Kolfilterfläkt bäst i test 2024 – Hitta den bästa kolfilterfläkten

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. ELECTROLUX EFC60151X2. BOSCH DWW067A503. THERMEX PRESTON LL
ELECTROLUX EFC60151XBOSCH DWW067A50THERMEX PRESTON LL
Se priset härSe priset härSe priset här

Vi tar för givet att du vet vad man bör hålla utkik efter vid val av kolfilterfläck och hoppar rakt in i de allra bästa kolfilterfläktarna i vårt kolfilterfläkt bäst i test. Vi börjar med att lista samtliga produkter från från plats 1 till 3 och sedan så djupdyker vi i varför just de olika produkterna förtjänar den plats den fått i våra recensioner. Häng med!

Topp 3 Bästa Kolfilterfläktar 2024

1. Electrolux EFC60151X

Detta är en köksfläkt med ett lägre pris som passar perfekt till dig som är ute efter någonting för ett lite mindre kök. Om du till exempel äger en lägenhet så är detta helt klart en fläkt att ha i åtanke då den uppfyller de allra flesta behov som man kan ha i ett mindre kök.

Fläkten har en utformning som verkligen lockar till sig blicken vilket gör att den stilrena utformningen spelar stor roll.

Denna köksfläkt är vägghängd vilket gör att den är relativt enkel att installera. Väl på plats så klarar den en kapacitet på 430 m3/h vilket är mer än tillräckligt för att hålla matos och annan lukt borta från resten av lägenheten.

Något som är värt att nämna är dock att storleken på fläkten samt kapaciteten gör att den passar bäst till dig med ett mindre kök och med en mindre budget. En stor fördel med denna fläkt från electrolux är dock att den är kompatibel med kolfilter vilket gör att du inte behöver ha en utblåsningskanal för att kunna installera den. Köp helt enkelt till ett kolfilter så kan du använda den till recirkulation.

Denna fläkt från Electrolux är tillverkad i rostfritt stål och har ingen glasskärm. Den har en intern motor med en maximal ljudnivå på 67 dB och en minimal ljudnivå på 53 dB. Du behöver alltså inte oroa dig över att den ska vara allt för högljudd.

Den ligger i energiklassen E och har en årlig energiförbrukning på 94 kWh/år. Om du ska ansluta den till en utblåsningskanal så är anslutningen 150 mm så det är inga konstigheter där.

Se priset här!

Min upplevelse

Jag beställde fläkten online från Whiteaway och fick den levererad efter endast ett par dagar. För en mindre summa så bar de in fläkten i huset och tog även med sig den gammla fläkten när de gav sig av. Installeringen av fläkten var busenkel då den sätts upp direkt på väggen.

Jag hade även köpt till ett kolfiberfilter då detta utöver att vara en köksfläkt bäst i test även är en kolfilterfläkt bäst i test.

Väl installerad så fungerade fläkten klockrent och den är helt klart tillräckligt kraftfull för att möta alla behov som man kan ha av en köksfläkt i en lägenhet.

Fördelar med denna fläkt:

 • Lågt pris
 • Mindre formgivning, passar lägenheter utmärkt
 • Möjlighet att köpa till kolfilter

Nackdelar med denna fläkt:

 • Den ligger i energiklassen E
 • Det ingår inget kolfilter
 • Om man har ett större kök så får den lilla fläkten få kämpa rejält
Se priset här!

2. Bosch DWW067A50

Denna köksfläkt är tillverkad i rostfritt stål i en pyramiddesign och mäter 60cm. Då en väggmonterad köksfläkt är bland det första som man ser när man kommer in i köket så är det väldigt viktigt att din köksfläkt har en design som du tycker om.

Och det är svårt att ogilla denna köksfläkten från Bosch då det robusta rostfria stålet drar till sig blicken likt en magnet.

Den klarar ett intensivluftflöde på 680 m3/h om du använder en utblåsningskanal och 360 m3/h vid återcirkulation. Den är otroligt enkel att installera och kommer med Easy mounting System som förenklar monteringen av fläkten en hel del.

Priset på produkten är lite högre men du får även en hel del mer för dina pengar vilket gör att det kan vara väl värt investeringen som det innebär att skaffa denna fläkt. Designen är väldigt stilren och den är även väldigt tystgående då den har en ljudnivå på endast 44dB. Detta i kombination med att den har ett A i energiklassning gör att det är lätt att förstå varför fläkten har ett lite högre pris.

Fläkten har även LED-belysning vilket gör att du får energisnål belysning över spisen vilket gör att du till exempel kan ha släckt i taket för att vara skonsam mot miljön. En annan funktion med just denna fläkt som är väldigt smidig är intensivläget som automatiskt återgår till normalläget efter 6 minuter. Du behöver alltså inte själv komma ihåg att vrida ned fläkten om du har använt intensivläget utan den sköter det på egen hand.

Eftersom att det är en fläkt av större dimension så väger den även en hel del med sina 15 kg. Det är alltså väldigt viktigt att se till att man fäster fläkten ordentligt då ett stålobjekt som väger 15kg kan göra en hel del skada om det rasar ned från ett par meters höjd på väggen.

Det är heller inget tvång att ha en utblåsningskanal då du helt enkelt kan köpa till ett kolfilter för att använda fläkten till recirkulation. En fördel med denna fläkt från Bosch är att den kommer med ett fettfilter med ram som gör att du enkelt kan rengöra din fläkt från fett efter att du har använt den till att ta bort matos och annan lukt.

Se priset här!

Min upplevelse

Jag beställde denna fläkt av Bosch från Buildor.se och fick hem den efter fem dagar. Den fria frakten uppskattades då den väger en hel del med sina femton kilo. Vikten gjorde även att jag behövde ha en hjälpande hand när det gällde att installera denna bjässe. Bosch’s Easy mountain System gjorde dock processen enklare och det tog endast någon timme att avsluta installationen.

Väl på plats så var det dags att prova på hur bra fläkten är, och svaret är riktigt bra. Trots att den högre prislappen på fläkten kan vara avskräckande så är den helt klart värd sitt pris då den hanterar matos och annan lukt väldigt effektivt. Förvånande nog så avger den väldigt lite ljud med sina 44dB vilket gör att den passar utmärkt till dig som vill undvika en högljudd fläkt.

jag valde dock att köpa till ett kolfilter då detta är en kolfilterfläkt bäst i test. Även installationen av filtret var väldigt enkelt och trots att fläkten klarar av större volymer om man har en utblåsningskanal så räcker det nästan med de 360 m3/h som man kan få med recirkulation.

Fördelar med denna fläkt:

 • Stor och väldesignad formgivning
 • Möjlighet att köpa till kolfilter för recirkulation
 • Tystgående med endast 44dB
 • Justerbar höjd

Nackdelar med denna fläkt:

 • Ett högt pris
 • Det ingår inget kolfilter
Se priset här!

3. Thermex Preston ll

Detta är en köksfläkt som passar dig som inte har ett allt för litet eller allt för stort kök, ett normalstort kök helt enkelt. Fläkten är vägghängd och har en minimal utformning vilket gör att den helt klart är värd att fundera över.

Den är tillverkad i rostfritt stål och svart glas och är en så kallad snedställd köksfläkt vilket innebär att den har en inbyggd vinkel istället för att helt enkelt hänga över spisen och sticka ut allt för långt från väggen.

Detta gör att den passar utmärkt för dig som inte har allt för högt till tak eller som har dåligt med plats i köket.

Det som är smidigast med denna fläkt från Thermex är att den svarta glasskärmen gör mer än att ge fläkten ett stilrent utseende. Den skyddar nämligen komponenterna i fläkten från stänk och damm vilket har en liknande effekt som ett fettfilter i en mer konventionell köksfläkt. Du behöver helt enkelt endast torka av glaset för att rengöra fläkten vilket gör att den är otroligt enkel att hålla efter.

Trots att denna fläkt kommer med ett relativt högt pris så har den ett antal funktioner som är bra att ha i en köksfläkt och en annan fördel är att fläkten ser rejält exklusiv ut i sin utformning. Det kan alltså vara väl värt investeringen för att få tag i en kolfilterfläkt som ser riktigt bra ut. På tal om kolfilter så kan du enkelt använda denna fläkt från Thermex till recirkulation om du köper till ett kolfilter. Du behöver alltså inte ha någon utblåsningskanal för att kunna använda denna köksfläkt.

Fläkten har energiklass A och har en årlig förbrukning på 53 kWh/år vilket är helt okej. Ljudnivån på fläkten är 56dB vilket inte är allt för lågt men heller inte allt för högt, det är helt enkelt en acceptabel fläkt att ha i köket. Det är dock värt att nämna att kolfilter inte ingår och att du får köpa till det på egen hand om du planerar att använda fläkten till recirkulation.

Se priset här!

Min upplevelse

Jag beställde denna fläkt av Thermex från webben och fick hem den efter endast tre dagar. Jag betalade lite extra för att få fläkten inburen då jag gärna slipper släpa på tunga produkter om det finns en möjlighet till det. Det allra första som slog mig när jag först packade upp fläkten var den stilrena designen och hur det svarta glaset verkligen verkar förhöja kvaliteten en hel del.

Det var relativt enkelt att installera fläkten vilket är fördelen med vägghängda fläktar. När jag provade fläkten för att se hur väl den hanterar matos och annan lukt så blev jag positivt överraskad då den tog hand om allt matos väldigt enkelt. Ljudnivån var dock lite högre än vad jag personligen skulle vilja se från en fläkt vid denna prispunkt.

Det är dock inte något som man inte kan vänja sig vid och det är mer en smaksak än något annat. Fläkten har fyra olika hastigheter och en inbyggd timer vilket är välkommet. Jag valde att köpa till ett kolfilter då det är sådana fläktar som vi testar här.

Även detta var väldigt enkelt att installera och är något som helt klart rekommenderas för dig som antingen inte har någon utblåsningskanal eller som helt enkelt inte vill behöva koppla upp din fläkt till den då det är otroligt enkelt att använda sig av kolfilter i denna fläkt från Thermex.

Fördelar med denna fläkt:

 • Formgivningen är väldigt lyxig till ett rimligt pris
 • Justerbar höjd
 • Kolfilter kan köpas till för användning till recirkulation

Nackdelar med denna fläkt:

 • Det ingår inget kolfilter
 • Relativt högljudd med tanke på priset
Se priset här!

Kolfilterfläkt bäst i test

Nu är det dags att se vilken av produkterna som egentligen är bäst i test. Alla fläktar har möjlighet att använda kolfilter då detta är en kolfilterfläkt bäst i test.

Ljudnivå

När det gäller ljudnivå så skiljer det sig en hel del mellan de minsta och högsta ljudnivåerna som gäller. Det är även viktigt att komma ihåg att bara för att en fläkt är mer högljudd än en annan så är den inte nödvändigtvis sämre, det kan helt enkelt handla om en storleksskillnad.

 • Thermex: 56dB – 67dB
 • Electrolux: 53dB – 67 dB
 • Bosch: 44dB – 58 dB

Trots att fläkten från Bosch är allra tystast så är det även den minsta fläkten som var med i testet. Den tystaste fläkten i relation till sin storlek var Electrolux bjässe som ändå är relativt tyst.

Kapacitet

Här kan du se maxkapaciteten för de olika fläktarna för att kunna se vilken av dem som är mest kraftfull. Eftersom vi endast nämner maxstyrkan så är det den högsta möjliga hastigheten som gäller.

 • Thermex: 774 m3/h
 • Electrolux: 430m3/h
 • Bosch: 680 m3/h

När det gäller maxkapaciteten så är det Thermex som är bäst utan tvekan. Detta är dock något som behövs då utformningen är snedställd vilket innebär att ett starkare sug krävs för att verkligen absorbera allt matos och annan lukt som behöver hanteras med hjälp av fläkten.

Vilken fläkt är vinnaren i kolfilterfläkt bäst i test?

Vinnaren av denna bäst i test är Thermex Preston ll som utöver att ha den starkaste kapaciteten av alla fläktar som var med i testet även har en relativt låg ljudnivå. Något som inte direkt skadar är dock utformningen på denna fläkt som är stilren, modern och gör fläkten otroligt enkel att hålla ren.

Allt man behöver göra är att torka av den med en trasa, svårare än så är det inte. Det var även den enklaste fläkten att installera ett kolfilter i vilket vägde in en hel del eftesom att detta bäst i test gällde kolfilterfläktar. Trots att det var lite av en besvikelse att ingen av fläktarna i testet levereras med ett kolfilter som du sedan helt enkelt installerar så är det väldigt enkelt att köpa till ett kolfilter oavsett vilken modell du än väljer att köpa till ditt eget kök.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.