Digital fotoram bäst i test 2024 – Hitta den bästa fotoramen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. INTENSO PHOTO BASE 800 X 600 PIX2. DENVER SMART FOTORAM3. HAMA 156SLPHD PREMIUM FOTORAM HD 15.6

Tycker du det är trist och tråkigt att se samma bilder vecka ut och vecka in i dina bokhyllor eller när du går på husesyn hemma hos dina vänner? Och tycker du det känns tidskrävande att sitta och montera in nya bilder i fotoramarna som aldrig verkar stämma med måtten på dina kort? Då ska vi rekommendera en digital fotoram.

För er som aldrig har bekantat er med uttrycket förut, så kan vi tala om att en digital fotoram är precis som en vanlig ram men genom att föra över bilder till den så byter den ut bilden i ramen med ett klick. Du kan alltså se ditt foto en dag och vakna på morgonen med en annan bild.

Somliga kanske skulle tro att det spökar i huset, men faktum är att detta är kort och gott en del av den senaste tekniken. Dock fanns den strax innan surfplattan och smartphones började stjäla deras uppmärksamhet, men nu börjar de återvända till hemmen.

En digital fotoram säljs även vanligtvis med ett stativ så att det ser helt ut som ett vanligt foto i hyllan. Vissa kommer utrustade med pekskärmar och andra har en fjärrkontroll som du enkelt styr med.

Byt bild med ett knapptryck

Med en digital fotoram kan du få alla dina favoritbilder synliga utan att printa ut dem på papper först. På så sätt sparar du även fotopapper och jobb. Du kan lätt föra över bilderna direkt från din telefon till ramen i bokhyllan om du har en digital fotoram som är kompatibel till detta, och på så sätt få en helt ny fotokollektion när det passar dig.

Om den digitala ramen inte har möjligheten att byta ut bilden via din telefon, kan du istället föra över bilderna till minneskortet genom anslutningen och sedan välja bild med pekskärmen eller fjärrkontrollen. En digital fotoram är inte bara praktisk utan även roliga att använda.

Dock blir bildkvaliteten ibland inte lika skarp som på ett fotopapper men med teknikens framsteg ska det nog också snart vara avklarat. De dyrare varianterna brukar ha högre upplösning och bättre ljusstyrka och skärpa medans de billigare inte är lika effektiva. Men bara för att du köper en dyr fotoram, behöver det heller inte betyda att alla funktioner finns.

Fördelarna och nackdelarna med en digital fotoram

Det är faktiskt kul att kunna växla mellan bilderna beroende på humör, årstid eller inredning. Och istället för att sitta och titta in i en liten telefon när du får dina bilder, kan du numera se dem i större format direkt framför dina ögon. Du bara använder den vanliga pekskärmen som du är van vid på dina andra mobila enheter eller den medföljande fjärrkontrollen.

Alla fotoramar är inte trådlösa med uppkopplat wi-fi, men de mest avancerade har ofta denna funktion och då kan man enkelt skicka en bild direkt till ramen som visar upp den senaste bilden från dina barns semester eller dina kompisars skidresa. Vill du skicka en bild till mormors fotogalleri under tiden du är på semester, kan du nu göra det. I övrigt går det ibland att föra över filmer och musik. Tänk dock på att alla fotoramar har olika minnen så man kan inte ladda upp hur mycket som helst.

En digital fotoram kan som sagt, också spela upp ett bildspel tack vare funktioner och knappar. De kan även visa filmer eller snuttar via webbsidor som Youtube eller Netflix. Som lite extra inlevelse vid bildspelet, kan man även sätta på bakgrundsmusik för att ge bilden en extra positiv eller personlig känsla. Detta är vanligt inom försäljningen för att locka kunder att köpa vissa produkter som bildspelen visar upp.

Även själva designen på ramen kan bytas ut på vissa modeller. Vill man ha en retrokänsla med läder runt om sin bild, kan man välja det och vill man ha en stilren minimalistisk bildram går det lika bra. Du kan också byta färg så att den passar med resten av inredningen och ger ett estetiskt tilltalande intryck.

Du kan också köpa ett exemplar med olika språk på menyn. I mångt och mycket så fungerar en digital fotoram som en mycket enkel surfplatta men utan alla appar som medföljer eller laddas ned. Den fungerar således bra till ovana fingrar eller till människor som egentligen inte är så dataintresserade.

Digital fotoram bäst i test

Det vi har bedömt utifrån det här fotoram bäst i test, är bland annat storleken på fotoramarna. En del tar mycket plats i bokhyllan och kan ibland ta fokusen från själva bilden. Vi människor vill ju gärna ha stora skärmar för att uppskatta bilder och filmsnuttar och då väljer många att hellre visa bilderna på en tv-skärm eller surfplatta.

Men just fotografier kräver ju ett litet mindre stativ och ram. En lite diskretare fotoram är alltså bättre för själva inredningen men de större uppskattas mer av människan och är lättare att se. Därför kan det ibland bli svårt att välja, eftersom det ena kan påverka det andra.

Vi har också sett till prisklasserna. En digital fotoram är en ganska dyrbar investering och kostar vanligtvis inte under 1000 kr, även om det finns vissa enklare modeller för ca 500-600 kr.

Sist men inte minst har vi naturligtvis tagit hänsyn till bildkvalitet och användarvänlighet i det här testet. En del människor förstår sig på teknik med en gång medans andra behöver lång tid på sig att klura ut hur saker och ting fungerar. Då en digital fotoram visserligen har funnits några år på marknaden men nu har gjort en comeback efter att ha suttit lite i skymundan, så förstår vi att användarvänligheten är extra viktig.

Hur snabbt man kan lägga till en bild och hur bra ett bildspel visas upp, är bland de mest essentiella faktorerna när man väljer en digital fotoram. Extra funktioner som filmvisning och musikuppspelning, är egentligen inte så viktigt som det kan ha varit förr. De flesta människor använder andra enheter för detta och vill man se på film, är det vanligare med en Apple-tv eller en projektor för större bild. Även musik lyssnas hellre på via mobilen.

En digital fotoram kan vara en bra start om man t.ex. är lite äldre och vill bekanta sig långsamt med tekniken. Äldre personer kan också ha glädje av dem för att samtidigt följa familjen om de inte vill skriva in sig på sociala medier, vilket ibland inte är särskilt lockande för den generationen.

Med en digital fotoram som vi har skrivit om i detta bäst i test, blir det en enklare variant av en dator och det kan vara bra till en början. Digitala fotoramar är betydligt enklare att lära sig än en svåra dator eller ny surfplatta. Samtidigt får man en vacker bild att titta på.

Topp 3 Digitala Fotoramar 2024

1. Intenso Photo Base 800 x 600 pix

Vi börjar detta bäst i test av digitala fotoramar med en mindre modell från Intenso. Det är sällsynt att digitala fotoramar kostar mindre än tusenlappen men här har vi alltså en som inte är så dyr.

Denna digitala fotoram har en skärm med en upplösning på 800×600 pixlar och är således inte den ram som ger de skarpaste bilderna. Men däremot gör den sig snygg i bokhyllan. Välj mellan helbild eller miniatyr samt bildspel. Den kommer också med inbyggd timer så att du kan stänga av den när du vill.

En nackdel är att den endast visar bilder och inte kan ladda upp filmer eller musik. Så detta är alltså en vanlig enkel digital fotoram som endast ska användas till detta ändamål. Bilderna går dock mycket bra att växla mellan och du kan byta ljusstyrka, färgmättnad och typ av bildstorlek när du vill.

Tyvärr kan du inte skicka bilder över nätet, men det kan man heller inte vänta sig med tanke på priset. Den stödjer istället USB, SD samt två andra anslutningssystem för att du enkelt ska kunna överföra dina bilder.

Om det bara är bilder du vill visa som ett skojigt alternativ till vanliga ramar på byrån eller i bokhyllan, så räcker det gott och väl med denna ram som är den enkla modellen i vårt bäst i test. Mer ska du då heller inte betala. Men är du ute efter något mer avancerat som att låta andra byta bild eller ta emot bilder direkt via internet, så får du nog välja en annan modell.

Se priset här!

2. Denver smart fotoram

Som vår andra fotoram i detta digital fotoram bäst i test, presenteras Denvers modell som har funktioner som gör att du kan använda dig av webbtjänster och smartphonen för att skicka över bilderna direkt till skärmen.

Om du är långt hemifrån eller om du bara vill ändra bild från ett rum till ett annat, så kan du enkelt och smidigt skicka bilden till ramen. Du kan även stänga av ramen eller bilden på bestämda tider om så önskas.

Ladda ned appen till din smartphone och kontrollera vad som visas direkt i ramen.

Måtten är på drygt 26×19 cm så det är en ganska stor ram. Högupplösningen på skärmen är på 1280×800, vilket känns helt okey när vi bedömer bildkvaliteten. Skärmen är på 10,1 och är en pekskärm så att du slipper kruxet med fjärrkontroller.

Tyvärr kan inte ramens design ändras eller byta färg. Du kan välja mellan en svart eller en vit ram men det är allt. Så om du samtidigt vill kunna byta ut din ram på ett kick, bör du se dig om efter en annan modell. men den är trots allt väldigt stilren och behövs heller inte bytas ut. De flesta använder just vita eller svarta fotoramar för att de smälter in så bra med de andra möblerna.

Se priset här!

3. Hama 156SLPHD Premium Fotoram HD 15.6

Denna hd-fotoram är av den dyrare varianten men ger mycket skarpa bilder. Det är den dyraste digitala fotoramen i vårt bäst i test och har en skärm på 15,6. Här kan du både titta på film, lyssna på mp3 eller titta på bilder i jpeg.

Det interna minnet är på 2 GB och det medföljer även ett stativ och en strömadapter till den. Med den här ramen kan du inte skicka bilder över internet. Det är endast anslutning som gäller och det tycker vi känns som mindre prisvärt.

En digital fotoram som ligger i den här prisklassen borde ha någon form av nätanslutning så att folk kan skicka bilder online. Ska vi klaga på något annat så är det storleken. Den kunde lika gärna varit en mindre tv-skärm med sina 35 cm. Därför får du räkna med att den tar ganska stor plats på bordet eller i hyllan. Den kan heller inte byta ram även om ramen i och för sig duger gott och väl.

Dock visar den fina klara bilder som lätt styrs via en medföljande fjärrkontroll. Det är förmodligen på grund av den starka högupplösningen man köper denna digitala ram och ibland kan det också kännas viktigt.

Se priset här!

Summering

Vi har valt ut tre ramar med olika funktioner varav en kan skicka bilder genom webbtjänster. Den ramen heter Denver och den är också vår klarar favorit i detta bäst i test. Bildskärpan var bra och det stora plusset var som sagt att det gick mycket lätt att använda sig av wi-fi för att skapa en ny skepnad i ramen.

Samtidigt kan du överföra dina vanliga bilder till minneskortet utan problem. Det vi tyckte var smidigt var också pekskärmen som inte krävda någon fjärrkontroll. En sådan tappas lätt bort eller förstörs om det finns barn i huset.

Om det bara är en enkel och lite mindre fotoram du är ute efter kan du dock hitta billigare varianter som vår första modell i detta bäst i test. Man behöver inte den senaste tekniken jämt och ständigt och ibland räcker det med detta.

Vår sista digitala fotoram visar visserligen bra och skarpa bilder, men den är lite överreklamerad trots allt. Förvisso kan du se på film, lyssna på musik och titta på bilder, men ärligt talat har du förmodligen redan en dator eller surfplatta för detta ändamål. Eftersom den inte kan anslutas till internet, är den också lite väl dyr för vad den erbjuder.