Kastruller bäst i test 2024 – hitta den bästa kastrullen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Culimat Mathias Dahlgren Kastrull2. Fiskars Handy 1,5L3. Jamie Oliver Everyday SS kastrull
Culimat Mathias Dahlgren Kastrull 2 L RostfriFiskars Handy 1,5LJamie Oliver Everyday SS kastrull

Kastruller är någonting som i stort sett alla människor har ett utbud av i köksskåpet, men långt ifrån alla kastruller håller måttet vid all tänkbar matlagning. Vilka kastruller klarar av stark värme och vilka är mindre slitstarka? Det har vi tagit reda på genom att göra ett kastruller bäst i test, där vi testar flera olika modeller på marknaden just nu.

Olika varianter av kastruller

Att laga mat med bra material och slitstark kvalitet är en förutsättning om du ska lyckas i köket. När saker och ting börjar falla samman eller inte längre hålla vad de lovar, är det dags att ta en sväng till affären för att inhandla ett nytt set. Det finns en hel del att bocka av numera när man ska köpa en ny kastrull. Vi vet att dess botten bör ha en bra tjocklek för en bra värmefördelning, men samtidigt får det inte gå till överdrift då det tar alltför lång tid att koka upp vattnet.

Man vill heller inte få fula fläckar eller skador på botten och tyvärr har det visat sig att flera kastruller i rostfritt stål har fått just fläckar, när man kokat upp ris eller smält smör. Visserligen kan man undvika en del av skadorna om man väntar med att lägga i salt i vattnet tills det kokat upp, men det är inte alla som tycker om det, och då vill man kunna välja en variant där detta inte behövs.

En del kastruller kommer också med lock av rostfritt stål. Nackdelen här kan vara att man hela tiden måste lyfta på locket för att se hur maten ser ut i jämförelse med ett lock av glas och ett litet ånghål där ångan pyser ut. Ett glaslock har visserligen fördelen att man ser vad som händer, men trots ånghålet, kan det lätt koka över ändå och ett glaslock kan också ge upphov till att man bränner sig, antingen på handtaget eller genom den varma ångan. I detta bäst i test, anger vi alltid vilket lock kastrullen har.

Ska man välja rostfritt stål eller aluminium?

Detta är en fråga som nästan alla ställer sig när man står där i butiken och ska välja modell. Idag tillverkas de flesta kastruller av aluminium eller rostfritt stål. Locken kan vara av samma ämne eller av glas. Kastruller av aluminium har tendens att värmas upp fortare men de av rostfritt stål är enklare att rengöra, antingen genom maskindisk eller handdisk. Dock brukar de vara betydligt tyngre.

Kastruller av rostfritt stål, brukar också vara känsligare för mjölkprodukter som smält smör, mjölk eller ost. Det händer ofta att man får tampas med vidbrända bottnar och vill man ändå ha en kastrull av rostfritt stål är det smart om de är ytbehandlade.

Idag finns också varianter som både innehåller aluminium och rostfritt stål i samma modell. Bottnen brukar då ofta vara i stål men istället vara ytbehandlad med aluminium för att inte bränna fast maten lika lätt. I vårt bäst i test har vi listat kastruller av båda materialen för att du ska kunna ha ett så varierat utbud som möjligt.

Välj rätt kastrull till rätt spis

Det är inte bara att knalla in i en butik och ta första bästa kastrull som lovar guld och gröna skogar på spisen. Man måste också titta efter vilken sorts spis man har hemma för att passa ihop med rätt utrustning.

Kastrullbottnarna får inte vara för tjocka men de får heller inte vara för tunna då de lätt kan ändra form efter en tids användning. Ett tips är att mäta plattorna på spisen och införskaffa kastruller som har samma storlek som dem. Då tas värmen upp bättre och man behöver inte oroa sig för om det rinner över på plattan.

Det kan leda till brända matrester på spisen som sedan förstör kastrullerna och lukten brukar heller inte bli så trevlig med förkolnad mat på spishällen. Induktionsplattor kräver i regel speciella kärl som har en magnetisk botten.

Dessa kastruller brukar alltid vara märkta och avsedda för just denna typ av spis. Om man är osäker är det annars bara att fråga personalen. I detta bäst i test av kastruller kan du se vilken kastrull som passar för diverse värmekällor och vilket material de är tillverkade av.

Kastruller bäst i test

I vårt kastruller bäst i test har vi listat nio stycken kastruller i olika prisklasser, design, märken och material. Vissa är mycket prisvärda i förhållande till kvalitet, medan andra märken också satsar på apparansen. Vad du än är ute efter i köksväg hoppas vi att du får glädje av detta bäst i test som ska hjälpa dig att välja rätt kastrull i framtiden.

Kastrull bäst i test - Culimat Mathias Dahlgren Kastrull 2 L Rostfri1. Culimat Mathias Dahlgren Kastrull 2 L Rostfri

Den svenska kocken Mathias Dahlgren har flera fina utmärkelser, bland annat har han stått som segrare på tävlingen Bocuse d’Or som är kockarnas motsvarighet till VM.
Han har nu tagit fram en serie kastruller och stekpannor tillsammans med varumärket Culimat, där denna 2 liters kastrull ingår.

Kastrullen är gjord för att klara stora påfrestningar utifrån ett restaurangkök varför kastrullens stomme är tillverkad i kraftigt stål som är rostfritt. Handtaget är utformat för att ge en skön känsla i handen och den är också fastsvetsad i kärlet. Botten är en så kallad sandwichbotten och är 6,2 mm tjock. Denna botten är speciellt utformad för att ge en snabb uppkokning och fördela värmen jämnt.

Den här kastrullen fungerar på alla sorters spisar, även induktion, och den tål att användas i ugnen i en temperatur upp till 260°C. Kastrullen är av högsta kvalitet och tanken är att den ska finnas med i köket i många år.

Se priset här!

2. Fiskars Handy 1,5L

Handy aluminium kastrull från Fiskars är en av de mest prisvärda modellerna ute i butikerna om man samtidigt ser till kvaliteten. I vårt kastrull bäst i test tillhör den en av de mest populära varianterna av kastruller.

Den är lätt att lyfta då den är av aluminium och dess non-stick ytbehandling, gör att man kan koka all slags mat utan att bekymra sig för fläckar. Locket är av glas med handtag av bakelit och även kastrullens handtag är av samma material som hålls svalt och är lätt att hålla i handen.

Kastrullen är utrustad med Energy Base-teknologin, vilket gör att maten värms upp dubbelt så snabbt på hällar av glaskeramik, men man kan ändå använda den på alla spisar. Kastrullen rymmer 1,5 liter och bottens tjocklek är på 5 mm. Höjden är 11,5 cm och bottens diameter ligger på 12,5 cm.
Viktigt att veta är också att kastrullen är ugnssäker upp till 150 grader. Ett säkert kort i vårt kastrull bäst i test.

Se priset här!

Kastrull tredje bäst i test - Jamie Oliver Everyday SS kastrull3. Jamie Oliver Everyday SS kastrull

Everyday SS kastrull har tagits fram i samarbete mellan kocken Jamie Oliver och tillverkaren Tefal. Den har en kapacitet på 1,4 liter vilket gör den perfekt för de mindre uppgifterna i matlagningen. Kastrullen har en stomme av rostfritt stål och har en invändig non-stick beläggning av titanium. Denna beläggning ska förhindra att något kokar fast och gör också att kastrullen blir lätt att diska och hålla ren.

Locket som är i glas gör att man enkelt kan ha koll på maten utan att behöva lyfta på locket och släppa ut värmen. Botten är en sandwichbotten i tre delar för bästa möjliga resultat och värmefördelning i kastrullen. Handtaget är nitat och värmeskyddat.

Kastrullen är dessutom utrustad med ThermoSpot, en teknologi som ska bevara råvarornas smaker och näringsämen. Dessutom gör teknologin att kastrullen blir perfekt förvärmd.

Se priset här!

4. Anders Petter Backaryd Kastrull med glaslock

Om du letar efter en relativt billig kastrull med lite extra finesser, kan Anders Petter Backaryd Kastrull med glaslock vara en idé.

Den här kastrullen rymmer 1L och har ett behändigt silikonhandtag, både på locket och på kastrullen själv.

Den lilla hällpipen gör också att du slipper använda grytlappar eller att vätskan rinner över när du tömmer kastrullen. Locket är av glas men har djupa sidor som gör att det är mycket svårt för vattnet att koka över.

Dess botten är stålinkapslad för en jämn fördelning av värme och kastrullen fungerar på alla spisar, även induktion.
Alla kastruller från Anders Petter är tillverkade för att skapa olika behov och fokus ligger på funktion, funktion och åter funktion.

De är således bra för dig som både vill testa nya saker eller laga mat på traditionsenligt vis utan att behöva betala tusenlappar.
Om man behöver flera storlekar, kan man med fördel köpa ett kastrullset med tre olika modeller. Ett smart val i detta kastruller bäst i test!

Se priset här!

5. Åhlens Kastrull med lock Argento 2L

En relativt stor kastrull i lite retrostil som rymmer en volym på 2L. På insidan kan du se en måttskala för att hålla reda på volymen.

Åhlens erbjuder flera olika köksredskap i samma serie i form av grytor, kastruller och stekpannor och kastrullen i vårt bäst i test, går lika bra att ha på spisen som i ugnsvärme upp till 200 grader.

Du kan välja att diska den i maskinen eller för hand.
Den är gjord av rostfritt stål och har en droppfri kant som försvårar att vattnet kokar över.

Dess botten är 5 mm, inkapslad och försedd med en aluminiumkärna som leder värmen jämnt och effektivt. Priset på produkten är varken låg eller hög och är egentligen en ganska vanlig kastrull som passar till det mesta.

Se priset här!

6. Dorre kopparkastrull med lock

Tillhör man dem som föredrar en guldig kopparkastrull, kan man köpa kopparkastrullen med lock från Dorre som passar likaväl på vanliga spisar som på induktionshällar.

Kastrullen består av 3 lager med insidan av rostfritt stål, det andra lagret av aluminium för att hålla värmen inne i kastrullen samt det tredje och yttersta lagret av koppar för bra värmeledningsförmåga. Precis som med många andra märken kommer kastrullerna i flera storlekar och finns även som traktörpanna eller gryta för dem som är intresserade av hela sortimentet.

Det är inga dyrgripar men tillhör heller inte de billigaste varianterna.
Dorre kopparkastruller är vackra, det går inte att komma ifrån, trots sin enkla design och de tillhör också de mer populära varianterna på marknaden.

Men trots sitt sirliga och smäckra yttre, kanske de inte lämpar sig för den mest kladdiga matlagningen, då det lätt kan koka över eller man kan bränna sig på handtaget. Däremot är det väldigt lättskött och hygieniskt, vilket gör att man sparar tid i köket och det tar vi fasta på i vårt kastruller bäst i test.

Se priset här!

7. Mannerströms Proffs Kastrull

Få har nog undgått Leif Mannerströms goda matlagning och husmanskost som bara får det att vattnas i munnen på en. Han har tillverkat och designat några utomordentliga kastruller och köksredskap för den riktige finsmakaren som bara nöjer sig med det allra bästa.

Om du älskar att befinna dig i köket och prova dig fram med olika rätter, kan vi tipsa dig om Mannerströms Proffs kastrull i detta bäst i test. Vill du ta del av hela utbudet, finns grytor och stekpannor samt hela köksset i förhållandevis bra prisklasser.

Mannerströms Proffs Kastrull rymmer hela 3L och kan således användas till storkok. Man har sett till att sätta stor fokus på kvalitet och funktionsduglighet, samtidigt som man ska kunna använda den utan besvär med varma handtag eller svår insyn.

Locket är av glas med ett stort och bekvämt lockhandtag i stål. Kastrullen är tillverkad av rostfritt stål i 5 lager med en smart kombination med aluminiumisolering och kopparlager som ger den bästa tänkbara mixen för värmeledning och värmehållning.

I vårt bäst i test står den ut eftersom den både är en stilren klassiker samtidigt som kvaliteten får ett plus i kanten. Man kan diska den både i maskin eller för hand om man föredrar det och då alla hushåll ser annorlunda ut, passar Leif Mannerströms köksutrustning för alla värmekällor.

Om du satsar på att bli ett proffs i köket är dessa kastruller ett bra val.

Se priset här!

8. Le Creuset kastrull med trähandtag

Om man är ute efter att göra goda såser, kan en kastrull med trähandtag och stålknopp 18 cm av Le Creuset vara ett bra alternativ.

I vårt bäst i test är det denna kastrullserie som har den mest färgglada och inbjudande designen, oavsett om det handlar om en liten kastrull för att värma mjölk, eller en stor gryta.

Man ser direkt att den kommer från Le Creuset, då designen är välkänd i hela världen. Kastrullen är helt gjord i gjutjärn och finns i flera färger. Den har ett trähandtag och kan med fördel användas på alla spisar; även induktionshällar, och den är lämplig både för höger-och vänsterhänta genom den droppfria kanten. Dock får den inte maskindiskas eller sättas i ugnen eftersom det finns trä med i bilden.

Visst kostar den en slant med tanke på designen och renomméet, men kvaliteten är heller inte fy skam. Den kommer även med en livstidsgaranti, så skulle det hända något, är det bara att säga till. En fröjd för ögat i vårt kastrull bäst i test.

Se priset här!

9. Demeyere John Pawson Kastrull

En riktig värdesak i detta bäst i test för kastruller, är den riktigt snyggt designande John Pawson-kastrullen från Demeyere. En stilren och minimalistisk kastrull som är designad av formgivaren John Pawson och som kommer med en garanti på 30 år! Den ska i stort sett hålla livet ut om man inte gör något helt galet med den förstås.

Kastrullen fungerar på alla spishällar och den kommer i en rad storlekar och varianter som ingår i hela John Pawson-serien.

Kastrullen i vårt bäst i test, är tillverkad till större delen av rostfritt stål med en 3,5 cm tjock botten som är gjord på hela 7 lager för den allra bästa värmeledningen som också stannar kvar i botten. Den är dock en aning tunnare än många andra kastrullbottnar då den är gjord av koppar och sägs leda värmen bättre än aluminium.

Dock är locket också gjort av stål, vilket gör att man inte kan se vad som försiggår under matlagningen utan att lyfta på det.

Demeyere John Pawson-kastrullerna sägs hålla en hög kvalitet och det bör de göra med en 30-årsgaranti. Emellertid har förmodligen det höga priset att göra en hel del med designen på utrustningen och vill man laga mat till en bra kvalitet med en billigare produkt, är det givetvis helt i sin ordning.

Se priset här!

 

Äldre test av kastruller med toppresultat

Tefal Comfort Max kastrull

Den billigaste modellen i vårt kastruller bäst i test, är Comfort Max från Tefal. Den är av rostfritt stål och tål alla spishällar och fungerar utmärkt till att göra såser eller värma mjölk. Det finns inget lock till den men inuti kastrullen på sidan finns en inskriven volymskala.

Därför lämpar den här kastrullen sig bäst till råvaror som inte behöver speciellt lång tid på sig att bli färdiga.
Handtaget är ergonomiskt utformat av silikon; ett så kallat soft touch-handtag som gör att man inte bränner sig.

Comfort Max från Tefal är en enkel kastrull för lättare matlagning och kan diskas både i maskin eller för hand. Ett bra val för en stressad student eller nybörjare och passar bra som förstaval i vårt bäst i test.

Green Pan Brussels Kastrull

En annan mycket populär produkt i vårt bäst i test som ligger i en medelmåttig prisklass, är Brussels kastrull från Green Pan. Kastrullen är tillverkad av aluminium och finns i flera olika storlekar och därmed flera olika priser.

Green Pan har satsat på en speciell keramisk ytbehandling som inte bara har en smart non stick-teknologi från Thermolon, utan som även erbjuder en unikt snabb värmeledning på upp till 10 gånger mer än vanliga behandlingar.

För att också falla inom ramen för klimatsmarta alternativ, kan vi tala om att ytbehandlingen är 100% fri från gifter, bly, kadmium och PTFE, vilket gör att den tål mycket höga temperaturer och även är lämplig för ugnsvärme samtidigt som den är ofarlig för hälsan och orsakar inga allergier.

Du som är intresserad av hälsosam matlagning, från start till mål, har ett bra alternativ att ta fasta på om du investerar i en Green Pan. Kastrullen ska helst diskas för hand men tål dock maskindisk. Den passar också för flera sorters spisar; gas, el eller keramikhällar.
En kastrull för den miljömedvetne, med andra ord!

Se priset här!

Summering

I och med detta bäst i test på kastruller har vi kommit underfund med att det skiljer en hel del i pris mellan olika märken trots att kvaliteten ändå faktiskt liknar varandra. Det går heller inte att sticka under stolen med att designen påverkar mer än man tror vad gäller slutpriset.

Det är helt enkelt du själv som måste fundera över vad du tycker är en prioriteringsfråga och om du redan har en favorit bland alla märken därute.

Om du kanske inte är en hejare på matlagning eller om du inte står vid spisen så ofta för att göra diverse svårhanterliga rätter, är det förmodligen klokt att börja med en billigare variant som ändå har en bra kvalitet.

Även de billiga kastrullerna som inte har livstidsgaranti kan göra underverk i köket. Det gäller bara att hitta den modell som inte orsakar vidbränd mat eller är farlig för din spis.

Välj därför alltid kastrull utifrån din matlagningsvana samt utifrån den spis du har hemma. Är du känslig mot gifter och efterfrågar en miljövänlig variant, kan en keramiskt ytbehandlad kastrull vara en fördel.

Läs mer om matlagning och kastruller:
Gjutjärnsgryta bäst i test
Stekpanna bäst i test
Traktörpanna bäst i test

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.