1. Delonghi PAC N87 SILENT 2. Whirlpool PACW12CO 3. CO/TECH Fläkt med Luftkylning

 

Vill du kunna flytta runt på din ac och bestämma plats för den? Då ska du satsa på en portabel luftkonditionering för hemmabruk som du kan anpassa lite varstans. En flexibel ac gör att du själv kan reglera ditt inomhusklimat både när det gäller värme och kyla. Fördelen med en luftkonditionering är nämligen att du ibland både kan använda den under sommar och vinter. Då vänder du bara på processen och ställer in ac:n på varmluft istället.

Glöm de högljudda fläktarna som till slut sprutar ut varm luft. En portabel luftkonditionering håller kylan kvar utan att du behöver känna att du till slut får varmluft tillbaka. Däremot har även en luftkonditionering fläktar i sig, och därför får du räkna med ett visst ljud även från dem.

Tysta, effektiva och energisnåla

Dessa är de viktigaste egenskaperna hos en portabel luftkonditionering och även detta har vi tittat på när vi har sammanställt detta portabel ac bäst i test. En ac som låter så att man inte kan sova, är förmodligen något vi alla varit med om på hotell eller liknande. Därför vet vi alla hur irriterande de kan vara. Speciellt på sommaren när det är varmt, vill man gärna ha sin portabla luftkonditionering relativt nära för att sova utan att svettas, och då är det viktigt att den är tystlåten. Alla luftkonditioneringar kommer med en inbyggd fläkt och dess ljudnivå bör kollas upp redan i butiken, så att du inte köper något som stör senare. Fläktarna brukar också kunna styras i flera hastigheter.

Att luftkonditioneringen är effektiv är den andra egenskapen som är essentiell, annars kan man ju lika gärna vara utan. När man vill ha det svalt hemma, ska den klara det och när man vill värma upp hemmet, ska den snabbt klara det utan att temperaturerna växlar för mycket. Samtidigt vill vi alla att dagens portabla luftkonditioneringar ska vara miljövänliga och energisnåla så att de varken drar för mycket ström eller påverkar miljön.

Luftkvaliteten

När man färdas i ett flygplan, kan man ofta känna sig sjuk när man går ut. Detta beror på att luften bara går runt, runt och alla bakterier blir kvar i planet. Det är vanligt att sjukdomar på så sätt sprids och att luften känns allmänt ofräsch. En portabel ac ska gärna innehålla en luftrenare med filter och nät som avlägsnar dammpartiklar och större partiklar från luften innan de släpps in i rummet.

Luftkonditioneringar har ett filter som behöver rengöras då och då. Detta filter bör också vara av hög kvalitet för att ge ett så bra skydd som möjligt.

Den miljövänliga uppdateringen

Förr skapades portabla ac med freon som tyvärr hade en negativ påverkan på miljön och ozonlagret. Numera finns det miljövänliga alternativ som gör att till exempel värmen tas bort från luften och omvandlas till kondenserat vatten som samlas upp i behållare eller leds ut i trädgården via en slang.

Två typer av portabla ac

Den billigaste luftkonditioneringen har en slang som förs ut genom fönstret eller ventilen. Dock är de inte lika effektiva som de portabla luftkonditioneringarna med utomhusdel utan passar bättre till mindre ytor. Tyvärr tar dessa också mer plats så om man vill ha en riktigt effektiv portabel ac, så ska man ta den som delvis sitter utomhus. De kraftfulla portabla luftkonditioneringarna kräver ingen slang som förs ut genom ventilen. De har istället ett litet rör som går till utomhusdelen, vilket även ser snyggare ut i hemmet. Men du ska veta att de också är betydligt dyrare.

Det finns faktiskt också portabla luftkonditioneringar som varken behöver det ena eller det andra. De går på vatten och när vattentanken är tom, fylls den på. Inga sladdar eller uttag. Vi har listat en sådan modell i vårt bäst i test nedan.

För större eller mindre ytor

Portabla luftkonditioneringar kan användas till mindre eller större ytor. Var du ska ha din ac har stor betydelse när du ska köpa den. Ofta är det vanligt att ha sin portabla ac i sovrummet och då kan man även vilja att den kommer med stegvis nedkylning eller uppvärmning.

Fördelen med portabel ac

Att ha en portabel luftkonditionering gör att man snabbare skaffar sig kyla eller värme. Man köper ett portabelt luftkonditioneringsaggregat som inte kräver något montage alls, till skillnad från den stationära ac:n. I och med att de går på hjul så kan de alltså förflyttas som man vill. Det finns stationära portabla ac som är en slags mellanting mellan vanlig ac och portabel ac. De går visserligen att flytta men tillverkas speciellt till vissa rum som sovrum eller vardagsrum.

Portabel luftkonditionering bäst i test

Innan du ska köpa en portabel ac, bör du verkligen läsa igenom flera bäst i test samt gå till butiken och prova ut den. Lyssna på fläkten, kolla upp funktionerna, jämför priset och välj om du vill ha den kraftfulla varianten eller om du föredrar en lättare modell. Tänk ut vilket/vilka rum som ska påverkas av ac:n och var du har tänkt ställa den. Självfallet vill du också att den portabla luftkonditioneringen ska vara energisnål så att du inte får hutlösa räkningar. Följ vårt test och bekanta dig närmare med tre portabla luftkonditioneringar.

1. Delonghi PAC N87 SILENT

Den dyraste modellen av portabel luftkonditionering i detta bäst i test, är Delonghis som kommer med utbytbara filter, timer är en energisnål ac. Tyvärr är den inte så “silent” som den verkar så om du är känslig för fläktljud, så ska du förmodligen inte sova nära den. Dock har den tre fläktlägen så att du själv kan reglera den.

En positiv faktor är att den passar till mycket stora rum; upp till 85 kvadratmeter. Den har ett ergonomiskt handtag och hjul för säker och enkel transportering. Detta är en portabel ac som har en utomhusdel och därför är den kraftfullare och passar även till större ytor. Den passar bra både till avkylning och avfuktning.

Se priset här!

 

2. Whirlpool PACW12CO

Vår första luftkonditionering i portabelt format, är en av de billigare varianterna där slangen leds ut genom ventilen eller fönstret genom ett fönsterkitt som följer med så att du slipper göra hål eller oroa dig för sladdar. Den har både en timer och en fjärrkontroll där du kan styra temperaturen. Vill du flytta den, drar du iväg den på hjulen och ställer den på den plats som du föredrar.

Ljudnivån är på 64 dB och det är den ac:n som faktiskt är tystast i vårt portabel ac bäst i test. Dock är alla luftkonditioneringar ett problem för den ljudkänsliga. De bästa öronpropparna täcker ca 39 dB och därför kan man störas under natten. Ett vanligt samtal mellan två personer brukar ske runt 60dB och många av portabla ac har en ljudnivå som ligger högre än denna.

Whirlpool ac sänker eller höjer temperaturen mycket snabbt. Whirlpool PACW12CO lämpar sig för lite mindre utrymmen och passar bra i rum upp till 21 kvadratmeter.

Märket Whirlpool har också andra modeller av ac som både är billigare och dyrare. De är också oftast bland de tystare på marknaden om vi jämför med många andra luftkonditioneringar.

Se priset här!

 

3. CO/TECH Fläkt med Luftkylning

Den andra modellen i vårt bäst i test av portabla ac, är denna modellen från CO/TECH. Detta är enbart en luftkylare och passar alltså främst för att kyla ned ett rum. Den används alltså inte på vintern för att värma upp rummet men fungerar däremot bra som avfuktare. Detta är en ganska kraftfull luftkonditionering som kyler ned upp till 30 kvadratmeter. CO/TECH passar alltså både hemma eller på ett kontor. Modellen är lite speciell då den drivs av vatten och inte behöver varken slang eller utedel. Vattentanken rymmer 30 L och håller i 18 timmar.

CO/TECH ac fungerar som ett perfekt komplement till en vanlig ac och eftersom den bara går att dra iväg och går på vatten så är den verkligen smidig att använda. Tillsammans med luftkonditioneringen följer en trådlös fjärrkontroll så att du själv reglerar temperaturen som du vill. Ac:n har en oscillerande luftriktare som sänder ut luften jämnt i hela rummet. Tyvärr är den inte speciellt tyst på grund av sin kraftfulla motor, men den har många andra smarta funktioner som isfack, touchkontrollpanel och en LCD-display. Kolfiltret gör också att dammpartiklar och annat hålls borta i rummet. När vattentanken börjar bli tom så larmar den så att du kan fylla på den.

Se priset här!

 

Summering

Det är svårt att avgöra vilken typ av luftkonditionering man ska ha och att välja den åt andra där man inte känner till behov eller ytor är ännu svårare. En mycket bra och uppskattad är Honeywells ac som har många bra funktioner och verkligen kyler ned rummet. Dock passar den inte till vintern eftersom den är en luftkylare. Ingen sladd krävs heller, vilket vanligtvis kan förstöra det estetiska intrycket. Här tömmer du bara vattentanken när den börjar bli tom och reglerar temperaturen på nytt.

Om tystnad är viktigt för dig, ska du välja Hace AC Roma. Man kan inte direkt kalla den tyst, men den är vår tystaste modell i detta bäst i test av portabla ac. Alla modeller i testet kommer med filter för att ta bort dåliga luftpartiklar och främja miljön för allergiker, men den fräschaste luften känner vi att vi får av Honeywells modell.