Köttkvarn bäst i test 2024 – Hitta den bästa köttkvarnen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. BRAUN G13002. FUNKTION KÖTTKVARN NR83. TRE SPADE TC-22 INOX

 

Söker du en köttkvarn, och inte vilken köttkvarn som helst utan den bästa köttkvarnen? Då har du kommit rätt! I vårt köttkvarn bäst i test går vi igenom marknadens bästa modeller och jämför och tittar noggrant på de tre allra bästa köttkvarnarna. Vårt mål är att spara tid (och pengar) för dig genom att vägleda dig i djungeln av köttkvarnar till en köttkvarn som du kommer att älska! Nu hugger vi in!

Varför ska man mala sitt eget kött?

I dagens samhälle så besitter de flesta en allt större medvetenhet när det kommer till hälsa och bra mat. Många av oss kräver nu ekologiska produkter och hälsosammare dieter. Dessutom vill många laga maten själva från grunden. Anledningen till detta är inte bara att man genom detta får bättre koll på vad man stoppar i sig utan även att det har skett en hel del köttskandaler vilket har fått folk att öppna upp ögonen särskilt när det kommer till kött och framförallt kvaliteten på köttet.

Med en köttkvarn så kan man själv se till så att man får fram en färs där man känner till innehållet, till skillnad från färdig färs köpt i butik. Denna färdiga färs är kanske inte alltid att lita på, varför det är klokt att mala sitt kött själv.

En annan anledning till varför man kanske vill mala sitt egna kött är för att man på så vis själv kan bestämma fetthalten i färsen. Man kan skära bort de fetaste delarna från köttbiten om man vill dra ner på fettintaget och på samma vis så kan man öka fetthalten om man känner för att festa till det med lite fetare och därmed ofta godare färs, kanske till helgen.

Men det finns flera andra fördelar med att ha en köttkvarn hemma i sitt kök. Normalt så är man kanske mest van vid att köpa just nötfärs eller fläskfärs i sin lokala butik och man kanske inte ser fiskfärs eller kycklingfärs lika ofta. Men det finns ju inget som säger att man bara kan äta malt nöt- eller fläskkött! Varför inte mala sin egna fisk som man kanske till och med har fiskat själv, för en fullständig kontroll över vad man får i sig?

Eller varför inte göra sin egna blandning av kyckling och korv? Det ska också nämnas att man ju kan mala andra saker än bara fisk, fågel och kött. En köttkvarn kan även användas till att mala ner alltifrån grönsaker och frukt till att stoppa sin egen korv av valfri råvara. Dessutom så kan man ju även få välja vilken typ av nötkött som man vill mala, om man nu vill ha just nötfärs till sin spagetti, något som blir svårare om man väljer denna produkt i en vanlig butik.

Vad behöver jag för typ av köttkvarn?

Så vad behöver man man för typ av köttkvarn i sitt kök? Det finns ju en mängd olika varianter och märken att välja mellan så det kan vara svårt att bestämma sig för var man ska investera sina pengar. Det finns dessutom en hel del olika prisklasser på dessa olika typer av kvarnar och det får ju en att kanske undra varför. Jag har testat fem stycken olika köttkvarnar som skiljer sig i både pris och i kvalitet för att försöka täcka just ditt behov både matlagningsmässigt men även ekonomiskt.

Priset på en köttkvarn kan nämligen kosta så lite som 200 kronor men sedan kosta så mycket som flera tusentals kronor. Dessutom så finns det två olika huvudtyper av kvarnar; manuella och elektriska. Givetvis så ligger en stor del av prisskillnaden i den funktionella skillnaden mellan dessa två typer. Jag har testat två stycken manuella varianter, två stycken elektriska samt en köttkvarn som är ett komplement till en existerande elektrisk köksmaskin. Här nedan så beskriver jag vad jag tyckte om varje enskild köttkvarn.

Köttkvarn bäst i test

1. BRAUN G1300

Den första köttkvarnen i vårt köttkvarn test är G1300 från Braun. Denna köttkvarn är en elektrisk sådan och du kan få loss den för omkring 1500 kronor. Den har tre stycken hålskivor av metall. Dessa hålskivor är 3, 4.5 och 8.2 millimeter i diameter.

Detta är ganska trevligt då möjligheterna för olika färdiga resultat av färs blir större. Effekten i denna maskin är hela 1300 watt och det märkte jag framförallt i dess enkelhet med att behandla olika typer av råvaror.

Den hade inga som helst problem med att mala kött, fisk eller fågel, samtidigt som tuffare och hårdare råvaror såsom olika sorts grönsaker gick igenom utan några större problem. En stark motor är med andra ord ganska nödvändigt om man gillar att experimentera och att mala mycket och olika saker.

Dessutom bidrog den höga motoreffekten till att processen gick väldigt snabbt oavsett vad det var jag malde för något. Hålskivorna är extra hårda vilket också hjälpte till ganska mycket tror jag. En annan bra sak med hålskivorna är att de är rostfria vilket innebär att de kan regöras i diskmaskin.

Till maskinen får man en kabel med en längd på 1 meter vilket räcker gott och väl. Man får även med ett fack där man kan förvara kabeln vilket jag tyckte kändes ganska smidigt. En enkel bruksanvisning följde också med. Braun G1300 är en bra elektrisk köttkvarn till ett mycket bra pris!

Se priset här!

2. FUNKTION KÖTTKVARN NR8

Den andra köttkvarnen i vårt köttkvarn bäst i test är en manuell köttkvarn. Detta innebär att den inte sköter sig automatiskt utan man måste veva själv. Naturligtvis medför detta en hel del mer jobb, vilket är en nackdel, men fördelen är att man slipper betala lika mycket pengar för kvarnen.

Denna manuella köttkvarn från Funktion kan inhandlas för så lite som 200 kronor, så även om det är lite jobbigare att använda den så är den definitivt värd att ha i sitt kök, särskilt om man inte maler sin mat särskilt ofta.

Med Funktions köttkvarn nr 8 så medföljer en kakplatta som gör att man kan skapa exempelvis småkakor och vaniljkransar. Malskivan som ingår är på 4,7 millimeter och det är det enda man får. Med andra ord är produkten relativt begränsad i vad den kan göra men för detta låga pris så råder det ingen tvekan om att det ändå är ett bra köp om man inte har tänkt mala kött 7 dagar i veckan, så att säga. Det kan också vara en bra start om man känner att man inte vill investera för mycket till en början, men ändå känner att man vill prova på att ha en köttkvarn.

Se priset här!

3. TRE SPADE TC-22 INOX

Bästa köttkvarnen i testet måste bli TC-22 Inox från Tre Spade. Denna maskin kan man väl kalla köttkvarnarnas Rolls Royce med sin höga kvalitet och sitt pålitliga malande.

Detta är den dyraste köttkvarnen i mitt test och lite beroende på var man köper den så går den att hitta för omkring 5000 kronor. Då kanske du tänker att det är väldigt mycket pengar, vilket jag isånafall personligen håller med om att det är. Men är man ute efter det bästa av det bästa så är det denna kvarn som gäller.

Tre Spade är ett företag från Italien som har sysslat med köksutrustning i över hundra år! Vad innebär detta? Delvis så betyder det att man kan vara säker på att man får med en stor gnutta erfarenhet i deras produkter, d.v.s deras köksprodukter är pålitliga och håller hög klass. Det andra jag vill säga om detta faktum är att det finns mycket passion i konstruktionen på deras köksutrustning. Har man funnits sedan 1894 så måste det ju innebära att man har en långtgående tradition av passion och perfektion för dessa typer av saker. Eller hur?

TC-22 Inox är en elektrisk köttkvarn helt i rostfritt stål som har en väldigt stark enfas 240V motor med backfunktion samt en effekt på 1100 watt. Den väger närmare 14 kg, står stadigt i köket och är enkel att använda. Maskinen klarade allt jag testade, galant, och med ett mycket imponerande resultat. Om man vill investera en större slant för att få en högkvalitativ köttkvarn så är det denna man ska köpa. Punkt slut.

Se priset här!

4. GEFU KÖTTKVARN

Den andra manuella köttkvarnen som jag testade var köttkvarnen från Gefu. För cirka tre gånger så högt pris som Funktions manuella köttkvarn så får man här ett något smidigare redskap. Den klarade av att mala de flesta saker lite bättre än Funktions och den var lite enklare att använda.

Användarvänligheten blir ju extra viktig när det kommer till manuella köttkvarnar eftersom du måste använde dem just manuellt. Att stå och veva med en kvarn som är trög eller otymplig blir alldeles för jobbigt i längden.

Nu funkade ju Funktions manuella kvarn ganska bra och speciellt för sitt låga pris men jag måste säga att denna från Gefu kändes skönare att använda samt att resultaten blev något bättre.

Som regel får man ju högre kvalitet ju mer man betalar och denna manuella köttkvarn kanske är i det dyraste laget med sina 700 kronor, men jag tycker att det är ganska rimligt. Gefus kvarn har även ett bänkfäste som bidrar till användarvänligheten en hel del.

Jag testade att mala kött, fisk och fågel och resultatet blev givetvis inte lika bra som föregående elektriska maskin från Tre Spade men jag vet inte om jag behöver perfektion när jag maler kött. Här uppstår ju vissa nödvändiga frågor som man bör ställa sig själv. Vad har jag för behov? Hur ofta maler jag kött? Maler jag till mig själv eller till många andra personer? Är jag perfektionist?

Köttkvarnen från Gefu har ingenting som jag kan klaga på och den skötte sig bra och gav mig fina resultat. Personligen föredrar jag elektriska köttkvarnar då jag är lite lat av mig, men å andra sidan så kan det ju vara nyttigt att få ta i lite när man står i köket. Kanske bygger man lite på en och annan muskel på detta vis. 

Se priset här!

5. KITCHENAID KÖTTKVARN

Den sista kvarnen i vårt köttkvarn bäst i test är en kvarn som är ett komplement till köksmaskinen Artisan från KitchenAid. Det vill säga man bör ha köksmaskinen för att skaffa köttkvarnen. Ofta fungerar det på detta vis med köttkvarnar.

Köksmaskiner eller hushållsmaskiner inhandlas först och en köttkvarn inhandlas som ett komplement. KitchenAids köksmaskin har jag testat och den håller mycket hög klass.

Hur var köttkvarnen då? Först och främst så vill jag tala om att den kostar omkring 1500 kronor och det är ganska dyrt för en kvarn som endast är ett komplement till en annan maskin.

Å andra sidan så är kombinationen Artisan köksmaskin och KitchenAids köttkvarn ett fantastiskt bra köksredskap. Med denna kombo kände jag att jag kunde uträtta underverk med alltifrån finmald köttfärs och fiskfärs till puréer och patéer. Kvarnen levereras med en fin malskiva på 3 millimeter och en grov malskiva på 5 millimeter. Man är med andra ord inte begränsad som man är med vissa andra kvarnar.

Om man redan har en Artisan köksmaskin så tycker jag definitivt att man ska investera i detta tillbehör, utan tvekan. Om man inte har köksmaskinen så tycker jag att man ska kolla upp den och fundera på att skaffa den. Om man inte har och inte vill ha en köksmaskin så tycker jag att man ska blicka uppåt till de andra 4 kvarnarna i detta test.

Se priset här!

Slutsats

En köttkvarn är ett mycket användbart redskap som jag tycker att alla bör ha i sitt kök, framförallt om man gillar att laga mat och definitivt om man gillar kött och köttfärs av olika slag. Som man kan se i testet så finns det väldigt många olika typer av köttkvarnar för många olika nivåer av priser så det gäller att komma fram till vad det är man har för behov och därmed veta hur mycket man bör investera.

Men jag vill ändå säga att oavsett vilken köttkvarn man väljer att investera i så kommer man att bli nöjd med det faktum att man har en i sitt kök. Dessa typer av redskap förgyller vardagen så mycket då matlagningen blir så mycket mer kreativ och möjligheterna öppnas upp väldigt mycket mer.

Framförallt så får man den mycket gynnsamma möjligheten att laga sin mat från grunden, något som jag tidigare poängterade är så viktigt i dagens samhälle då den ökade massproduktionen av mat inte kan litas på i alla lägen. Använd så många redskap på marknaden som du kan, som låter dig göra just detta, så att du får en bättre kontroll över vad du äter. Välj nöje, välj kreativitet, välj nytta och välj hälsa och skaffa dig en köttkvarn. Det har jag gjort och det kommer jag definitivt inte att ångra. God matlycka!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.