Kompostkvarn bäst i test 2024 – Hitta den bästa kompostkvarnen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. STIGA KOMPOSTKVARN BIO SILENT 2500 VALSKVARN2. MTD KOMPOSTKVARN S 25003. BLACK & DECKER KOMPOSTKVARN 2800W

 

Löv som fylls på högar i trädgården, grenar som flyger hit och dit efter beskärningen, och annat gammalt ogräs som man inte vet vad man ska göra av. Då kommer en kompostkvarn till användning i trädgården. Om man inte har det så är det oftast så att man är tvungen att elda upp allt någonstans eller ta det till en avfallsstation.

En kompostkvarn tar istället hand om grenarna direkt efter att man beskurit dem och det är dessutom en fördel om de är mjuka och färska. Efter att grenarna har gått igenom en kompostkvarn så får man flis kvar. Med den kan man täcka mark eller sprida ut i sin kompost.

Att tänka på inför ditt köp av kompostkvarn

När man köper en kompostkvarn finns det flera faktorer som man bör ta hänsyn till. Dels ska maskinen var ergonomiskt och lättanvänd och dels ska den inte vara för högljudd. Då kan både du själv och grannarna bli irriterade. Det andra man ska tänka på är vad man vill mala ned i sin kompostkvarn.

Är det endast grenar och i så fall, hur tjocka är de? Eller vill man också lägga i löv och annat? Fliset som blir kvar måste också läggas någonstans och olika kvarnar maler olika fint. Sedan gäller det att veta vilken mängd som ska malas ned. Det kan du räkna ut lite ungefärligt genom att se till din trädgårds storlek och hur många träd du har på tomten.

Det är vanligtvis bättre med en stor och stabil kompostkvarn som inte riskerar att ramla när du ibland flyttar den. Om du vet med dig att du har mycket avfall som ska flisas sönder, är det därför bättre att välja en större variant. Samtidigt ska den vara lätt att flytta.

Till en kompostkvarn kan man ibland vara tvungen att köpa tillbehör som uppsamlare eller påpetare. Man behöver också vanligen en skyddskåpa och tjocka handskar när man använder den. Glöm heller inte skyddsglasögon och långärmade tröjor och byxor så att du inte skär dig eller sticker dig på grenar och annat skarpt material.

Se till att du aldrig bär hängande detaljer som snören, smycken eller halsdukar som lätt kan fastna i kvarnen. Ha heller inte ditt huvud för nära öppningen, då det ofta pyser ut små flisor som kan skada. När något fastnar i kvarnen, så försök aldrig att dra ut det när kvarnen går. Dra ut kontakten eller stäng av maskinen först innan du börjar peta. En del kvarnar kommer även med säkerhetsanordningar för att förhindra detta.

Två typer av kompostkvarnar

Det finns två modeller av kompostkvarnar. Den ena är en valskvarn och den andra, en knivkvarn. En valskvarn maler sönder grenarna och avfallet mellan två valsar och en knivkvarn skär sönder grenarna. Vilken typ man föredrar är en smaksak men de har olika för- och nackdelar.

En valskvarn är i regel mer tystgående och stabilare och stannar sällan av, men de får ibland svårt att mala ned större avfall som tjocka grenar. Grenar med seg bark eller många knotor, kan alltså bli ett problem för valskvarnen. Avfall från valskvarnar kan bli ojämnare och är därför inte särskilt snyggt som marktäckning, men det fungerar utmärkt i komposteringen.

En valskvarn är också oftast lite dyrare i inköp än en knivkvarn.
Som du kan gissa är alltså en knivkvarn lämpligare om du ska ha avfallet till ekologisk marktäckning. Det blir jämnare och mer finfördelat och den maler sönder grenar och annat betydligt snabbare än en valskvarn. Den stora nackdelen är att de ofta låter för mycket.

Knivarna i skivan snurrar och ger ifrån sig ett högt ljud och detta kan bli ganska irriterande. En annan nackdel är att knivkvarnarna ständigt måste få in material i sin skiva för att gå som de ska. Annars finns det risk för stopp. Arbetar du själv i trädgården kan detta bli stressande men är ni två och den ena hela tiden matar in grenar i kvarnen, är detta ett mindre bekymmer.

Glöm heller inte att knivarna i skivan måste tas ut och slipas med jämna mellanrum, annars gör de ingen nytta längre.

Knivförsedda kvarnar vibrera mer än valsar och då måste man tänka på att köpa en stadig kvarn så att den inte riskerar att ramla omkull. I vårt bäst i test på kompostkvarnar, har vi listat båda modellerna för olika behov.

Bensindrivna och elektriska kompostkvarnar

Kompostkvarnar kan vara bensindrivna eller gå på el. De bensindrivna är i regel kraftfullare och för mer oväsen än de elektriska som lämpar sig för lite mindre trädgårdar.

De elektriska är således tystare, vilket förmodligen uppskattas av kvarteret. Bensindrivna kompostkvarnar är bra om det handlar om stora ytor där ett eluttag inte finns i närheten.

Topp 3 Bästa Kompostkvarnar 2024

Att välja kompostkvarn är inte det enklaste och det finns massor av modeller därute att ha i åtanke. Förhoppningsvis kommer detta bäst i test ge dig lite mer klarhet innan du beger dig ut i komposternas värld.

En kompostkvarn ska verkligen underlätta i trädgårdsarbetet så att du kan fortsätta med andra sysslor, så att göra rätt val, är av stor vikt.

1. Stiga Kompostkvarn Bio Silent 2500 valskvarn

Kompostkvarnen från Stiga är vår billigaste modell i detta bäst i test, och det är också vår enda valskvarn som vi listat. Detta betyder att den är mycket tyst och behaglig att använda.

Den kan ta upp till 60 L i sin uppsamlingsbehållare och klarar av grenar upp till 40 mm. Motorn är på 2500 W, vilket är en effektiv motor och kvarnen är elektrisk. Som ännu en fördel kommer det också en nedmatare så att du slipper oroa dig för dina fingrar.

Vissa anser att en valskvarn inte klarar av tuffa grenar, men faktum är att denna är mycket duktig på att klara av dem. Den passar utmärkt till en trädgård med nära grannar eftersom den är såpass tyst och den är också lätt att förflytta.

Trots att den är vår billigaste modell, har den en kraftfull motor och kan ta betydligt mer avfall än de andra två. Detta gör att det blir en klar favorit i vårt bäst i test.

Se priset här!

2. MTD Kompostkvarn S 2500

Den andra produkten i detta kompostkvarn bäst i test, är en modell från MTD som ligger i mellanprisklassen. Detta är en knivkvarn som väger 24 kg och kommer med en 45-liters uppsamlare. Du behöver alltså inte köpa till det.

Det är även en elektrisk modell med en motor på 2500 W och trots att det är en knivkvarn, så är ljudnivån inte så hög som man kunnat tro.

MTD:s modell kan ta grenar upp till 40 mm och kan lätt mala ned knotiga grenar och kvistar till ett finfördelat flis. Garantitiden är på två år och erbjuder köparen en ny produkt eller utbyte av delar utan någon extra kostnad om något visar sig vara defekt.

Detta är en praktisk knivkvarn som passar bra till mindre trädgårdar. Hjulen gör det lätt att dra den och den är förhållandevis stabil trots starka vibrationer. En bra modell när man vill jobba i trädgården.

Se priset här!

3. Black & Decker Kompostkvarn 2800W

Sist ut i detta kompostkvarn bäst i test, följer en modell från Black & Decker. Detta är också en knivkvarn, med en motoreffekt på 2400 W. Ett plus med motorn är att den har ett överbelastningsskydd om en gren eller kvist skulle fastna i den.

En annan fördelaktig aspekt är att den är mycket lätt att flytta. Den har hjul och ett ergonomiskt utformat handtag och kan lätt dras omkring som man vill. En uppsamlingspåse på 35 L följer med köpet.

Detta är en kompostkvarn som både har för- och nackdelar. Den klarar inte av så mycket och uppsamlingspåsen är endast på 35 L, kanske i minsta laget om du har en stor trädgård. Ett stort plus är dock den lätta förflyttningen men detta gör också att den inte är speciellt stabil.

Den är ergonomiskt utformad men man bör alltså tänka på var man ställer den samt hur mycket man matar in i kvarnen. Modellen ligger i högprisklassen och vi tycker inte riktigt att den är värd priset. Den borde klara av mer för den summan.

Se priset här!

Slutsats

Efter att ha sammanställt detta bäst i test av kompostkvarnar och testat de olika modellerna, kan vi komma fram till att den första kompostkvarnen från Stiga, hör till favoriterna. Stigas kvarn är den enda valskvarnen och vi anser att den gör ett lika bra jobb som knivkvarnarna.

Du kan således både använda ditt flis som marktäckning eller som kompostmaterial. Kvarnen är av samma material som de övriga modellerna och rymmer mer avfall men är inte dyrare än knivkvarnarna i testet, som ofta annars är fallet.

Självklart är det oerhört trevligt att den är så tyst och inte skapar så mycket vibrationer, även om ljudnivån inte är så otroligt olika de andra produkterna i detta bäst i test.

Det är du som i slutändan bestämmer dig för om du föredrar en valskvarn eller en knivkvarn. Tycker du att en knivkompostkvarn alltid gör det bästa jobbet, ska du självklart gå på den erfarenheten och gillar du en valskvarn, så ska du hålla dig till det. Det beror naturligtvis också på hur du vill använda fliset som blir över. Så lycka till med ditt trädgårdsarbete och hoppas du har fått glädje av detta kompostkvarn bäst i test.