Portabel luftkonditionering bäst i test 2024 – Hitta bästa ACn

av
1. Electrolux ChillFlex Pro2. DeLonghi PAC AN1123. DeLonghi PAC EX100SILENT
Electrolux ChillFlex ProDeLonghi PAC AN112DeLonghi PAC EX100SILENT

Vill du kunna flytta runt på din ac och bestämma plats för den? Då ska du satsa på en portabel luftkonditionering för hemmabruk som du kan anpassa lite varstans. En flexibel ac gör att du själv kan reglera ditt inomhusklimat både när det gäller värme och kyla. Fördelen med en luftkonditionering är nämligen att du ibland både kan använda den under sommar och vinter.

Då vänder du bara på processen och ställer in ac:n på varmluft istället.
Glöm de högljudda fläktarna som till slut sprutar ut varm luft. En portabel luftkonditionering håller kylan kvar utan att du behöver känna att du till slut får varmluft tillbaka. Däremot har även en luftkonditionering fläktar i sig, och därför får du räkna med ett visst ljud även från dem.

Tysta, effektiva och energisnåla

Dessa är de viktigaste egenskaperna hos en portabel luftkonditionering och även detta har vi tittat på när vi har sammanställt detta portabel ac bäst i test. En ac som låter så att man inte kan sova, är förmodligen något vi alla varit med om på hotell eller liknande.

Därför vet vi alla hur irriterande de kan vara. Speciellt på sommaren när det är varmt, vill man gärna ha sin portabla luftkonditionering relativt nära för att sova utan att svettas, och då är det viktigt att den är tystlåten. Alla luftkonditioneringar kommer med en inbyggd fläkt och dess ljudnivå bör kollas upp redan i butiken, så att du inte köper något som stör senare. Fläktarna brukar också kunna styras i flera hastigheter.

Att luftkonditioneringen är effektiv är den andra egenskapen som är essentiell, annars kan man ju lika gärna vara utan. När man vill ha det svalt hemma, ska den klara det och när man vill värma upp hemmet, ska den snabbt klara det utan att temperaturerna växlar för mycket. Samtidigt vill vi alla att dagens portabla luftkonditioneringar ska vara miljövänliga och energisnåla så att de varken drar för mycket ström eller påverkar miljön.

Luftkvaliteten

När man färdas i ett flygplan, kan man ofta känna sig sjuk när man går ut. Detta beror på att luften bara går runt, runt och alla bakterier blir kvar i planet. Det är vanligt att sjukdomar på så sätt sprids och att luften känns allmänt ofräsch.

En portabel ac ska gärna innehålla en luftrenare med filter och nät som avlägsnar dammpartiklar och större partiklar från luften innan de släpps in i rummet.

Luftkonditioneringar har ett filter som behöver rengöras då och då. Detta filter bör också vara av hög kvalitet för att ge ett så bra skydd som möjligt.

Den miljövänliga uppdateringen

Förr skapades portabla ac med freon som tyvärr hade en negativ påverkan på miljön och ozonlagret. Numera finns det miljövänliga alternativ som gör att till exempel värmen tas bort från luften och omvandlas till kondenserat vatten som samlas upp i behållare eller leds ut i trädgården via en slang.

Två typer av portabla ac

Den billigaste luftkonditioneringen har en slang som förs ut genom fönstret eller ventilen. Dock är de inte lika effektiva som de portabla luftkonditioneringarna med utomhusdel utan passar bättre till mindre ytor. Tyvärr tar dessa också mer plats så om man vill ha en riktigt effektiv portabel ac, så ska man ta den som delvis sitter utomhus.

De kraftfulla portabla luftkonditioneringarna kräver ingen slang som förs ut genom ventilen. De har istället ett litet rör som går till utomhusdelen, vilket även ser snyggare ut i hemmet. Men du ska veta att de också är betydligt dyrare.

Det finns faktiskt också portabla luftkonditioneringar som varken behöver det ena eller det andra. De går på vatten och när vattentanken är tom, fylls den på. Inga sladdar eller uttag. Vi har listat en sådan modell i vårt bäst i test nedan.

För större eller mindre ytor

Portabla luftkonditioneringar kan användas till mindre eller större ytor. Var du ska ha din ac har stor betydelse när du ska köpa den. Ofta är det vanligt att ha sin portabla ac i sovrummet och då kan man även vilja att den kommer med stegvis nedkylning eller uppvärmning.

Fördelen med portabel ac

Att ha en portabel luftkonditionering gör att man snabbare skaffar sig kyla eller värme. Man köper ett portabelt luftkonditioneringsaggregat som inte kräver något montage alls, till skillnad från den stationära ac:n. I och med att de går på hjul så kan de alltså förflyttas som man vill.

Det finns stationära portabla ac som är en slags mellanting mellan vanlig ac och portabel ac. De går visserligen att flytta men tillverkas speciellt till vissa rum som sovrum eller vardagsrum.

Portabel luftkonditionering bäst i test

Innan du ska köpa en portabel ac, bör du verkligen läsa igenom flera bäst i test samt gå till butiken och prova ut den. Lyssna på fläkten, kolla upp funktionerna, jämför priset och välj om du vill ha den kraftfulla varianten eller om du föredrar en lättare modell.

Tänk ut vilket/vilka rum som ska påverkas av ac:n och var du har tänkt ställa den. Självfallet vill du också att den portabla luftkonditioneringen ska vara energisnål så att du inte får hutlösa räkningar. Följ vårt test och bekanta dig närmare med tre portabla luftkonditioneringar.

Portabel luftkonditionering - ELECTROLUX ChillFlex Pro , Aircondition1. Electrolux ChillFlex Pro

ChillFlex Pro från Electrolux är mer än bara en vanlig luftkonditionering. Med den här apparaten får du den temperaturen som du önskar året om. Den inte bara kyler din inomhusluft när det är varmt ute, den kan även värma upp din luft inomhus när det är kallt ute. På så sätt har du nytta av Electrolux ChillFlex Pro året om och den är inte bunden till någon särskild säsong.

Den har en kapacitet på ungefär 50 m² där den kyler med en effekt på 3.4 kW och värmer samma yta med en kapacitet på 2.7 kW. Maskinen styrs enkelt med en fjärrkontroll och man kan även skjuta upp starten i upp till 24 timmar med hjälp av den inbyggda timern. Det medföljer en slang för ventilation som ser till för att kompressorn inte ska överhettas. Förutom att fungera som kylande och värmande har denna luftkonditionering också en funktion för att avfukta luften. Allt för att inomhusklimatet ska bli så behagligt som möjligt. Ljudnivån överstiger aldrig 64 dB.

Se priset här!

Portabel luftkonditionering - DELONGHI PAC AN112 , Aircondition2. DeLonghi PAC AN112

Modellen PAC AN112 från märket DeLonghi ger dig två funktioner i en. Dels är denna anläggning en luftkonditionering men i och med att den är utrustad med avfuktningsfunktion fungerar den också som ren avfuktare. Detta innebär att den gör allt för att din luft inomhus ska vara så behaglig och tillfredsställande som möjligt. PAC AN112 har en kapacitet på 44 m² och har den en kylande effekt om 2.9 kW.

Den här anläggningen har en energiklassning på A och har den ljudnivå som ligger mellan 47 dB(A) och 63 dB(A) beroende på effektnivå. För att inte kompressorn ska utsättas för allt för mycket värme som kan leda till överhettning är modellen utrustad med en ventilationsslang som ska leda bort värmen från kompressorn.

För att kunna styra luftkonditioneringen smidigt så medföljer en liten fjärrkontroll som gör att du kan ändra inställningarna utan att behöva gå fram till anläggningen. Den väger runt 30 kilo men tack vare dess hjul är den ändå enkel och smidig att flytta från olika rum eller positioner. Som om inte det vore nog så har den också en funktionell timer, som gör att du på förhand kan ställa in anläggningen på när den ska starta och när den också ska stängas av. Det här är en bra luftkonditionering som ger dig mycket valuta för pengarna.

Se priset här!

Portabel luftkonditionering - DeLonghi PAC EX100SILENT EX:1 A   R2903. DeLonghi PAC EX100SILENT EX:1 A R290

DeLonghi har här tagit fram en luftkonditionering med lägsta möjliga ljudnivå. Den håller sig på en ljudnivå mellan 47dB(A) och 50 dB(A) och slår därför de flesta modellerna på marknaden i just det avseendet. Det här är en portabel luftkonditionering som du enkelt kan flytta runt på i hemmet så att den kan arbeta där du anser att det finns störst behov för bättre luft. Tack vare denna anläggning kommer din inomhusluft avsevärt att förbättras.

Den har en kyleffekt på 2900 watt och rekommenderas därmed till rum med en volym på max 110 m3 för att effektivt kunna förbättra luften. Den har energiklass A vilket innebär att den har låg energiförbrukning. Den använder ventilationsslang för att reglera temperaturen i kompressorn och leda bort den varma luft som uppstår.

Anläggningen kan enkelt styras tack vare den fjärrkontroll som medföljer. Med hjälp av denna kan du enkelt ställa in de olika inställningarna och även sätta på den inbyggda timern. Timern kan användas om du vill att anläggningen ska sättas på en viss tid eller stängas av en viss tid. Något som kan vara till hjälp om man till exempel vill få bra luft i sovrummet i god tid innan man ska gå och lägga sig.

Se priset här!

Tidigare test av portabla luftkonditioneringar med toppresultat

Delonghi PAC N87 SILENT

Den dyraste modellen av portabel luftkonditionering i detta bäst i test, är Delonghis som kommer med utbytbara filter, timer är en energisnål ac.

Tyvärr är den inte så “silent” som den verkar så om du är känslig för fläktljud, så ska du förmodligen inte sova nära den. Dock har den tre fläktlägen så att du själv kan reglera den.

En positiv faktor är att den passar till mycket stora rum; upp till 85 kvadratmeter. Den har ett ergonomiskt handtag och hjul för säker och enkel transportering.

Detta är en portabel ac som har en utomhusdel och därför är den kraftfullare och passar även till större ytor. Den passar bra både till avkylning och avfuktning.

Whirlpool PACW12CO

Vår första luftkonditionering i portabelt format, är en av de billigare varianterna där slangen leds ut genom ventilen eller fönstret genom ett fönsterkitt som följer med så att du slipper göra hål eller oroa dig för sladdar.

Den har både en timer och en fjärrkontroll där du kan styra temperaturen. Vill du flytta den, drar du iväg den på hjulen och ställer den på den plats som du föredrar.

Ljudnivån är på 64 dB och det är den ac:n som faktiskt är tystast i vårt portabel ac bäst i test. Dock är alla luftkonditioneringar ett problem för den ljudkänsliga. De bästa öronpropparna täcker ca 39 dB och därför kan man störas under natten.

Ett vanligt samtal mellan två personer brukar ske runt 60dB och många av portabla ac har en ljudnivå som ligger högre än denna.

Whirlpool ac sänker eller höjer temperaturen mycket snabbt. Whirlpool PACW12CO lämpar sig för lite mindre utrymmen och passar bra i rum upp till 21 kvadratmeter.

Märket Whirlpool har också andra modeller av ac som både är billigare och dyrare. De är också oftast bland de tystare på marknaden om vi jämför med många andra luftkonditioneringar.

Se priset här!

CO/TECH Fläkt med Luftkylning

Den andra modellen i vårt bäst i test av portabla ac, är denna modellen från CO/TECH. Detta är enbart en luftkylare och passar alltså främst för att kyla ned ett rum.

Den används alltså inte på vintern för att värma upp rummet men fungerar däremot bra som avfuktare. Detta är en ganska kraftfull luftkonditionering som kyler ned upp till 30 kvadratmeter.

CO/TECH passar alltså både hemma eller på ett kontor. Modellen är lite speciell då den drivs av vatten och inte behöver varken slang eller utedel. Vattentanken rymmer 30 L och håller i 18 timmar.

CO/TECH ac fungerar som ett perfekt komplement till en vanlig ac och eftersom den bara går att dra iväg och går på vatten så är den verkligen smidig att använda. Tillsammans med luftkonditioneringen följer en trådlös fjärrkontroll så att du själv reglerar temperaturen som du vill. Ac:n har en oscillerande luftriktare som sänder ut luften jämnt i hela rummet.

Tyvärr är den inte speciellt tyst på grund av sin kraftfulla motor, men den har många andra smarta funktioner som isfack, touchkontrollpanel och en LCD-display. Kolfiltret gör också att dammpartiklar och annat hålls borta i rummet. När vattentanken börjar bli tom så larmar den så att du kan fylla på den.

Se priset här!

Summering av Portabel luftkonditionering

Det är svårt att avgöra vilken typ av luftkonditionering man ska ha och att välja den åt andra där man inte känner till behov eller ytor är ännu svårare. En mycket bra och uppskattad är Honeywells ac som har många bra funktioner och verkligen kyler ned rummet.

Dock passar den inte till vintern eftersom den är en luftkylare. Ingen sladd krävs heller, vilket vanligtvis kan förstöra det estetiska intrycket. Här tömmer du bara vattentanken när den börjar bli tom och reglerar temperaturen på nytt.

Om tystnad är viktigt för dig, ska du välja Hace AC Roma. Man kan inte direkt kalla den tyst, men den är vår tystaste modell i detta bäst i test av portabla ac. Alla modeller i testet kommer med filter för att ta bort dåliga luftpartiklar och främja miljön för allergiker, men den fräschaste luften känner vi att vi får av Honeywells modell. Andra sätt att hålla sig sval i värmen är att köpa en bordsfläkt eller en golvfläkt.

Har du någon erfarenhet av portabel luftkonditionering som du vill dela med dig av? Skriv gärna en kommentar i fälten nedanför!