Vakuumförpackare bäst i test 2024 – Hitta den bästa förpackaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. FOOD SAVER V28602. OBH Nordica – Food Sealer Chef3. Caso VC 300 Pro
FOOD SAVER V2860OBH Nordica - Food Sealer ChefCaso VC 300 Pro
Se priset härSe priset härSe priset här

I vårt vakuumförpackare bäst i test 2024 har vi valt att testa tre olika vakuumförpackare från populära märken. Själva testet har gått till så att produkterna har testats för hemmabruk i vardagslivet och provats på olika typer av matvaror. I testet har hänsyn tagits till kriterier som användarvänlighet, kvalité, kapacitet och hur mycket produkt man får för pengarna. Produkterna som har provats i testet är:

  • Foodsaver V2860
  • OBH Food sealer chef
  • Caso VC300

Matförvaring i vakuumförpackning

De flesta känner till att vakuumförpackning är ett fenomen som har blivit alltmer populärt på senare tid. Inte minst är det en omtyckt förvaringsmetod för olika typer av livsmedel. Det finns en hel del fördelar med just vakuumförpackning som är ytterst intressanta i sammanhanget då en apparat av denna typ både kan underlätta köksarbetet och spara pengar åt hushållet genom att minska matsvinnet.

Att själva packandet också i sin tur genererar lättsorterade paket som underlättar förvaring är inte fel det heller. Som konsument kan man dessutom köpa in betydligt större kvantiteter av en matvara eftersom hållbarhetstiden är längre. Du kan alltså passa på att åka och handla mat för en månad framöver när extrapriserna är bra, för att sedan skrida till verket med vakuumpaketeringen.

Tack vare att vakuumförpackade paket sparar plats i kylskåp, frysskåp och frysboxar så behöver du förhoppningsvis inte oroa dig över att förvaringsplatserna ska ta slut.

Kvalitén på det som vakuumförpackats och sedan tas upp för användning är ypperlig. Det är med andra ord inte konstigt att vakuumförpackaren blivit 2000-talets stora försäljningshit och en produkt som de flesta önskar i sitt kök. I allmänhet är kött det som vanligast förpackas men även andra livsmedel som ska förvaras under längre tid är en god idé att vakuumförpacka.

Grönsaker, frukt och bär från trädgårdslandet går med fördel att förvara på detta sätt, men även olika typer av skafferiprodukter.

Så fungerar vakuumförpackning

Vakuumförpackning är känt för att förlänga hållbarheten på livsmedel helt enkelt genom att maten förpackas på ett betydligt mer hygieniskt sätt som dessutom förhindrar risken för frysskador. Anledningen till detta är att vid vakuumförpackning så sugs luften ur paketet och det är just i luften som många av de kemiska ämnena finns som reagerar med maten på ett negativt sätt.

Där finns också några av de livsnödvändiga gaser som exempelvis bakterier behöver för att överleva. Så om luften, och framförallt syret, minskar så minskar också takten på hur snabbt livsmedlet blir förstört.

Det här med kemi kan upplevas som komplicerat men vad det gäller matens syrepåverkan så innefattar det begrepp som de flesta hör dagligen. Det finns mängder av material som reagerar med syre på ett negativt sätt och mat liksom den mänskliga kroppen är inget undantag. Syre heter ”oxygen” på engelska och det heter oxidering när syre reagerar med något.

Den mänskliga kroppen är ständigt utsatt för denna oxidering men bland annat genom att äta mat som innehåller de välbekanta antioxidanterna så får kroppen hjälp att skydda sig mot detta. Samma påverkan gäller för kött och grönsaker men eftersom dessa inte längre växer eller är vid liv så är skyddet mot syret svagt eller icke existerande.

Som en visuell jämförelse kan nämnas att ett järnföremål som rostar i själva verket reagerar med syre och alltså är det även här en oxidering som gör att järnet bryts ner och blir allt svagare. Det går alltså tänka sig att maten rostar.

Att få sin mat frysskadad är riktigt frustrerande men det är lätt hänt och därför rekommenderas det ofta att livsmedel inte bör förvaras mer än ett visst antal månader i frysen. Med en vakuumförpackare från vårt vakuumförpackare bäst i test blir matens hållbarhet betydligt längre och återigen har det med luften att göra. När exempelvis en köttbit fryses in på klassiskt vis så fryser man även en rejäl mängd luft och tack vare denna luft så kan många bakterier och jästsvampar överleva tiden i frysen.

Med en stor mängd organismer som dessa på köttbiten innebär det i sin tur att köttet blir dåligt långt mycket snabbare än om dessa organismer inte fanns där. Slutsatsen blir att om så mycket luft som möjligt sugs ut med hjälp av vakuumförpackare så blir organismerna färre och skadepåverkan mindre.

En liten varning bör göras angående de bakterier som orsakar botulism och liknande bakterier. Genom att ta bort luften ur förpackningen så begränsas möjligheten för luftkrävande, aeroba, organismer att överleva. Följden blir dock att anaeroba organismer, det vill säga de som frodas i syrefattiga miljöer, får en chans att leva och föröka sig som de annars inte skulle ha haft.

Många gånger är det just dessa anaeroba bakterier som människor är extra känsliga för och blir sjuka av. Visserligen anses risken vara extremt liten men den finns ändock där och det bör man vara medveten om när man vakuumförpackar sin mat.

Undvik att vakuumförpacka vissa livsmedel

Det finns förstås livsmedel som absolut inte lämpar sig för vakuumpaketering och en grupp av dessa är vetebullar och andra luftiga bakverk. I vårt vakuumförpackare bäst i test har vi nämligen experimenterat med vad som kan förpackas i vakuum och vad som bör undvikas, varefter vi har kunnat dra den här slutsatsen.

Generellt sett bör livsmedlet som förpackas vara ganska fast och kompakt och det är därför som det går bra att paketera både rått kött och råa grönsaker samt tillagade matrester.

Det går också bra att vakuumförpacka en brödlimpa för förvaring eftersom den har en solid struktur, däremot är frallor och bullar ett gränsfall beroende på hur pass luftiga de är. I vårt vakuumförpackare bäst i test upplevde vi nämligen att bullarna blev nästintill platta när luften sögs ut och att frallorna förlorade något av sin kupighet.

Det här gör ju absolut ingenting om det endast är smaken som är viktig men om det bakade också ska se snyggt ut och kanske vara delbart på mitten så gör vakuumförpackningen brödet en björntjänst. Det torde dock vara som så att storleken har viss betydelse, så det borde gå bra om du exempelvis vill förpacka en luftig sockerkaka men om du vill vara extra försiktig så kan du se till att kakan är riktigt kall innan du gör ett försök.

Vakuumpaketering och plastpåsar

Vakuumförpackandet går till så att luften sugs ut ur plastpåsen med hjälp av maskinens pump och sidorna försluts med en svetsfog. Det bildas egentligen inget vakuum i förvaringspåsen men eftersom frånvaron av luften som sugits ut förhindrar att livsmedlet skadas skapas ett förvaringssätt med riktigt lång hållbarhet. Ibland över flera år. En del experter menar till och med att hållbarheten ökar med upp till fem gånger så lång tid jämfört med normal förvaring.

Det kan vara viktigt att tänka på hygienen när man förpackar för att förhindra att händer eller redskap kontaminerar livsmedlet samt att lämna gott om plats till svetsfogen. Intressant i sammanhanget är även att en del maskiner också har finurliga tillbehör som till exempel kan suga ut luft ur burkar.

Plastpåsarna som används till maskinen är mycket tjockare än traditionella plastpåsar. Utbudet varierar mellan påsar på rullar där man själv väljer storlek till förpackningar med förvalda storlekar på påsar. Alla metoder har sina brister och när det kommer till vakuumförpackare så finns det en hel del klagomål från användare angående att plastpåsarna är väldigt dyra.

Visserligen är det specialpåsar men vi kan hålla med om att priset är dyrt och det verkar som att många tillverkare tillämpar en Gillette-strategi, det vill säga att de säljer själva vakuumförpackaren relativt billigt med liten försäljningsvinst medan vinsten blir desto större på påsarna som kunderna behöver köpa mycket av.

Den som gillar att tillbringa mycket tid i köket och laga mat på ett riktigt professionellt sätt blir förmodligen exalterad av att höra att plastpåsarna dels kan användas vid marinad men att de även lämpar sig för sous-vide.

Läs instruktionsboken

Det kan inte sägas nog gånger; läs instruktionsboken. Vi är förmodligen inte ensamma om att börja trycka på knappar hej vilt för att testa vad som händer men det gäller att komma ihåg att det är mat som vi handskas med och vid mathantering bör man alltid vara försiktig.

Det är därmed klokt att läsa igenom instruktionsboken noga innan du använder din nya vakuumförpackare från detta vakuumförpackare bäst i test för första gången och att du noterar det viktigaste. På så vis får du reda på hur du bör göra i fråga om hur mycket tomt utrymme som ska lämnas i påsen, vilken typ av påse du kan behöva, hur du rengör vakuumförpackaren på bästa sätt och liknande.

Topp 3 Bästa Vakuumförpackare 2024

1. Food Saver V2860

Omdömet när det gäller denna vakkumförpackare är definitivt tummen upp. Food Saver V2860 är värd varenda krona. Detta är verkligen en användarvänlig och enkel apparat att hantera. Att den dessutom ger prov på en alldeles ypperlig förpackningskvalitet gör den knappast sämre.

Under vakuumförpackare bäst i tests provperiod sögs all luft ut ur påsarna och inga luftbubblor fanns kvar. Dessutom lämnade maskinen en prydlig och bred svetsfog efter sig. Det gick också att själv manuellt sätta fler fogar som extra säkerhetsbarriärer för riktigt blöta livsmedel.

Med denna maskin får man valuta för pengarna med tre hastigheter som lätt kan anpassas beroende på vilket livsmedel som ska förpackas. Det finns både torrfunktion och våtfunktion samt möjlighet till manuell pumpstyrning. Det finns också en integrerad rullhållare vilket underlättar arbetet ytterligare även om det innebär att maskinen tar lite större plats i köket. Även ett inbyggt knivbord medföljer som gör skärfunktionen snabbare. Man kan dessutom välja att förpacka och tillsluta utan att använda vakuumfunktionen vilket kan vara nog så användbart det också.

Det finns få och lättförståeliga knappar som dock endast förklaras med symboler. Även om det är tydligt och enkelt hade text underlättat ytterligare. Foodsaver V2860 har även ett litet handtag som används för att öppna och stänga locket vilket ytterligare underlättar hanteringen. När det gäller rengöringen går den snabbt tack vare den löstagbara droppbrickan.

Med på köpet får man också en extra behållare som exempelvis kan användas för förvaring av känsligare livsmedel eller att marinera kött, fisk eller fågel i.

Foodsaver V2860 är utsedd till vakuumförpackare bäst i tests vinnare då den håller vad den lovar både när det gäller kapacitet och kvalitet. Prismässigt ligger den i övre medelklass men är en maskin som passar utmärkt för användning i vardagshushåll. Denna maskin blev också Råd och Röns vinnare 2016 och det är inte svårt att förstå varför.

Se priset här!

2. OBH Food sealer chef

Omdömet i fråga om OBH Food Sealer Chef är att apparaten, enligt vakuumförpackare bäst i test, är relativt enkel och lättförvarad. Den tar försvinnande liten plats i köket och kan utan problem få plats i såväl skåp som kökslådor.

När det gäller användarvänligheten är denna nätta maskin både lätt att plocka fram och att ställa undan efter användning. Den är lätt att förstå sig på och det finns inte onödigt många eller krångliga knappar. Ett litet minus är dock att det bara finns knapptext på engelska. Detta faktum försvårar främst för äldre användare och det hade möjligen varit ännu bättre med fler språkalternativ.

När det gäller kvalitén på vakuumförpackningen fungerar maskinen förvånansvärt bra, men inte lika bra som hos testvinnaren i vakuumförpackare bäst i test. Med tanke på det låga priset får man dock en hel del för pengarna. Svetsfogen håller tätt som sig bör och det går välja mellan två olika vakuumstyrkor. Såväl torra som blöta livsmedel testades och maskinen fungerar bra och gör det den ska.

Till skillnad från Foodsavern är plastrullen tyvärr inte integrerad och det drar ner helhetsintrycket. Som kund erbjuds man istället en mindre medföljande kniv som ska användas till att kapa påsarna till önskad storlek. Detta visade sig bli riktigt krångligt då det var allt annat än lätt att få till en jämn kant. För att få en ultimat vakuumförpackning krävs det att plasten är slät.

Med lite koncentration och målmedvetenhet var det dock fullt genomförbart. Tyvärr är det nog inte många användare som orkar med detta i vardagen och för de flesta hägrar smidigare och snabbare maskiner i köket. Locket visade sig också vara en aning svårstängt och man var tvungen att använda en del kraft för att stänga det ordentligt.

Det visade sig också att det saknas indikation för överhettning vilket hade varit önskvärt. Även möjligheten till enkel och smidig rengöring var sämre med denna maskin då det inte finns möjlighet att ta loss droppkoppen. Möjligen kan man kompromissa med en del om det visar sig värt pengarna och det är värt pengarna i detta fall.

OBH Food Sealer Chef får visserligen ett betydligt svalare omdöme än testvinnaren i vakuumförpackare bäst i test men kniper likväl andraplatsen. De som önskar en lättförvarad och billig maskin som gör det den ska kan med fördel betrakta denna apparat som ett bra alternativ.

Se priset här!

3. Caso VC300

Omdömet för Caso VC300 blir blandat. Det finns fördelar men också nackdelar varav nackdelarna tenderar att ta över. Prismässigt ligger apparaten för högt när det gäller förhållandet mellan pris och prestation.

Det visade sig ganska snart att Caso VC300 inte når någon topplacering i vakuumförpackare bäst i test. Förväntningarna var ganska höga då maskinen blivit dansk testvinnare 2015. Med viss besvikelse kunde det konstateras att maskinen är väldigt högljudd, ganska långsam och vid mer än ett tillfälle lyckades den inte ens tömma påsarna på luftbubblor.

Det gick bra med jämna livsmedel men vid minsta ojämnhet som till exempel med frukt och bär blev det en rejäl utmaning att få ut luften. Ur förpackningskvalitésynpunkt är detta ett mycket dåligt betyg och maskinen presterar därför sämst i testet.

Det som väger upp omdömet för Caso VC300 och som troligen gör den så populär är att den trots allt är enkel att använda. Knapparna går att förstå även om texten är på tyska. Det hade dock varit önskvärt med svensk text. Den största fördelen är att maskinen använder dubbla svetsfogar vilket ökar säkerheten och minskar läckagerisk. Det finns också en del praktiska funktioner som underlättar arbetet som till exempel möjligheten att själv justera sugstyrkan vid förpackning av mer känsliga livsmedel. Liksom hos Foodsavern finns det möjlighet att köra maskinen manuellt när man har behov av det.

En annan likhet med Food Savers apparat är att det finns en löstagbar påshållare och en integrerad skärfunktion som gör det lätt och smidigt att själv bestämma storlek på påsarna. Även med denna maskin är rengöringen enkel då droppbrickan är löstagbar och maskindiskvänlig. Trots enkel rengöring och användning vinner kvalitet över kvantitet. Därför hamnar Caso VC300 på tredjeplats istället för OBH Food Sealer Chef. Skillnaden mellan dessa båda maskiner är annars milsvid när det gäller både storlek, pris och funktioner.

Detta vakuumförpackare bäst i test avslöjar det alla redan vet; Om en vara inte håller vad den lovar spelar det ingen roll hur stor och prålig den än är. Ett litet format till ett nätt pris kan visa sig vinna i längden. Vakuumförpackaren från Food Saver V2860 vinner dock i alla kategorier. Som kund får man ställa sig frågan vad man egentligen behöver i sitt kök. Kostar det så smakar det lite mer, men inte alltid.

Se priset här!

Slutsats

En vakuumförpackare kan användas till långt mycket mer än mat och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Det är exempelvis inte ovanligt att speciella vakuumförpackare används för att organisera i garderoben eller förrådet i syfte att skapa plats men om det enbart är tunna saker som sommartoppar och badkläder som ska packas undan för säsongen så kan denna investeringen kännas onödig.

Glädjande nog kan vi meddela att det ibland går precis lika bra att använda sig av någon av de vakuumförpackare som nämns i detta vakuumförpackare bäst i test – men försök dig inte på att förpacka vinterjackan på detta sätt, då det garanterat kommer att misslyckas.

Anledningen till att hållbarheten på mat förlängs upp till fem gånger i vakuumförpackning beror som nämnt på att luften innehåller syre, bakterier och andra komponenter som maten reagerar med. Det här innebär att andra prylar, bortsett från mat, som är utsatta för en liknande process också kan inneslutas i en av maskinerna i detta vakuumförpackare bäst i test för att minska exponeringen och de kemiska reaktionerna.

Vi tänker exempelvis på vackra silverskedar som ju lätt får mörka missfärgningar eller på köksredskap av skinande koppar som kan tappa all glans liksom till och med bli täckt av grönfärgad ärg om det vill sig riktigt illa.

Dessa missfärgningar beror på att metallerna reagerar med ämnen i luften, precis som maten reagerar med bland annat syret, och därför kan vakuumförpackning förhindra eller fördröja denna process även hos metallföremål. I fallet med silverskedarna är det en sulfidering som har skett, snarare än en oxidering, vilket innebär att silvret har reagerat med svavel som kan finnas både i luften och i mat. Kopparverktygen, däremot, får faktiskt sina missfärgningar genom reaktioner med med syret i luften liksom med koldioxid och vatten.

Med anledning av att vakuumförpackarna i detta vakuumförpackare bäst i test kan hålla syre ute så kan det förstås också stänga ute andra ting. Om du har tänkt bege dig ut på någon av Sveriges alla vackra sjöar och hav och vill skydda känsliga saker från väta så fungerar vakuumförpackning ypperligt. Låt exempelvis plånbok eller viktiga pappersdokument bli vakuumförpackade och känn dig trygg i att regn och vågor inte kommer kunna ställa till med några olyckor.

Vi vill dock höja ett varnande finger vid användningen av denna metod när det kommer till värdesaker och det gäller flytkraften. Ju mer luft ett föremål innehåller desto bättre flyter det, så risken finns att din väl tillslutna plånbok sjunker till havets botten om den råkar hamna i vattnet efter att du har pumpat all luft ur förpackningen.

Ytterligare ett perfekt tillfälle att använda en vakuumförpackare från detta bäst i test är på resan. Låt duschkrämer, lotions, sminkborttagare och andra vätskor eller krämer bli vakuumförpackade så kan du känna dig trygg i att resväskans innehåll är lika torrt och obefläckat vid framkomsten som det var vid avresan.

På hemvägen kan det förstås bli lite krångligare om du inte tillhör den lilla skaran som faktiskt tar med sig vakuumförpackaren på resan, men å andra sidan gör det kanske inte så mycket om någon flaska har gått sönder om det ändå bara finns smutstvätt i resväskan.