Bästa vertikalskäraren 2024 – vertikalskär gräsmattan på bästa sätt!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Wolf-Garten VA 389 B2. Stiga SV 415 E3. MTD Optima 35 VO
Wolf-Garten VA 389 BStiga SV 415 EMTD Optima 35 VO

Bästa vertikalskäraren 2024 – Har du en ganska blek och tråkig gräsmatta som behövas väckas till liv? Då kan en vertikalskärare vara en mycket bra investering. Tack vare maskinens inbyggda knivar, kan den skära små snitt i gräsmattan för att rötterna ska kunna få tillgång till mer vatten och näring. Marken kan luftas ur på ett mycket effektivt sätt, vilket gör att gräsmattan kan växa sig stark och grön.

Om du dessutom har en något mossig gräsmatta, så är en vertikalskärare ett måste att använda efter att mossrivaren har gjort sitt jobb. För att du ska spara tid på ett hitta ett mycket bra och effektivt val av vertikalskärare, har vi skapat en topplista med våra tre modeller som vi tycker står ut från mängden. Oavsett om du letar efter en maskin till din verksamhet eller gräsmatta hemma, kan du hitta det allra bästa valet för dig!

Topp 3 vertikalskärare bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Wolf-Garten VA 389 B

 • Drivmedel: Bensin
 • Fällbara handtag
 • Arbetsbredd: 38 centimeter
 • Enkel att transportera

Letar du efter en vertikalskärare som är både effektiv och enkel att använda, bör du kika vidare på topplistans vinnare! Den vinnande modellen VA 389 B från varumärket Wolf-Garten är en mycket effektiv maskin.

Den är utrustad med en stark bensindriven motor och har en arbetsbredd på hela 38 centimeter. Detta är två anledningar till dess placering på topplistan.

Denna modell är utrustad med 16 mindre knivar, vilket skär små snitt i gräsmattan för att den ska kunna växa sig stark och grön. Hjulen är kullagrade och handtagen är mycket greppvänliga, för att den ska kunna användas även på mer svårbehandlade områden. Ett bra grepp gör att den kan användas i backar, såväl som på plan mark.

2. Stiga SV 415 E – Lätt och smidig modell!

 • Vikt: 18.36 kilo
 • Lätt att använda
 • Kräver ingen tidigare erfarenhet
 • Maximal hastighet: 4000 rpm

Varumärket Stiga är välkända för sina innovativa produkter och prismedvetna utbud. Deras vertikalskärare SV 415 E är inget undantag och är ett utmärkt val för dig som letar efter en effektiv maskin som inte kostar skjortan.

Denna vertikalskärare har en konstruktion som gör att den kan behandla medelstora trädgårdar. Den har även utrustats med mycket bekväma handtag. Detta gör att du kan dra den över hela gräsmattan på ett mer skonsamt sätt. Styret som enkelt kan fällas ihop, gör det möjligt för dig att förvara skäraren på ett smidigare sätt i garaget.

Trots sitt ringa pris har den 20 inbyggda knivar, samtidigt som den har kompletterats med en praktisk fjädring för att du ska kunna avlägsna mossa i gräsmattan.

Med en uppsamlingskapacitet på 50 liter, kan du få mycket gjort innan maskinen behöver tömmas. Helt enkelt ett prisvänligt val som är en god investering för de flesta trädgårdar.

3. MTD Optima 35 VO – Passar större tomter!

 • Stor arbetsradie
 • Maximalt skärdjup: 15 millimeter
 • Lätt att använda
 • Arbetsbredd: 35 centimeter

Bensindrivna vertikalskäraren Optima 35 VO från varumärket MTD är ett praktiskt exemplar som är mycket enkel att använda.

En stor fördel är att denna modell även kommer med en inkluderad mossrivare. Detta gör Optima 35 VO till ett perfekt val för dig som även vill ta tag i gräsmattans mossa. En perfekt kombination som gör din gräsmatta riktigt fin och näringsrik.

Det klädda handtaget gör denna maskin väldigt bekväm att använda. Handtaget kan även fällas in för att spara plats i ditt förråd. Hjulen är kullagrade för att maskinen ska hålla år efter år. Med andra ord är denna vertikalskärare en god investering och en modell som passar de flesta. Då vertikalskäraren även har en arbetsbredd på 35 centimeter, kan den även användas för lite större ytor.

Vem behöver en vertikalskärare?

Om du har en gräsmatta hemma som är lite blek och har förlorat sin gröna färg, kan du snabbt sparka nytt liv i den genom att använda en vertikalskärare. Med denna praktiska maskin kan du nämligen lufta ur marken genom att skära små, små hål i mattan. Detta gör att näring och vatten kan tillföras till gräsmattans rötter på ett mer effektivt sätt, vilket således ger en grönare gräsmatta.

En vertikalskäre kan även gärna användas efter att du har tagit bort mossa från gräsmattan. Detta skapar då mer luft i jorden för att gräsmattan ska kunna ta sig på de nu fläckiga områdena.

Tre vanliga frågor om vertikalskärare:

När behöver man en vertikalskärare?

En vertikalskärare är en perfekt investering för dig som behöver väcka liv i din gräsmatta igen. Med maskinens inbyggda knivblad kan gräsmattan ta in mer luft, dessutom kan mer näring och vatten leta sig ner till gräsmattans rötter.

I kombination med en mossrivare är det ett utmärkt redskap som håller din gräsmatta grön och fin. En vertikalskärare kan även användas självständigt på gräsmattor som redan har behandlats för mossa. Jorden är då mer kompakt och det krävs då en vertikalskäre för att göra små snitt i mattan, för att den ska kunna luftas ur.

Hur stor arbetsbredd behöver maskinen ha?

Detta beror lite på hur stor gräsmatta du planerar att använda maskinen på. En medelstor eller större gräsmatta kräver en vertikalskärare som har en större arbetsbredd på runt 35 centimeter, då det annars krävs väldigt mycket onödigt jobb från din sida.

Om du planerar att behandla en mindre gräsmatta behöver den dock inte ha en lika stor arbetsbredd. Då kan du gott kika på en något mindre modell, som dessutom då inte tar upp onödigt stor plats i ditt förråd eller i ditt garage.

Vad ska man tänka på vid köpet?

Det allra viktigaste är att du investerar i en maskin som är anpassad för din gräsmatta. Detta innebär att du bör kika på vertikalskärarens arbetsbredd, antal knivar och konstruktion för att kunna göra ett riktigt bra köp. Det är även viktigt att maskinen är enkel att transportera, samt att den har konstruerats med sköna och greppvänliga handtag som gör den lätt att använda.

Bästa vertikalskärare - grön gräsmatta
Härligt grön gräsmatta

Vad är skillnaden mellan en mossrivare och en vertikalskärare?

Kanske har du stött på både begreppen mossrivare och vertikalskärare i en och samma mening, men kanske inte riktigt förstår vad skillnaden mellan dessa både maskiner är. Detta ska vi reda ut i denna delen. Även om de både maskinerna ser ganska snarlika ut, används de till helt olika saker. De fungerar dock allra bäst i kombination med varandra och gör din gräsmatta riktigt fint och grön.

Mossrivare

En mossrivare är designad för att helt enkelt avlägsna mossa från gräsmattor och kan avlägsna flera säckar. Med hjälp av en inbyggd fjäder tar den bort mossan från gräsmattan och fungerar även på mer skuggiga platser, där mossan oftast är något tätare.

Vertikalskärare

En vertikalskärare är dock en helt annat uppfinning och har en design som gör att gräsmattan kan luftas ur, vilket bidrar till att gräset kan växa sig tätare och starkare. Vertikalskäraren använder sig av knivar för att skära upp små hål i gräsmattan och tillför då luft till gräsmattans rötter.

En vertikalskärare är även byggd för att kunna lucka upp mer kompakta gräsmattor, som kanske är något nedtrampade. Genom att använda en vertikalskärare kan vattnet och näringen nå rötterna betydligt snabbare, vilket skapar en härligt fin gräsmatta som verkligen frodas.

Anledningen till att de ofta ses i samma mening är att de oftast används tillsammans. Det finns även kombinerade maskiner som kallas för gräsmatteluftare. Mossan ska nämligen avlägsnas innan vertikalskäraren används, för allra bästa resultat.

Om du har problem med både mossa och fläckig gräsmatta är en kombination att föredra. Men om du inte har särskilt mycket mossa som måste tas bort, kan du gott och väl använda en vertikalskärare individuellt.

Om du inte riktigt är redo att investera fullt ut, erbjuder många återförsäljare även hyrtjänster av trädgårdsmaskiner som då bland annat vertikalskärare. Mer slantar sparar du dock genom att köpa en maskin direkt, som du sedan kommer få nytta av år efter år. För att din gräsmatta ska bli riktigt grön och fin, bör den luftas ur några gånger om året.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

När vi skapade denna topplista valde vi att fokusera på framförallt tre punkter. Detta var då de olika maskinernas konstruktion, hur lätt de är att använda, samt hur bred yta den kan behandla. För att säkerställa att vertikalskärarna som vi valde ut uppfyller samtliga krav, kikade vi även på inkluderade säkerhetsfunktioner och hur greppvänliga maskinerna är.

De tre modeller som vi valde ut är de som vi tycker står ut från marknadens utbud lite extra. Vi har även valt att inkludera modeller i lite olika prisklasser och framförallt om du har en budget att hålla dig till. Oavsett vilken du väljer är du dock garanterad en maskin som verkligen fungerar.

Till detta har vi valt att även ta andra recensioner och artiklar i åtanke när vi skapade vår topplista. Detta för att topplistan ska vara källkritisk och innehålla någonting för samtliga användare.

När du väljer vilken vertikalskärare som du ska lägga dina slantar på, är det viktigt att du tar din gräsmatta i beaktning. Behöver den kompletteras med en mossrivare eller behöver din trädgård endast lite hjälp med att växa sig stark och mer näring som behöver tillföras till gräsmattans rötter? Med denna praktiska maskin kan du sparka nytt liv i din gräsmatta igen!

Tack för att du har läst och vi hoppas du hittar den bästa vertikalskäraren för dig!

Länkar och referenser:
Vertikalskärare hos Gardenstore

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.