Sous vide bäst i test 2024 – Hitta den bästa sous vide maskinen här!

av
1.  CHAMPION SOUS VIDE PRECISION CIRCULATOR2. OBH NORDICA SOUS VIDE KOKARE MED OMRÖRARE3. SANSAIRE SOUS VIDE-MASKIN

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagarenochkocken.se och Kitchentime.se.
Är du på jakt efter en sous vide-maskin för att kunna få ett perfekt mört kött, eller kanske kunna koka grönsaker utan att dess näring går förlorad? Då är du helt rätt ute. Vi har jämfört alla olika sous vide-maskiner, de med vattenbad och sedan de du kan lägga i ditt nuvarande kokkärl du har hemma för få ett resultat i vårt sous vide bäst i test.

Innan vi går in på resultatet i vårt sous vide test så är det viktigt att vi går igenom vad sous vide är, hur det fungerar och vad du bör ha i åtanke innan du väljer vilken maskin det blir! Nu slösar vi ingen mer tid utan hoppar rakt in på vad sous vide är!

Vad är sous vide?

Sous vide betyder “under vakuum” på franska och är en teknik man använder som gör att du kokar utsidan och utsidan av köttet på samma värme, och därför får en mer jämnt kokad köttbit. Om du kokar utan sous vide krävs det mycket mer försiktighet då utsidan av köttet lätt blir överkokt innan hela köttbiten är färdigkokt och sådär mör du faktiskt vill ha den.

Sous vide använder sig av en plastpåse som gör att köttet, eller grönsakerna, ligger i ett vakuum och kokas jämnt. Även det mest sega du kan tänka dig kan bli väldigt mört då du kan koka den betydligt längre och uppnå en mör bit mat så att du knappt kan röra tungan på biten innan den delar på sig. Så otroligt gott! Det är mycket mer effektivt att göra det i en sous vide-maskin, eller med en sous vide circulator, än i ångugn då vatten leder värme snabbare än luft.

Sous vide är det sättet du kan uppnå så mört och saftigt kött du blir serverad på restaurang helt själv hemma, även fast det är en helt vanlig måndagskväll! Att uppnå medium rare med hjälp av ugn eller av en stekpanna är näst intill omöjligt ifall du inte har extremt mycket tur eller precis lyckas.

Med en Sous vide kan du enkelt få medium rare, genom att sätta sous vide maskinen på 52-55 grader, utan att du steker sönder köttet! För att sedan få den goda stekytan som du ändå vill ha så kan du lätt steka på den i en stekpanna eller en traktörpanna, då stekytan du är van vid inte tillkommer i en sous vide maskin.

Vad ska man tänka på när man ska köpa sous vide maskin?

Typ av sous vide

Det finns en typ där det medföljer ett vattenbad, det vill säga en sous vide maskin som fungerar som ett kokkärl (ofta som du kan använda utan att placera den på spisen, utan den har en inbyggd uppvärmare). Sedan finns det en sous vide cirkulator för dig som inte vill ha en stor maskin utan hellre använder något av dina nuvarande kokkärl. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ du väljer, så det är helt upp till dig vad för typ du söker efter!

Pris

Något annat att ha i åtanke när du ska köpa en sous vide-set är att tänka på priset. En sous vide cirkulator är betydligt mycket billigare än en sous vide maskin som oftast går för dubbla priset (om inte mer). Vi rekommenderar endast bra sous vide-maskiner/cirkulatörer i vårt sous vide test och däribland har vi inkluderat den enda bra men billiga sous vide maskinen som finns på marknaden i dagsläget. Alla andra billiga sous vide-set är helt meningslösa.

Att köpa en billig sous vide maskin kan vara svårt då oftast handlar det om kopior som inte fungerar som de ska eller inte håller lika länge. När det handlar om ett köksredskap så som detta så är det värt att faktiskt köpa något som håller en längre tid då du kommer kunna använda det för att laga fantastisk mat i många år framöver. Se det som en investering som kommer betala av sig självt genom att du har en maskin som hjälper dig få grönsakerna eller köttet så saftigt som du blir serverad på restaurang.

Dessutom håller sig näringen bättre med hjälp av en sous vide maskin då det inte avdunstar då det är omslutet i en påse, medan när du kokar det traditionellt så avdunstar en del av näringen i till exempel broccoli, och de blir inte lika näringsrika som det varit innan.

Sous vide bäst i test

1. CHAMPION SOUS VIDE PRECISION CIRCULATOR

Vill du kunna tillaga mat som de gör på stjärnkrogar? Då är denna cirkulator från Champion definitivt något för dig. Med en precision på – 0.1 grad så är vi säkra på att temperaturen kommer vara den samma då vattnet cirkuleras och alltid rör på sig. Du kan uppnå det möra kött du alltid velat kunna laga själv, lätt och smidigt.

Du stoppar din råvara i totalt vakuum, och ställer in den temperatur du vill ha. Sedan sätter du igång din cirkulator och den sköter jobbet. Låt råvaran värmas i flera timmar och få ett mört resultat, där du själv bestämmer hur mört det ska vara. Självfallet finns en timer inbyggd på cirkulatorn så att den stängs av automatiskt så att du själv inte behöver göra det. Stek sedan på råvaran ifall du vill ha en stekyta, och voilà, rätten är redo att servera!

Då detta är en cirkulator och inte maskin är den faktiskt väldigt billig, den kommer från ett välkänt märke som kockar världen över tillförlitar sig på. Med denna kommer du kunna bjuda dig själv och din familj på hemlagad mat som smakar som det kommer från en stjärnkrog – för en mycket, mycket liten peng. Det är inte konstigt att detta är en av de bästsäljande cirkulatörerna helt enkelt.
Se priset här!

2. OBH Nordica Sous Vide Kokare med omrörare (9 liter)

Näst på tur i detta sous vide bäst i test är en sous vide kokare från OBH Nordica som vunnit många av våra tester när det kommer till köksredskap (så som inom popcornmaskiner, mattorkar och matberedare) och även inom sous vide kokare gör det samma grymma jobb. Vi kan konstatera att de verkligen kan det här med köksredskap helt enkelt!

En sous vide kokare är som ett fristående kokkärl som har en cirkulator i sig. Det fungerar alltså på samma sätt som det gör med ett kokkärl, skillnaden är att du får ett kokkärl med som ser till att råvaran blir exakt så mört som du vill ha det. Med en konstant cirkulator som gör att vattnet aldrig är still gör att värmen delas upp jämnt på hela råvaran och du får ett jämnt resultat och varken näring eller mineraler försvinner. Dessutom får du inget problem med att bara en del av råvaran blivit kokad som du vill ha det, medan andra delen är överkokt eller underkokt.

Den får plats med hela 9 liter, och har en kapacitet för 3 kg råvara. Detta beräknas räcka för 6-8 portioner och därför bör den räcka oavsett ifall du har många gäster över. Det är lätt att tömma maskinen och att rengöra den efter, även fast det oftast inte behövs då råvaran är i en påse och det enda du har i kokkärlet är faktiskt vatten. Du kan rengöra den lite då och då, men oftast räcker faktiskt att skölja igenom den med ljummet vatten. Något som inte ingår är en vakuumpåse, och detta måste du alltså köpa själv. Detta är dock något som behövs för alla sous vide maskiner i detta test så det är inget märkvärdigt.

Läs mer: Vilken är den bästa vakuumpåsen? Vi vet svaret!
Denna OBH Nordica sous vide kokare är dubbelt så dyr som den föregående modellen i vårt sous vide bäst i test, och är därför kanske inte det bästa valet för dig som bara vill testa på detta med sous vide. Dock så anser vi att detta är den bästa sous vide kokaren, och därför har den hamnat under kategorin sous vide kokare bäst i test där den totalt slår ut alla dess konkurrenter med hästlängder!

Se priset här!

3. Sansaire Sous Vide-Maskin

Sist men inte minst har vi ännu en sous vide cirkulator men denna gång från märket Sansaire. Du fäster enkelt cirkulatorn på ditt kokkärl för att kunna tillaga sous vide hemma helt själv, utan dyra maskiner för flera tusentals kronor.

Här så finns en vattenkapacitet på 23 liter, men du bör inte fylla hela med råvaror då vattnet ska kunna cirkulera runt råvaran för att bli jämnt kokad.

Den är väldigt simpel att använda, exakt som den förstnämnda produkten i vårt sous vide bäst i test. Dock är den något dyrare än den från Champion vilket gör att den ramlade ner på plats #3 i detta test.

Vi tycker detta är en grym sous vide maskin som används av dig vare sig du är expert eller nybörjare på ett lätt sätt. Du behöver inte krångla en massor utan maskinen sköter allt åt dig!
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.