Växthus bäst i test 2024 – hitta det bästa växthuset!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buildor.se och Gardenstore.se mfl
1. Gardeney Växthus Eris2. Magnum Växthus3. Halls Garden Room
Gardeney Växthus ErisMagnum VäxthusHalls Garden Room

Bästa växthuset 2024 – Att köpa växthus är en smart investering och ett snygg inslag i din trädgård. Att kunna odla de allra känsligaste växterna och träden utan att behöva ta alltför stor hänsyn till vädret utanför är för många trädgårdsmästare en ren dröm. Det finns däremot en hel del olika saker du bör ha i åtanke i valet av växthus, beroende på vad du tänkt använda det till. Vilka växthus passar just dina behov, och vilka extrafunktioner bör du titta efter när du gör ditt val?

Vi har hittat tre växthus som fyller kriterierna för det bästa växthuset 2024, som inte bara är snygga och hållbara, de ger även stora valmöjligheter för din odling!

Vem behöver ett växthus?

Ett växthus är en klok investering för den som har trädgård och vill utnyttja sitt utrymme på tomten för bland annat odling. Du kan även köpa hem ett växthus om du dessutom vill skapa en liten oas i din trädgård med trädgårdsmöbler i. Det är därför viktigt att du först funderar ut vad du vill använda ditt växthus till innan du beger dig ut för att köpa ett. Olika material och storlekar passar nämligen bäst till olika ändamål.

Fördelen med ett växthus är att det förlänger säsongen och gör att du på ett enkelt och effektivt sätt kan odla växter som vårt klimat i normala fall inte tillåter. Ett växthus bör släppa in mycket ljus och hålla fukt borta från din odling. Beroende på vad du tänkt odla i ditt växthus passar också olika växthus bättre än andra. För träd och andra höga växter behöver du exempelvis ett växthus som är högre i tak så de får plats ordentligt.

Kvalitativa växthus finns i flera olika material. Förutom fönstrens konstruktion och material spelar även materialet för husets grund roll. Växthus i trä passar de flesta trädgårdar och ger ett klassiskt intryck. Se dock till att du oljar träet med jämna mellanrum, beroende på träslag. Växthus i aluminium ger ett mer stilrent och modernt intryck och är ofta också ett billigare alternativ som kräver mindre uppehåll.

Topp 3 bästa växthusen 2024

1. Vår vinnare! Gardeney Växthus Eris – 15 m² – Välj det material som passar dig!

 • Material för stomme: Aluminium
 • Material för glas: Härdat glas eller kanalplast
 • Färg: Svart, aluminium
 • Ventlieringsfönster: Ja

Vår självklara vinnare är Gardeney Växthus Eris -15 m² där du har valet mellan härdat glas eller kanalplast på växthuset. Växthuset är perfekt för dig som har en större trädgård då storleken ligger på hela 15 m². Du får därför plats att plantera allt ifrån frukter och grönsaker, till träd och växter. Ingången består av dubbla dörrar och är så pass bred att du enkelt kommer in och ut även med en skottkärra eller om du vill inreda växthuset med trädgårdsmöbler.

För Gardeney Växthus Eris -15 m² kan du även välja till ifall du vill att taket att ska bestå av UV-skyddad kanalplast. På sidorna av huset finns det även hängrännor som du kan ansluta till vattenhållare för avrinning.

Längden för växthuset ligger på 610 centimeter, och det är 248 centimeter brett. Du kan därför enkelt stå upp i ditt växthus utan att behöva böja dig, vilket gör det enklare för dig att ta hand om växterna som finns i växthuset.

Växthuset är dessutom utrustat med två takfönster, vilket ger bra ventilering i ditt växthus. Ramen för Gardeney Växthus Eris är pulverlackerad på både insidan och utsidan i en stilren svart färg.

2. Magnum Växthus – Med dubbla skjutdörrar för stor dörröppning!

 • Material för stomme: Silver aluminium
 • Material: Glas
 • Färg: Grön, silver
 • Ventilationsfönster: Ja

Magnum växthus är det perfekta alternativet för trädgårdsmästaren som behöver ett rymligt hus för seriös växtodling. Glashuset har en yta på 8,3 kvadratmeter där dina tänkta växter får plats utan några som helst problem. Växthuset är gjord av glas och du kan välja mellan en grön stomme eller en silver aluminiumstomme, beroende på smak och tycke.

Något som vi gillar lite extra med Magnum är att det har en dubbel skjutdörr som gör att du får öppen och obehindrad tillgång med antingen skottkärra eller rullstol. Dörrbredden är på 1,16 meter och detta gör arbetet i växthuset mycket effektivt och enkelt. Visst kan du få plats med trädgårdsmöbler i växthuset, men vi skulle rekommenderas detta alternativ för den som vill nyttja hela huset till odling.

Magnum växthus har mycket goda ventilationsmöjligheter, då det har hela fyra fönster – två på varsin sida av taket, som gör att temperaturen regleras för bästa möjliga klimat. Du kan även köpa till och installera en automatisk fönsteröppnare för att göra ventileringen extra enkel och smidig.

Vi har gett detta växthus en självklar andraplats på vår lista, då det har mycket användbara extrafunktioner som både ser till att klimatet blir balanserat och att det blir lätt att arbeta i huset.

3. Halls Garden Room – Det moderna alternativet! 

 • Material för stomme: Aluminium
 • Material: Glas
 • Färg: Grön
 • Ventilationsfönster: Ja

Halls gröna växthus Garden Room är det moderna alternativet för tomtägaren som vill ha ett växthus som inte bara går utmärkt att odla i, men som även ser exklusivt ut. Precis som namnet antyder är växthuset utformat som ett rum, med två olika sittdelar där du kan välja mellan att odla endast i ena delen eller i båda.

Detta växthus har en yta på 12,9 kvadratmeter där du med lätthet kan odla allt från jordgubbar till höga fruktträd eftersom huset även är högt i tak. Ett växthus med extra stor yta är fördelaktigt för att dina växter och träd ska kunna växa effektivt och i rätt klimat.

Garden room är helt inglasat, med aluminiumstomme som gör att det är mycket enkelt att rengöra växthuset. Växthuset fungerar även mycket bra till att inreda med trädgårdsmöbler för en samlingsplats på tomten. Huset är också utrustat med ett ventileringsfönster i taket. Detta gör att luften renas och det inte blir alldeles för varmt i växthuset. 

Vi rekommenderar Garden room för tomtägaren som letar efter ett kvalitativt växthus som också är snyggt och tillräckligt stort för hela familjen att samlas vid!

Tidigare test av växthus

Vitavia Sirius 13000 Växthus

 • Material för stomme: Aluminium
 • Material: Glas
 • Färg: Grön, aluminium
 • Ventlieringsfönster: Ja

Växthus Vitavia Sirius 13000 är vår stora vinnare av växthus! Vitavia Sirius är tillverkat med kraftiga aluminiumprofiler och har genomskinliga fönster i glas som gör designen både klassik och stilren. Växthuset har en area på hela 13,1 kvadratmeter,  likvärdigt med ett medelstort kök, där du kan få plats med allt ifrån träd, grönsaker och frukter. Det är även stort nog för trädgårdsmöbler på en tillgänglig sittyta.

Växthuset har en takhöjd på 2,52 meter, vilket är en stor fördel då du slipper böja dig ner i växthuset eller anpassa dina växter efter just takhöjden. Växthuset är också utrustat med en skjutbar dubbeldörr med glidstopp. Du kan därför lätt komma in och ut med skottkärran när du odlar och planterar i ditt växthus.

Vitavia Sirius 13000 har mycket goda ventilationsmöjligheter då det har fyra takfönster med manuell öppning som reglerar temperaturen och ser till att växterna trivs i sin miljö. Du kan också lägga till en speciell sockel för detta växthus som ger en stabil bas åt växthuset.

Vi rekommenderar Vitavia Sirius 13000 för trädgårdsmästaren som har gott om plats på sin tomt för odling och vill köpa ett hållbart växthus med bra ventilering och solljus för bästa möjliga plantering och odling!

Se priset här!

3 vanliga frågor om växthus:

✅ Vad är det vanligaste materialet för växthus?

Det vanligaste materialet för växthus, som oftast också är det billigaste alternativt är glas. Detta är ett bra material för växterna, då det släpper in mest ljus och är även lätta att hålla rent i. Glasmaterialet gör också att det behåller mycket fukt borta från dina plantor.

En nackdel med växthus i glas är dock att det är ett ömtåligt material, där det finns risk att en glasruta lätt kan slås sönder. Det finns också en liten risk för att glasrutorna kan spricka under vinterhalvåret.

✅ Har placeringen av ditt växthus någon betydelse?

Ja, det har den. Placeringen av ditt växthus är viktigt av flera anledningar. Du bör sätta upp ett växthus där det är solbelyst hela, eller en stor del av dagen. Det bör inte placeras alldeles för nära träd eller buskar. Det bör även stå där det inte blåser för mycket eller samlas kall luft. Detta kan göra att växthuset kyls ner. Om du har tillgång till vattenkran eller tunna i närheten är det en god idé att placera ditt växthus i anslutning till detta.

✅ Har storleken någon betydelse?

Storleken på ett växthus har större betydelse än du kanske kan tro. Visst har storleken betydelse för vilka växter du tänkt odla, då träd behöver mer plats än exempelvis grönsaker. Det viktigaste du behöver ha i åtanke när du köper växthus är att det högst får vara 15 kvadratmeter stort innan det krävs bygglov.

Så väljer du växthus efter ändamål!  

Innan du gör ditt köp av växthus är det viktigast att du tänker ut vad du vill odla och använda det till. När du med säkerhet kan svara på detta kan du börja undersöka och jämföra olika modeller och märken mot varandra.

Är du tomtägaren som lägger störst vikt på resultat av din odling finns det en hel del olika saker att ha i åtanke. För att få en bra miljö och klimat för din odling bör du inte välja ett alldeles för litet växthus. 10 kvadratmeter eller större är därför att föredra. Ska du dessutom odla fruktträd behöver du ha ett växthus där alla dina tänkta träd även får plats utan problem.

Innan du gör ditt köp bör du även titta på vilka vädringsmöjligheter växthuset har. Då många växthus inte har tillräckligt med fönster som går att öppna är det viktigt att det inte blir för varmt i växthuset. Även om temperaturen ute inte är för varm kan det ändå bli för varmt. Det är därför rekommenderat att temperaturen inte överstiger 30 grader i huset.

Dörröppningen till huset är också en viktig del att ha i åtanke innan köp. Om det är tänkt att du ska kunna komma in med en skottkärra behöver du en bredare dörröppning för att ditt arbete i växthuset ska bli så enkelt som möjligt. Se också till att dörrarna är täta så att det inte drar.

Hur har vi kommit fram till vår topplista?

Vi har valt att jämföra olika växthus mot varandra i olika material och storlekar beroende på vad du tänkt använda ditt växthus till. Vi har därför tagit hänsyn till både de som endast vill använda sitt växthus till odling och de som vill få plats med både utemöbler och växter.

När vi valt ut våra toppval för denna guide har vi lagt mest vikt på material, storlek, design och hållbarhet att kunna utse våra favoriter. Vi har kommit fram till dessa resultat genom att titta på tidigare gjorda tester och vad kunder tycker är extra viktigt att tänka på gällande de olika växthusen och dess funktioner.

Vår undersökning visar att de mest populära växthuset är gjorda av glas. De släpper in mest ljus, men är dessvärre mer ömtåliga än exempelvis växthus i plast. Materialet tillsammans med olika storlekar tillgängliga på marknaden är ofta det som avgör i slutändan vilket växthus som passar just dig. Utseendet spelar självklart också en roll när du ska köpa växthus till din trädgård. 

När du väl har listat ut vilket slags växthus som kommer passa dig och din trädgård kan du med fördel jämföra olika växthus och modeller mot varandra innan du gör ditt köp. Vi rekommenderar dock att du inte har utseendet på växthuset som det största kriteriet. Genom att lägga störst vikt på designen av växthuset kan du missa en hel del viktiga funktioner och avsaknaden av viktiga delar som kan försämra din odling i det långa loppet.

För trädgårdsmästaren som endast har för avsikt att odla växter i sitt växthus kan det räcka med ett lite mindre växthus på ungefär 10 kvadratmeter, där du istället kan titta mer på material och hållbarhet när du gör ditt val. För tomtägaren som vill kombinera både odling och vill använda växthuset som en samlingsplats för familj och vänner kan ett större växthus i en snyggare design kanske vara en viktigare del.

Vilket växthus som kommer passa dig och din trädgård allra bäst beror därför helt på dina egna kriterier. Vi hoppas dock att vi har kunnat hjälpa till i valet kring hur du bör ställa dig till olika växthus innan du köper ditt egna till tomten!

Länkar och referenser

Alla växthus hos Buildor och Byggmax

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.