Gravidkudde bäst i test 2023 – Hitta den bästa gravidkudden här!

av

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Babyland.se

1. CHICCO BOPPY STÖD GRAVIDKUDDE2. DOOMOO GRAVID-OCH AMNINGSKUDDE3. BBHUGME GRAVID-OCH AMNINGSKUDDE

 

En gravidkudde är ett stort stöd för blivande mammor under de senare stadierna av graviditeten. Den stöttar både under sömn och under vila och är speciellt utvecklad just för att avlasta bördan under graviditeten när magen är som störst. Särskilt under det senare skedet när magen är stor och ryggen blir belastad, så är en gravidkudde till stor hjälp för att minimera belastning och smärtor som detta innebär, samtidigt som den ger bättre blodcirkulation i benen.

Det är rekommenderat att sova på vänster sida under graviditeten, men detta är ibland svårt att kontrollera. Det kan vara svårt för en person som är van att sova i en viss ställning och sedan vara tvungen att inta en annan på grund av graviditeten. Har man av vana att sova på mage, kan detta bli ett stort problem.

Det är där gravidkudden kommer in i bilden så att den blivande mamman ska få sin nattsömn relativt ostörd i väntan på födseln. Kudden förhindrar att man rullar över på rygg. En gravidkudde kan också användas som amningskudde när barnet är fött.

Som en amningskudde, fast bättre

Som amningskudde, avlastar den bördan att ständigt hålla barnet i sin famn. När man är gravid är det redan tröttande både i ben, rygg och armar och när barnet väl är fött, pockar det på ytterligare uppmärksamhet. Därför är en gravidkudde omvandlad till amningskudde, en bra hjälp som gör att dina armar och rygg kan vila lite under tiden, även om barnet fortfarande kan känna närheten.

Bebisen ligger då bekvämt tillrätta i kudden medans du kan koncentrera dig på att amma eller leka med det. En annan positiv aspekt är att kudden underlättar och förhindrar uppkomsten av ömma bröstvårtor vid amningen. Kan en vanlig kudde förhindra eller åstadkomma detta, tänker du kanske? Och svaret är ja, dessa kuddar fungerar verkligen som plåster på såren när du är som tröttast och vill ha avlastning.

Vad kan gravidkudden mer användas till?

Ja, varför inte fantisera och använda denna kudde till något mer än bara amning eller avlastning under sömnen? En gravidkudde fungerar utmärkt som läskudde eller gosedjur när du känner dig ensam om kvällarna. Precis som gravida kan ha tufft med ömma muskler och leder kan en äldre människa det också. Så varför inte köpa en gravidkudde fastän du inte är gravid?

Kuddarna kan köpas i flera överdrag så att du kan ha dem i soffan när det kommer gäster utan att de ser ut som bebisleksaker. Gästerna kommer att tacka dig när de vill lägga upp benen eller stödja fötterna. De lämpar sig också utmärkt efter en eventuell operation när ena benet ska vara i högläge eller armen ska ha en speciell position.

Så skäms inte för att ge dig ut och botanisera bland babyprylarna. Det finns mycket som håller måttet även för gamla trötta ben eller sjuklingar som behöver stöd för tillfället. En gravidkudde kan också hjälpa dig att hålla värmen en kall vinternatt om du inte har någon partner som kan värma dig. Ja, det finns helt enkelt mycket som du kan använda din gravid- eller amningskudde till. I detta bäst i test har vi dock endast tagit hänsyn till blivande mammor och amning men de kan bli en lika god vän till vem som helst.

Andra tips för dig som är gravid

Att vara gravid är ingen enkel match och därför ska vi ge dig ytterligare några tips hur du kan ha det skönare under din graviditet. En gravidkudde är verkligen en räddare när magen är som tyngst men den kan inte åtgärda problem som nattkisseri, klåda, sveda, irritation eller smärta. Dock kan den lindra en hel del av dessa symptom.

För det första, se till att röra på dig dagligen med lite gymnastik eller annan vardaglig träning. Det kan vara svårt i slutskedet men om du bara ligger ned kan problemen bli värre. Försök att prova på lågintensiv träning mellan en halv-1 timme om dagern. Simma lugnt, gå promenader eller gå på babyyoga. Att röra på sig regelbundet kan också med fördel sätta igång värkarna och barnet kommer ut fortare.

För det andra så ska du försöka skaffa dig en sovrutin. Om du sover lite titt som tätt, kan det bli en oregelbunden dygnsrytm som bara spär på problemen. Försök kanske att varva ned efter middagen genom att lyssna på musik, läsa eller utföra en avslappnande kvällsmassage med din partner. Då kommer du i stämning och efter ett tag kommer du känna tröttheten komma smygande.

Om du sover bättre eller djupare under natten, undviker du också att drabbas av mardrömmar, vilket är vanligt under graviditeten. Därför är avslappning innan sänggåendet A och O för att du ska känna di bättre nästa morgon. Se till att sova regelbundet ända tills barnet kommer. Då kommer det förmodligen bli mycket hattande hit och dit med sömnen eftersom barnet vaknar och skriker lite när som helst.

Lär dig koppla av genom att inte hela tiden ha telefonen till hands. Det är bevisat att många människor får sömnrubbningar genom att ständigt vara uppkopplade. Våga stänga av telefonen eller dra ur sladden. Om folk undrar var du befinner dig, har du verkligen en anledning. Du är ju för Guds skull gravid!

Nu ska vi snacka kuddar igen. För har du ingen gravidkudde eller föredrar flera kuddar, så ta tillfället i akt och bulla upp med så många kuddar det bara går. Genom att göra detta så kan du trixa dig fram genom att inta din vanliga favoritställning så gott det går. Kuddar ger mycket stöd och är sköna för ryggen. Se bara till att om du inte har en gravidkudde; skaffa dig kuddar som varken är för hårda eller för mjuka.

De ska ändå “hålla ställningarna” om vi säger så. Ha en kudde under ryggen, en bakom nacken, en annan mellan benen och en under magen när du sitter. Då trycker inte magen på blåsan lika hårt. En gravidkudde är annars ett alternativ till flera kuddar, men då måste den också vara tillräckligt stor för att räcka ända från ryggen och bakomnacken, vidare till benen. Försök att köpa en så smart designad gravidkudde som möjligt som passar just för din kropp.

Detta gör du som bäst i graviditetens tidigare skede innan du blir för trött för att gå i butiker. Fokusera främst på axlar, bäcken, nacke, rygg, höfter och ben, vilket i stort sett omfattar hela kroppen.

Ett annat tips för dig som ständigt vet med dig att du måste upp och kissa, är att åtminstone sluta sörpla i dig vätska efter kl.19. Då lindrar du åtminstone besvären. Däremot bör du dricka mycket under dagen för att slippa andra smärtor som graviditet för med sig.

Men natten ska du helst ha till att sova. Detta innebär också att du bör tänka på vad du stoppar i dig om dagarna. undvik kryddstark mat eller mat med mycket salt. Då blir du också törstig, vilket leder till ökat vätskeintag, vilket innebär toalettbesök. Ät istället neutral och näringsrik mat och undvik för mycket friterad eller stekt mat som kan orsaka halsbränna.

Tänk på att när du går och lägger dig, ska det vara svalt i rummet. Helst inte mer än 18 grader. Detta gäller inte bara gravida, men när man är gravid kan det vara lättare att svettats. Så försök att ha det lite kallare än vanligt men inte så att du fryser.

Vi har sagt det en gång och vi säger det igen; försök att sova på sidan och helst vänster sida. Detta är både bättre för dig och för barnet. Med kuddarna i vårt bäst i test, blir det enklare att inta den positionen så var inte rädd för att lägga kudden tillrätta i exakt den position du vill ha den och vila ut. Att sova på sidan lindrar svullna ben eftersom blodflödet påverkas positivt då. Just vänster sida är särskilt bra, har läkarna kommit underfund med. Man ska alltid undvika att sova på rygg om det går.

Försök att dela dina tankar och orosmoment med en annan vän. En partner är givetvis det närmaste man har till hands i vanliga fall, men det är också viktigt att bolla med en annan kvinna som kanske har gått igenom samma sak. Hon kan lugna dig när du känner rädsla och tipsa dig om saker som kuddar, rätt mat och övningar.
Som ett sista tips, ska vi rekommendera en luftfuktare.

För under graviditeten kan du drabbas av nästäppa eller andnöd. Detta är helt normalt men kan vara lite obehagligt ibland. En luftfuktare renar luften så att du blir av med kvalster och kringflygande bakterier. Luftfuktare är bra att ha överlag och det är en bra investering som du kan sätta i ditt barns rum senare när det är fött. Just barn är mycket känsliga för luftpartiklar och annat skräp som rör sig i luften och i dess omgivningar.

Typer av gravidkudde

Ni som redan har bekantat er närmare med gravidkuddar, vet att det finns flera former att välja mellan. Dessutom ligger de i olika prisklasser. De flesta kan senare användas till amningskuddar, så se till att köpa två i en, så att säga. Det vinner du på i längden. Speciellt om du är förstföderska och inte riktigt vet hur stor bördan sedan kommer att bli.

En del underskattar arbetet med ett barn, och då kan du tacka din lyckliga stjärna att du faktiskt köpte en kudde som även kan användas längre fram. Ofta blir gravidkudden en sådan god vän att det blir svårt att göra sig av med den, även när barnet inte längre ammar. Man kan ha den som stöd hela livet om man så önskar.

En gravidkudde kommer i flera olika former. Vissa kan se ut som en enorm nackkudde; ni vet dem man kan ha med sig på flyget. Andra kan bara se ut som en stor korv och en tredje som en tredelad bananliknande säng. Även materialet och överdraget kan variera samt fyllningen. En del gravidkuddar har små kulor som samtidigt ger massage och en del har bara en vanlig polyester som stoppning. Överdraget är inte sällan tillverkat av bomull som är enkelt att avlägsna och rengöra samtidigt som det andas bra. Ibland kan det vara av jersey bomull och ibland av flanell eller annan vävd kvalitet.

Just materialet är viktigt att tänka på, både in- och utvändigt. Helst ska det vara av allergivänlig variant som kan tvättas. Även fyllningen har stor betydelse. Man kan hitta små EPS-kulor av allergivänligt format som är extra snällt mot barn och känsliga mammor. I detta gravidkudde bäst i test som vi har sammanställt nedan, har vi ett par olika fyllningar i de sammanlagt tre kudd-modellerna så att du kan välja och vraka. Alla smaker är ju olika och vissa föredrar kulor medan andra vill ha vanlig stoppning. Ibland kan vissa kulor prassla när man har kudden runt sig, men de populära tillverkarna har tänkt på det med. Därför tillverkas det även prasselfria kuddkulor som inte stör vare sig dig eller din partner när ni sover.

Topp 3 Bästa Gravidkuddarna 2023

Som vi tidigare nämnt ovan, ska vi nu ge oss på ett gravidkudde bäst i test. Testet består av tre utprovade modeller i olika format och material som vi har testat för att se hur de klarar det de lovar. Vi har tagit hänsyn till flexibilitet, mjukhet och andra finesser. Det kommer vi att beskriva i bäst i testet för det uttagna produkterna. De tre kuddarna ligger i tre prisklasser – budget, mellan och hög och vi listar naturligtvis alla deras egenskaper med sina för-och nackdelar så gott det går.

Det viktigaste är dock att du går till butikerna och provar ut din favoritkudde. Det vi tycker känns skönt, kanske uppfattas annorlunda av andra. Men på det stora hela, kan vi garantera dig att vårt test håller måttet och att flera andra kunder har blivit nöjda med produkterna. En gravidkudde kan du köpa billigare på nätet om produkten i fråga skulle kosta mer i en fysisk butik. Du gör därför rätt i att först gå och prova ut den och sedan eventuellt köpa den online. Låt oss nu börja detta gravidkudde bäst i test!

1. Chicco Boppy Stöd gravidkudde

Här har vi nu vår första kandidat i vårt gravidkudde bäst i test. Det är den billigaste budget-varianten och kostar några enstaka hundralappar. Vi ska säga med en gång att detta enbart är en gravidkudde och inte en amningskudde. Formen är också helt annorlunda mot de andra kuddarna i bäst i testet.

Detta är en kudde som ser ut ungefär som en stor halvmåne. Den är utformad för att ge särskilt stöd åt mage och rygg under den senare delen av graviditeten.

Fyllningen är av gul polyesterbaserat skumgummi och överdraget av 100% bomull som kan tas bort och tvättas i maskin. Nog kunde den ha varit lite mer påkostad i fyllningen, men själva formen är skön och bra för ryggen.

Chicco Boppy har även en tredelad kudde i sitt sortiment som består av polyesterfyllning som denna modell, samt har tre utformade delar som passar till varje hörn av kroppen. Den varianten är dock dyrare än den vi listat här.

En annan nackdel med Chicco Boppy är att kudden kan bli lite varm på natten. Det kan besvära vissa och andra ingenting alls. Men om du känner dig tung och flåsig, så kanske du bör tänka på det. För övrigt är det en budget-kudde som fungerar bäst på dagen eller som avlastning i sängen under vilostunder. Om du är ute efter att samtidigt lägga upp benen runt kudden och ha stöd för ryggen och magen på samma gång, så är Chicco Boppy inte den gravidkudde som du ska köpa.

Det är antingen eller som gäller. Denna modell är främst till för mage och rygg men kan bli lite väl hård mot magen ibland. Den är överlag en fast gravidkudde, så om du är ute efter en mjuk variant, så lär du bli lite besviken.

Se priset här!

2. Doomoo Gravid-och amningskudde

Som mellanbarnet i vårt gravidkudde bäst i test, har vi den här varianten från Doomoo. Priset ligger mittemellan vår första modell och vår sista som listas här nedan.

Det här är en rejäl och formbar gravidkudde som även används till amning och vila när barnet är fött. Fyllningen består av ljudlösa EPS-kulor som både är allergivänliga och formar sig precis efter din kropp och form.

Hela kudden ser ut som en gigantisk nackkudde och har ett sött överdrag som kommer i många varianter. Det innebär att den lämpar sig lika bra inne i barnrummet när barnet blir större eller i vardagsrummet som inredningspryl.

Du kan dessutom köpa fler överdrag om du önskar. Den böjda formen gör det särskilt skönt att sova med den samt att den avlastar dina bäckenbottenmuskler avsevärt. Överdraget som är gjort av OEKO-TEX jersey, är tvättbart i 40 grader men innerkudden måste tvättas för hand.

Nackdelen är att man inte kan binda ihop den vid sidorna, men i övrigt är det en skön kudde som fungerar mycket bra som amningskudde också. Den hjälper till att förhindra ömma bröstvårtor och kan användas även som läskudde. Behåll den således! Denna bumerang-formade mjuka kudde kan du ha hela livet, även när du blir gammal. Och den är av mycket bra kvalitet.

Se priset här!

3. Bbhugme gravid-och amningskudde

Sist ut och som vår lyxvariant i detta gravidkudde bäst i test, kommer en populär testvinnare från andra prov, nämligen Bbhugme.

Denna gravidkudde ser ut som en stor korv med ändar som kan knytas samman om man vill att kudden ska få en rund form. Gravidkudden fungerar utmärkt även som amningskudde och som viloplats för bebisen.

Denna kudde är framtagen och utvecklad av norska kiropraktorer som har specialiserat sig på gravidas och barns skelett och muskler. Den ger precis den avlastning man behöver för både bäcken, höfter, rygg och nacke, men även för knäna och vristerna. Således tillhör denna kudde premium-typen. Hela kudd-storleken är 150 cm lång och 20 cm bred och du kan köpa den i flera olika färger.

Materialet är gjort av något som kallas för OEKO-TEX och som ofta finns i madrasser. Materialet som i det här fallet är 100% bambu är helt miljövänligt och uppfyller alla de höga ekologiska krav som behövs för en gravidkudde. Det är lätt att ta av överdraget och tvätta i maskin och ändarna kan bli bitringar åt ditt barn, då det är helt riskfritt att stoppa i munnen. Dessa kan också tvättas i maskin eller kokas med jämna mellanrum. Till på köpet följer en väska samt en skön huvudkudde att ta med på resan eller när du vill få lite avlastning för knoppen också.

Innerkudden kan du dock inte maskintvätta utan får helt enkelt rengöra den för hand. I innerkudden ligger det tusentals små prasselfria EPS-kulor som formar sig helt efter din kropp och är allergivänliga.
Den enda nackdelen med denna gravidkudde är att den är dyr; några hundringar utöver tusenlappen får du räkna med att betala, men den är verkligen en oumbärlig vän när din mage trycker på och dina knän och höfter värker.

När du sedan vill använda den som amningskudde, knyter du bara ihop den och lägger den runt dig och bebisen. I och med det långa måttet, passar den utmärkt även om du skulle få tvillingar.

Se priset här!

Summering

And the Winner is; Bbhugme som var vår sista modell av gravidkuddar i detta bäst i test. Visserligen är priset ganska högt, men du får en helt miljövänlig och ofarlig kudde som verkligen håller måttet. Den passar till flera ändamål och formar sig efter kroppen precis som vi ville. Ergonomin är helt fantastiskt och vi förstår att den är flitigt såld på allehanda nätsidor och butiker.

Om du verkligen vill ha en säker och skön gravidkudde som kan följa med dig och dina barn en bra bit på vägen, så ska du inte tveka att investera i denna härliga “korv”.

Förhoppningsvis slipper du leta dig trött på världens bästa gravidkudde nu när du kanske väntar barn. Oavsett om du vill ha en mjuk, fast eller flexibel gravid- och amningskudde i ett, så finns det otaliga varianter ute i babyshopparna. Tänk på att gravidkudden ska fungera lika bra för dig som för din bebis. Hoppas att du blir nöjd!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.