Bästa domkraften 2024 – här är domkraften som är bäst i test!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Bahco BH1A15002. Stanley STMT81251-13. Facom DL.30BTI
Bahco BH1A1500Stanley STMT81251-1Facom DL.30BTI

En domkraft är ett nödvändigt verktyg som det är viktigt att du har med dig i bilen, ifall olyckan skulle vara framme. Genom att lyfta bilen med hjälp av inbyggd mekanik, oftast kugghjul eller gänga får du utrymme att kunna byta däck eller se över bilens undersida. Helt enkelt ett måste i samtliga bilar som bör förvaras tillsammans med ditt reservdäck.  

Men vad är det då du ska tänka på vid köp av en domkraft? För att du ska kunna göra ett enkelt val, har vi efter noggranna efterforskningar och jämförelser tagit ut våra tre favoriter. Med dessa kan du snabbt och bekvämt hissa upp bilen för att kunna meka med din bil hemma, eller byta ut det punkterade däcket när du är ute och kör!

Topp 3 domkraft bäst i test 2024

1. Vår vinnare! Bahco BH1A1500

 • 1.5 ton maximal belastning
 • Ingångshöjd: 82 mm
 • Vikt: 12 kg
 • Enkel att använda

Efter våra efterforskningar på marknaden har vi valt ut Bahcos aluminiumdomkraft BH1A1500 som det vinnande valet. Domkraften har en väldigt stabil konstruktion och en hög kapacitet på 1.5 ton. Detta gör att domkraften passar bra för flera olika typer av fordon.

För att domkraften ska vara enkel att använda har den designats med en form som ger en låg ingångshöjd på 82 millimeter och en maximal höjd på 375 millimeter. Detta ger dig fler utrymme och gör domkraften mer flexibel. Den totala vikten på domkraften uppgår till 12 kilo, vilket då även gör den enkel att transportera runt och förvara i bakluckan på bilen.

Kombinationen av vikt, höjd och belastning skapar helt enkelt en väldigt anpassningsbar domkraft som är mycket enkel att använda av alla.

2. Stanley STMT81251-1 – Nätt men kraftfull!

 • Mycket prisvänlig
 • Bred ramkonstruktion
 • Maxbelastning: 2 ton
 • Lång hållbarhet

Om du letar efter en stabil och kraftfull domkraft som säljs till en mycket prisvärd summa, kommer du verkligen att uppskatta Stanleys utvecklade domkraft STMT81251-1. Denna modell är byggd för att vara enkel att använda, samtidigt som den har en konstruktion som förhindrar skador på din bil. Genom adderad gummibeklädnad behöver du inte vara rädd för att repa bilen under däckbytets gång.

STMT81251-1 har en svängbar sadel som kan roteras i 360 grader. Detta gör modellen extremt anpassningsbar. Stanley har även designat denna domkraft i ett mer kraftfullt format för att du ska kunna spara plats.

För att vara stabil har den ändå försetts med rejäla funktioner. Bland annat har domkraften mycket greppvänliga handtag, som ger en mer ergonomisk användning. Utöver detta har svängbara hjul adderats för att den ska vara enkel att transportera runt.

Domkraften STMT81251-1 är helt enkelt ett mycket prisvänligt val, som även passar dig med ett mindre förvaringsutrymme. Efter användning kan även hävstången förvaras tillsammans med domkraften, vilket sparar ytterligare med plats.

3. Facom DL.30BTI – Hydraulisk domkraft!

 • Maxbelastning: 30 ton
 • Passar professionell användning
 • Uppfyller kraven 2006/42/EG
 • Vikt 18.4 kg

Facoms framtagna domkraft DL.30BTI är det perfekta valet för dig som behöver använda verktyget inom ditt yrke, eller för dig som har ett tyngre fordon att byta däck på.

Tack vare sin inbyggda hydrauliska teknik har den maxbelastning på hela 30 ton. Detta ger dig då många möjligheter. Trots sin effektivitet har domkraften en kompakt form som gör det möjligt att förvara den i bilen eller i verkstaden. Reda att tas fram när den behöver användas.

Då domkraften är designad för att kunna användas på större fordon har den en högre ingångshöjd på 280 millimeter, men kan då lyfta fordonet 165 millimeter. DL.30BTI har en svetsad basplatta för att göra denna hydrauliska domkraft mer stabil och effektiv att använda. Detta ger dig full kontroll och mindre slitage.

En annan stor fördel med Facoms domkraft är att den har en värmebehandlad pumpaxel och kan även användas i horisontellt läge. En mycket effektiv domkraft som kan användas till det mesta.

Vem behöver en domkraft?

En domkraft är en nödvändig investering för alla som kör något typ av fordon. Oavsett om du kör bil, motorcykel eller moped är det viktigt att du kan byta däck om du skulle råka få punktering utefter vägen. Domkraften ska även kombineras med ett extra däck, för att du ska kunna vara redo om en olycka skulle vara framme.

På marknaden finns även större modeller som används i garage. Dessa har en hydraulisk teknik som då passar lite större fordon. Hydrauliska domkrafter kan ha en maxbelastning på upp till 30 ton eller mer.

Men vad ska du då tänka på vid köp av en domkraft? Ja, det allra viktigaste är att den domkraft du väljer är effektiv och enkel att använda. Den ska dessutom klara av din bils totala vikt och ha ett skönt grepp för att ge dig en mer ergonomisk arbetsposition. Gärna med hjul för att du ska kunna transportera den enklare.

3 vanliga frågor om domkraften:

1. Vad kan man använda en domkraft till?

En domkrafts huvudsakliga användningsområde är för att du ska kunna byta däck på bilen. Den gör däckbytet mer effektivt och du sparar energi, då domkraften gör större delen av jobbet åt dig. En domkraft gör det möjligt för dig att byta söndertrasade däck på vägen och domkraften ska då förvaras i bakluckan för jämnan, för att sedan kunna användas när du behöver den.

Domkraften sätts in under bilen och kan, på grund av sin inbyggda teknik lyfta bilen. Detta för att du ska kunna avlägsna det trasiga däcket och byta den. Säkerställ att den modell du väljer klarar av den totala vikten på ditt fordon.

Vid köp av fordon ingår oftast en så kallad nöddomkraft. Denna ska dock inte användas om du vill byta ut mer än ett däck. Om du istället investerar i en mer kraftfull modell kommer du att kunna använda din domkraft på fler sätt, både för byte av däck hemma eller om du skulle råka få punktering när du kör.

2. Vilken typ av domkraft behöver jag?

Det viktigaste är att domkraften är anpassad efter ditt typ av fordon. Det finns nämligen massor av olika storlekar och modeller som klarar av olika maxvikter. Allting från exemplar som klarar an några få ton till modeller som klarar av 30 ton eller mer.

För dig som kör en mindre bil kommer det att räcka med en domkraft som klarar av upp till 2 ton. Men detta beror såklart på din bils totalvikt. För dig som kör en mindre lastbil eller tyngre fordon behöver du en domkraft med en högre maxbelastning. Gärna en domkraft med en hydraulisk teknik som klarar av mer och som har en stabilare konstruktion.

Innan du väljer vilken modell du ska investera i är då viktigt att du tar ditt fordon i åtanke och gör ett val som baseras på din bils totala vikt. Domkraften ska även ha en anpassad ingångshöjd och lyfthöjd som passar ditt fordon och de däck du använder.

3. Ska jag välja en hydraulisk eller klassisk domkraft?

Det finns idag framförallt två stycken olika typer av domkrafter. Dels de klassiska som använder sig av en vev med inbyggd kuggväxel för att lyfta bilen. Den andra varianten är de hydrauliskt drivna.

Vilken teknik som är bäst beror helt och hållet på vad du ska använda den till. De hydrauliska domkrafterna är tyngre, men kan då även lyfta mer. De klassiska varianterna är mer kompakta och enkla att ta med. Gör ett val som passar dig och du får en skräddarsydd modell som faller inom din budget.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Efter våra efterforskningar kring den bästa domkraften är det några punkter som vi kikade lite extra på för att kunna välja ut topplistan. Dessa var maxbelastning, konstruktion och hur enkel den är att hantera.

Som privatperson kan det hända att du är ute och kör och däcket plötsligt får punktering och du själv behöver fixa det utmed vägbanan. Okunskap kan därför ställa till med rejäla problem om du då kompletterar detta med en domkraft som är alldeles för stor och som inte är särskilt enkel att använda. Det är därför som vi har valt att inkludera stabila exemplar som är enkla att hantera, oavsett tidigare erfarenhet.

De tre modeller som vi valde ut kan med fördel förvaras i bakluckan tillsammans med extra däck, för att alltid vara redo att användas.

Några andra punkter som vi hade i åtanke var såklart priset. Vi var därför noga med att inkludera olika val av domkrafter, i lite olika priskategorier och storlekar, för att topplistan ska vara användbar för alla användare. Vi har inkluderat perfekta val för både privatpersoner, såväl som för dig som äger verkstad och därmed behöver en domkraft med en högre maxbelastning.

Gör ett val baserat på vilket typ av fordon du kör, samt vilken typ av erfarenhet och utrymme du har. Ett köp av domkraft säkerställer att du inte blir strandsatt ute på vägen och är därför en nödvändig investering för alla med bil!

Länkar och referenser:

Domkrafter hos Proffsmagasinet

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.