Stekpanna bäst i test 2023 – Hitta den bästa stekpannan

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. FISKARS ROTISSER STEKPANNA OPTIHEAT 24 CM /1,65 L2. CULIMAT MD STEKPANNA 5-PLY 28 CM ROSTFRI3. MANNERSTRÖMS PROFFS STEKPANNA NONSTICK 28 CM


En bra stekpanna är ett av de viktigaste redskapen som bör finnas i kök och det finns väldigt många olika stekpannor på marknaden idag som skiljer sig en hel del åt. Det finns stekpannor i alla olika prisklasser men den dyraste laggen behöver inte nödvändigtvis vara den bästa på marknaden.

För att hjälpa dig med att hitta en bra stekpanna så har vi därför sammanställt ett stekpanna bäst i test med tester av några av de bästa stekpannorna på marknaden och även saker som du bör tänka på när du införskaffar dig en ny favoritstekpanna.

Beroende på vad som ska tillagas så kan det vara bra att tänka över om en belagd panna, en rostfri panna eller kanske en gjutjärnspanna blir bäst, då de har olika fördelar och nackdelar i köket. Generellt sett är belagda pannor lättast att steka i, rostfria pannor är lätta att hantera och rengöra medan gjutjärnspannor kräver lite extra omsorg men varar i en evighet. Du väljer själv, vi har listat massivs med sorter i vårt stekpanna bäst i test!

Belagda stekpannor är lätta att använda

En belagd stekpanna är det perfekta valet om du ska steka ingredienser på en lägre temperatur, eftersom du annars kan bränna fast mat såsom ägg och köttfärs i pannan. En beläggningsstekpanna kan givetvis även användas för andra ingredienser som bland annat hela köttstycken och kyckling men denna typ av lagg passar extra bra för fettsnål stekning. Om du väljer en belagd panna så ska du veta att den är väldigt förlåtande när det kommer till stektemperaturen och stekresultatet ofta blir väldigt bra.

Samtidigt som beläggningarna i stekpannor gör matlagningen till en dans så har beläggningen några nackdelar. Först och främst måste en belagd stekpanna hanteras varsamt då beläggningen är känslig och kan komma att skrapas bort. Vid användningen gäller det därför att enbart använda snälla redskap, av exempelvis plast eller trä, som inte lämnar några märken i beläggningen. När nonstick-beläggningen väl har blivit repad så försämrar det matlagningsupplevelsen avsevärt då maten tenderar att fastna i reporna. Stekpannor med skadad beläggning bör genast kasseras.

Nonstick-material såsom teflon tros även kunna påverka hälsan negativt. Problemen uppstår inte bara om beläggningen skrapas bort och du råkar förtära det utan de anses även uppstå till följd av själva upphettningen och förångningen. Orsaken till denna varning är att exempelvis teflon är en plast som kan innehålla giftiga komponenter såsom bisfenol A och polytetrafluoreten (PFOA) vilka bland annat anses kunna ge hormonstörande effekter liksom misstänks framkalla cancer.

Rostfria stekpannor kräver en varsam hand

En rostfri stålstekpanna, som inte har någon beläggning, är det perfekta valet för den professionella kocken då den inte slits ut på samma sätt som en panna med beläggning. Om du väljer att använda dig av en lagg utan beläggning så är det viktigt att tänka på att maten steks vid rätt temperatur. Det är nämligen ganska så enkelt att bränna fast maten annars och det är ju något som vi vill undvika.

Fördelen med en rostfri stekpanna är att den kan köras i diskmaskinen utan att ta skada och den tål även väldigt höga temperaturer. En rostfri panna kan i de allra flesta fall hantera ugnsvärme väl och fungerar exempelvis utmärkt vid tillagning av en omelettpizza, vilken först steks på spisen och sedan får stå i ugnen en kvart eller så för att låta osten smälta.

Förutom fingertoppskänsla med temperaturen kräver rostfria stekpannor även rikligt med stekfett såsom smör eller ister för att maten inte ska fastna. Med det nämnt är rostfria stekpannor alltså inget bra alternativ för den som vill hålla nere på fettet i matlagningen men den som oroar sig för hälsan kan lugnas av att nyare forskningsrön menar på att naturligt fett inte är farligt.

Stekpannor i gjutjärn är riktiga klassiker

Få stekpannor är så snygga som de av gjutjärn. Det är en riktigt klassisk stekpanna som passar både i ett modernt kök liksom i det lantliga köket. Dessutom varar den en hel livstid om den vårdas med kärlek och omsorg. Det finns de som jämför att skaffa gjutjärnspanna med att bli med hund men riktigt så extremt tycker vi inte att det behöver bli vid köpet av en gjutjärnspanna.

En gjutjärnspanna ska alltid förbrännas vilket kan upplevas som en något omständlig process. Förr om åren gjordes detta alltid av husmor själv men numera har fabriken ofta gjort det och vad som gäller för din nya stekpanna bör gå att finna i det medföljande informationsbladet. Förbränningsprocessen innebär att pannan först diskas med hett vatten och får torka ordentligt. Därefter smörjs den in med ett neutralt fett, där det idag är vanligt att använda rapsolja eller liknande vegetabiliska oljor men ister sägs också vara riktigt bra för detta ändamål.

När stekpannan är insmord tillåts den bli riktigt varm på spisplattan så att gjutjärnet suger åt sig fettet. Om pannan blir torr smörjer du på ännu mer fett och håller på så till dess att gjutjärnet inte kan suga åt sig mer och således är mättat. Tada! Nu är gjutjärnspannan klar att användas så snart som den har svalnat och det överflödiga fettet har torkats ur.

Gjutjärnspannor består av järn och kan således bidra till att öka järnet i maten vid tillagning i dem. Den stora järnhalten ökar också pannans förmåga att rosta och det är därför som rengöring av gjutjärnspannor är så viktig. De ska aldrig rengöras med diskmedel eller i diskmaskin, istället skrubbas de i hett vatten och ska sedan torkas så snabbt som möjligt. Lufttorkning är inte att rekommendera utan de bör torkas manuellt eller allra helst genom uppvärmning på spisplattan. Om pannan börjar upplevas som torr eller avfettad efter en tid så går det utmärkt att göra en ny så kallad förbränning.

Andra typer stekpannor

Det finns mängder av variationer av de tre nämnda stekpannorna och det finns även andra typer som är gjorda för olika ändamål. Plättlaggar är exempelvis ofta gjorda gjutjärn och likaså är grillpannor som för det mesta är gjutna med räfflade bottnar för att ge köttet den perfekta grillytan.

Traktörpannor är en typ av stekpanna som har en högre stekpannekant vilken ofta är 5 – 7 cm hög, vilket gör traktörpannan utmärkt till att tillreda såser i efter att kött har stekts i pannan. En wokpanna är en annan typ av panna som ofta har en nonstick-beläggning och som kan vara utmärkta att tillreda grönsaker i.

Vårda dina stekpannor

En billig slit-och-släng-panna behöver kanske inte hanteras särskilt varsamt. Den kan ofta hantera lite hårda tag och det gör inte så mycket om maten blir fastbränd någon gång eller om någon i familjen råkar diska den med diskmedel. Det känns inte nämnvärt i plånboken när en ny måste införskaffas, även om miljön förmodligen skulle varit gladare om den hade använts lite längre.

Situationen är dock en annan när stekpannan som införskaffas kostar en ansenlig summa och det är bland annat därför som vården av stekpannor är så viktig. De olika stekpannorna skiljer sig åt i hur de ska vårdas så det är viktigt att ta reda på hur du bäst rengör just din typ av stekpanna. Detta för att du ej ska behöva ha ett återbesök på detta stekpanna bäst i test (du är så gärna välkommen tillbaka, men vårt mål är att du ska hitta något som håller länge!).

Det finns lite generella skötselråd att ha i bakhuvudet när det kommer till rengöring av stekpannor och om du memorerar dessa är du väl förberedd oavsett vilken typ av stekpanna du handskas med. Risken för att förstöra en lagg minskar nämligen avsevärt om du alltid undviker diskning i diskmaskin, om du undviker att använda diskmedel, om du alltid ser till att rengöra pannan direkt efter matlagningen i varmt vatten, om du torkar den ordentligt efter rengöringen samt om du undviker att använda hårda, vassa rengöringsredskap och istället håller dig till mjuka svampar eller borstar.

Om mat har bränts fast är det klokt att låta stekpannan stå en stund med lite vatten i sig för att mjuka upp det brända innan du påbörjar rengöringsförsöket. För att skydda eventuella beläggningar är det klokt att försöka skrapa bort det brända med ett verktyg av trä eller plast. Rostfria stekpannor kan ibland få vita fläckar i botten och dessa går ofta att ta bort kemiskt med hjälp av lite citronsyra utblandad i vatten.

Är stjärnkockarnas stekpannor värda pengarna

Är det verkligen värt att betala många hundralappar extra för en ny stekpanna? Jodå, det kan det absoluta vara, men det gäller självfallet att vara medveten om vad det är som du betalar för. Är du exempelvis villig att betala en tusenlapp för en lagg bara för att den bär en stjärnkocks namn? En del svarar ett rungande ”Ja!” på den frågan medan andra skakar på huvudet och skrattar lite undvikande.

Det är helt upp till dig vad du vill lägga dina pengar på och om du vill ha en exklusiv panna i köket så ska du naturligtvis införskaffa en. Svårare än så är det inte!

Då kommer den naturliga följdfrågan om det finns likvärdiga stekpannor i lägre prisklasser? Ja, det gör det. Kockar lagar mat och har sina särskilda metoder för att uppnå hög kvalitet men de tillverkar inte stekpannor. Den generella kocken har säkerligen upptäckt vilken typ av stekpanna denna föredrar men hon vet inte hur en rostfri panna gjuts och en annan kock har säkert kommit fram till att denne föredrar en sorts teflonbeläggning men han kan inte ens föreställa sig hur materialet framställs.

Innebär det att du inte bör lyssna på kockarnas råd? Det klart att du kan lyssna på kockar, de lagar ju trots allt utsökt mat på heltid, men rådet bör balanseras med synpunkterna hos tillverkare av stekpannor liksom andra som andra som har den tekniska kunskapen. Många stjärnkockar har framställt sina stekpannor tillsammans med marknadsledande företag men det betyder inte att en kändisstekpanna alltid är bättre.

Dessutom bör det självfallet nämnas att vårt stekpanna bäst i test listar stjärnkocksstekpannor som faktiskt är billigare än många andra stekpannor så en stjärnkocksstekpanna behöver absolut inte vara särskilt dyr.

Stekpanna bäst i test

Hos svenska återförsäljare finns det idag hundratals olika stekpannor i olika prisklasser och vi vet att det kan vara svårt att hitta den perfekta stekpannan. Vi har därför undersökt vilka stekpannor som är populära på marknaden idag och testat dessa för att hjälpa dig att hitta den perfekta laggen. Nedan finns tester av de stekpannor som vi valt att testa.

1. Fiskars Rotisser stekpanna Optiheat 24 cm / 1,65 L

Rotisser från finska företaget Fiskars, som även fått bäst i test för deras traktörpannor hos oss, är en stekpanna som är tillverkad av mycket hög kvalitet. Den har även en väldigt trendig design som är tillverkad i aluminium.

Fiskars har valt just aluminium då det är ett material som har väldigt goda egenskaper när det kommer till att leda värme och detta för att säkerhetsställa bästa möjliga värmeöverförelse mellan hällen och pannan. Denna trendstekpanna går bra att använda både på keramiska hällar och induktionshällar.

Fiskars har även valt att utrusta denna aluminiumstekpanna med en patenterad teknik som de valt att kalla ‘energy base’ som hettar upp pannan upp till 50% snabbare på glaskeramikhäll, men som vi tidigare nämnt så funkar denna lagg bra oavsett om du har en äldre eller en modern spis. Denna panna har även en nonstick-beläggning som heter ‘Hardtec Superior’ som är väldigt slitstark och det är en av anledningarna till att stekpannan går bra att diska i en vanlig diskmaskin.

Detta är en av de lite dyrare stekpannorna i detta test men att det är en väldigt kvalitativ produkt märks och vi anser att detta är en panna som är värd att investera lite extra pengar i. Denna modestekpannan har väldigt många fördelar och just därför så har vi valt ut den bland dessa stekpannor som vunnit i vårt stekpanna bäst i test.

Se priset här!

2. Culimat MD stekpanna 5-PLY 28 cm rostfri

MD stekpannan från Culimat är en väldigt funktionell lagg som är tillverkad i rostfritt stål. Den ingår i deras serie Mathias Dahlgren Edition, som är en serie av extra högkvalitativa stek- och kokkärl som är tillverkade i rostfritt stål som tagits fram i samband med stjärnkocken.

För den som inte känner till Mathias Dahlgren kan nämnas att han bland annat driver en lyxrestaurang, med samma namn som han själv, på Grand Hôtel i Stockholm vilken har utmärkts med flera Michelin-stjärnor.

Denna stålstekpanna och övriga produkter i serien är framtagna för att klara några av de tuffa utmaningar som kan uppkomma när det lagas mat i ett restaurangkök. Pannan har en 3,5 mm tjock botten med fem olika lager som sprider värmen jämnt utmed hela ytan så att maten inte bränns fast lika lätt som övriga rostfria pannor. Denna panna funkar bra på alla olika hällar och går även bra att ha i ugnen på upp till 260ºC.

Detta är testets dyraste proffsstekpanna som vi testat och vi anser att priset är lite väl högt för att locka den vanliga konsumenten men om du är ett proffs eller en entusiast när det kommer till matlagning så har denna lagg mycket att erbjuda. Det är en riktigt bra produkt och det är därför som vi har vält att ha med den i vårt stekpanna bäst i test.

Se priset här!

3. Mannerströms Proffs stekpanna nonstick 28 cm

Mannerströms proffsiga stekpanna är en kvalitetsstekpanna som är en av de mest prisvärda i detta bäst i test men som fortfarande erbjuder de mest efterfrågade funktionerna som de flesta stekpannor bör ha.

Denna panna kommer med ett ergonomiskt handtag som är vackert välvt och gör det både enklare och bekvämare att stå och steka en längre period i köket.

Stekpannan är silverfärgad och består av rostfritt stål. Den är behandlad med en beläggning som kallas för QuanTanium 3 och som ska vara bättre än exempelvis teflon och hålla betydligt längre.
Det är nästa generations stekpannebeläggning, helt enkelt, som ämnar att göra matlagningen både lättare och säkrare än med tidigare nonstick-beläggningar.

Märkbart för QuanTanium är att den är förstärkt med metallen titan för att öka beläggningens livslängd. Beläggningen underlättar matlagningen men gör det också svårare med rengöringen eftersom den inte kan köras i diskmaskinen.

Mannerströms proffsstekpanna är en lite enklare lagg som inte ger några uppoffringar när det kommer till kvalitet och vi kan varmt rekommendera den. I serien från Mannerström finns fler stekpannor i andra storlekar så att du alltid kan välja den mest optimala storleken. För övrigt är Leif Mannerström en folkkär kändiskock som drivit flera framgångsrika restauranger, främst i Göteborg, och som dessutom givit ut kokböcker och lett Sveriges Mästerkock. Det är kanske inte förvånande att en sådan folklig personlighet faktiskt producerar en toppenstekpanna som både är användarvänlig och relativt billig, på samma gång!

Se priset här!

4. G.R.Y.M. stekpanna i koppar

Skönhetsdrottningen bland stekpannor i detta stekpanna bäst i test är stekpannan från svenska G.R.Y.M. Det är en kopparfärgad panna som är formgiven av designteamet Carl & Carl och liksom alla produkter från G.R.Y.M håller den en hög kvalitet. Laggen har en diameter av 24 cm, vilket gör den till en något mindre panna, och den passar alla typer av spishällar.

Kopparstekpannan består utav tre olika lager i ett försök att skapa det optimala tillagningskärlet för stekning. Ytterst finns det vackra kopparlagret, vilket följs av ett aluminium lager och sedan avslutas med ett rostfritt skikt av stål inuti pannan. Både koppar och aluminium är metaller som leder värme utomordentligt och hjälper till så att pannan blir varm snabbt och så att värmen sprider sig jämnt i den.

Det rostfria stållagret bidrar till en bekväm användarupplevelse då det underlättar stekningen och dessutom är det lätt att rengöra. Även handtaget består av rostfritt stål och matchar således pannans övriga delar väldigt väl.
Det är inte helt förvånande att en kopparstekpanna kräver lite extra vård än övriga stekpannor. Rengöringen efter varje stekning bör ske på ett skonsamt sätt med varmt vatten, en mjuk borste och eventuellt lite såpa.

Tack vare det rostfria lagret så är stekpannan väldigt lätt att göra ren inuti, vilket verkligen bidrar till det positiva omdömet, men att köra kopparpannor i diskmaskin är inte att rekommendera. Som med alla produkter i koppar kan kopparfärgen bli lite matt efter en tid men det går utmärkt att putsa upp kopparstekpannan med hjälp av kopparputs för att återfå den forna glansen.

Trots den snygga finishen är priset för denna panna bland de lägsta i detta stekpanna bäst i test. För den som inte får nog av kopparpannor och koppardetaljer ska det nämnas att G.R.Y.M har utvecklat en hel kopparserie tillsammans med Carl & Carl, där vår stekpanna bäst i test ingår. Denna serie av produkter består även av grytor och kastruller liksom en traktörpanna och sauteuse.

Se priset här!

5. Anders Petter Stenfors stekpanna av gjutjärn

Budgetstekpannan i detta stekpanna bäst i test är gjutjärnspannan från Anders Petter i serien Stenfors. Det är en rustik panna med ett snyggt och bekvämt handtag av trä. Den är rymlig då diametern mäter 28 cm men det är inga som helst problem att hitta passande spisplattor då bottenplattan är enbart 24,5 cm och därtill fungerar den även väl på induktionshällar.

Laggens material är rågjutjärn som är härdigt och håller en hel livstid så länge som rost förebyggs genom en noggrann skötsel. Användaren av Stenfors-pannan behöver inte oroa sig för att förstöra pannan under stekningen då gjutjärnet är beständigt mot alla typer av redskap, det går alltså lika bra att använda en träslev som en metallsked.

Frågan är om det inte borde finnas en gjutjärnsstekpanna i varje hem just för att den är så funktionsduglig och tacksam att använda.

Liksom koppar och aluminium leder järn värme både jämnt och bra. Faktum är att järnet har en bättre värmeledningsförmåga än de övriga, nämnda metallerna vilket leder till en snabbare upphettning i järnstekpannan.

Vanligtvis kan gjutjärnspannor hantera hög ugnsvärme och det går då ofta bra att flytta pannan från spisen direkt till ugnen men pannan från Anders Petter är inte riktigt så förlåtande. Det är det snygga trähandtaget som förhindrar denna användning då träet inte hör hemma i höga temperaturer. Bekvämligheten och den snygga looken hos handtaget i trä drar alltså ner funktionen något i vårt stekpanna bäst i test.

Den som vill kan komplettera Anders Petters Stenfors-gjutjärnspanna med någon av de övriga snygga produkterna i Stenfors-serien. Där finns mycket att välja mellan och bland gjutjärnsprodukterna ses bland annat en grillpanna, en plättlagg och flera olika grytor.

Se priset här!

Läs mer om matlagning och stekpannor:
Gjutjärnsgryta bäst i test
Kastruller bäst i test
Traktörpanna bäst i test

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.