Gödsel till gräsmatta bäst i test 2024 – Hitta det bästa gödslet till gräsmattan!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Grön Effekt2. Neudorff Effekt KRAV3. Robotgödsel Special
Gräsgödsel Granngården Grön Effekt Gräsnäring Neudorff Effekt 10kg - KRAV-certifieradWOLF-Garten Robotgödsel Special RO-S 300

Det finns en mängd olika gräsmattegödsel, men också mängder med råd och rön om hur man tar hand om sin gräsmatta på bästa sätt. Ett enkelt sätt att jämföra priser är att ta hjälp av någon av alla jämförelsesajter på nätet, där det också går att hitta recensioner, diverse tips och idéer samt gräsmattegödsel bäst i test.

Vi har testat flera olika typer av gödsel och sammanställt resultatet som två gräsmattegödsel bäst i test. Syftet är att underlätta för alla trädgårdsentusiaster och tomtägare därute. I följande artikel beskrivs en rad olika gödselsorter och dess egenskaper, följt av ett par gräsmattegödsel bäst i test, där bland annat slitstyrka och tillväxt jämförs.

Urvalet

I samband med våra tester har ett antal utvalda trädgårdsexperter, alla med gedigen kunskap om trädgårdar i allmänhet och gräsmattor i synnerhet, rådfrågats och bidragit med fakta, information och rekommendationer. Dessa finns med i sammanställningen av våra gräsmattegödsel bäst i test.

Utöver expertutlåtanden och egna tester har vi även tagit del av en rad gödseltester som genomförts av bland andra Granngården, Algomin och Bäst i Hemmet. Dessutom har vi läst en ansenlig mängd kundomdömen på diverse hemsidor som säljer gräsmattegödsel, gräsfrön, jord och andra trädgårdsprodukter. Weibulls, Algomin, Granngården och Blomsterlandet är några exempel på sidor vi har besökt.

Varför behöver gräsmattan gödslas?

Har du någon gång funderat på varför gräsmattan behöver gödsel? Den som är lite påläst vet säkert att en gräsmatta växer lite för varje säsong, vilket innebär att den förlorar mycket näring till jorden och till andra växter i trädgården. Därför är det viktigt att tillföra såväl gödsel som gödning, och särskilt viktigt är det om det om gräsmattan innehåller mycket mossa och/eller ogräs.

För att få en tät och jämn gräsmatta krävs det gödsling ett par gånger varje år. Näringen hjälper till att hålla ogräs, mossa och annan oönskad växtlighet borta. Många gräsgödselsorter innehåller dessutom pH-höjande ämnen, som hjälper till att stabilisera surhetsgraden i jorden.

Olika sorters gräsmattegödsel

Gör det verkligen skillnad om man gödslar gräsmattan? Svaret är ja, det gör skillnad. I synnerhet om man väljer ett kvalitativt och väl sammansatt näringsmedel som ger ett jämnt och tätt resultat. Men det är förstås viktigt att läsa på om olika typer av gräsmattegödsel för att välja den sort som passar den egna gräsmattan bäst. Att ta del av olika gräsmattegödsel bäst i test är också ett bra sätt att hålla sig uppdaterad, liksom att jämföra olika priser.

Gräsmattegödsel

Det här kan enklast beskrivas som ett specialgödsel då det består av en näringssammansättning som varje gräsmattan mår riktig bra av. Gräsmattegödsel är rikt på kväve, vilket är det näringsämne en gräsmatta behöver allra mest.

En butik som har många olika sorters gräsmattegödsel är Granngården, som blad annat säljer gödsel från leverantörer som Algomin, Granngården, Tergent, Stroller och Ecofarma. Det går självklart att beställa gödsel online, alternativt köpa det i någon av Granngårdens butiker. Det sistnämnda är kanske att föredra för den som behöver mycket vägledning och hjälp.

Kombipreparat

Det här är ett gräsmattegödsel som ofta innehåller både näring och bekämpningsmedel, exempelvis mot ogräs. För bästa effekt bör jorden vara varm, vilket innebär att det är bäst att vänta med kombipreparat till strax efter midsommar. Det är också viktigt att läsa och följa säkerhetsföreskrifterna noga.

Mosspreparat

Mosspreparat är en behandling som fungerar likt kombipreparat, med den stora skillnaden att mosspreparat innehåller bekämpningsmedel mot just mossa. Detta är ett preparat som tar död på oönskad mossa, samtidigt som det gödslar gräsmattan. Den döda mossan krattas sedan enkelt bort när medlet fått verka. Även i detta fall är det viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna.

Ett empel på en produkt som inte bara är långtidsverkande utan också organiskt baserat, är Granngårdens “Gräsgödsel Mossa”. Detta är ett kvalitativt gödsel som ger gräsmattan den näring som behövs, samtidigt som den motverkar uppkomsten av mossa. Gödslet är dessutom berikat med järnsulfat som hjälper till att reglera pH-värdet och gör att gräset blir extra grönt och friskt.

Höstgödsel

Detta är inget specifikt gräsmattegödsel utan ett gödsel som går att använda i hela trädgården. Då höstgödsel inte innehåller något kväve passar det för att gödsla gräsmattan på hösten, eftersom gräset då behöver förberedas för vintervila snarare än tillväxt. Det gäller för övrigt för flertalet vinterväxter.

Toppdressning

Toppdressing är ett gödsel som med fördel används för att förbättra jordstrukturen, samtidigt som gräsmattan gödslas. Toppdressingen ska krattas ut i ett tunt lager, gärna under tidig vår eller höst, alternativt när gräsmattan är städad och börjar grönska. Väljer man att behandla med toppdressing krävs inget ytterligare gödsel, men det är viktigt att toppdressingen sprids ut i ett jämnt lager, cirka 1-2 centimeter tjockt, över hela gräsmattan.

Toppdressing, som även kan kallas dressjord, bör ske vid behov, vilket betyder att det inte alltid måste ske varje år. Det är extra viktigt att använda en riktigt bra toppdressingjord som tillför såväl kalk som sand och mullämnen som hjälper gräset eliminera oönskad mossa och ogräs. Sanden hjälper även till med dränering av gräsmattan.

Kalk

En behandling som görs för att ändra jordens PH-värde, det vill säga surhetsgrad. Då mossa trivs i något surare jord bör man behandla en missrik gräsmatta med kalk för att minska surheten. Köp gärna ett så kallat jordtest i närmaste handelsträdgård om du är osäker på jordens surhetsgrad så slipper du också kalka i onödan.

Hos Granngården går det köpa bland annat kornad och krossad kalk från exempelvis Magnedol ellef Hasselfors. Här finns även kalksalpeter från bland annat YaraLiva, som går att köpa online eller i butik.

Även Weibulls dolomitkalk är bra att använda för att förbättra och pigga upp gammal och trött jord. Med kalk får jorden rätt pH-värde, vilket underlättar näringsupptaget för trädgårdens växter och blommor.

Olika sorters jord kräver olika slags näring

Har man gott om sandjord råder det ofta brist på fosfor och kalium. Har man däremot en trädgård med mycket lerjord behöver man sällan tillföra kalium, även om det med all sannolikhet blir aktuellt att tillsätta fosfor.

Oftast räcker det att grundgödsla någon gång tidig vår men vänta tills gräset har torkat upp. Förse växter och blommor med den näring de behöver i form av ko eller hästgödsel som passar de flesta växter eftersom den innehåller viktiga närings­ämnen och är orga­nisk.

Tidigt på sommaren kan man gärna stödgödsla, men låt det gå minst en månad från det att grundgödslingen gjordes. Alla växter behöver förmodligen inte stödgödslas men de som kräver det vill gärna ha kväverikt gödsel. Det kan vara i form av hönsgödsel, nässelvatten, gräsklipp eller guldvatten*. Har man grönsaker bör dessa gödslas fram tills dess de är redo att skördas.

Ett bra guldvatten består av cirka 1 deciliter till cirka 9 deciliter vatten och passar riktigt bra som stödgödsling då det är rikt på kväve.

Gödsel till gräsmatta – Bäst i test nummer 1

Det kan faktiskt vara ganska stor skillnad på det gräsgödsel som erbjuds i handeln. Att välja en riktigt bra sort leder inte bara till högre grobarhet, det förbättrar också gräsets egenskaper. Våra tester och jämförelser visar att det lönar sig att investera i högkvalitativt gräsgödsel, särskilt för den som vill ägna mer tid i hängmattan än bakom gräsklipparen. De visar också att det är en fördel att läsa om olika gödsel för gräsmatta samt att ta del av olika bäst i test.

Bäst i test – gräsmattegödsel;

1. Långtidsgödsel från Bayer VitaGro

Ett långtidsverkande gräsmattegödsel som utsöndrar näring i jämn takt under större delen av växtsäsongen. Gödslet ger riklig blomning i stort sett hela sommaren.

2. Gödselstav SW Horto från GrönVäx

Även detta ett långtidsverkande gödsel innehållande alla näringsämnen som olika buskar och träd mår bra av. Gödslet har så lång verkningstid som upp till 3 år.

3. Gödsel NPK 21-4-7

Ett gödsel som är extra lämpligt för gödning av grönytor samt för odling av spannmål som exempelvis havre, korn och vete.

4. Gödsel ProMagna 11-5-18

ProMagna är ett allsidigt, klorfritt gödningsmedel som med fördel används för odling av potatis, frukt och bär, men det går också bra att använda ProMagna 11-15-18 till övriga växter i trädgården.

5. Trädgårdsgödning Effekt från Neudorff

En Krav-certifierad, organisk trädgårdsgödning som har en stärkande effekt på flera olika sorters blommor samt på trädgårdslandet.

6. Gödsel Compo Blåkorn från Novatec

Ett klorfritt gödselmedel som går att använda i hela trädgården, då det innehåller en rad viktiga näringsämnen såsom mikronäringsämnen och magnesium.

7. Benmjöl från Granngården

Granngården har flertalet Krav-certifierade och organiska produkter och detta gödningamedel är inget undantag. En förpackning räcker till omkring 10-25 kvadratmeter vilket gör att man får bra valuta för pengarna.

8. Blodmjöl från Granngården

Precis som benmjölet är också Granngårdens blodmjöl ett organiskt, Krav-certifierat gödningsmedel. En förpackning av sett blodmjöl räcker till ungefär samma yta som benmjölet, det vill säga omkring 10-25 kvadratmeter.

9. Anti-Mossa från WOLF-Garten

WOLF-Gartens gräsmattegödsel innehåller extra järn vilket gör det till ett perfekt vårgödsel. Detta medel passar utmärkt att gödsla med strax innan det är dags för vertikalskärning. Anti-Mossa innehåller även snabbverkande kväve och är dammfritt.

Med gräsgödsel från WOLF-Garten behöver man bara gödsla 1-2 gånger per säsong och kan sedan njuta av en hälsosam och grön gräsmatta hela vår- och sommarsäsongen.

10. Långtidsverkande gödsel NPK 70 dagar från WOLF-Garten

Ett långtidsverkande gödsel som, precis som namnet avslöjar, har en verkningstid på upp emot 70 dagar. Detta gödsel innehåller inkapslat kväve som bidrar till en utdragen effekt, istället för en högt koncentrerad effekt.

NPK 70 dagar används ofta även på golfbanor och andra idrottsanläggningar där man vill ha ett friskt och tåligt gräs.

Gödsel för olika årstider

Vårsäsongen

Under vårsäsongen är det viktigt att låta gräsmattan torkat upp ordentligt innan man tillför gödsel. Ett bra riktmärke är att gräset ska ha kommit igång med tillväxten. Att välja ett långtidsverkande gödsel innebär att tillsätta extra kväve, vilket hjälper gräset återhämta sig efter den långa vintersäsongen.

Ett långtidsverkande gödsel är något dyrare, men å andra sidan räcker det lite längre. Ett exempel på gräsgödsel som fått bra betyg i flera oberoende tester är återigen Algomin, vilket inte bara är miljövänligt utan även berikat med kväve och kalium.

Sommarsäsongen

Under försommaren, det vill säga i maj eller i början av juni, bör man tillsätta en extra dos gödsel eftersom gräset växer som mest under denna period. För att ge gräset en extra skjuts och för att konkurrera ut mossa och ogräs är det viktigt att gödsla med kalk som sköljs ner med rikligt med vatten så att solens stålar inte bränner gräset.
Ett exempel på snabbverkande gödsel med rikt närinhsinnehåll är Granngårdens “Grön Effekt”. Det är ett lättlösligt gräsgödsel som inte bränner grässtråna så länge man vattnar direkt efter utspridning. Granngårdens gräsgödsel går att köpa både online och i butik.

Höstsäsongen

Under höstsäsongen är det bra att använda ett gräsgödsel med en mindre mängd kväve. Däremot behövs det mycket kalium och fosfor som ger viktig och välbehövlig näring till rötter och cellväggarna. Återigen är det Granngårdens som rekommenderas, då närmare bestämt “Granngårdens höstgödsel för gräs”. Med hjälp av detta gräsgödsel förbereder man gräsmattan på bästa sätt inför kommande säsong.

Gödsel till gräsmatta – Bäst i test nummer 2

Ett nyss genomfört gräsmattegödsel bäst i test som gjordes 2019, och som finns att läsa i sin helhet på Bäst i Hemmet placerar Granngårdens “Grön Effekt ” i absoluta toppen. Enligt testet är detta ett gödsel som passar många olika slags gräsmattor och det säljs dessutom till ett humant pris.

Bäst i test – gräsmattegödsel;

Namn: Grön Effekt

Tillverkare: Granngården

Egenskaper: Ett gödsel som innehåller fyra sorters kväve som ger långvarig effekt, tål mycket och ganska tufft slitage.

Betyg: 5/5

Namn: Algomin

Tillverkare: Algomin

Egenskaper: Ett miljövänligt och mångsidigt gödsel som motverkar såväl mossa som ogräs, växer tätt och ger gräset en intensiv grön färg.

Betyg: 4,9/5

Namn: Weibulls super gramino

Tillverkare: Weibulls

Egenskaper: Ett högkvalitativt gödsel som inehåller tre sorters kväve vilket gör det långtidsverkande, ger en tät och fräscht grön gräsmatta.

Betyg: 4,8/5

Namn: Algomin Mossa

Tillverkare: Algomin

Egenskaper: Ett miljövänligt gödsel som enligt testet dödar oönskad mossa på ett mycket effektivt sätt. I testet beskrivs det till och med som garanterat effektivt.

Betyg: 4,7/5

Namn: Stroller plus

Tillverkare: Protect Garden

Egenskaper: Ett långtidsverkande gräsgödsel med flera nyttiga näringsämnena som frigörs långsamt, motverkar mossa samt ogräs och lämpar sig för robotgräsklippare.

Betyg: 4,5/5

Namn: Grönare gräs

Tillverkare: Tergent

Egenskaper: Ett kraftfullt näringstillskott som ger gräsmattan goda övervintringsmöjligheter, tränger ut mossa och ger ett tåligt, friskt grönt gräs.

Betyg: 4,2/5

Fler populära och effektiva gödselsorter

Det finns självklart en uppsjö med olika sorters gödningsmedel att skriva om, men vi väljer att begränsa oss till de som visat sig vara de mest populära och mest köpta medlen. Vi har utgått ifrån ett antal hemsidor och tittar på respektive hemsidas kategori “Populärast”.

Följande gräsmattegödsel är bland de populäraste enligt denna undersökning;

FerroGent från Granulat

Ett gödningsmedel som stärker gräset och ger tillskott av välbehövligt järn till olika grönytor och odlingar.

Gräsgödsel Mossa från Hasselfors

Detta gödningsmedel hjälper gräset att bekämpa mossa och ogräs genom sina naturliga ingredienser som bland annat består av järnsulfat; ett ämne som gynnar tillväxten och ger en frisk och frodig grön gräsmatta.

Gräsnäring från EcoFarma

Ett långtidsverkande och effektivt gödningsmedel från EcoFarma som passar olika typer av gräsmattor. Gödningsmedlets naturliga fulvo- och humussyror luckrar upp jorden, viket gör att gräset ökar sin naturliga förmåga att suga upp näring.

Grönare Gräs från Tergent

Detta är ett av de mer kraftfulla gräsmattegödslen, fullt av välgörande näringstillskott som hjälper gräset utveckla mer avancerade övervintringsegenskaper.

Granngårdens Universalgödsel från Granngården

Ett av många långtidsverkande gödsel från välkända och väletablerade Granngården. Universalgödslet är miljövänligt, men det är också utvecklat för att passa många olika typer av gräsmattor, växter och blommor.

– Mossbekämpning Stroller Plus Mossa från Stroller

Steoller har tagit fram ett kväveberikat mossbekämpningsmedel som inte bara bekämpar oönskad växtlighet såsom mossa och ogräs, utan även gödslar gräsmattan. Detta möjliggör ett frodigt, friskt och jämnt resultat.

Sammanfattning

För att få en tät och frodig gräsmatta krävs ett högkvalitativt gräsgödsel med rätt sorts näringsämnen. Vissa gödselsorter är särskilt framtagna för att bekämpa ogräs, mossa och annan ovälkommen växtlighet i gräsmattan. Andra sorter är berikade med kalk och fosfor och ytterligare sorter är långtidsverkande, vilket gör att man endast behöver gödsla någon gång per år. Det som är gemensamt för dessa gödselsorter är att de verkligen behövs för att skapa rätt förutsättningar för gräsmattan och dess tillväxt.

I denna artikel presenteras inte bara en rad olika gödselsorter, här finns också information om dess egenskaper samt hur och när de bör användas för att uppnå bästa möjliga resultat. Vi presenterar också olika gräsgödsel bäst i test med betyg och tips om hur de olika gödselsorterna kan användas. Testerna utgår ifrån expertutlåtanden, kundbetyg och tidigare genomförda tester från bland annat Råd & Rön, Granngården och Bäst i Hemmet.

Syfte och förhoppning

Syftet med denna artikel är att vägleda, tipsa och informera alla trädgårdsentusiaster och tomtägare när det gäller olika gräsgödselsorter och dess egenskaper. Förhoppningsvis kan detta leda till ännu fler välvårdade, täta och fina gräsmattor därute, något som inte bara trädgårdsentusiaster kan njuta av.

Favoriten i test numer 1

Favoriten i gräsgödsel bäst i test nummer 1 heter Österlen Villa och kommer från populära och välkända Skånefrö. Det är ett gödsel med god slitstyrka som etablerar sig snabbt, med en robust gräsmatta som resultat.

Favoriten i test nummer 3

Favoriten i test nummer 2 heter Grön effekt och kommer från lika välkänd och populära Granngården. Denna gödselsort passar många olika typer av gräsmattor och tål ganska tufft slitage, vilket säkerligen bidrar till att detta är mångas favoritgödsel.

Favoriter i test nummer 3

I det tredje och sista testet jämförs olika gräsmattegödsel utifrån popularitet på ett antal hemsidor. Detta gör att det egentligen inte kan klassas som ett gräsmattegödsel bäst i test, utan snarare som en ren jämförelse av olika kundomdömen.

I denna jämförelse återfanns bland annat Gräsnäring från EcoFarma, Grönare Gräs från Tergent och FerroGent från Granulat.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.