1. Ferax Vedklyv BVK 520 2. AL-KO LHS 6000 3. AL-KO KHS 5204

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buildor.se.

Om du ofta eldar med ved så kan en vedklyv vara en bra investering, då dessa kräver betydligt mindre fysisk belastning än att hugga ved med en yxa. Idag finns det många olika sorters vedklyvar på marknaden och ibland kan det vara svårt att välja den bästa vedklyven, då det finns stor variation när det kommer till pris och funktionalitet. Därför har vi sammanställt en vedklyv bäst i test för att hjälpa dig att hitta den bästa vedklyven just för dig, häng med!

Varför ska man köpa en vedklyv?

Att använda sig av en vedklyv tär väldigt mindre på kroppen än att klyva träd med en yxa gör, samt så är det betydligt mer ekonomiskt att hugga egen ved gentemot att köpa färdigklyvd ved för eldning. Att hugga är dock väldigt slitsamt och tär mycket på kroppen och tar väldigt mycket tid. Med en vedklyv så kan du klara av jobbet på ett betydligt enklare och spar även mycket tid, samt så tär det väldigt lite på kroppen så att du orkar klyva all den ved som du faktiskt behöver.

Topp 3 Bästa Vedklyvar 2019

Att hitta rätt vedklyv kan vara svårt då marknaden är full med produkter som är snarlika, men till olika pris och de kan även vara olika bra på att hugga ved. Därför har vi sammanställt tester av vedklyvar så att du kan hitta den bästa vedklyven på marknaden, just för dig och oavsett vad du är ute efter.

1. Ferax Vedklyv BVK 520

BVK 520 från Ferax är en populärt och robust vedklyv av hög kvalitet som låter att huga ved på ett snabbt och enkelt sätt så att du slipper spendera en massa tid på att hugga ved, utan låter dig att fokusera på själva eldningen. Vedklyven från Ferax har en tryckkraft på 5000 kg och låter dig att huga nästan alla sorter av ved som du kan tänka dig. Den har en klyvlängd på upp till 500 mm, vilket betyder att du även kan klyva större bitar av ved utan några problem. Denna vedklyv klarar av en diameter på 300 mm och klyver denna med en hastighet på ynka 13 sekunder, något som kan ta betydligt mer tid om man ska hugga ved med en yxa.

Ferax Vedklyv BVK 520 är en bra vedklyv för pengarna som är väldigt kraftfull och klarar av de flesta sorters av ved, samt är den väldigt snabbt och enkel att använda. Därför anser vi att vedklyven är en av de bästa på marknaden och ger denna vedklyv bäst i test.

Se priset här!

 

2. AL-KO LHS 6000

LHS6000 från AL-KO är den mest påkostade vedklyven i detta test och därför hade vi stora förhoppningar för denna vedklyv. Det är en lite större vedklyv som är vertikal och detta har både för- och nackdelar då denna klyv är jobbig att flytta och är tänkt att användas på samma plats. Vedklyven är mycket kraftfull och verkligen den mest kraftfulla som vi testat, då den har en klyvkraft på maximalt 6000 kg och motoreffekt på hela 3000w. Denna vedklyv har inga problem med att klyva kraftiga och längre vedträ då den har en maximal klyvlängd på hela 1050 mm, vilket är mer än tillräckligt för de flesta vedträn. När man köper denna vedklyv ingår även ett extra klyvkryss som gör att du kan få ut upp till fyra bitar samtidigt, vilket gör det enkelt att klyva mycket ved åt gången och det spar även tid. Vedklyven har utfällbara säkerhetsfötter och plattform med stödarmar och gripklor, samt har den ett tvåhandsgrepp för bästa möjliga säkerhet vid klyvning.

Vedklyven från AL-KO är en riktigt bra och kraftfull vedklyv, men nackdelen med denna vedklyv är att den är väldigt stor och otymplig. Om du inte sysslar med att hugga stora mängder ved är därför denna vedklyv kanske inte lämplig då den väger väldigt mycket och har även det högsta priset av de vedklyvar som vi testat. Om du hugger väldigt mycket ved så är detta en mycket bra vedklyv för pengarna och vi rekommenderar verkligen den.

Se priset här!

 

3. AL-KO KHS 5204

Vi har redan tittat på AL-KO’s proffsmodell, LHS 6000, men då den inte riktigt är anpassad för privatbruk så valde vi även att titta på en till modell från AL-KO. Denna gång så valde vi att titta på deras lite mer prisvärda modell, KHS 5204, som är en liten nätt vedklyv som är betydligt mer portabel. Denna vedklyv är även även väldigt kraftfull med ett klyvtryck på hela 5000 kg, så oavsett vilken typ av ved som du försöker hugga så bör detta inte vara något problem med denna klyv. Denna klyv är stark nog för att klyva både hårt och mjukt trä, utan att motorn överbelastas. Skillnaden mellan denna och proffsmodellen är främst att denna endast har stöd för klyvning av vedträ upp till 52 cm, men då de flesta vedträ brukar vara mindre så är detta inget problem för de flesta. KHS 5204 är ergonomiskt designad med avtagbara fötter så att du får en komfortabel arbetshöjd, så att du kan hugga mer ved utan att bli trött eller slita ut din kropp. Den är även platsbesparande och mobil med sina stora hjul som gör det enkelt att flytta runt och förvara den när den inte används.

LHS 6000 är en riktigt trevlig vedklyv och är betydligt bättre än deras proffsmodell för de flesta när det kommer till användning privat. Den har en stark motor som orkar med att hugga de flesta sorters trä och den är även portabel. Priset är även bra med tanke på hur bra denna vedklyv presterar och det är mycket vedklyv för pengarna.

Se priset här!