Häcksax bäst i test 2024 – Hitta den bästa häcksaxen

av

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Buildor.se

1. AL-KO STÅNGHÄCKSAX HTA 36 LI2. STIGA HÄCKSAX SHT 48 AE3. ALPINA MULTITOOL MT 2148 LI

 

När våren är på väg och fåglarna börjar kvittra ute i trädgårdarna, får vi svenskar en rejäl lust att gå ut och vårstäda i trädgårdarna. Och faktum är att blad och knoppar kan slå ut hux flux om det är ljummet och soligt ute. Snart står häckarna i full blom och det dröjer inte lång tid förrän de börjar bli lite vildvuxna och skymmer utsikten. Då är det bra att ha en häcksax, minsann.

Riktigt stora häckar måste förmodligen ansas med en kraftfullare trimmer, speciellt om du vill forma dem, men för det slutliga arbetet och fin-touchen krävs en bra häcksax. Att ansa sin trädgård är förmodligen ett av de mest arbetskrävande momenten. Ryggen och nacken påverkas ordentligt och det blir både en hel del böj-och-sträck övningar som gör att du kan känna dig riktigt mörbultad efteråt. Man kan aldrig tillverka en så pass bra häcksax att du helt slipper smärtorna som detta kan innebära, men du kan åtminstone köpa en bra sax som gör jobbet så bra som möjligt.

Eftersom du rör på dig i stort sett hela tiden, är det nödvändigt att välja en häcksax av god kvalitet och som helst inte har några sladdar som snor sig kring benen eller stegen du står på. Detta kan också få förödande konsekvenser om du ramlar.

I artikeln följer så småningom ett bäst i test på just häcksaxar.

Från forna tiders saxar till brummande instrument

När man tänker på häcksaxar, kanske man ser ett vanligt större sax-liknande redskap framför sig. Och så var det också förr. Men idag finns det smarta och finurliga saxar som även fungerar som eldrivna redskap för att fin-forma dina häckar. En annan typ är sekatören som har ett enda blad med en egg i bågformat. Just den är till för att klippa ned mindre grenar.

Häcksaxar kommer alltså i en uppsjö av varianter och modeller med olika funktioner. Vi har den traditionella saxen som verkligen ser ut som en sax. Och vi har en eldriven eller batteridriven variant som kan klippa större häckar snabbare. Häcksaxar finns även som bensindrivna redskap och då handlar det givetvis om tyngre produkter. Mellan dessa modeller finns häcktrimmers som finslipar och fixar till spretiga grenar. Så nog har man att välja på, alltid.

Fördelen med de olika typerna av häcksaxar

Häcksaxar finns alltså som eldrivna, batteridrivna eller bensindrivna, med den sistnämnda som ovanligare variant för privatpersoner i jämförelse med de andra. Väljer man en batteridriven modell, slipper man problemen med sladdar som snor sig kring benen och man har fördelen att arbeta var man vill. Batteriet kan dessutom vanligtvis användas till andra trädgårdsredskap.

Dock måste man se till att hela tiden ladda batteriet, annars står man där glad i hågen. De sämre batteridrivna saxarna kan urladdas på bara 20 minuter och detta kan vara riktigt irriterande om man är mitt uppe i arbetet. Dessutom så kan laddningstiden på vissa batterier variera enormt mycket. En del tar någon halvtimme att ladda upp och andra flera timmar.

Fördelen med en eldriven häcksax är att man vanligtvis slipper kruxet med urladdade batterier när man håller på att jobba. Oftast använder man en trimmer eller en manuell häcksax i kombination med en eldriven. Trimmern gör då jobbet som innebär finslipet.

De bensindrivna häcksaxarna är visserligen mindre miljövänliga men klarar i regel av större häckar på snabbare tid. Dessa modeller används vanligen till parker, landskap och större allmänna trädgårdar, då de ofta har innovativa funktioner och kan skapa roliga och unika former på häckarna. Dessa häcksaxar kostar också vanligtvis mer än de mindre eldrivna och lättare redskapen som vi har listat i vårt bäst i test.

Hur ska man klippa sin häck?

Det är inte bara att sätta igång maskinen och börja ansa. Först och främst bör man ha fått tag på en bra häcksax, annars kan det både skada en själv och häcken i sig. Ja, faktiskt så kan en dålig häcksax göra negativa avtryck på en häck och detta innebär inte bara till utseendet. Grenarna bör klippas eller skäras rakt av och detta ska göras minst en gång om året för att hålla häcken i trim.

Om snittytan på grenarna är spretiga eller går sönder när man skär, så är risken för angrepp av skadedjur betydligt enklare. Tänk också på att helst klippa en A-formad häck. Då når solen ner till alla blad och häcken får den näring den behöver hela vägen ned.

När det gäller ens egen hållning när man klipper en häck, så står balansen i fokus. Att maskinerna har för mycket vikt antingen framåt eller bakåt, gör att man står fel och därmed snittar fel. En häcksax ska alltså vara välbalanserad. Klarar man av en tung maskin är det helt okey, men det viktiga är hur man lutar sig. Sedan är det naturligtvis en fördel om maskinen är tystlåten och inte vibrerar för mycket.

Detta kan också påverka hur man klipper. Sist men inte minst; glöm inte skyddsutrustning: skyddsglasögon, skyddsväst och handskar. Detta kan vara lätt att glömma men är en räddare i nöden om olyckan är framme. Låt även dem som vistas i närheten ha på sig någon form av utrustning, eftersom grenarna lätt kan flyga iväg.

Efter att du har klippt häcken, bör grenarna och avfallet direkt åka ned i en sopsäck för att tas till avfallsstationen, alternativt åka rätt ned i en kompostkvarn som maler ned grenarna till flis. Annars riskerar du att grenarna flyger runt och kan ställa till med skada.

Dessutom är det verkligen inte snyggt att ha en tomt med massa nedsågade grenar som ligger i högar. Grenarna ska helst läggas ned i kompostkvarnen så snart som möjligt när de är färska. Då blir dessutom fliset finare. Det kan du använda som markläggning eller hälla i komposten, vilket du vill. men jut markläggning är både ekologiskt och snyggt att täcka sina gångar och stigar på tomten med.

Att välja häcksax

Eftersom det finns ett så stort utbud av häcksaxar, kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. Kanske du har läst dig igenom en massa kundomdömen eller bäst i tester utan att ännu veta vilken du borde köpa. De frågor du bör ställa dig innan du läser igenom detta häcksax bäst i test som följer och innan du börjar snegla åt ett visst märke eller modell, är hur ofta du tänker klippa din häck och hur din häck ser ut.

Har den tjocka grenar, är den hög, vad vill du göra med den samt vilken styrka har du som ska utföra arbetet? Har du inte en tjock eller grov häck, kan du välja en litet enklare modell och är det tjocka grenar som ska ansas och trimmas, bör du går på en kraftfullare variant.

En elnät-driven häcksax lämpar sig bäst för mindre häckar då sladden hela tiden kan råka i vägen. Är du proffs bör du bör du satsa på en bensindriven sax men om du har en vanlig villa och vill trimma din relativt höga häck, finns det en rad funktionella batteridrivna häcksaxar som gör jobbet storartat. Se bara till att välja en där batteriet inte tar timmar att ladda eller där det slutar fungera efter en halvtimme.

Detta är en anledning till att en del istället väljer bensindrivna, men om du vill värna om miljön så kanske du bör undvika dem. Dock är dagens modeller oftast mer miljövänliga än gårdagens med tystare motor som släpper ut mindre avgaser.

Självklart bör du också köpa en sax som du klarar av. Om du inte är van att klippa häckar eller har svårt att förstå hur dessa prylar är funtade, så bör du inte ta den mest kraftfulla motorn som kan skrämma livet ur dig vid första anblick. ta hellre en liten mindre och lättare variant som inte sliter ut dig direkt. Detta gäller även om du är man och strävar efter en riktigt grabbig häcksax. Välj en modell som du behärskar och därmed basta.

Det man ska tänka på när man ska köpa häcksax

Det är flera moment som en häcksax ska klara av. Här följer några av dem och dessa egenskaper har vi också tagit hänsyn till när vi gjort vårt häcksax bäst i test.

  • En häcksax prestanda är nummer ett. Hur tjocka grenar klarar den att klippa av egentligen? Hur stor del av en häck kan den ansa i ett enda svep, och om den är batteridriven, hur lång tid innan batteriet måste laddas om?
  • Användarvänlighet och ergonomi. Hur känns häcksaxen i handen? Hur tung är den? Finns det några föremål som man kan skada sig på? Vibrerar den eller låter den förskräckligt? Finns det vridbara handtag? Är den lätt att förstå sig på? Är knappar och reglage lätt att komma åt?
  • Häcksaxens konstruktion. I vilket material kommer den i? Hur långt är själva svärdet/svärden? var sitter knapparna? Finns det startspärr?

Förutom dessa frågor vill du att din häcksax ska göra jobbet direkt utan att du behöver gå över med en sekatör eller ta en omgång till med saxen. Vissa häcksaxar klipper inte rakt av utan lämnar efter sig spretiga partier eller snörpta grenar och detta vill man helst undvika när man köper den.

Något man bör hålla utkik efter när man köper en häcksax, är dödmansknappen eller startspärren. Saxar kan vara olika utrustade och detta är två funktioner. Vi börjar med dödmansknappen. Det låter kanske lite kusligt, men den är oumbärlig för din säkerhet.

Vissa kan tycka att den är lite jobbig så fort man släpper maskinen eller slutar klippa, men i det långa loppet är det en smart funktion. Hellre välja säkerhet före det osäkra. För er som inte riktigt vet vad en dödmansknapp gör, ska vi förklara det här innan du läster detta bäst i test.

En dödmansknapp är en knapp som sitter nära till hands vid eller på handtaget och som du hela tiden måste hålla nere för att maskiner ska gå. Du kan alltså inte sätta på den som en vanlig startknapp och stänga av saxen när du själv känner för det. Dödmansknappen behöver inte vara samma som startknappen men efter det att du tryckt på start, måste denna knapp hållas nedtryckt för att saxen ska kunna klippa.

När du släpper taget om den, slutar även saxen att klippa. Om detta är en bra eller irriterande egenskap hos en sax, kan bara du besluta om. En del tycker den är mycket viktig medans andra bara tycker den känns störande och gör att kan får ont i fingret som ständigt måste hålla ned knappen i fråga. På vissa maskiner delas den upp i flera steg så att saxen fortfarande går men långsammare, och på andra saxar är det en enda knapp som antingen slår på eller av maskinen.

I annat fall kan häcksaxen istället vara utrustad med startspärr som vi nämnde ovan. En startspärr fungerar lite på samma sätt som dödmansknappen men du behöver inte trycka in den hela tiden. En startspärr ska vara lättillgänglig och enkel att aktivera.

Det är nämligen så att du måste nå den varje gång du släpper taget om häcksaxens andra knappar. Så om spärren sitter längre ifrån, måste du först vrida och vända eller titta efter så att du trycker på rätt knapp och detta blir lite frustrerande under klippningen.

Topp 3 bästa häcksax 2024

Nedan kan du läsa om tre utvalda häcksax-modeller som vi har blivit lite extra intresserade av och listat i ett sammanställt bäst i test. Givetvis har vi tagit hänsyn till egenskaperna listade ovan samt hur olika behov kan se ut respektive häckarna.

Modellerna i testet kommer från märkena Stiga, AL-KO och Alpina. Ett bäst i test ger emellertid endast ett förslag på vilken produkt du kan köpa. Det ger samtidigt en indikation på hur bra den klarar av jobbet. Men hur den känns för dig personligen är helt upp till dig.

1. AL-KO Stånghäcksax HTA 36 LI

Som den mest prisvärda varianten här i vårt bäst i test, har vi utsett AL-KO Stånghäcksax som budgetvarianten. Den här modellen är ganska flexibel, vilket är en av dess positiva egenskaper.

Dels är den lätt och behändig med reglerbart diamantslipat svärd och dels finns det en axel-förlängare och medföljande bärsele som ger en möjlighet att klippa häckar ända upp till 3,5 meter. Svärdet kan regleras i 7 olika lägen och den lätta vikten på ca 3,5 kg gör den behändig för de flesta.

Motorn ligger på 1300 v/min och svärdet kan klippa upp till 20 mm tjocka grenar. Handtaget är ergonomiskt utformat med gummihandtag för att undvika glidning. Ett extra plus till fodralet som även kan användas som vägghållare. Och det relativt låga priset gör det till en ännu mer intressant produkt.

Denna modell lämpar sig utmärkt för villaägare som vill trimma både lägre och högre häckar. Den har en klipplängd på 45 cm, vilket gör att du kommer åt högre nivåer. En fördel är att den är elnätsdriven. Den är sladdlös eftersom den ingår i AL-KOs Energy Flex-system med ett långlivat batteri som även kan användas till andra trädgårdsredskap som lövblåsare och gräsklippare.

Men grejen är då den att du måste köpa till gräsklipparen som batteriet och laddaren följer med. Denna produkt i detta bäst i test av häcksaxar har inte laddaren med sig i köpet. Den har heller inget vridbart handtag men man kan som sagt förlänga svärdet i många olika steg.

Produkten klarar av att klippa grenar på ett relativt snabbt och bra sätt men ibland kan du behöva göra om arbetet över vissa grenpartier. Vi tycker att en del grenar blir lite spretiga och detta gör att man måste gå över dem igen eller använda en sekatör.

Se priset här!

2. Stiga Häcksax SHT 48 AE

Som vår andra produkt i detta bäst i test, har vi valt en variant från Stiga. Detta är en batteridriven modell med den nyare litium jon-teknologin som når en batterieffekt på 48 V.

Det betyder att du kan arbeta i ca 25 minuter innan det är dags att ladda igen. Nackdelen är att detta batteri med laddare inte följer med på köpet utan måste köpas till i efterhand.

Svärdet är som vanligt tandat med ett avstånd på 27 mm, vilket ska hjälpa till att klippa riktigt tjocka grenar. Det laserskurna svärdet ger dig en klipplängd på ca 56 cm men du kan tyvärr inte förlänga svärdet.

Däremot kommer det ett mycket ergonomiskt handtag med lättillgängliga knappar och startspärr. Handtaget är vridbart i 3 positioner upp till 180°. Det har ett soft grip, i gummi, vilket betyder att du inte slinter när du håller i saxen.

Den låga vikten på drygt 2 kg och den tysta motorn gör att det är agreabelt att arbeta med den. Du får varken bak-eller framtyngd och kan lätt böja dig ned eller sträcka ryggen för att komma åt de övre partierna.
I en prisklass på lite över tusen kronor, gör det den till en relativt prisvärd modell. Men vi tycker allt att arbetstiden på grund av batteriet, är lite lågt. Saxen klipper i ett enda svep och den gör det bra.

Se priset här!

3. Alpina Multitool MT 2148 Li

Även här måste man köpa till batteriet och laddaren, vilket går på ca 1500 kr ytterligare. Namnet Li i häcksax-titeln innebär att batteriet är av den moderna och miljövänliga litium jon-teknologin för en längre arbetstid.

Själva modellen som vi listat i detta häcksax bäst i test från Alpina, är ett multi tool och därför av den lite dyrare varianten.

Här får du två trädgårdsredskap i ett; ett som används som häcksax och ett annat som brukas för att beskära buskar och träd. Båda redskapen kan användas med samma batteri som du köper till.

Dels är den utrustad med ett dubbelt lasersvärd på 51 cm samt en 20 cm såg för busk- och trädbeskärning. Lasersvärdet går att reglera i hela 8 lägen och du kan enkelt rotera handtaget till 105°, vilket ger dig en bekvämare arbetsställning. Knapparna är mycket synliga och lättåtkomliga med en startspärr som värnar om säkerheten. Och du slipper kruxet med kablar kring benen, då modellen kommer utan sladd.

Alpinas häcksax lämpar sig för dig som även har träd på tomten. Bra att ha till hands när äppelträden börjar bli för spretiga eller när päronträdet behöver trimmas. Och de höga häckarna trimmar du enkelt med det flexibla svärdet. Lite synd är det att batterierna inte följer med, och därför får man räkna med en betydligt större summa än man hade tänkt från början. För övrigt är det en häcksax som klipper bra utan att man behöver syna häcken i sömmarna sedan.

Se priset här!

Summering

Efter att ha provat att ansa häckar med dessa tre modeller, har vi sett alla modellers för- och nackdelar i detta bäst i test. Nackdelen för alla dessa tre är att batteriet och laddaren måste köpas separat, med undantag för AL-KO som ingår i en hel grupp och där du får batteriet på köpet när du köper gräsklipparen.

Så om du vet med dig att du behöver hela paketet för din trädgård, kan det vara en idé att satsa på den modellen. Men annars är detta lite synd, eftersom man känner sig tvungen att skaffa allt. Och kanske har man redan resten av prylarna hemma och vill endast köpa till saxen.

I övrigt tyckte vi nog att Stiga gjorde det bästa jobbet. Den klipper mycket i ett svep och har en bra användarvänlighet med lättåtkomliga knappar och en dödmans-knapp som spärrar maskinen så snart du släpper taget. Man blir inte lika trött av att klippa sin häck med denna produkt och handtaget är enkelt att vrida runt för ett bra grepp och en smidig position överlag.

Stigas modell är mycket bra för att komma åt högre grenar och tandavståndet på svärdet gör att den klipper riktigt tjocka grenar. Dessutom behöver man inte oroa sig att få en spretig trädgårdshäck efteråt.

Om du däremot vill ha ett verktyg som även beskär träd, gör du rätt i att välja Alpinas lite dyrare modell som är ett två-i-ett redskap. Dessutom är det också mycket ergonomiskt utformat med extra långt handtag så att du inte blir för utsjasad. Men om det bara är enkla grenar och häckar du har att sköta på tomten, är denna produkt kanske lite onödig. Allt beror naturligtvis på dina behov och hur din trädgård ser ut.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.