Kapselmaskin bäst i test 2024 – Hitta den bästa kapselmaskinen

av
1. PHILIPS HD6554/20 SENSEO KAPSELMASKIN2. NESCAFÉ DOLCE GUSTO GENIO 2 KAPSELMASKIN3. BOSCH TASSIMO TAS4504 KAPSELMASKIN

 

En kapselmaskin skapar ditt kaffe med hjälp av kapslar som du för in i maskinen och gör läcker espresso. När du väljer kapselmaskin så väljer du också kapselsystem. Innan du står där i valet och kvalet och ska köpa din nya kapselmaskin, så bör du också veta vilka drycker som erbjuds och vad de kostar per kapsel. Vissa maskiner erbjuder även drycker som te och choklad.

Ända sedan George Clooney började uppmärksammas tack vare Nespresso-maskinens reklamfilmer, så har de smidiga kapselmaskinernas försäljning skjutit i höjden. Nu kan du få riktigt lyxkaffe hemma likaväl som på ett välrenommerat kafé och utvecklingen går framåt. Drick macchiato, kaffe latte, kaffe americano eller cappuccino när som helst.

Styr din kapselmaskin via telefonen

Är du riktigt bekväm av dig och vill ha en kopp kaffe redan när du kommer innanför dörren? Då kan vi glädja dig med att du numera även kan styra din kapselmaskin via en app och ett knapptryck. Telefonerna har verkligen blivit våra bästa vänner på gott och ont, men visst är det skönt att kunna längta efter en varm espresso redan på bussen och veta att den står där hemma när du kommer tillbaka.

En kapselmaskin kan även ha en app som du ansluter via Bluetooth. Då kan du få information via din telefon när det är dags att köpa nya kapslar eller när den vill bli rengjord. Du kan även ställa in maskinen för att brygga en kopp kaffe en viss tid på dygnet automatiskt. Smart!

Hur ska en espresso bryggas?

En bra kapselmaskin ska göra gott kaffe på bästa sätt och gärna lite mer. Visst kan du också göra te och varm choklad i dem men det är trots allt kaffet vi vill åt, eller hur? En äkta espresso får inte ha större volym än 4 cl, för sedan om maskinen fortfarande spottar ut vätska, så är detta mest vatten som spär ut drycken. Creman är särskilt viktig.

Den ska vara ljus- till mellanbrun och inte för mörk för då får espresson en bränd smak och en alltför besk underton. För att testa creman finns det ett tips. Häll lite socker ovanpå. Om sockret stannar kvar en liten stund innan det smälter, så är creman perfekt.

En färdig espresso ska vara 65 grader, varken mer eller mindre och detta är det faktiskt inte många maskiner som klarar av. Vissa bryr sig inte så mycket om detta, men är man en verklig kaffekännare, ska reglerna hållas. Själva bryggningstiden bör ligga runt 25 sekunder.

Så fungerar en kapselmaskin

Att lära sig att använda en kapselmaskin är definitivt inte svårt, även om det skulle röra sig om en mer avancerad modell. Men för att vara på den säkra sidan, ska vi i alla fall förklara hur man går tillväga. Det varierar naturligtvis från maskin till maskin, men i grund och botten ser de flesta ganska lika ut. Vi börjar från början.

En kapselmaskin har en vattenbehållare och en knapp för att starta. Du brukar också kunna välja dryck på de lite mer avancerade maskinerna så att du kan “beställa” olika kaffesorter. Det finns manuella och automatiska kapselmaskiner.

Det är för övrigt dem som vi har fokuserat på i detta bäst i test. med en automatisk maskin blir allt så mycket enklare och du slipper stå och välja eller kontrollera att allt går som det ska.

Alla kapselmaskiner har också en behållare där du lägger kapseln. Oftast är det högts upp. När du sedan stänger denna behållare så perforeras kapseln och låter det varma vattnet blandas med innehållet i kapseln. En bra maskin är mycket exakt på den tid som gäller för att få rätt konsistens på skummet och kaffet man väljer, medans de mindre dyra kan få klagomål på sig att göra ett mer blaskigt kaffe eller alltför beskt. För att få till det bästa kaffet, utsätter maskinen kapseln för tryck, vilket kallas bar på kaffespråk. Ju högre tryck desto bättre crema som är toppen på kaffet.

För att sätta igång maskinen, trycker du efter att ha lagt i kapseln, bara på startknappen och väntar den tid det tar för att ditt kaffe ska bli klart. Svårare än så blir det inte. På manuella väljer du typ av dryck för hand medans dyrare maskiner ställer in sig på rätt bryggmetod, beroende på vilken kapsel som läggs i.

Detta leder oss in på vilka olika typer av kapslar det finns. Leverantörerna använder sig av olika tekniker. Det finns de dyrare kapslarna som är tätslutande och innehåller finmalet kaffe medans andra har ett innehåll av frystorkat kaffe. Detta kaffe kan ibland vara lite sämre.

En del märken som tillverkar maskinerna gör också kapslar som passar just till deras maskiner. På så vis behöver du inte experimentera i butikerna och köpa fel. Antalet kapslar på marknaden är oändligt och de kommer alla i olika smaker, kvalitet och prisklass.

För- och nackdelar med en kapselmaskin

Vi som älskar kaffe tycker förmodligen att det låter absurt att dessa maskiner ska ha en nackdel, men faktum är att deras största nackdel är att de låter högt. Numera brukar tillverkarna tänka på detta, men det är ändå svårt att tillverka en maskin som är tyst. Man tycker också att kapselmaskiner är rena miljöbovarna eftersom de orsakar så mycket miljöavfall med sina använda kapslar.

Vissa märken uppmanar sina kunder att skicka tillbaka sina kapslar till ett särskilda återvinningsföretag, men frågan är hur många som gör det i praktiken. Om du köper Nespressos maskiner, kan du slänga kapslarna i metall-soporna. De är återvinningsbara.

En nackdel är att många kapselmaskiner är dyra. Men de behöver dock inte kosta tiotusentals kronor utan man kan få en bra maskin för runt 2000 kr också. I vårt bäst i test är kapselmaskinerna ganska prisvärda och ingen av dem överstiger 2000-kronorstrecket.

Du bör heller inte investera i enbart en kapselmaskin om ni alltid är många som ska dricka kaffe eller vad det nu är som maskinen kan åstadkomma. Tänk på att varje kapsel kostar pengar och om du jämför med vad hela koppen då kostar, blir det ca 4 kronor koppen. Visst, detta låter som en liten siffra, men det blir pengar det med, i slutändan.

Vi föreslår att om ni är många som ska dela på en kapselmaskins drycker, så gör det inte till en vana att dricka varje dag, alternativt investera i en vanlig kaffemaskin som gör jobbet i vardagen.
Kaffet som används i en kapselmaskin rostas i mängder och förvaras sedan frystorkat för att sedan hitta sin väg till kapslarna som säljs i butiken. Detta är en process som går långt innan du ser dem på hyllorna i butikerna.

Detta är en av nackdelarna med kaffekapslarna. Ofta står inget ursprungsland eller hur det har rostats och detta kan inte sällan leda till ett sämre kaffe. Även hur du rengör din kapselmaskin är avgörande för hur ditt kaffe smakar i fortsättningen.

Fördelarna är däremot många. En god kopp kaffe på lyxigt vis precis när du vill. Eller en kopp choklad som värmer gott i höstmörkret. En bra kaffemaskin kan få dig att känna dig som om du satt på en fin kaffebar och avnjöt en god espresso eller cappuccino och vad kan vara bättre än det? En bra sak med just kapslarna till en maskin, är att du även kan använda innehållet till smaksättning i smeter eller annan mat.

Varför inte göra våfflor med kaffe- eller cappuccinosmak eller lägga i en del av kapselinnehållet i sockerkakan innan du gräddar den? Det ger en god smak och du kan ta detta som alternativ om du inte skulle ha den vanliga ingrediensen hemma.

Som grädde på moset eller som creman på kaffet, måste vi också erkänna att en kapselmaskin generellt är mycket snygg då tillverkarna lägger ned mycket krut på både design och användarvänlighet. Det blir en användbar pryl samtidigt som den är en fröjd för ögat därute i köket.

I detta kapselmaskin bäst i test, lär du få se flera snygga modeller som är lika läckra som de är effektiva. En bra maskin bör kunna ställas på allehanda ytor och gärna också ha en vattenbehållare som är vridbar åt båda hållen.

Rengör din kapselmaskin

Vissa maskiner är självrengörande men det är långt ifrån alla. Eftersom du har vatten i maskinen, riskerar det att bildas kalk inuti. Detta kalk måste avlägsnas med jämna mellanrum, annars kan det både ge otäckt kaffe och förstöra maskinen.

Man får också efter en tid kaffebeläggningar som bör tas om hand. Använd en syrabaserad rengöring för att avlägsna kalken och ett basiskt medel för att ta bort fett och avlagringar eller kaffebeläggningar. Undvik alltid tvål och klor för att ta bort rester och fett. Det kan ge en hemsk bismak till ditt kaffe i fortsättningen och även utsätta dig för faror när du dricker kaffet.

Kapselmaskinernas prisnivåer

Om du ska ha det allra senaste inom kapselmaskiner med internetanslutning och appstyrda modeller, så måste du förvänta dig att betala en slant. I detta bäst i test som är sammanställt nedan, har vi inte tagit med en sådan modell utan istället använt oss av prisvärda produkter i klasser som de flesta har råd med.

Kapselmaskinernas prisnivåer kan variera enormt. Även inom samma märke. Det finns exempelvis de berömda Nespresso-maskinerna som både kan köpas för en femhundring och nå upp till tusentals kronor.

Är man en riktig finsmakare, vill man förmodligen ha det bästa. Då lämpar sig de kapselmaskiner som är inspirerad från baristorna, bäst. Få creman eller mjölkskummet precis som du vill och som det ska vara och njut av smaken precis på samma sätt du skulle göra om du gick till ett kaffehus i Wien.

Det finns nämligen många regler för hur en viss kaffesort ska smaka och se ut samt exakt hur mycket vatten som ska användas. De allra bästa maskinerna har sett till att följa de reglerna och ge dig ett utsökt kaffe.

En kapselmaskins pris avgörs också till stor del hur designen är skapt. Det går inte att komma ifrån att en riktigt snygg kapselmaskin är värd lite mer, även om den skulle göra samma jobb som en annan.

Kapselmaskin bäst i test

När vi testat de olika maskinerna som vi har listat i detta test, har vi främst tagit hänsyn till om de gör gott kaffe och vilka funktioner de kommer med. Självklart är design en viktig del men det är inte allt. Och huvudsaken måste väl ändå vara att du får ett utsökt kaffe när helst du vill.

Läs om de tre modellerna och deras för- och nackdelar i detta bäst i test och om du har möjlighet; prova en kopp från alla tre innan du bestämmer dig. Kaffesmaken är ju också en fråga om smak och differens. Oavsett om du ska ha maskinen för hemmabruk eller ställa in på arbetsplatsen, så är det viktigt att den fyller alla funktioner som en bra kapselmaskin ska göra.

1. Philips HD6554/20 Senseo kapselmaskin

Philips modell är vår billigaste kapselmaskin och en kul grej som den har är att den gör två koppar kaffe samtidigt. Den stängs automatiskt av efter 1 minut för att spara energi. Den här maskinen gör verkligen god espresso med perfekt crema men du kan även få andra sorters kaffe med olika smaker om du vill variera.

Till Philips maskin ska du köpa Senseo-kapslarna som ser ut som små pads. Padsen fungerar särskilt bra till cappuccino eller latte. En nackdel är att den inte fyller ut kopparna helt. Man hade velat ha lite mer dryck och ibland kan det även kännas lite vattnigt i smaken vid vissa kaffesorter.

Vi hade också velat se den som en helt automatisk maskin för ännu enklare användning, men den är visserligen inte svår att förstå sig på.

Se priset här!

2. Nescafé Dolce Gusto Genio 2 Kapselmaskin

Dolce Gusto-maskinerna hör till favoriterna hos många familjer som vill ha kaffe på morgonen. Denna maskin gör flera olika slags kaffe och är mycket enkel att använda.

För strax under tusenlappen får du en enkel och snygg maskin som inte tar mycket plats. Ett stort plus är den automatiska avstängningen som går igång efter 5 minuter om du inte har använt den under tiden.

Detta är som sagt en mycket enkel maskin, så förvänta dig inga avancerade funktioner med appar eller svåra inställningar. Om man aldrig tidigare använt en kapselmaskin, kan denna modell vara utmärkt och kan användas av både barn och vuxna. En enda knapp behövs och resten görs av maskinen.

Du kan även göra kalla drycker med maskinen. Tyvärr är kapslarna vattenfyllda efter användning så tänk på det eftersom det kan bli lite grisigt i köket.

Se priset här!

3. Bosch Tassimo TAS4504 kapselmaskin

Som tredje modellen i vårt kapselmaskin bäst i test, har vi den här snyggingen från Bosch som kommer i flera färger. Den brygger inte bara espresso utan gör även te, chai latte, latte, macchiatto och vanligt kaffe.

Något som passar alla smaker alltså. Om man vill växla mellan olika bryggningar så behövs heller ingen uppvärmningstid eller uppstart. Maskinen läser av streckkoden på kapseln och gör din dryck utan att du behöver stå där och pilla på display eller liknande.

Få den dryck du vill ha med ett enkelt knapptryck. Den anpassar vattenmängden, temperaturen och bryggandet utifrån kapsel. Denna enda knapp är dessutom allt som behövs för att du ska få alla dina koppar.

Ett stort plus är den automatiska självrengöringen och avkalkningen så att du slipper bryta upp hela maskinen inifrån. Detta gör att livslängden ökar och att kaffet alltid kommer ut i rätt smak och mängd. Du kan också justera höjden utifrån dina koppar.

Denna kapselmaskin är en aning tystare än sina föregångare. Dock tycker vi att den möjligtvis gör en aning svagare kaffe än vad vi smakade av andra Bosch-maskiner.

Se priset här!

Summering

Jaha, ni kaffeälskare, då kommer vi till slutsatsen av detta bäst i test som ni alla har väntat på. En stor fördel med alla dessa produkter i testet, är att de inte kostar skjortan. Två av dem får du för under tusen kronor och den tredje ligger i den lite högre prisklassen. Vår favorit är definitivt Bosch modell, då den både är snygg, gör massor av varma drycker och är helt automatisk och självrengörande.

Färgvalet är ert för den kommer i flera lysande färger som ser mycket snyggt ut i resten av inredningen. Bosch kapselmaskin gör goda och fylliga drycker och du behöver inte oroa dig för halvfulla koppar. Användarvänligheten är mycket fördelaktig för den ovane som kanske inte har bekantat sig med en kapselmaskin tidigare.

Vi lovar dock att den eventuella personen kommer att få smak på det nu. Maskinen gör allt jobb.
Vi har tyvärr inte listat någon i särklass dyr kapselmaskin eller en produkt med de värdefulla apparna som vi tidigare pratat om.

Dessa är fortfarande ganska ovanliga i de vanliga maskinerna men om några år kommer förmodligen de flesta kaffemaskinerna vara utrustade med denna funktion. Att kunna styra maskiner långt bortifrån är spännande men kräver också att tekniken fungerar och att man alltid har uppkoppling.

I vissa fall kanske detta inte är speciellt välbehövligt och oftast kan det kännas bättre med en enkel och smidig kaffemaskin som inte kräver ytterligare nedladdningar eller manualer. Bosch modell har en enda knapp och ingenting mer behövs. Mer automatiskt än så kan det inte bli.