Hygrometer bäst i test 2023 – hitta den bästa hygrometern

av
1. Renkforce Termo-/hygrometer2. Bankers väderstation3. König LCD-klocka och väderstation
Renkforce Termo-/hygrometer SvartBankers väderstationKönig LCD-klocka och väderstation

I få delar av världen är man så besatt av väder och klimat som man är i Sverige. Man kan helt enkelt inte få nog av att prata om temperaturer, solsken och regn – kanske för att det är så pass varierande väder under de olika och tydliga årstiderna, eller kanske bara för att man verkligen saknar värme och solsken.

När man pratar om väder är det dock förstås andra saker som är viktiga än just solsken och temperatur. Även saker som lufttryck och luftfuktighet är av stor betydelse för hur man upplever vädret, och just luftfuktighet kan vara totalt avgörande för saker så som mögelbildning eller vattenskador inomhus.

Vad är en hygrometer?

På samma sätt som man har en termometer för att mäta temperaturen och en barometer för att mäta lufttrycket, så har man en så kallad hygrometer för att mäta och läsa av luftfuktigheten. Hygrometern har många olika tänkbara användningsområden, och kan vara användbar både för dig som reser mycket och vill hålla koll på klimatet för att veta vad du ska klä på dig, eller för dig som vill veta om du behöver oroa dig för mögel i badrum- eller källarmiljö där hemma i huset eller lägenheten.

Oavsett varför du är intresserad av att köpa en hygrometer så vill du förstås göra ett bra och genomtänkt köp, och av just den anledningen har det satts ihop ett specialanpassat och särskilt utformat detta hygrometer bäst i test till dig.

Men innan man ska dyka rakt ner i detta bäst i test ska det tas en lite närmare titt på saker som du bör fundera över innan du faktiskt gör slag i saken och inhandlar din alldeles första hygrometer.

Att tänka på innan du köper hygrometer

Det finns några olika saker som kan vara bra att tänka på innan du köper en hygrometer, oavsett om detta är din allra första eller om det bara är den senaste i en lång rad av inköp. Mycket har hänt på marknaden för hygrometrar de senaste åren, både vad gäller kvalitetsutveckling, funktionalitet och precision – för att inte nämna pris. Det första du bör fundera över är därför vad din budget är för just detta inköp.

Nu för tiden kan man få ganska mycket för pengarna, utan att man talar om några summor som sliter allt för hårt på plånbok och budget, men det kan ändå vara bra att du i förväg har bestämt dig för om du vill ha billigast tänkbara modell för att bara uppfylla de mest grundläggande behoven, eller om du vill ha en mer pålitlig hygrometer med utökad funktionalitet.

Nästa sak som är väl värd att fundera över är var du har tänkt ha din hygrometer, och inte minst hur du har tänkt använda den rent generellt. Är det här ett köp du gör för att underlätta klädval under solsemestrar eller arbetsresor, eller är det kanske bara så att du är nyfiken på luftfuktigheten hemma i ditt hus? Och om så är fallet – är du intresserad av att kunna utläsa luftfuktigheten i olika delar av huset?

För i så fall kommer du att behöva ha möjlighet att flytta på hygrometern (och således bör den då alltså inte väggmonteras), alternativt köpa flera stycken, som du kan placera på olika ställen runt om i ditt hem. Och om det är vad du bestämmer dig för att göra måste du givetvis räkna med köpet av flera stycken hygrometrar i din budget.

Hygrometer bäst i test

Så – när du nu funderat över och kommit fram till vad du har för budget och vad du faktiskt kommer att använda din alldeles egen hygrometer till, är det dags för att handlöst dyka ner i detta bäst i test, och där titta närmare på tre olika modeller. Välkommen!

1. Renkforce Termo-/hygrometer Svart

Som en av de absolut billigaste modellerna på marknaden är denna hygrometer från Renkforce en väl värd investering – framför allt om du har lite mer grundläggande behov.

Hygrometern kommer inte med någon möjlighet till vägg- eller fönstermontering, utan står upp med hjälp av en liten, utfällbar stödfot.

Den här modellen går av just den anledningen förstås alldeles utmärkt att ta med sig på resor, och den är så liten att den knappt kommer märkas i packningen.

Testgruppen upplever den dock som plastig, billig och inte helt och hållet pålitlig jämfört med andra mer gedigna modeller, men till detta mycket överkomliga pris menar nästan alla som varit med och genomfört detta bäst i test att den ändå är att anse som extremt prisvärd. Men som sagt – det här är hygrometern för dig med lite enklare behov.

Se priset här!

Hygrometer bäst i test - ARNE JACOBSEN CLOCKS Bankers väderstation

2. Bankers väderstation

Bakom designen på Bankers väderstation står Arne Jacobsen, en dansk designer som är känd världen över för sina tidlösa och stilrena klockor. Den här väderstationen har en design som påminner om de kända bordsklockorna som Arne Jacobsen har designat. Designen är alltså väldigt enkel och stilren och påminner om industriell design. Den enkla designen underlättar också för att man enkelt ska kunna avläsa värdena.

Den här väderstationen har flera funktioner och du kan med en enkel översikt få koll på värden över luftfuktigheten, temperatur och lufttryck. Detta tack vare väderstationens barometer, hygrometer och termometer. Alla urtavlor har en storlek på 12 cm i diameter. Väderstationens framsida är försett med mineralglas, dess kassett i aluminium och baksida är tillverkad i ABS. Bankers väderstation är avsedd för att hängas upp på väggen. På så sätt blir den en snygg detalj i inredningen även i de hem där man värdesätter design.

Se priset här!

Hygrometer bäst i test - König LCD-klocka och väderstation

3. König LCD-klocka och väderstation

Med en LCD-display visar den här väderstationen från König allt du behöver veta om vädret. På displayen presenteras inomhustemperaturen för det rum där den är placerad och den visar även på luftfuktigheten i procent. Du kan också enkelt hålla koll på tid och datum med kalenderfunktionen och den inbyggda klockan. Kalendern har en överblick över månaden men visar också dagens datum och veckodag. Klockan kan även användas som väckarklocka med alarm och har en snoozfunktion.

Väderstationen är tillverkad helt i plast och drivs av 2 AAA-batterier, den är därmed sladdlös och är enkelt att flytta omkring till lämplig placering. Den totala storleken är 13 x 13 x 2 cm. Den behändiga storleken gör att den kan placeras på de flesta ställena, till exempel på något avlastningsbord eller på en fönsterbräda. Utseendet är diskret och färgerna svart och grå för att den enkelt ska kunna smälta in i övrig inredning.

Se priset här!

Tidigare test av hygrometer med toppresultat

Eurochron ETH 8001 Termo-/Hygrometer

Nästa modell i bäst i test är denna fräscha hygrometer från Eurochron. Den mäter både luftfuktighet och temperatur och visar både värden på ett tydligt och väl synligt digitalt interface.

Den kostar lite mer än dubbelt så mycket jämfört med den första hygrometern i detta bäst i test, men den är fortfarande i en mycket rimligt prisklass.

Den monteras enkelt och smidigt på antingen väggen eller fönstret, och testgruppen upplever den som kvalitativ, lättanvänd och pålitlig. Det här är helt enkelt en mycket prisvärd modell som kommer att lämna väldigt få användare besvikna.

Se priset här!

VOLTCRAFT HygroCube 55 Hygrometer

Den sista modellen i hygrometer bäst i test är denna variant från Voltcraft. Den skryter med utökad funktionalitet så som både termometer och klocka, och ligger bara aningen högre i pris än föregående modell i bäst i testet.

Testgruppen upplever dock att kvaliteten genomgående känns aningen lägre på denna modell. Det är en helt enig panel som beskriver modellen som aningen plastig och inte helt och hållet pålitlig.

Den monteras på vägg eller fönster, men det är aningen komplicerat att få fast den på ett bra sätt, och även om den har en vidare funktionalitet än föregående modell i testet så rekommenderar gruppen att du håller dig undan från denna modell.

Se priset här!

Slutsats

Så nu hoppas vi att du har fått ut lika mycket av detta bäst i test som testgruppen har fått av att genomföra det. Förhoppningsvis är du nu redo att ge dig ut och inhandla en alldeles egen hygrometer redan idag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.