Bästa hydroponiska odlingssetet 2024 – Odla vattenbaserat!  

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1.Akarina 01 Hydroponisk odling2.Nelson Garden Harvy Startpaket3.Hydroponisk odlingslåda Infloria Vit
Akarina 01 Hydroponisk odlingNelson Garden Harvy StartpaketHydroponisk odlingslåda Infloria Vit
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa hydroponiska odlingssetet 2024 – Vill du odla inomhus, men slippa ha koll på odlingsjord och bevattning? Då kan en hydroponisk odling vara någonting för dig. Denna typ av odling skiljer sig från vanlig odling genom det faktum att du odlar dina växter helt utan jord och istället använder dig av en teknik som är helt vattenbaserad. Men vad bör du tänka på när du köper hydroponiskt odlingsset och för vem passar denna typ av odling?  

Vi har listat våra tre favoriter av bästa hydroponiska odlingsset 2024! 

Vad är hydroponisk odling? 

Hydroponisk odling är en typ av odling som sker utan jord och som istället är helt vattenbaserad. För odling på det traditionella sättet med hjälp av jord letar sig rotsystemet på plantorna ned genom jorden för att få näring.  

Med en hydroponisk odling så odlar man istället rotsystemet i direkt kontakt med näring och vatten. På detta sätt riskerar du inte att dina växter dör eller torkar ut på grund av näringsbrist, som lätt kan ske när du odlar direkt ned i jorden. 

Idag är hydroponiska odlingar ett otroligt populärt sätt att odla på och det finns en hel del olika modeller och varianter att välja mellan. För att du ska hitta den rätta modellen för dig bör du se över vad du har för behov och vad för slags design som passar in i ditt hem. 

Topp tre bästa hydroponiska odlingsset bäst i test 2024

1. Vårt toppval! Akarina 01 Hydroponisk odling 

 • Inbyggd timer 
 • LED-belysning 
 • 3 odlingsfack 
 • Snygg design  

Vår absoluta favorit av hydroponiskt odlingsset går till Akarina 01 Hydroponisk odling på grund av ett flertal anledningar. Denna odlingskruka har en snygg design i form av en bordslampa, med energieffektiv inbyggd LED-belysning som ser till att din odling får en optimal tillväxt inomhus och en jämnt fördelad ljusfördelning. 

Lampan tänds genom att du trycker på överdelen med ett lätt tryck och med den inbyggda timern kan lampan lysa i upp till 16 timmar, samt ge nattvila i 8 timmar. Odlingskrukan har tre odlingsfack med fyra planteringshål. Detta gör att du kan plantera ett flertal olika bladväxter i en och samma odling. Odlingsfacken är lätta att ta bort för sådd eller rengöring och med i paketet får du dessuom 15 täckbrickor och 30 odlingssvampar. Hydroponisk odling har aldrig varit lättare! 

2. Nelson Garden Harvy Startpaket – Komplett paket!

 • Användarvänlig 
 • Plats för 6 odlingar 
 • Komplett paket för odling 
 • Placeras på fönsterbräda 

Nelson Garden Harvy Startpaket är en hydroponisk odlingslåda där allt medföljer som du behöver för att kunna odla hydroponiskt hemma. Odlingslådan är avlång med vitt lock för sex plantor, perfekta att ställa på fönsterbrädan där de får gott om ljus. I paketet får du dessutom sex försådda pluggar där tre är sallat och tre basilika tillsammans med 250 milliliter specialnäring. 

Det enda du behöver göra är att fylla på med vatten, näring och sedan de försådda pluggarna i locket för att efter några veckor kunna se nya odlingar växa. Denna odlingslåda är både prisvärd och populär för hemmabruk och är perfekt för nybörjare av hydroponisk odling.  

3. Hydroponisk odlingslåda Infloria Vit – Budgetvalet!

 • Lock med justerbar ventil 
 • 2 större krukor 
 • Användarvänlig 
 • Prisvärd 

På tredjeplats har vi valt Hydroponisk odlingslåda Infloria Vit som är en självvattnande odlingslåda som du kan placera på din fönsterbräda eller plats med begränsat utrymme för odling utan jord.

Odlingslådan har två större krukor där du kan välja de kryddor eller bladväxter du vill odla fram och det medföljande justerbara locket har en god ventilation som gör att du kan reglera och kontrollera luftfuktighet och temperatur. 

Odlingslådan är ett mycket prisvärt alternativ för hemmaodlaren som vill testa på hydroponisk odling för första gången. Setet har ingen medföljande växtbelysning, men detta går att köpa till och kan med fördel användas under de mörkare månaderna på året.   

Tre vanliga frågor om hydroponiska odlingsset:  

Vem passar hydroponisk odling för? 

Hydroponisk odling är idag otroligt populärt för hemmaodlare då det är en experimentell och rolig typ av odling för den som vill kunna odla kryddor och frukter på ett så okomplicerat sätt som möjligt. En av de stora fördelarna med hydroponisk odling är att det är otroligt enkelt att odla på detta sätt, och därför passar det även bra för nybörjare.  

Det hydroponiska sättet att plantera på gör att dina växter trivs utan att du behöver förse dem med näring eller övervaka dem. Att även odla småskaligt utan att använda sig av en större markyta går i linje med en hållbar utveckling. Just därför passar detta sätt att odla växter på för vem som helst, med eller utan erfarenhet av tidigare odling.   

Vad har du för odlingsalternativ? 

En hydroponisk odling innebär att du kan odla näst intill vad som helst som växer ovan jord. Du får egenodlade och ekologiska grönsaker och kryddor som smakar mer och som samtidigt blir en vacker färgklick i ditt hem.  

Det är även ett gott alternativ att odla våra plantor istället för att köpa dem, som visar på en positiv inverkan på miljön. Här kan dy skapa ett litet växthus i ditt eget hem året om, där de dessutom växer snabbare.  

Snabbväxande bladgrönsaker som basilika, kål, koriander och persilja fungerar utmärkt att odla hydroponiskt. Du kan även odla chili och tomater och en del blommor såsom pelargoner och krasse. Om du vill odla olika växter i samma odlingssystem så är det en god idé att välja plantor med ungefär liknande näringsbehov och utvecklingstid för bästa resultat. 

Hur ofta bör man fylla på med näring och vatten? 

En odling på hydroponiskt vis klarar sig ofta i cirka 14 dagar utan något underhåll, men det är en god idé att kika hur mycket vatten dina odlingar har då och då. Det viktigaste är att rötterna på plantorna når ned till vattnet, men dina plantor mår även bra av att du byter vattnet helt och hållet och diskar odlingslådan med jämna mellanrum för att undvika algbildning.  

Rötterna på plantorna behöver olika mängd näring beroende på vart de befinner sig i sin tillväxtfas, men vanligtvis så bör du fylla på med näring samtidigt som du fyller på vattnet.  

Bästa hydroponiska odlingssetet
Odla växter och kryddor utan jord med ett hydroponiskt odlingsset

Källor:  

https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/hydroponisk-odling/

https://dinodlarvan.nelsongarden.se/hydroponisk-odling/vilka-sorter-ar-lampliga-hydroponisk-odling-och-varfor/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa hydroponiska odlingssetet

Granngården
Pricerunner
Prisjakt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.