Mikrovågsugn bäst i test 2024 – Hitta den bästa mikron

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. MIKROVÅGSUGN 20L FRÅN SHARP2. CASO MCG250 PRO3. PANASONIC STEAM COMBI MIKROVÅGSUGN
MIKROVÅGSUGN 20L FRÅN SHARPCASO MCG250 PRO
Se priset härSe priset härSe priset här

Tillhör du dem som fortfarande gillar de hederliga mikrovågsugnarna som utgjorde en sådan succé på 80-talet? Då är du inte ensam. Även om försäljningen av mikrovågsugnar har dalat en aning, så köps det fortfarande en hel radda både på nätet och i butikskedjorna.

Mikrons historia

Under 70-talet när feminismen började segra och kvinnorna blev trötta på att stå vid spisen och laga mat åt hemkomna makar och söner, så insåg kökstillverkarna och producenterna av köksmaskiner att det var dags att hitta på något nytt. Produkten uppfanns av en amerikansk ingenjör som hette Percy Spencer. Detta var redan under 40-talets senare hälft.

Den första mikrovågsugnen var ungefär lika otymplig som den äldre tidens datorer. Den vägde nästan 35 kg och var ca 2 meter hög. Man kan därför förstå att försäljningen inte drog igång förrän på 70-talet.

Dessförinnan var det också vanligt med hemmafruar både i Europa och i USA som lagade maten och såg till att den alltid var varm. Dessa kvinnors familjer tyckte förmodligen att en mikrovågsugn var rena galenskaperna när man kunde få maten klar precis när man ville ändå.

Vad används den till?

En mikrovågsugn värmer främst upp maten men kan även tillaga vissa enklare rätter. Numera går det även att få betydligt mer avancerade funktioner och vissa av dem går att finna i våra modeller i detta bäst i test.
Detta blev viktigt när man snabbt ville få i sig något mellan jobbsessionerna.

Ugnen fungerar som så att en elektromagnetisk strålning genereras av magnetroner som vanligtvis värmer vatten eller molekyler i mat. Så du kan själv förstå att mikrovågsugnen blev ett bra alternativ till att stå och värma maten på spisen eller i ugnen.

Vid samma tidpunkt började även snabbmaten att ta form och man kunde börja handla färdiga rätter i butikerna som kunde värmas upp på ett kick. Nu är kanske dessa måltider inte synonymer med högt näringsvärde, men vid tidpunkten tänkte man inte på det. Idag fungerar mikron mer för att värma upp mat som man redan lagat.

Många tar med sig matlådor till arbetet för att värma upp och äta till lunch, då detta alternativ blir betydligt billigare än att köpa varje dag, alternativt gå ut på restaurang. Du kan vanligtvis hitta en mikrovågsugn som står i personalköket på de flesta företag i västvärlden.

Mikrougnen – en omdiskuterad produkt

Det har sagts till och från att mikrovågorna i en mikrovågsugn är farliga och kan orsaka sjukdomar som cancer via maten och via strålningen. Dessutom pratas det om att näringsämnena i maten förstörs. Däremot anser man att eftersom en mikrovågsugn inte kräver något vatten till uppvärmning som annars kan förstöra vitaminer och mineraler, så är det ett bättre alternativ än kokning. Många av studierna har också visat sig vara överdrivna. Visst slås vissa vitaminer ut i en mikrougn, men det gör de även vid kokning.

Mikrovågorna i ugnen upphör direkt när luckan öppnas, vilket innebär att de inte kan påverka dig då. Vågorna är endast igång när ugnen är på och luckan är stängd. Dessa vågor försvinner även från maten eller drycken när den tas ut ur ugnen. Förvisso läcker en mikrovågsugn alltid en liten mängd strålning men detta har inte visat på några negativa effekter på människan. Däremot ska du aldrig använda en trasig mikrovågsugn eller en där luckan är skev eller sönder. Då kan det läcka ut mer av det onda.

Vad du aldrig ska värma i en mikrovågsugn

Det är känt att folk har stoppat in alla möjliga föremål i mikrougnar bara för att värma eller torka dem. Alltifrån kläder till katter har förekommit och ni kan tänka er själva att djur inte kan överleva en tur i en mikrovågsugn lika illa som de överlever en tvättomgång i maskinen eller torktumlaren.

Det enda man ska stoppa in i en mikrovågsugn är mat! Undvik också aluminiumfolie och plast då saker lätt kan fatta eld. Sätt heller aldrig in porslin med guld-eller silverkanter eller mönster. De brukar då försvinna eller bli missfärgade. Du ska heller aldrig koka ägg i en mikro, då de kan sprängas i bitar. Men det finns äggkokare som är tillverkade för just mikrovågsugnar och de kan vara ett alternativ.

Sätt inte igång en tom mikrovågsugn. Detta kan skada magnetronen. Ingen form av metall bör heller inte läggas in i mikron, även om en tesked inte brukar göra någon direkt skada. Det finns dock vissa aluminiumformar som är skapta för just mikrovågsanvändning.

En sak som du absolut aldrig ska värma i en mikrovågsugn, är bröstmjölk. Dels brukar mjölken bli för varm och kan skada barnet och dels kan immunoglobulinet påverkas och rent ut sagt förstöras. Bröstmjölksersättning går däremot bra, eftersom det inte innehåller något immunoglobulin. Detta ämne är till för barnets immunförsvar och är därmed livsviktigt att få i sig varje dag.

Så se till att alltså inte värma upp bröstmjölk i mikron utan gör det istället på spisen där du har full koll på värmen. Mat i mikro brukar också bli ojämnt uppvärmd, särskilt i de sämre modellerna. En sida kan vara helt kall och en annan sida kokhet när du tar ut tallriken. Detta kan leda till matförgiftningar om du först tror att allt är klart och börjar äta, och att det sedan visar sig vara fruset i mitten.

Topp 3 Bästa Mikrovågsugnarna 2024

Det är viktigt att vara kräsen när man testar mikrovågsugnar eller sammanställer ett mikrovågsugn bäst i test. Säkerheten är essentiellt och det är A och O att maten smakar bra och värms upp någorlunda jämnt fördelat under uppvärmningstiden.

Till detta hör god användarvänlighet och en enkel manual så att man inte kliar sig i huvudet för mycket. En av de viktigaste punkterna när man använder en mikrovågsugn är att tina upp kött. Ibland kan man ha glömt bort att ta ut steken kvällen före en bjudning och då är mikrovågsugnen en räddare i nöden.

Sedan ska vi påpeka att det finns manuella och digitaliserade mikrougnar. De manuella är lite långsammare än automatiserade. Detta beror på att ugnarnas teknik är mer anpassade till dessa automatiserade funktioner.
Givetvis spelar prisnivån sin roll samt ugnens storlek. Helst ska en mikrovågsugn inte ta upp så mycket plats utan vara mer som en del av bakgrunden.

Priserna på mikrovågsugnar är inte särskilt höga; man kan få en ugn för lite över femhundra kronor. Men det finns naturligtvis dem som kostar tusentals kronor. I detta bäst i test har vi tagit ut tre modeller med olika funktioner och prisklasser. Sedan har vi lagt ihop alla egenskaper och utsett en vinnare i slutet av testet.

1. Mikrovågsugn 20L från Sharp

Den här relativt lilla modellen från Sharp är den första ut i detta bäst i test samtidigt som den är den billigaste. Den kostar strax under tusenlappen och har en effekt på 1000 W.

Den har 8 automatprogram och 11 effektlägen, vilket gör att det finns många upptinings-effekter eller värmande av mat.

I denna ugn kan du också grilla ditt kött eller din fisk till en krispig yta, som ska ge samma resultat som en vanlig grill. På framsidan sitter en touch-panel med en inbyggd timer och det går att få till ett barnlås om man vill.

Denna mikrovågsugn som vi tycker är allmänt bra i vårt bäst i test, passar perfekt till en student eller någon som vill ha många funktioner men utan att betala en förmögenhet. Man kan laga en hel del mat i den och användarvänligheten är klart godkänd med tydliga bilder på olika maträtter.

Mikrovågsugnen rymmer 20 L och är därför inte så stor, men den duger verkligen till mindre mängder mat eller upptining samt uppvärmning. Du ser maten klart och tydligt genom rutan, vilket alltid är ett litet extra plus i kanten.

Se priset här!

2. Caso MCG250 Pro

Måste säga att den här mikrovågsugnen är en riktig snygging i rostfritt stål. Här har man samtidigt satsat på stilrenhet tillsammans med en bra mikro.

Den enda nackdelen i designen är att luckan inte är genomskinlig så du kan inte kan se din mat tillagas. Som vår andra modell i vårt bäst i test, kommer denna silvriga läckerbit från tyska Caso.

Detta är en varmluftsugn, grill och en mikrovågsugn i en och samma produkt. Det betyder att du kan baka och göra pizza samtidigt som du erbjudas att snabbt tina upp mat eller grilla ditt favoritkött. Den heter ju inte Pro för inte.
Totalt rymmer ugnen 23 L och har alltså tre olika värmesystem: ett för grillning, ett för bakning (varmluft) och ett för mikro.

Den har även en formvärmnings-funktion som lämpar sig för den som blir sugen på att göra pizza. Som grädde på moset innehåller ugnen en pizzaplåt på köpet.

Effekterna på grill och varmluft är på 1950 W vardera och 900 W för mikro. Den har 10 lägen för mikro på displayen, 4 kombiprogram om man skulle vilja laga flera rätter samtidigt samt 9 automatiska tillagningsprogram.

Går enkelt och smidigt att knappa in det man önskar sig. Prisnivån ligger runt ett par tusen kronor och det är det faktiskt värt då denna ugn kommer fullt utrustad med ett vackert och stilrent yttre på samma gång. Som sagt, den enda lilla nackdelen är att luckan inte har glas så att man ser vad som händer därinne.

För att avsluta positiv och med tummen upp, måste vi tala om att ugnen stannar av sig självt när upptiningen är klar, även om man fortfarande har tid kvar i timern. En mikrougn man kan lita på, alltså!

Se priset här!

3. Panasonic Steam Combi mikrovågsugn

Här kan du förvänta dig att betala en slant. Det är vår sista modell i vårt bäst i test samt den dyraste modellen av mikrovågsugnar.

Här erbjuds det program, vill vi lova. 25 hela program för att laga olika maträtter och den rymmer hela 32 L. Mikroeffekten är på 1000 W och 1300 W på grillningen.

Anledningen till att den heter Steam Combi, är att den har en kombination av ångkokning, grillning, smältning, bakning, varmluftsugn och mikrovågsugn i ett och samma paket.

Du kan också göra enkla steg som tining och turbotillagning av mat. Detta är således en ugn för den som kanske inte äger en vanlig ugn eller har en mycket liten ugn. Den roterande brickan är nästan dubbelt så stor som på vanliga mikrovågsugnar och rymmer alltså betydligt mer. För att få fram dina program kan du använda den enkla Swipe and Touch-funktionen på ugnen med scrollning upp och ned och lätta tryck.

Dock är detta system ganska känsligt så se till att du verkligen har tryckt in rätt program innan du sätter igång.
Ugnen är utrustad med tre falsar: ett grillgaller, en glasbricka och en emaljplåt. Du kan verkligen göra det mesta i denna ugn som får en extra eloge för sin snygga design. Märk väl att den är lite större än andra mikrovågsugnar. Måtten är på 49,4 x 43,8 x 39 cm.

Det här är en ugn för dig som lagar mycket mat och vill ha den snabbt iordninggjord. Eller kanske för dig som inte har en vanlig fungerande ugn. Priset är högt men du får alla funktioner du kan tänka dig.

Se priset här!

Summering av testet

Jaha, då har vi kommit till slutsatsen av detta mikrovågsugn bäst i test. Och det som känns helt rätt är att utnämna Casos modell som är en kombination av mikro, grill och varmluft, till vinnare. Den har helt klart allt som krävs av en mikro och samtidigt är den prisvärd och av god kvalitet. Om vi tittar på alla egenskaperna hos de tre modeller som vi ha valt ut i detta bäst i test, så ligger den här verkligen bäst till.

Oavsett om du är en fattig student eller en riktig hemmakock som vill prova på allt möjligt, kommer denna produkt förmodligen sprida glädje. I och med att de flesta har en vanlig ugn i sin bostad, så tycker vi att det känns onödigt att slänga ut tusentals och åter tusentals kronor på en mikrovågsugn. Därför anser vi att man inte bör investera lika mycket här.

Förmodligen lär du bli nöjd med denna eleganta silvergrå modell från Caso som du både kan göra kakor och bröd i eller baka pizza eller grilla kött med. Och den stora fördelen med den är att den känns pålitlig och fördelar värmen jämnt i hela ugnen samtidigt som den är lättanvänd för alla typer av människor. Detta är viktigt oavsett vad du tillagar och där faller många andra mikrovågsugnar bort i olika bäst i test.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.