Metalldetektor bäst i test 2024 – Hitta den bästa detektorn

av
1. BLACK & DECKER BDS303 BDS303-XJ2. METALLDETEKTOR C.SCOPE CS1MX3. GARRETT METALLDETEKTOR AT PRO INTERNATIONAL

 

Kanske har du någon gång sett en person som går med något ute på fälten som liknar en golfklubba. Då är det förmodligen en metalldetektor man använder. En metalldetektor är till för att uppsöka metaller i jorden, i andra föremål eller på en viss plats. Idag när terrorism är ett återkommande bekymmer, så brukar man även använda metalldetektorer på fotbollsarenor eller konsertarenor alternativt på flygplasterna.

På så sätt kan man kolla om någon eventuellt bär ett vapen eller något annat farligt föremål med sig. I de flesta sammanhang används en metalldetektor dock för att identifiera metaller och mineraler utomhus eller i soptippar och dylikt. Inom militären är metalldetektorer i sökande efter minor, både praktiskt och frekvent förekommande.

Funktioner

Vem som helst får köpa en metalldetektor men först är det viktigt att förstå hur de fungerar. Det första du bör veta är att de kommer med olika förmågor att identifiera metaller i jorden. De dyrare och mer avancerade modellerna har möjligheten att söka efter metaller på djupare nivå medans de enklare endast kan uppsöka föremål vid ytan eller nära inpå. En del detektorer gör det också möjligt att justera känsligheten utifrån platsen du befinner dig på och vad du letar efter. Denna egenskap hör främst till de dyra varianterna. De brukar oftast användas inom gruvdrift etc.

För gruvdriften är också urskiljningsförmågan av metaller viktigt. De bästa metalldetektorer kan känna av olika metaller i berget och på så vis tala om var man ska gräva efter vad. Detta kallas även för kalibrering och ju högre kalibrering och urskiljningsförmåga en metalldetektor har, desto mer sällan avger den falska signaler om vilken metall som hittats.

Sist men inte minst, vill man i vissa fall ha en metalldetektor som kan identifiera djupet där metallen befinner sig så att du vet exakt var du ska gräva och hur mycket. Under gruvdrift är denna funktion mycket bra, då man helst vill vinna tid och inte råka ut för tråkiga överraskningar. Djupindikatorn avslöjar också vilken slags gruvdrift du bör använda dig av och vilken grävmetod.

Typer av metalldetektorer

Många metalldetektorer ser ut som en spade eller en slags dammsugare men det finns även små modeller med display som talar om vad som finns nedanför dina fötter. De behöver således inte vara otympliga och tunga att förflytta utan kan även vara mindre och lätta att ta med sig.

Priserna varierar naturligtvis också markant. Idag kan du köpa en metalldetektor för ca 600 kr om du vill ha en billigare variant, men du kan även komma upp i priser som mellan 40 000-50 000 kr. Dessa modeller är dock främst avsedda för professionellt bruk. I detta metalldetektor bäst i test, är det förmodligen mest tal om privat bruk, men vi ska ändå ta med en dyr modell för den som är intresserad.

Hur används en metalldetektor?

Metalldetektorer har en spole som alstrar magnetfält när det kommer ström genom den. I närheten sitter ytterligare spolar som reagerar på magnetfältet. Och när ett metalliskt föremål kommer in i detta magnetfält orsakar detta en störning på detta omtalade magnetfält som gör ett utslag genom att man mäter induktionen. På metalldetektorn sitter även en radiosändare och en radiomottagare.

Spolen som är den viktiga manicken i detta sammanhang, sitter på en vanlig metalldetektor, längst ned vid skaftet och är kopplad till lådan där sändarna sitter. När man sätter på detektorn, skickas oavbrutet en signal från sändaren och spolen. Spolen som då börjar fungera som antenn, skickar tillbaka ett värde som avläses i mottagaren.

Det är när värdet ändras som metalldetektorn ger ifrån sig ett pipande eller tutande ljud och då kan man börja ana att något är på gång. Tutandet kan höras på olika sätt, beroende på vilken metall det är fråga om. Beroende på sändaren kan det också uppstå brus.

Tänk dock på att viss mark med mineralhaltiga ämne kan påverka detektorn och ge falska signaler till ägaren som tror att det är dags att börja gräva. En metalldetektor måste ständigt vara i rörelse, eftersom spolen snabbt vänjer sig vid metallen och då slutar att tjuta om detektorn hålls stilla, vilket får ägaren att tro att det var falskt alarm när så inte var fallet.

Så det gäller som sagt att läsa på innan man börjar att använda en metalldetektor. I detta bäst i test som följer nedan ska vi dock beskriva några modeller lite närmare.

Tillstånd att äga en metalldetektor

I Sverige måste man ha ett tillstånd för att köpa en metalldetektor. Dessa tillstånd är gratis och utfärdas hos länsstyrelserna. Det är enklare om du säger till dem att du har ett genuint intresse för arkeologi eller liknande. Det brukar de ta med som positiv egenskap. Men du måste uppge de områden du vill leta på, eftersom vissa områden är skyddade av just denna typ av fritidsverksamhet, t. ex. kulturminnesskyddande områden.

Metalldetektor bäst i test

Trots att det behövs ett tillstånd, så är detta vanligtvis inte speciellt komplicerat att få. Vissa områden som badstränder är hur enkelt som helst att genomsöka och kräver inga större frågor. Metalldetektorer kan köpas både online och i butik och vi har valt ut tre modeller i olika prisklasser och med diverse egenskaper som ska guida dig genom ditt metalldetektorköp.

1. Black & Decker BDS303 BDS303-XJ

Först ut i detta metalldetektor bäst i test, kommer denna billigare modell från Black & Decker som ser ut som en handdammsugare. Den söker både efter trä och metall och är bra att ha till hands i hemmet när man söker träreglar innan borrning.

Apparaten heter 3-i-1 och fungerar även som en enkel metalldetektor. Den söker föremål ned till 1 meters djup och varnar även för strömförande ledningar. Alltså en utmärkt hjälpreda när man renoverar gamla hus. Samtidigt har den en display som varnar för dolda föremål som metall. Displayen kan vara lite klurig att förstå sig på men efter en tid får du kläm på det.

Detta är ingen direkt avancerad apparat men fungerar som smort till okända byggnader eller platser där man vill ha mer information. Samtidigt är den lätt och enkel att hålla och tar inte stor plats. Passar kanske inte för den som söker efter djupt dolda föremål i svår terräng, men ett bra instrument för att klarlägga basen av området.

Nackdelen är att den håller kalibreringen kort tid och att displayen är lite svårtolkad.

Se priset här!

2. Metalldetektor C.Scope CS1MX

I mellanprisklassen i detta metalldetektor bäst i test, har vi den här modellen från Scope. Den är mycket lätt och smidig att använda och kan leta upp silver, guld och andra metaller på nolltid.

Den lilla storleken gör den lätt att ta med och brukas i svår terräng. Detektorn har 3 vattentäta spolar och en helt inställbar differentiering, för att urskilja metallerna. Man reglerar också känsligheten helt och fullt.

Dessa justeringar som är mycket praktiska vid användandet av denna apparat, gör det möjligt att söka metaller på många olika djup.

Tyvärr måste man beställa batteriet separat, vilket vi tycker är lite dumt. En annan nackdel är att typen av sändare har självresonans, vilket gör att det uppstår ett visst brus ibland. Men den inbyggda högtalaren, den ergonomiska utformningen och fördelen att kunna ställa in djup och känslighet som man vill, gör detta dock till vår favorit i detta bäst i test.

Se priset här!

3. Garrett metalldetektor AT Pro International

Den här metalldetektorn är vanlig vid avancerade och professionella sammanhang men kan även köpas för privat bruk. Den ligger i den högre prisklassen i vårt bäst i test. Detektorn har ett sökdjup på 180 cm och är vattentät ned till 3 meters djup.

Den kan ställas in på olika känslighetsgrader, närmare bestämt 8 stycken, vilket gör den till en bra metalldetektor.

Eftersom den har en hög järnfiltrering, så kan den söka på plaster där det finns mycket annat skrot som sållas bort av sändaren. Tillbehör som sökplatta och hörlurar ingår samt en klargörande bruksanvisning.

Ett stort plus till alla justeringar man kan göra på både sändare, ljudläge och skaft samt Pro Audio Mode som identifierar metallen och djupet samtidigt.

Det här är en mycket bra detektor som känner av många olika metaller på relativt djup nivå. Är du seriös med ditt letande och vill ha en detektor som verkligen gör jobbet, ska du investera i denna. Den är lite dyr för en vanlig lekman, men detta är naturligtvis en smaksak och en fråga om prioritering.

Se priset här!

Summering

Efter att ha testat alla tre metalldetektorerna, har vi en klar favorit, vilken är C. Scopes modell. Den fungerade mycket bra och lämpar sig utmärkt både för privat bruk och professionella åtaganden. Om du ska göra riktigt svåra sökningar, behöver du förmodligen en stabilare och större samt mer avancerad metalldetektor, men denna gör dock jobbet mycket effektivt.

Den är skön och behaglig att använda och man kan verkligen ställa in den efter de metaller och det sökdjup man behagar. Den vattentäta spolen gör att du kan söka i vattendrag samt när det regnar ute, utan att behöva oroa dig för om den ska gå sönder eller inte. Dock kan du vara förberedd på lite brus ibland och detta är ingenting man finner med Garrets metalldetektor.

Allt handlar om hur djupt du vill gå och vilka terränger du vill söka på samt om du använder dig av en metalldetektor i jobbet eller inte. Tänk på att alla metalldetektorer kräver ett tillstånd och en förklaring på vart du vill söka. Du får nämligen inte störa kulturminnesplaster eller gräva upp föremål på historiska platser som är avsedd för arkeologer.