Excenterslip bäst i test 2024 – Hitta den bästa excenterslipen!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Conrad.se.

1. BOSCH SANDER GEX 150 TURBO2. AEG EXCENTERSLIP POWERTOOLS EX 150 ES 440 W3. RYOBI R18ROS BATTERIDRIVEN EXCENTERSLIP 125 MM

 

Nu när våren närmar sig med snabba steg är det många svenskar som längtar ut till sommarstugan för att börja snickra eller renovera på sina hus. Man kanske har haft en idé vilandes i huvudet en längre tid som har börjat ta form, sakta men säkert.

Även villan i stan kan ha behov av en renovering, eller så behöver segelbåten en makeover och lite finputsning. Oavsett vad det gäller följer ofta mer eller mindre komplicerade snickeriarbeten med på köpet vid renoveringar eller nybyggen. Om du så bara ska bygga något i trä för en vackrare inredning eller utöka garderoben.

Vad du än kan tänkas vilja göra innefattar det inte sällan sågat virke och brädor av olika slag. Dessa brädor kommer att hyvlas och behöver sedan slipas i större eller mindre omfattning. Och vem står och kämpar enbart med sandpapper numera? En rejäl excenterslip är vad du behöver och här har vi sammanställt ett excenterslip bäst i test för dig med fingrar som kliar av snickarglädje.

Vad du ska välja för excenterslip beror naturligtvis på hur mycket du ska arbeta och med vad, men här ger vi några exempel på marknadens bästa excenterslipar och vilka finesser de kommer med. Häng med!

Excenterslip bäst i test

Excenterslip1. Bosch Sander GEX 150 Turbo

Den dyrare varianten i vårt excenterslip bäst i test är en av Bosch-sliparna. Bosch som för övrigt satsar på en mängd slipmaskiner i varierande prisklasser. Motorn är kraftfull med turbofunktion för en mycket snabb hastighet och kommer upp i hela 600W.

Med en slipyta på 150 mm kan man jobba på stora ytor, utan att behöva lägga ned för mycket energi eller oroa sig för nedsatt tryck. Den har dessutom tre enheter i en och kan växla snabbt från grovslipning till finslipning och poleringar.

Flera slipskivor samt sandpapper ingår och ett flexibelt handtag som kan vinklas som man behagar.

Bosch Sander GEX har också ett bromsskydd och ett inbyggt överbelastningsskydd som garanterar en längre livslängd. Den är också mycket tystlåten när den är igång. Dock kan den anses lite för dyr och man kan faktiskt hitta en bra excenterslip till ett betydligt billigare pris om man letar, även från samma märke.

Men som sagt, har man ett mycket tungt jobb som ligger och väntar, är denna modell perfekt.
Se priset här!

AEG Excenterslip Powertools EX 150 ES 440 W2. AEG Excenterslip Powertools EX 150 ES 440 W

Denna excenterslip ligger i medelprisklassen och är en mycket populär produkt just nu. Motorn är en aning svagare än Bosch-slipen på 440 W, men fungerar mycket bra.

Den har en inställbar svängfunktion som gör att man kan vinkla den smidigt och lätt. Handtaget är gummibelagt för bättre grepp och slipytan uppgår till 150 mm. Som extra tillbehör vid leveransen ingår även två slippapper, en väska, nätkabel och ett extra stödhandtag.

Även denna modell har ett bromsskydd som gör att inte repor uppkommer under arbetets gång, och en inbyggd damminsamlingspåse.

Faktum är att den har det mesta som krävs för ett bra jobb, men saknar de allra dyraste finesserna som de påkostade modellerna kan ha. Men behövs verkligen alla, eller klarar man sig kanske bra ändå?
Se priset här!

Ryobi R18ROS Batteridriven excenterslip 125 mm3. Ryobi R18ROS Batteridriven excenterslip 125 mm

Sist ut i vårt excenterslip bäst i test kommer en excenterslipmaskin från Ryobi som ligger i den lägre prisklassen. Den är enkel att använda och innehåller inte så många specialfunktioner som de övriga.

Därför är den utmärkt för nybörjaren. Den lämpar sig inte heller för grövre arbeten utan används mest för finslipning och borttagning av lack och dylikt.

Det märks även på slipplattans storlek som ligger på 125 mm. Denna modell från Ryobi är batteridriven och har därmed ingen störande sladd, men en nackdel är att inget batteri eller laddare ingår vid leverans, enbart slippapper i olika varianter.

Det förstnämnda får man skaffa själv, vilket gör att priset går upp en aning i slutändan. En inbyggd dammuppsamlare ingår dock samt en omkopplarspärr och ett gummibelagt handtag för bättre fäste.
Överlag är detta en enkel och behändig excenterslip men som räcker för de enklare göromålen vad gäller slipning och polering.

Därför kan det vara bra att kombinera den med en mer avancerad, grövre slipmaskin om man ska slipa tjockare och robustare ytor.
Se priset här!

Varför ska man ha en excenterslip?

Det finns egentligen bara excenterslipen som alternativ när man ska ge sig i kast med snickerijobb, och för en hemmasnickare är den oumbärlig. Den enda nackdelen är att man kan behöva kombinera med en deltaslip för hörn och kanter, men plana och böjda ytor fungerar utmärkt.

Tänk också på att välja ett slippapper som inte dammar för mycket. Material som kan slipas med en excenterslip är alla typer av träslag, men även sten och metall brukar fungera. Allt man behöver göra är att byta ut papperet för att ge bilen en glanspolering.

Anledningen till att det heter excenterslip, är att verktyget är excentriskt och därför inte lämnar några repor efter sig. Man brukar kunna ställa in varvantalet på de flesta slipmaskiner beroende på arbetets omfattning. Är det ett grövre jobb skruvar man bara upp hastigheten så att ytan blir mer slipad.

Använd excenterslipen på rätt sätt

När man använder en slipmaskin så finns det några saker som är bra att tänka på. En av dem är att aldrig trycka för hårt för då påverkas motorhjulen och resultatet blir sämre. I sådana fall ska man koppla den till tryckluft. Då får den en rejäl genomslagskraft.

Detta ska dock enbart användas till riktigt grovt arbete. Motorn bör vara relativt kraftfull och ligga på mellan 400-500W, men om man väljer en svagare motor bör den åtminstone ligga på 250 W. De svagare motorerna har nämligen en tendens att göra jobbet mindre effektivt. Välj också gärna en maskin med rejäla handtag som ger flera greppmöjligheter och som dessutom har gummibeläggning för att undvika att man slinter.

Vissa maskiner har möjlighet att sätta fast ett stödhandtag som man kan böja eller montera bort. Om man ska slipa mindre ytor kan enhandsmodellen vara nog, eftersom den är lätt att flytta.

Att ha flera slipskivor är också en bra idé eftersom de kan monteras av och på som man vill. 125 mm är bra till mindre jobb och ska man utmana sig själv och slipa större ytor, är 150 mm det som gäller.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.