Solceller bäst i test 2024 – Hitta de bästa solcellerna

av
1. Phaesun Monokristall Solpanel 140 W2. Sunset Polykristallin Solpanel 60 Wp 12V3. Flexibel Solpanel 80 W
Phaesun Monokristall Solpanel 140 W Sunset Polykristallin Solpanel 60 Wp 12VFlexibel Solpanel 80 W

Hej och välkomna till vårt alldeles egna och skräddarsydda solceller bäst i test!
Sedan urminnes tider har människan sökt efter olika sätt att utvinna energi ur naturen. Den första och mest elementära varianten, som också är den som historiskt sett har använts överlägset längst, är förstås elden. Att tända eld på och bränna trä frigör energi i form av värme och ljus – två av de allra viktigaste sakerna vi är ute efter när vi utvinner energi.

På grottmänniskornas tid användes elden till att tillaga mat, sprida ljus av praktiska skäl och även för att man skulle kunna hålla sig varm – och inte minst för att skrämma bort farliga rovdjur som kunde lura ute i skuggorna.

Och om vi tittar på vad vi använder energi till i dag så är det faktiskt inte så särskilt mycket som egentligen har förändrats. Våra primära användningsområden för energi är värme, elektricitet till lampor och möjlighet att laga mat. Sedan har förstås oerhört mycket så kallad lyxkonsumtion tillkommit sedan grottmänniskornas tid, och det går ju inte att förneka att en hel del av vår energi förbrukas till att titta på TV, ladda mobiltelefoner och surfa på internet. Men grundprincipen är ändå densamma.

Olika sätt att utvinna energi

Ja, visst har det hänt en hel del sedan de där gamla grottmänniskorna samlades runt elden och grillade nyflådda kaniner på en snurrande pinne, och även om de primära användningsområdena fortfarande påminner om varandra så är det en sak som sannerligen har förändrats sedan dess: mängden energi vi förbrukar.

Sedan elektriciteten uppfanns har människan kämpat för att hitta olika nya och mer effektiva sätt att utvinna energi ur naturen, och det är faktiskt fortfarande så att många av metoderna utvecklas i stor utsträckning, och ständigt blir bättre och bättre.

Och i takt med att våra energibehov har växt så har trycket på energibranschen blivit större. VI har insett att vår planet inte klarar av precis vilka påfrestningar som helst, så en stor medvetenhet kring sättet vi väljer att utvinna energi har uppdagats på senare år. De primära källorna till energi är dock fortfarande samma som de har varit väldigt länge.

Kärnkraft

Den metod av energiutvinning som producerar överlägset mest energi i världen i dag är fortfarande kärnkraften. Enkelt uttryckt kan man säga att kärnkraft är ett extremt effektivt sätt att koka vatten. I en enorm vattentank framkallar man en kärnreaktion som utsöndrar ofantliga mängder energi, som får vattnet att börja koka, vilket driver en turbin som sedan skickar energin vidare för att omvandlas till elektricitet.

Nackdelen med den här metoden att utvinna energi, som är under ständig debatt och diskussion, är att den lämnar efter sig radioaktivt så kallat kärnavfall. Det här avfallet vet man inte riktigt var man ska göra av, och än så länge har man inte hittat någon tillfredsställande lösning där man är säker på att det inte kommer orsaka några problem i framtiden.

Risken är att behållare slits sönder över tid och att det radioaktiva avfallet kommer ut i grundvattnet, i det fall att man väljer att gräva ner det. Det finns även risker med säkerheten i själva kärnkraftverken, vilket vi sett prov på med enorma olyckor som Tjernobyl i Ryssland och Fukushima i Japan – det senare för bara ett fåtal år sedan. Det är helt enkelt inte en helt säker metod, varför den ofta kritiseras, framförallt från miljövänliga håll.

Kol

En metod som är än sämre för miljöpåverkan än kärnkraft är kolbränning. Med den här metoden utvinner man värmeenergi genom att helt enkelt elda kol. Det finns en näst intill oändlig tillgång och det är enkelt att administrera. Problemet är dock att det visat sig slita oerhört hårt på ozonlagret, och att det är en av de största bovarna och bidragande faktorerna till växthuseffekten.

Vattenkraft

Vattenkraft är i dagsläget den mest effektiva och säkraste metoden att utvinna energi, även om den på senare år har fått konkurrens av solkraften. Vår svenska energi kommer till stor del från vattenkraftverk byggda i anslutning till våra forsar, älvar och floder. Här är det stora problemet att metoden är förknippad med stora begränsningar.

Det finns en gräns för hur mycket man kan bygga ut en flod med vattenkraftverk, och när den är nådd så är kapaciteten för att utvinna energi ur sagda flod också nådd. Med en energiförbrukning som ständigt ökar behöver man helt enkelt en mer effektiv metod för att utvinna elektricitet.

Vindkraft

Vindkraften har likt solkraften utvecklats oerhört på senare år, men det finns fortfarande en bra bit kvar här, och det finns stora begränsningar. Vindkraftverk är stora, låter mycket och ingen vill egentligen bo i närheten av dem.

De producerar inte heller i närheten av så mycket elektricitet som vi behöver. Vindkraften är ett välkommet tillskott, men ingenting som vi kommer att klara oss på – varken nu eller i framtiden.

Solenergi

Ja, och så har vi det allra största framtidslöftet när det kommer till metoder för att utvinna energi – solenergi. Genom att ta till vara på den redan existerande energin som ständigt flödar från solen i vårt solsystem, så går det att utvinna mängder och åter mängder av energi.

Under många år kom det tvivel från mängder av olika auktoriteter och intressegrupper, som hävdade att solenergi inte var i närheten av tillräckligt effektivt för att kunna råda bot på den stundande energikrisen. Dessa kritiker har dock på senare år fått revidera sina uttalanden – de borde i alla fall göra det i de fall där de inte har gjort det.

Läs också: Svea solar omdöme

Solenergi har utvecklats oerhört under det senaste årtiondet. För att ta tillvara på solens energi så använder vi oss av så kallade solpaneler (mer om exakt vad en solpanel är för något alldeles strax), och för varje år som går så blir solpanelerna billigare, bättre och mer effektiva. Det är i dagsläget inte ovanligt att människor väljer att rigga upp solpaneler på taken till sina hus, och på så sätt tillhandahålla delar av eller hela sin egen energiförsörjning.

Och så länge vi lever kommer solen att skina på oss – så varför inte ta tillfället i akt att ställa dig på framkanten till energiutvecklingen, och installera dina alldeles egna solpaneler?

Att använda sig av solpaneler är givetvis en företeelse som är oerhört beroende av klimat. Det är förstås en mycket mer effektiv metod i exempelvis Sydamerika eller södra USA eller Asien, där solen skiner mycket starkare, och där den gör det hela året om.

Men därmed inte sagt att det är meningslöst att använda sig av solpaneler i Sverige – nej, långt ifrån. Ju mer sol, desto mer energi – men även i Sverige har vi många långa soltimmar varje år, och all energi som du inte utvinner från solens värmande strålar, är energi som helt enkelt går till spillo. Så enkelt är det.

Låt oss nu, innan vi kastar oss handlöst in i vårt solceller bäst i test, ta en lite närmare titt på vad en solpanel faktiskt är för en magisk uppfinning, och hur den fungerar.

Vad är solceller, och vad är en solpanel?

En solpanel är enkelt uttryck en platta som, när den exponeras för solens strålar, omvandlar solenergi till elektricitet. Hur är då en sådan här panel sammansatt? Ja, det finns några olika varianter, och sätten att bygga solpaneler utvecklas hela tiden.

Det här är helt klart en industri som är i sin vagga. I dagsläget kan man dock sammanfatta konstruktionen på de allra flesta solpaneler på följande vis: i botten av panelen finns en bottenplatta. Ovanpå den ligger ett lager aluminiumfolie, ovanpå det ligger själva solcellerna (som i de allra flesta fall består av kisel), ovanpå dessa ligger en plastfilm och ovanpå det ett lager glas. Mer komplicerat än så är det faktiskt inte.

Dessa paneler kommer sedan i olika storlekar, i olika utföranden och av olika kvaliteter. Beroende på pris och kvalitet har de förmåga att ta tillvara på olika mycket energi, och kan också vara olika ömtåliga. Den enskilt absolut viktigaste parametern att hålla koll på när det kommer till att jämföra olika solpaneler är en enhet som brukar benämnas som WP.

WP betyder watt peak, och är en siffra som indikerar hur många watt panelen kan producera i sin fulla kapacitet. Det här är alltså en indikation på hur mycket energi du kan få ut av din solpanel, och således en siffra som är väldigt viktig att jämföra med storlek och pris, om du vill ha maximal valuta för din investering av solpaneler.

Solceller bäst i test

Så, för att sprida lite klarhet i denna djungel av produkter har vi nu alltså satt ihop ett alldeles eget, skräddarsytt solceller bäst i test, där vi valt ut och testat tre olika modeller av solpaneler. Häng med!

Solceller bäst i test - Phaesun Monokristall Solpanel 140 W1. Phaesun Monokristall Solpanel 140 W 

Vårt förstaval av solpanel går till Phaesun Monokristall som är en effektiv och robust solcellspanel som passar mycket bra både för industriellt och privat bruk. Denna monokristallina solpanel har 36 celler och en maximal effekt på 140 W, som ger hög tillförlitlighet att samla solenergi på.

Phaesun Monokristall har dubbla ramar och anodiserad aluminium som gör solpanelen mycket reptålig. Du kan därför känna dig helt säker att solpanelen är hållbar, även under sämre väderförhållanden. Den har en stabil aluminiumram och de kristalliniska cellerna har en 3,2 millimeter tjockt, härdat kristallglas som är inneslutna i dubbla lager av högresistent film.

Solpanelen är vittringsbeständig och har en anslutningsdosa som är mycket användarvänlig och har en säker och lätt installation. Den har en lätt vikt på 9 kilo och verkningsgraden ligger på 16,2 procent.

Solpanelen är endast 35 millimeter lång och 505 millimeter hög och passar därför de flesta tak, då den inte tar stor plats alls. Du kan även placera denna solpanel på mark där du vet att solens strålar når den större delen av dagen.

Vill du investera i en solpanel med monokristaller för en hög verkningsgrad i ett hållbart och säkert material är Phaesun Monokristall det bästa valet för dig!

Se priset här!

Solceller bäst i test - Sunset Polykristallin Solpanel 60 Wp 12V2. Sunset Polykristallin Solpanel 60 Wp 12V

Vi har även valt ut en solpanel med solcellstypen polykristallin till vår lista. Sunset Polykristallin 60 Wp 12V är en högpresterande solcellsmodul som är tillverkad av ett polykristallint kisel med härdat solcellsglas.  

Sunset Polykristallin 60 Wp 12V har en extra stark strömstyrka, även när vädret inte bjuder till sol. Solpanelen har en verkningsgrad på 19 procent och modulen är uppbyggd för att ge hög UV-stabilitet och skydda solcellerna mot fukt. Modulen är mycket hållbar och tålig, mycket på grund av den inkluderade, vädertåliga anslutningsdosan. 

Solpanelen har en vridstyv modulram gjord av mycket robust eloxerad aluminiumprofil. Dess glas och laminat är av högsta kvalitet för att hålla mot yttre slitage. Ramen och glaset kombinerat ger modulerna ett säkert skydd mot klimatpåverkan.  

Sunset Polykristallin 60 Wp 12V är 35 millimeter hög och har en längd på 983 millimeter. Det är vanligt att dessa solpaneler används i mindre solsystem och telekommunikationssystem. På grund av den höga strömmen passar det att använda denna sort av solpanel vid batteriladdning. 

Solpanelen ansluts med en kopplingsbox och modulen har en maximal effekt på 60 Wp. Denna typ av polykristallin solpanel väger endast 5,6 kilo och är ett perfekt val för den som är ute efter en solpanel som presterar och även är ett billigare alternativ till de monokristallina solcellspanelerna.   

Se priset här!

solceller-bast-i-test-flexibel-solpanel-80-w3. Flexibel Solpanel 80 W 

Vårt tredje val av solcellspanel är Flexibel Solpanel 80 W. Precis som namnet avslöjar är detta en modul som är flexibel när det kommer till användningsområden där du kan placera solpanelen. Solpanelen har 36 monokristallina solceller och har en mycket hög effektivitet på hela 17,4 procent.   

Flexibel Solpanel 80 W kan producera upp till 80 W och har en lång verkningsgrad tillsammans med en stabil uteeffekt. Den passar mycket bra för mindre solinstallationer och är böjbar upp till 20 grader. Detta gör att den passar bra för ojämna ytor som exempelvis båtar.  

En stor fördel med monokristallina solceller är att de har mycket hög effektivitet, i jämförelse med andra typer av solceller på marknaden. Denna modul väger väldigt lite på endast 2,5 kilo. Den är därför lätt att transportera och sätta ut på valfri plats för att samla in solens strålar på. 

Solpanelen har en drifttemperatur på minus 20 grader upp till 50 plusgrader, och är ett givet val när du behöver ett mångsidigt och prisvänligt alternativ.   

Flexibel Solpanel 80 W är ett mycket högpresterande val och att föredra när du vill investera i en solpanel som kan användas på ett stort antal områden. Att den även är böjbar är ett stort extra plus i kanten! 

Se priset här!

Tidigare test av solpaneler med toppresultat

Polykristallin solpanel Phaesun Sun Plus 5 5 Wp 12 V

Den här mycket budgetvänliga solpanelen från Phaesun är helt klart ett alternativ som inte sliter särskilt mycket på plånboken – givetvis beroende av hur stor yta du tänkt fylla med solpaneler till att börja med. Den mäter 27 gånger 27 centimeter och är 4,5 centimeter tjock.

Den har en läckert bred silverfärgad ram, blå solceller och är alltså helt kvadratiskt utformad – någonting som bidrar till ett stilrent och elegant utseende. Den är en av de absolut billigaste solpanelerna på marknaden, och den väger 0,9 kilo.

Den producerar elektricitet med en WP på fem, vilken är bland de lägre siffrorna för en enskild panel, men samtidigt något av ett standardmått för de lite billigare modellerna. Det här är helt enkelt en grundläggande men mycket prisvärd solpanel. Testgruppen för vårt solceller bäst i test är helt enig i att rekommendera denna modell till alla som är intresserade av att använda solpaneler.

Se priset här!

Polykristallin solpanel Sunset F-Lite 10 Wp 15.5 V

Nu blir det dyrare. Ett steg upp i prisklassen hittar vi denna modell från Sunset. Här har vi en panel som är raktangulär enligt måtten 35 gånger 50 centimeter, men bara tre centimeter tjock. Vidare väger den bara strax över ett kilo, och är alltså bra mycket lättare per kvadratcentimeter än föregående modell.

En annan god nyhet är också att den består av två separata fält med solceller, som vardera kan utvinna energi till en grad av fem WP, och landar alltså på totalt tio WP – dubbelt så mycket som föregående modell, trots att den inte är i närheten av att vara dubbelt så stor. Det här är helt enkelt den hittills mest effektiva solpanelen i vårt solcell bäst i test och det är en enig testgrupp som tycker att det är en strålande panel (i ordets rätta bemärkelse) – om än lite i dyraste laget.

Se priset här!

Polykristallin solpanel SunWare 20144 20 Wp 12 V

Jaha, då var det dags för den absoluta supervärstingen i detta solceller bäst i test. Det här är modellen som får de andra varianterna att verka närmast meningslösa, men det är också modellen som får ägaren till den lite tunnare plånboken att fullkomligt skaka i skorna. Det här är en oerhört exklusiv solpanel, och det är en oerhört effektiv sådan.

Låt oss titta lite närmare på dess attribut och egenskaper. Även detta är, likt föregående modell i vårt bäst i test, en rektangulär solcell. Den mäter 64 gånger 27 centimeter och är således bara aningen större än den förra modellen vad gäller totalt antal kvadratcentimeter, men den är samtidigt till och med aningen smalare. Och här kommer fler goda nyheter: den väger bara 1,2 kilo, endast en bråkdel mer än båda föregående modeller i vårt solceller bäst i test.

Så, frågan som vi vet att du längtar efter att få besvarad: hur mycket elektricitet kan den här värstingen producera? Ja, spänn fast dig. Polykristallin solpanel SunWare 20144 20 Wp 12 V producerar el enligt en kapacitet av inte mindre än 20 WP – i endast ett solcellsfält!

Den här panelen är alltså bara aningen större än föregående den föregående modellen i vårt bäst i test, men den producerar el i maximalt dubbelt så hög effektivitet. Det här är helt enkelt ett monster vad gäller solenergi, och den som tar sina solpaneler på riktigt allvar gör rätt i att investera i den här panelen redan idag.

Och kom ihåg – ett av de absolut största skälen till att investera i solpaneler och solceller är att möjligheten att spara pengar på sikt. Med den här solpanelen kommer du ha potential att spara nästan dubbelt så mycket pengar som du skulle ha jämfört med föregående modell.

Nästan samtliga deltagare i panelen för vår solceller bäst i test tycker att detta är en oerhört klok investering, och rekommenderar att man tar en lite högre kostnad nu för att spara in pengar på sikt. Det är ju trots allt precis det som utvinning av solenergi handlar om till att börja med!

Se priset här!

Mono eller polykristallina solceller?

Den sort av solceller som är den mest populära på den svenska marknaden idag är kiselceller. De kallas även för Mono(en)kristallina och Poly(flera)kristallina. Skillnaderna mellan dessa två solcellstyper är många. Monokristallina kiselsolceller tillverkas av en kiselkristall medan de polykristallina har flera kristaller, precis som dess namn anger. En annan skillnad är till dess utseende. De monokristallina solcellerna är oftast svarta till färgen och de polykristallina något blåskimrande. I regel har de monokristallina solcellerna en högre verkningsgrad, men är också därför något högre i pris.  

Det finns även en tredje sort av kiselsolceller som idag är på uppsving. Amorfa kiselsolceller, eller tunnfilmsolceller som de också kallas, är en typ av solcell som är cirka 100 gånger så tunna än de andra, mer kända solcellstyperna nämnda ovan. De sitter på egenskapen att de kan placeras på flexibla material som exempelvis metall, glas, plast eller kisel och är därför mycket användningsbara i byggbranschen.  

En stor fördel med materialet är att det kan göras böjbart, vilket ger möjligheten att använda denna sort även på rundade ytor. De är också ett fördelaktigt alternativ på takpannor. Tunnfilmsolceller har en svart färg med mycket svaga, ljusa ränder som är svåra att se med blotta ögat. En nackdel med tunnfilmsolcellen är dock att verkningsgraden i regel är hälften så stor som mono- och polykristallina solceller. 

Referenser och länkar:
Råd och rön har ett läsvärt test från 2016
Läs också Nytekniks lista på saker att tänka på innan solcellsköp

Egenskaper för solceller i testet

Egenskaper Phaesun Monokristall Solpanel
Teknisk data
Standard 4-kontakt
Kabelarea: 4 mm².
Kapslingsklass IP 65
Temperaturområde: -40 till 85 °C
Kabellängd 0.90 m
Höjd 505 mm
Längd 35 mm
Bredd 1710 mm
Verkningsgrad 16.2 %
Tomgångsspänning 21.6 V
Kortslutningsström 8.40 A
Spänning (max.) 18 V
Antal celler 36
Max. effekt
140 W
Egenskaper Sunset Polykristallin Solpanel 60
Teknisk data
Höjd 35 mm
Längd 983 mm
Bredd 453 mm
Anslutning Kopplingsbox
Märkström 3550 mA
Normalspänning 12 V
Verkningsgrad 19 %
Tomgångsspänning 21.0 V
Kortslutningsström 4000 mA
Spänning (max.) 16.5 V
Max. effekt
60 Wp
Vikt 5.6 kg
Typ av produkt Polykristallin solpanel
Egenskaper Flexibel Solpanel 80 W
Teknisk data
Kan böjas upp till 20° grader.
Max. spänning (Vmpp): 18 V.
Max. laddström (Impp): 4,44 A.
Effektivitet: 17,4 %.
Drifttemperatur: – 20 °C till 50 °C.
Utrustad med 1,5 m anslutningskablar (2,5 mm²) med MC4-kontakt.
Mått: 1070x530x2,5 mm.
Vikt: 2,5 kg.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.