på huvudet på grund av sin låga vikt.

Detta anser jag vara en enorm fördel. Här kan några enstaka gram göra stor skillnad. När jag bar denna pannlampa så märkte jag knappt av att jag hade den på huvudet. Detta är såklart en fördel i vilken aktivitet eller vilket användningsområde som helst men jag fann det extra skönt när jag använde den för löpning.

För ett par hundralappar så kan jag inte säga att jag hittade några specifika nackdelar med Led Lenser SEO-5. Den gör sitt jobb och den gör det bra. Det enda negativa man skulle kunna se med denna lampa skulle väl vara priset, men å andra sidan finns det mycket dyrare pannlampor så jag vet inte om jag känner att priset är orimligt, snarare tvärtom. Helt klart värdig en plats i vårt pannlampa bäst i test!

Se priset här!

2. LUMONITE COMPASS 1000

Den dyraste pannlampan i detta pannlampa bäst i test är Lumonite Compass 1000. Varför är den dyrast? En av anledningarna är att den har 1000 lumen och därav även namnet. För er som inte vad lumen är så är det SI-enheten för ljusflöde.

Utan att gå in på teknikaliteter så kan man enkelt uttryckt säga att ju mer lumen desto starkare lampa. Så om man behöver en stark pannlampa så är detta definitivt den stora vinnaren.

Det finns fyra olika lägen för Lumonite Compass 1000 och de är 80. 280, 630 eller 1000. Dessa siffror syftar alltså på antal lumen som varje läge använder sig av. En anledning till att lampan kan vara så mycket starkare än andra pannlampor är för att den drivs av ett 18650-batteri till skillnad från standard AA- eller AAA-batterier.

Detta bidrar tyvärr även till en lite högre vikt, vilket kanske kan kännas lite trist. Lampan väger 138 gram och det är väl lite i det tyngsta laget när det kommer till pannlampor. Jag skulle säga att denna lampa inte gör sig bäst för löpning, i jämförelse med de andra lamporna i detta test, men kanske snarare för situationer där du behöver mycket och starkt ljus, d.v.s undersökning av grottor, sökande efter människor eller andra “upptäcktsfärder” eller liknande.

En nackdel med Lumonite Compass 1000 blir ju naturligtvis att den högsta styrkan gör så att batteriet inte räcker lika länge som det gör hos andra pannlampor. På högsta styrkan kommer vi upp i 5 timmar batteri-liv hos Compass 1000. Däremot lyser den upp till hela 135 meter så den kan ju sin sak, så att säga!

Däremot kanske man inte alltid behöver den absolut starkaste nivån utan man kan ju som sagt ändra mellan 4 olika lägen och i de andra lägena så är batteritiden relativt imponerande. Dessa olika lägen är därmed också en ganska stor fördel med denna lampa då man själv kan styra, till viss del, hur länge batteriet ska räcka.

En mycket bra pannlampa för de som inte löper utan för de som söker ljuset! Se och hitta bäst med Lumonite Compass 1000.

Se priset här!

3. BLACK DIAMOND REVOLT

För de som inte söker efter att skaffa en pannlampa till en specifik aktivitet eller för de som kanske är mer bekymrade om batterier och batteritid så är Black Diamond Revolt ett riktigt bra alternativ. Med denna pannlampa så kan man ladda batterierna via USB, vilket är relativt unikt för pannlampor.

Det kan vara skönt att slippa tänka på att köpa nya batterier och att behöva byta batterier stup i kvarten, särskilt om man är på en plats utan “batteri-affärer” i närheten. Black Diamond Revolt funkar dock även med vanliga AAA-batterier också.

Vad det gäller batteritid så är detta den stora vinnaren. Batteriet lever så länge som 12 timmar på hög ljusstyrka och det är riktigt imponerande. Med andra ord så kanske detta är lampan för dig som ska vara ute på någon aktivitet extra länge, som till exempel längre vandringar eller övernattningar i en skog eller liknande.

Däremot är nackdelarna med denna lampa att den har ganska svag ljusstyrka, svagast i vårt pannlampa bäst i test faktiskt. En annan nackdel är att USB-laddningen endast funkar med Black Diamonds egna batterier, men å andra sidan, om man nu skaffar dem en gång så behöver man ju aldrig skaffa något annat? Så detta kanske inte riktigt är en nackdel.

Men sedan så är denna pannlampa möjligtvis en av de minst bekväma av alla då den inte har någon rem som går ovanpå huvudet utan endast runt. Det kan göra att den inte sitter lika bra som andra och då kanske man måste lägga tid på att rätta till den och man måste kanske vara lite mer försiktig i sina huvudrörelser.

Dessa nackdelar väger Revolt dock upp med tack vare sitt rimliga pris på ett par hundralappar och en mycket låg vikt på 97 gram. Helt klart värt en investering om du behöver lång batteritid.

Se priset här!

4. BLACK DIAMOND ION

Då har vi kommit till den billigaste lampan i hela mitt pannlampa bäst i test; Ion, även denna en produkt av Black Diamond. Denna lampa går att hitta för så lite som 200 kronor och det är ett riktigt bra pris för en relativt bra pannlampa måste jag säga.

Självklart innebär detta vissa begränsningar för vad den kan göra och hur starkt den kan lysa, men återigen så beror allt på vad du ska använda den till. Jag vill påstå att denna funkar till det mesta, även om den inte håller samma höga klass som de andra lite dyrare varianterna.

Fördelarna med Black Diamond Ion är naturligtvis att den har ett väldigt lågt pris men även att den väger så väldigt lite! 48 gram känns som luft och den blir därmed väldigt lätt att bära med sig överallt. Den är så pass lätt att den till och med går att bära i fickan utan att det känns jobbigt.

Dessutom har den en väldigt imponerande batteritid! På starkaste nivån lyser den cirka 8 timmar vilket jag tycker är väldigt generöst för en sådan billigt pannlampa. Men det stora utropstecknet är att den lyser i upp till 200 timmar på svagaste styrkan! Förvisso lyser den ju inte särskilt starkt på denna nivå men om man bara behöver ett svagt ljus men under en lång tid så vinner ju Black Diamond Ion alla dagar i veckan.

Nackdelarna är väl ganska givna. En billigare produkt har ofta begränsade funktioner. Det är väl en universal regel på nåt sätt. Black Diamond Ion har ett svagare ljus och lämpar sig inte lika bra som de andra lamporna i mitt pannlampa bäst i test gör, i vissa förhållanden, även om den fortfarande funkar. Dessutom sitter den kanske inte jättebra på huvudet.

Det finns bekvämare pannlampor om jag säger så. De bästa användningsområdena för denna pannlampa är till exempel mekning av bilar eller fotande med systemkamera i mörkare miljöer där du behöver se kameran men inte så mycket mer. Då gör den sig riktigt användbar! Och om du bara behöver en pannlampa till några enstaka tillfällen och kanske inte vill investera så mycket så är detta lampan för dig! Den gör sitt jobb, tro inget annat.

Se priset här!

BÄSTA PANNLAMPAN FÖR LÖPNING

1. SILVA TRAIL RUNNER 2 160LM

Kanske är löpning det största användningsområdet för pannlampor, så jag kände att jag specifikt måste utse vinnaren när det kommer till löpning.

Även om jag tidigare nämnde att SEO-5 knappt märks av på huvudet så blir Silva Trail Runner 2 vinnaren när det kommer till bekvämlighet, först och främst. Denna pannlampa är nämligen byggd med breda spännen som är täckta av silikon-remsor för en ännu bättre känsla.

Detta gör även att blodcirkulationen inte stoppas lika mycket som den kan göra med andra mindre bekväma pannlampor som inte sitter lika bra. Som ni kanske förstår så är detta en ganska väsentlig fördel, särskilt när det kommer till just löpning. Så om du är löpare och söker efter en pannlampa som inte behöver lysa så långt men som är bekväm så är detta definitivt det bästa alternativet för dig.

Trail Runner 2 lyser bara 45 meter men behöver du verkligen en längre räckvidd om du ska ut och löpa? Min personliga åsikt är att man definitivt inte behöver det. Om man ska träna eller dra ut på en löparrunda så är ens egna fokus det viktigaste, varför denna pannlampa är så bra då den glöms bort tack vare sin bekväma utformning. Trots att den väger 122 gram och därmed är en av de lite tyngre i mitt pannlampor bäst i test, så sitter den så pass bra att vikten egentligen inte spelar någon större roll.

Dessutom har denna pannlampa 3 olika lägen med sina två LED-lampor; Strobe, vidvinkel punktfokus samt endast vidvinkel. Detta är användbart då du kanske behöver lysa upp på olika sätt beroende på var du löper. Löper du exempelvis i skogen så kanske det är användbart att lysa upp mer fokuserat och längre för att följa exempelvis en sick-sackande stig. Om du löper på vägar så kanske vidvinkel-läget är nödvändigt för att hålla kolla på trafik och cyklister och annat, för både din och andras säkerhet.

Trail Runner 2 har ett externt batteri som sitter på baksidan, vilket delvis bidrar till dess tyngd men även till att lampan inte hoppar upp och ner lika mycket på pannan, vilket också bidrar till att denna lampa är en bra pannlampa för löpning. Alla vet ju hur jobbigt det kan vara att löpa med till exempel en mössa eller ett pannband som glider av eller hörlurar som inte sitter fast ordentligt när man löper.

Dessa störande moment leder ju till att man måste stanna upp och fixa till dessa saker vilket kan leda till en hel del frustration och till att man tappar fokuset och sitt momentum när man är ute och löper. Dessa störningsmoment uppstår inte med Silva Trail Runner 2!

Se priset här!

Slutsats

Så vilken utser jag till pannlampa bäst i test? Alla är vinnare i mina ögon. Allt beror på vad du ska använda den till. Olika aktiviteter kräver olika hög prestanda i olika funktioner och jag känner att jag har fått med pannlamporna som är bäst i olika kategorier; bäst batteritid, bekvämast, starkast ljus, flest funktioner och billigast.

Det viktigaste för dig att tänka på innan du investerar i en pannlampa är att komma fram till vilken av dessa saker som du är i störst behov av. Köp inte en pannlampa bara för att den låter bra eller för att den är dyr (och därmed “bör vara bäst”) men inte heller för att den är billigast (och man sparar pengar). Hitta lampan som gör det du behöver och investera sen i denna utan att tänka så mycket på priset.

Och om man ändå känner att man inte riktigt behöver en pannlampa så tycker jag att man ska fundera en extra gång på detta. Att kunna se ordentligt i mörka miljöer, oavsett vad det är man sysslar med, är viktigare än man kanske tror även om man inte känner det där direkta eller spontana behovet av det. I vissa fall handlar det om både din och andras personliga säkerhet.

Och vid sidan av detta så kan jag även nämna att jag hade mycket kul när jag testade dessa lampor! Det är faktiskt inte bara nyttigt och användbart med pannlampor, det är kan även vara väldigt roligt i många olika sammanhang. Att leta efter försvunna objekt under soffan, att gå på upptäcktsfärd i skogen eller andra mindre upplysta områden, att gå upp på natten och göra sig en macka utan att störa rumskompisar med att tända den stora lampan är alla exempel på vardagssituationer som du kanske inte har tänkt på där en pannlampa kan göra sig både värdefull och kul.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.