Felkodsläsare bäst i test 2024 – Hitta den bästa felkodsläsaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Foxwell NT6802. Foxwell NT2003. Foxwell NT530 PRO
Foxwell NT680Foxwell NT200Foxwell NT530 PRO

För det mesta om det inträffar något problem med ens bil så hoppas man att problemet ska vara lätt att åtgärda. Men ibland stöter man på fel som kan vara svåra att förstå. Vad betyder det till exempel om lampan som lyder “Check Engine” lyser?

Att åka till bilverkstaden och låta dem diagnosticera och reparera ett problem kostar som bekant pengar, och sådana räkningar betalar man såklart ogärna om man inte behöver. Särskilt om det skulle visa sig vara ett fel som man själv hade kunnat rätta till med små resurser.

Så hur går man tillväga? Vad du behöver är en felkodsläsare, även känt som OBD2-scanner. Med en sådan scannar du enkelt av alla typer av felkoder som du kan råka ut för, oavsett om det handlar om felkoder från ABS-bromsarna, växellådan eller vad som helst.

Det finns gott om felkodsläsare på marknaden idag och utbudet sträcker sig från billiga, generiska bluetooth-scanners som låter dig tolka enkla felkoder och återställa fabriksinställningar via mobiltelefonen till professionella, hand-hållna enheter med utökad funktionalitet.

OBD2-scanners som använder sig av Bluetooth låter dig använda mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor som diagnostiska verktyg via en adapter som du pluggar in i bilen. Mjukvara i din enhet tolkar sen OBD-datan från bilen och visualiserar den åt dig.

De bästa felkodsläsarna låter dig tolka inputs från alla sensorer i din bil, motorsensorer, RPM, elåtgång, motortemperatur, bränsleåtgång med mera samt genomföra enklare diagnostik.

En fördel med de mer avancerade felkodsläsarna är just tillgången på utökad data. Om du till exempel har en bilförsäkring som är knuten till din OBD-data så kan du med ett sådant här verktyg enkelt hålla koll på alla data själv. Det behöver knappast sägas att du på så vis på ett bra sätt får tillgång till data som hjälper till att hålla nere din försäkringspremie.

Bra att veta inför ditt köp av felkodsläsare

I detta bäst i test kommer vi att gå igenom totalt sett tre enheter och de faller var och en för sig i olika kategorier. Den dyraste av dem, iCARSOFT CR PLUS, är att betrakta som helt fristående. Den har all nödvändig funktionalitet tillgänglig i själva enheten men dess analytiska användningsområden ökar med tillgänglighet till en dator. De två övriga testen har gjorts på enheter i budgetklassen.

Den ena, Donop Professional U480 CAN OBD2 OBD II, är en helt fristående enhet som inte kräver någon kringutrustning medan ELM327 WiFi ELM 327 I är av typen där du behöver en USB-kompatibel enhet för att kunna tolka mätningarna.

Allmänt när det gäller felkodsläsare som kräver kringutrustning ska sägas att det är viktigt att du är uppmärksam på kompatibiliteten mellan olika enheter. Ha koll på vilken typ av mjukvara som följer med enheten eller om det är någonting du måste köpa separat.

De flesta av de billigare felkodsläsarna fungerar precis som de ska, men det är vanligt förekommande att de har bristfälliga manualer. Det kan också hända att de är lite opålitliga, inte i data de hämtar från din bil, men i det att själva hårdvaran inte alltid är så högkvalitativ.

Med det sagt så hoppas vi att du ska kunna hitta någonting i följande rekommendationer. De här enheterna fungerar enligt vår erfarenhet som de ska. Vi inleder vårt bäst i test av felkodsläsare med en fristående enhet i budgetklassen.

 

Felkodsläsare bäst i test 2024

Foxwell NT680 - Felkodsläsare för alla system1. Foxwell NT680

Foxwell NT680 ersätter den tidigare modellen Foxwell NT624 och är en felkodsläsare som passar alla bilmodeller. Detta är en felkodsläsare för proffsen och den stöder i stort sett samtliga bilmodeller och befintliga system på den europeiska marknaden. Just den här modellen på felkodsläsare utmärker sig med funktioner som service av elektronisk parkeringsbroms och bilbatteribyte.

De felkoder som uppdagas presenteras i en lättöverskådlig tabell och många kan sedan avhjälpas med ett enkelt knapptryck. Som användare behöver man göra minsta möjliga jobb med denna läsare då den själv känner av vilken bilmodell som den har anslutits till och sköter även diagnosticeringen så gott som självständigt. Information om bilens styrsystem samlas in i avancerade grafer som man kan utläsa data ifrån. Man kan dessutom plocka upp två olika grafer samtidigt för att jämföra data från andra tillfällen.

Mjukvaran uppdateras med hjälp av live-uppdatering och är på så sätt alltid utrustad med det nyaste. Vad som också skiljer den här modellen från andra modeller är att loggdata kan sparas på ett minneskort i läsaren. Foxwell NT680 avläser felkoder från bilens alla funktioner och system.

Se priset här!

Foxwell NT200, Felkodsläsare2. Foxwell NT200

Det här är en bra och enkel felkodsläsare som med fördel kan användas av den som mekar med sin bil hemma på fritiden i och med det låga priset. Apparaten kopplas in i bilen varpå den börjar söka igenom fordonet efter olika felkoder. Datan visas sedan på läsarens stora skärm, som dessutom har en behaglig bakgrundsbelysning så att det ska bli lättare att se.

Foxwell NT200 har ett fullständigt OBDII stöd inklusive CAN kapacitet, vilket gör att den är kompatibel med de allra flesta bilar som har diagnosuttaget OBD2/EOBD och är tillverkade efter 1996.

Med hjälp av detta diagnosverktyg kan man få reda på varför servicelampan lyser, den gör flera olika kodförfrågningar både för generella koder, tillverkarspecifika koder och avvaktande koder. Du kan dessutom enkelt släcka din servicelampa och rensa felkoder. Utöver detta så visar den även komplett PCM dataström, monitor och I/M status och läser in Freeze frame data, VIN, CID & CVN.

Se priset här!

Felkodsläsare Foxwell NT530 PRO, ABS, Airbag, EPB, olje-service, universal3. Foxwell NT530 PRO

Den nya NT530 PRO är en uppgraderad version av den populära NT520 PRO och har fått en rad nya funktioner. Denna felkodsläsare täcker in det allra mesta och har därför blivit en storsäljare hos både entusiasterna och de professionella yrkesutövarna.
Felkodsläsaren är kompatibel med de allra flesta bilmodellerna och när man använder den för första gången väljer man bilens märke i läsaren och laddar sedan hem en licens som är just för det bilmärket.

Designen är ergonomisk för att passa i handen och att man ska få ett bra grepp och konstruktionen är slitstark och tål att tappas i hårt verkstadsgolv. Det medföljer en smidig förvaringsväska vari det också finns en instruktionsbok och en USB-kabel.

Läsarens display är en LCD-skärm på hela 2.8″ och man navigerar med hjälp av taktila knappar. Det går att välja mellan en rad olika språk och man får dessutom livslånga uppdateringar till mjukvaran. Med denna felkodsläsare kan du göra nästan allt själv, du läser in och rensar felkoder för bilens allra viktigaste funktioner så som motor, ABS, växellåda, bromsar, airbag, AC och mycket mer. Dessutom kan den kalibrera Steering Angle Sensor, SAS.

Se priset här!

Tidigare test av felkodsläsare med toppresultat (Men som utgått ur sortimentet)

Donop Professional U480

Det här är en av de billigaste felkodsläsarna som finns på marknaden som samtidigt inte kräver någon kringutrustning. Den kan användas för att scanna din bils elektriska system för att hitta eventuella problem som plågar bilen.

Du kopplar in den i din bils diagnos-sockel och efter att du har gått igenom koderna som blev resultatet av scanningen så kan du förhoppningsvis lösa problemet.

Scannern är kompatibel med alla bilar som stödjer OBD2 och CAN-språken. Just den här felkodsläsaren har vad vi kan förstå ett väldigt gott rykte, där många som köpt uppgett att den har sparat dem mycket pengar. Inte illa för en enhet i den här prisklassen.

Donop Professional är kompatibel med de flesta bilar tillverkade i Europa, USA och Asien, men kolla självklart upp din egen bil för säkerhets skull.

Övriga fördelar med modellen är att den har en tydlig LCD display och att den inte behöver några batterier. Det är bara att koppla in den i uttaget på din bil och sätta igång och diagnosticera.

 • Bäst i test för felkodsläsares slutomdöme blir att detta är en mycket bra, mångfacetterad och prisvärd enhet för den som vill lösa de allra vanligast förekommande problemen själv utan att behöva åka till verkstaden. Den kommer dock inte att rädda dig vid mer avancerade svårigheter.
Se priset här!

iCarsoft CR Plus

Med iCarsoft CR Plus går detta bäst i test upp rejält i prisklass. Här har vi att göra med en helt fristående felkodsläsare i proffsklass, det ska dock sägas att du kommer åt en del extra funktioner med hjälp av en USB-kabel och en PC.

Med den här felkodsläsaren har du möjligheter att utföra djupgående feldiagnosticering och komma åt data som enklare enheter inte kan komma åt. Det har ett pris och det sker på bekostnad av att du köper en enhet som fungerar till just din bilmodell.

Det är alltså inte en felkodsläsare för personen som letar efter ett multiverktyg att använda på flera olika bilmärken. I skrivande stund finns den som specialiserade enheter för:

 • Audi, Volkswagen, Skoda
 • Porche
 • Ford
 • LandRover, Jaguar
 • Opel
 • Citroen, Peugot
 • Fiat, Alfa Rome
 • Volvo, Saab
 • Toyota, Lexus, Scion, Isuzu

iCarsoft CR Plus ger dig en hel arsenal av möjligheter till problemlösning. Du kan kontrollera växellådan, airbagen, ESP, ABS och mycket mer. Om du är någorlunda händig i verkstaden så kommer den här enheten i princip göra så att du aldrig kommer behöva uppsöka någon verkstad igen. Du är såklart fortfarande tvungen att betala en ganska saftig engångssumma, men den är inte högre än att du kommer att ha tjänat in den redan efter ett avblåst verkstadsbesök.

Du återställer med några enkla knapptryck alla tänkbara larm och får tillgång till koder för fabriksåterställningar och annat som typiskt annars bara finns tillgängliga för verkstäder. Du kan utöver det streama data från din bils olika sensorer live. Det innefattar alla bilens olika system.

Men har den verkligen inga brister kanske den uppmärksamme läsaren undrar? Jo, såklart att den har det, men det ska redan nu sägas att detta är den utan konkurrens bästa felkodssökaren i detta bäst i test, och att fördelarna överväger.

Om du till exempel planerar att använda den här felkodssökaren för bilmodeller som är tillverkade före år 1996 så kan du glömma det. Du bör utöver det ta en ordentlig titt på kompatibiliteten, all denna funktionalitet är inte tillgänglig på alla bilmodeller, även om den är det för de flesta.

 • Slutomdömet i detta bäst i test av felkodsläsare blir att detta är en alldeles utmärkt felkodsläsare för den som behöver en djupgående enhet för ett specifikt bilmärke. Nackdelen är att du kommer att få hosta upp en liten slant. Men med såpass omfattande möjligheter till felsökning och diagnosticering så kommer den troligtvis att spara in något eller några besök på verkstaden.
Se priset här!

ELM327 WiFi I

Med ELM327 är vi tillbaka i budgetklassen. Här har vi en enhet av typen som kräver att du har tillgång till en smartphone med antingen iOS eller Android.

Den här enheten är dock klart mest fördelaktig för iPhone-användare. För iPhones tillkommer en mjukvara som ger dig tillgång till djupare diagnosverktyg, mjukvara som dessutom är kompatibel med en rad ytterligare appar som kan hjälpa dig att genomföra djupare analyser. Kopplar samman enheten med din telefon gör du via Wi-Fi.

Enheten är kompatibel med bilmodeller tillverkade senare än 1996 och stödjer bilar av bland annat märkena:

 • Ford, Chrysler
 • Honda, Mazda, Toyota
 • Nissan
 • Volkswagen

Bruksanvisningen saknar tyvärr en komplett uppräkning av alla modeller som stöds vilket blev uppenbart för oss då vi testade enheten på en Mercedes av årgång 2001, ett märke som ni säkert noterar saknas i ovanstående uppräkning. Vi kom emellertid åt data kring växellåda, ABS, Airbag och så vidare.

 • Slutomdömet för ELM327 blir att den är bra för sitt pris. Precis som för de flesta felkodsläsare i den här prisklassen så får man vad man betalar för. Du får ett verktyg som ger dig tillgång till grundläggande funktioner över ett stort omfång av olika bilmodeller på bekostnad av djup och avancerade funktioner.
Se priset här!

Slutord

Om du hör till typen som tycker om att reparera bilar och kanske till och med har det som hobby så kommer du förmodligen i kontakt med fler olika märken och modeller. I det fallet har du såklart föga nytta av en påkostad enhet som ändå bara fungerar till ett specifikt märke. Klart är att om du ska få största möjliga nytta av din felkodssökare så bör du ha grundläggande kunskaper om hur du fixar de allra vanligast förekommande problemen.

Vilken typ av enhet du ska satsa på beror i slutändan på vilken typ av bil du kör och hur ofta du byter bil. Vi kan till exempel tänka oss att om du kör en nyare bilmodell så känns det betydligt mer rimligt att kosta på sig att betala för en iCarsoft.

Mer läsning:
Läs Prylstadens test av felkodsläsare