1. Greenline Varmkompost Mully | 2. Greenline Varmkompost Master PLUS | 3. Hasselfors Garden Varmkompostbehållare |
Det finns förstås oerhört många åtgärder att vidta för att vara skonsam mot miljön. Det kan röra sig om allt ifrån att minska på sina flygresor (eller avstå från dem helt och hållet, i alla fall från de långa flygningarna mellan olika världsdelar) eller att ta buss och tåg istället för att åka bil, till att skära ner på sitt köttätande och försöka att handla närodlade livsmedel i så stor utsträckning som möjligt.
Och när det kommer till att vara miljömedveten brukar dessvärre ofta en ganska styv prislapp vara inblandad, vilket helt klart kan anses vara en av anledningarna till att många tycks ha svårt att anpassa sig till den typen av livsstil.
En sak som alla kan göra är dock att sopsortera. Att kasta glas för sig och plast för sig är faktiskt inte så svårt och kräver inte så stor ansträngning och i stort sett ingen ekonomisk insats. Och när det kommer till sopsortering finns det en sak som är extra viktig – nämligen att komma ihåg att kompostera.
Så, vilken kompost ska man köpa till sin trädgård? Vad är skillnaden mellan en kallkompost och en varmkompost? Varför är det bra att kompostera? Är kompost bara för dig som bor i hus med egen tomt och vad kostar det egentligen att införskaffa rätt kompost för dina behov? Ja, alla dessa frågor (och förhoppningsvis några till) ska vi försöka besvara i vårt alldeles egna och specialutformade varmkompost bäst i test.
Vi hoppas att du som är intresserad av att köpa en kompost kommer att läsa vårt kompost bäst i test och dra många bra slutsatser utefter vår testpanels upplevelser och erfarenheter, och att du inom kort kommer vara redo att slå till på en av dessa modeller, och på så viss hjälpa till att göra världen till en lite miljövänligare plats.
Att tänka på innan du köper varmkompost
Det allra första vi måste reda ut är förstås vilken typ av kompost du faktiskt behöver. Så, vad är skillnaden på en varmkompost och en kallkompost? Det är faktiskt inte så avancerat som man kanske skulle kunna tänka sig. Den enda skillnaden mellan en varm- och en kallkompost är att varmkomposten är isolerad så att den klarar av lägre temperaturer utan att komposteringen fryser. Isoleringen kan vara av exempelvis frigolit eller ett luftutrymme mellan kompostens inre och yttre vägg.
Det finns flera olika sätt att isolera, och beroende på vilken teknik som används så kan olika resultat uppnås. Och eftersom de olika teknikerna kostar olika mycket att producera komposter med så påverkar den lägsta temperaturen förstås också priset. Så innan du bestämmer dig för att börja titta närmare på olika modeller av komposter måste du vara på det klara med vilka temperaturer din kompostering kommer att utsättas för.
Om du har för avsikt att använda din kompost i Sverige eller Norden så är svaret enkelt, du kommer behöva en varmkompost, och gärna en som klarar av temperaturer hela vägen ner till minus 20 grader.
Värt att nämna är också att en varmkompost är någonting som bäst lämpar sig för dig i villa eller eget hus, det är ingenting man vill ha inomhus och ingenting som är önskvärt att ha stående på balkongen till en lägenhet. Den sista saken du måste fundera över är vilka volymer du tror att det är sannolikt att du kommer att kompostera. De viktiga faktorerna är förstås hur många familjemedlemmar ni har.
Om det bara är du själv som bor i huset klarar du dig mycket sannolikt med en lite mindre kompost, och om det är hela tjocka släkten som är inneboende så kommer du förmodligen att behöva största tänkbara modell.
Med dessa förutsättningar som grund ska vi nu kasta oss raka vägen in i vårt varmkompost bäst i test, och vi hoppas att du efter att ha läst om våra tre testmodeller kommer att vara redo att köpa din kompost redan idag. Häng med!
Varmkompost bäst i test
1. Greenline Varmkompost Mully
Vi börjar vårt bäst i test med en av marknadens absolut mest prismässigt konkurrenskraftiga modeller. Denna varmkompost från Greenline är mycket skonsam mot plånboken, rymmer hela 360 liter och klarar temperaturer ner till minus 15 grader.
Lite beroende på var du bor är detta nästan på gränsen temperaturmässigt, då vi i väldigt stora delar av Sverige i alla fall under vintern ofta kan få uppleva kyligare grader än så.
Om du väl ska köpa en varmkompost att bruka i Sverige så rekommenderar panelen i vårt bäst i test därför att du letar vidare. Värt att nämna är dock att denna varmkompost är enkel att stänga och öppna, och att den känns relativt gedigen kvalitetsmässigt, framför allt med tanke på det låga och slagkraftiga priset.
Se priset här!2. Greenline Varmkompost Master PLUS
Nästa kompostbehållare i vårt kompostbehållare bäst i test är även den från Greenline. Denna variant är egentligen ganska snarlik den första modeller i vårt test, med den enkla skillnaden att denna rymmer hela 375 liter, och att den klarar temperaturer hela vägen ner till minus 25 grader.
Med tanke på att priset bara är en dryg femhundralapp högre än den enklare varianten från Greenline rekommenderar bäst i test-panelen att du istället satsar på denna modell.
Se priset här!3. Hasselfors Garden Varmkompostbehållare 225 liter
Den sista modellen i vårt varmkompost bäst i test är denna exklusiva modell från Hasselfors.
Den rymmer bara 225 liter men kommer med en extra modul som klarar av ytterligare 100 liter. Den klarar temperaturer ner till minus 20 grader, men trots att attributen är mer begränsade än föregående modell så kostar denna varmkompost mer än tre gånger så mycket.
Greenline varmkompost Master PLUS är den solklara vinnaren i vårt bäst i test!
Se priset här!