En bra stekpanna är ett av de viktigaste redskapen man bör ha i sitt kök och det finns väldigt många olika stekpannor på marknaden idag som skiljer sig en hel del. Det finns stekpannor i alla olika prisklasser men den dyraste stekpannan behöver nödvändigtvis inte vara den bästa på marknaden. För att hjälpa dig med att hitta en bra stekpanna så har vi därför sammanställt en guide med tester av några av de bästa stekpannorna på marknaden och även saker som man bör tänka på när man införskaffar sig en stekpanna.

Belagd eller en rostfri stekpanna?

Beroende på vad man ska tillaga så kan det vara bra att bestämma sig om man vill ha en rostfri- eller belagd stekpanna då de har olika fördelar och nackdelar i köket. En belagd stekpanna är det perfekta valet om du ska steka ingredienser på en lägre temperatur, eftersom du annars kan bränna fast mat så som ägg och köttfärs i pannan. En belagd stekpanna kan givetvis även användas för andra ingredienser som bland annat kött och kyckling, men denna typ av stekpanna passar extra bra för fettsnål stekning. Om man har en belagd stekpanna så är den även betydligt mer förlåtande när det kommer till just stektemperaturen och man får oftast ett bra stekresultat.

En rostfri stekpanna som inte har någon beläggning är det perfekta valet för den professionela kocken då den inte slits ut på samma sätt som en stekpanna med beläggning. Om man använder sig av en stekpanna utan beläggning så är det viktigt att tänka på att man steker maten vid rätt temperatur då det är enkelt att bränna fast maten annars. Fördelen med en rostfri stekpanna är att den köras i diskmaskinen utan att ta skada och den tål även väldigt höga temperaturer.

Stekpanna bäst i test

Hos svenska återförsäljare idag så finns det hundratals olika stekpannor i olika prisklasser och vi vet att det kan vara svårt att hitta den perfekta stekpannan. Vi har därför undersökt vilka stekpannor som är populära på marknaden idag och testat dessa för att hjälpa dig att hitta den perfekta stekpannan. Nedan finns tester av de stekpannor som vi valt att testa.

Fiskars Rotisser stekpanna Optiheat 24 cm /1,65 L

Rotisser från finska företaget Fiskars är en stekpanna som är tillverkad av mycket hög kvalitet och som även har en väldigt trendig design som är tillverkad i aluminium. Fiskars har valt just aluminium då det är ett material som har väldigt goda egenskaper när det kommer till att leda värme och detta för att säkerhetsställa bästa möjliga värmeöverförelse mellan hällen och pannan. Denna trendiga stekpanna går bra att använda både på keramiska- och induktionshällar.

Fiskars har även valt att utrusta denna stekpanna med en patenterad teknik som de valt att kalla energy base som hettar upp pannan upp till 50% snabbare på glaskeramikhäll, men som vi tidigare nämnt så funkar denna stekpanna bra oavsett om du har en äldre eller en modern spis. Denna stekpanna har även en non-stick-beläggning som heter Hardtec Superior som är väldigt slitstark och det är en av anledningarna till att denna stekpannan går bra att diska i en vanlig diskmaskin.

Detta är en av de lite dyrare stekpannorna i detta test men att det är en väldigt kvalitativ produkt märks och vi anser att detta är en stekpanna som är värd att investera lite extra pengar i. Denna stekpannan har väldigt många fördelar och just därför så har vi valt att ge denna stekpanna bäst i test då det är en väldigt bra produkt.

Se priset på denna stekpanna här!

 

Culimat MD Stekpanna 5-Ply 28 cm Rostfri

MD Stekpannan från Culimat är en väldigt funktionell stekpanna som är tillverkad i rostfritt stål. Den ingår i deras serie Mathias Dahlgren Edition, som är en serie av extra högkvalitativa stek- och kokkärl som är tillverkade i rostfritt stål som tagits fram i samband med stjärnkocken.

Denna stekpanna och övriga produkter i serien är framtagna för att klara några av de tuffa utmaningar som kan uppkomma när man lagar mat i ett restaurangkök.
Stekpannan har en 3,5mm tjock botten med 5 olika lager som sprider värmen jämnt utmed hella stekpannan så att maten inte bränns fast lika lätt som övriga rostfria pannor. Denna stekpannan funkar bra på alla olika hällar och går även bra att ha i ugnen på upp till 260*C.

Detta är testets dyraste stekpanna som vi testat och vi anser att priset är lite väl högt för att locka den vanliga konsumenten, men om du är ett proffs eller en entusiast när det kommer till matlagning så har denna stekpanna mycket att erbjuda. Tyvärr är det därför som vi inte kan ge denna stekpanna bäst i test men det är en väldigt bra produkt om du uppfyller de krav som vi tidigare nämnt och om du vill spendera lite mer.

Se priset på denna stekpanna här!

 

Mannerströms Proffs Stekpanna Nonstick 28 cm

Mannerströms proffs stekpanna är en kvalitetsstekpanna som är en av de mest prisvärda i detta test, men som fortfarande erbjuder de mest efterfrågade funktionerna som de flesta stekpannor bör ha. Denna stekpanna kommer med ett ergonomiskt handtag som gör det enklare och bekvämare att stå och steka en längre period i köket. Denna stekpannan är behandlad med en beläggning som de valt att kalla quantanium 3 som ska vara bättre än teflon och hålla betydligt längre.

Detta är en lite enklare stekpanna som inte ger några uppoffringar när det kommer till kvalitet, men då det är den lite prisvärda modellen så saknar den en del saker som bland annat möjlighet till att diska pannan i diskmaskin. Detta är dock en stekpanna som vi varmt kan rekommendera, men tyvärr kan vi inte ge stekpannan bäst i test.

Se priset på denna stekpanna här!