Sekatör bäst i test 2024 – Hitta den bästa sekatören

av
1. FISKARS ELEGANCE SEKATÖR MOTHÅLL2. GARDENA B/L SEKATÖR SIDOSKÄR3. FELCO 2 SEKATÖR SIDOSKÄR

 


Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för GardenStore.se
Alla ni som är bekanta med trädgårdsarbete, vet vikten av att ha en sekatör ibland. En sekatör ser ut som en mindre häcksax och används även för det ändamålet, nämligen att klippa av mindre och lättare grenar. Den är stark och har ett enda skärande knivblad som ser ut som en båge i eggen. Mellan skänklarna brukar den även ha en fjäder som pressar isär när man släpper greppet.

De mer avancerade modellerna brukar även ha en slags hävstångsfunktion som gör att man även kan klippa av grövre grenar. Vid handtaget sitter också ett slags lås som stänger saxen efter användning.

Sekatörer är ett måste när man har trädgård. Därför har vi sammanställt ett bäst i test av dem. Vanligtvis brukas de i planteringarna när man vill skära bort blommor eller ogräs för hand. Döda blommor på planteringarna eller buskarna samt prydnadsväxter brukar alltid få sig ett besök av sekatören under våren, sommaren och delar av hösten.

Trädgårdsarbete är kanske inte det allra roligaste att syssla med men är tyvärr ett nödvändigt ont för vilken trädgård som helst. Det blir betydligt roligare om du har rätt redskap att jobba med.

Två typer av sekatörer

Det finns två olika varianter av sekatörer; en som har mothåll och en som har sidoskär. Har de mothåll är de gjorda för att kapa av större grenar. Dessa sekatörer har ett enda blad som skär mot ett stopp-block. Sekatörer med mothåll används främst för att klippa av döda grenar eller torra kvistar.

Har sekatören istället sidoskär, är de gjorda för rena och skarpa snitt där skärbladen korsar varandra. Detta leder till en jämnare snittyta vilket bidrar till att grenarna läker snabbare.

Det finns även något som kallas för grensaxar, vilket är en slags blandning av sax och såg. Handtagen är då betydligt längre och även skärbladen. Du kan då kapa riktigt stora grenar med större kraft. Det finns även elektriska sekatörer som går på batteri men huruvida de är värda pengarna och har bättre egenskaper än de vanliga, kan man diskutera. Se i sådana fall till att knapparna sitter rätt till i handen och är lättåtkomliga. Vissa elektriska sekatörer passar enbart till en större handstorlek, medans mindre händer har lite svårare att hantera dem.

En sekatör bör alltid vara ordentligt vass, annars klämmer de grenarna istället för att ge dem ett fint snitt. När bladen är som bäst ska det kännas som att skära i något mjukt, ungefär som smör. Vanligtvis brukar sekatörer klara av upp till 10 mm tjocka grenar i ett nafs, sedan är det inte ovanligt att det går trögare. En sekatör bör heller inte klippa grenar som är tjockare än 15 mm, efter det gäller det att använda grensax.

Dock står det i många manualer att produkterna är tillverkade för att kapa grenar upp till 20-25 mm, men vill du behålla din sekatör lite längre än väntat, kan du variera med att arbeta med en tyngre och grövre grensax.

Efter användning är det viktigt att rengöra din sekatör ordentligt för att undvika rostfläckar och slöa eggar. En sekatör ska slipas regelbundet och hållas i torrt förvar. Torka alltid av den när du har använt den och spraya gärna på en puff olja så att korrosion förhindras. Förvisso kommer många moderna sekatörer med rostfria material eller non stick beläggning som gör det svårare för dem att rosta och man bör gärna välja en sådan produkt, eftersom den då håller längre.

Att tänka på vid valet av sekatör

Innan du ger dig ut i butikerna i jakten på en vass och bra sekatör, bör du läsa detta. Det kan vara bra att lägga på minnet innan du slänger fram pengarna. Läs också gärna igenom hela vårt bäst i test av sekatörer som kommer längre ned.

  • Behöver du sidoskär eller mothåll? Beroende på om det är gamla torra grenar eller färska växter du ska skära av, kan det vara bra att hålla koll på om du ska ha en med sidoskär eller med mothåll. Kanske du till och med behöver båda modellerna då en trädgård drabbas av båda typer av grenar. Har du mycket sly är en grensax ett bra komplement men någon sådan produkt har vi inte tagit med i detta bäst i test.
  • Se till att sekatören är ordentligt vass. Vissa modeller har skärblad som kan bytas ut efter en tid och då sparar du givetvis pengar eftersom sekatörer är ganska dyra redskap. Om modellen som du vill köpa inte har denna funktion, så se till att skärpa den med jämna mellanrum. Helst efter varje säsong. Och var noggrann med hur du underhåller den.
  • Kolla handtagsvidden. Om sekatören har en mycket stor vidd i handtaget, behövs också en större hand eller åtminstone ett större grepp. Om du har mindre händer kan detta göra ont eller orsaka trötthet i handen efter ett tag. Så köp storleken efter dina händer och ta heller inte en sekatör som väger för mycket om du har små händer. Köp gärna en sekatör med rullhandtag. Det underlättar arbetet. När du ska köpa en sekatör kan du provklippa i luften några gånger för att se hur lätt den är att kapa med samt hålla den och väga den i handen ett litet tag. Det är också bra om du även testar med vänster hand eller den hand du vanligtvis inte använder. Ibland kan man vara tvungen att använda den handen i trädgården vare sig man vill eller inte. Det finns modeller av sekatörer som är anpassade till båda händerna och detta kan vara ett bra alternativ om du har oåtkomliga växter eller om det finns vänsterhänta i familjen. Vissa märken tillverkar också modeller i olika storlekar som S,M och L.
  • Säkerheten är av största vikt när du använder en sekatör. Låsmekanismen ska fungera fullt ut så att bladet inte blottas helt plötsligt. Då kan du skära dig fördärvad. Vissa lås eller spärrar är tröga och det viktiga är att du kan låsa din sekatör med en enda hand. Testa att låsa och öppna den några gånger med en hand redan i butiken så att du inte köper grisen i säcken och får otrevliga överraskningar när du väl kommit hem.
  • Utseendet eller färgen kan ha stor betydelse när du lägger ifrån dig din sekatör. Är den grön eller brunfärgad är det lätt att du sedan inte hittar den igen bland alla andra gröna och färgade växter. I värsta fall kan den av misstag hamna i komposten eller i lövhögen. Köp därför en färg som syns ordentligt och som inte kamouflerar för mycket.

Topp 3 Bästa Sekatörer 2024

I testet som följer nedan, har vi utsett tre sekatörer med olika kvaliteter och egenskaper som vi naturligtvis är noga att lista. Vi har sett till snittytan, storleken, vikten, vidden på handtaget samt priset naturligtvis. Vissa bäst i test brukar hävda att de billigare modellerna faktiskt är bättre medans andra tycker tvärtom.

Det är således inte enkelt att läsa sig till all nödvändig information. För att veta vad som passar dig, måste du givetvis ställa dig frågan hur ofta du tänker använda den, hur passar den dina händer, är den otymplig eller lätt och går det lätt att öppna och låsa den?

Sekatör bäst i test - Fiskars1. Fiskars Elegance Sekatör mothåll

Vår första modell av sekatörer i detta bäst i test, är en mothålls sekatör från Fiskars. Den stora fördelen med denna produkt är att den passar både höger-och vänsterhänta.

Du kan alltså lätt komma åt överallt med dina båda händer. Sekatören som bara väger 150 g kan klippa upp till 20 mm tjocka grenar och är speciellt anpassad för att klara av torra och döende kvistar och sly.

De särskilt ergonomiska handtagen gör det enklare att arbeta och när den inte används, sätter du på det praktiska klingskyddet som förhindrar eggen från att smutsas ned. Klingan är av rostfritt stål och det anser vi vara en annan fördel.

Bladen är också försäkrade med en låsmekanism så fort du lägger undan den. För att undvika att grenarna snörps eller klibbar fast har man även valt att gå steget ännu längre med en non stick behandlad egg.

Detta är en mycket funktionell sekatör som heller inte är så dyr. Dess ergonomiska och anpassningsbara handtag, gör den lätthanterlig för både små och stora händer. Vi tycker den känns lätt i handen och att låset fungerar som det ska. Faktum är att de flesta sekatörer från Fiskars är oerhört lätta om man jämför med andra modeller.

Produkten i fråga har dock två negativa egenskaper. Den första nackdelen är att den är svart, så den syns inte så bra. Var därför uppmärksam på var du placerar den. Den andra är att bladen inte är utbytbara, vilket de är på våra övriga modeller i det här bäst i testet.

Se priset här!

Sekatör bäst i test - Gardena2. Gardena B/L Sekatör Sidoskär

Vårt nästa val i detta sekatör bäst i test, är en sidoskärsmodell från Gardena. För bara någon hundralapp mer än den första produkten i testet, får du en sekatör som klipper 25 mm tjocka grenar i sidsnitt.

Bladen korsar alltså varandra och passar för att kapa nya, fräscha grenar som läker lätt. Ett bra komplement till en sekatör som har en mothållseffekt, med andra ord. Bladen kan bytas ut, vilket är en stor fördel när de blir slöa och oanvändbara.

Handtagen är ergonomiskt formade så att de ligger skönt i handen och den kan lätt både öppnas och stängas med en hand. Färgen är också ett plus. Sekatören syns förhållandevis bra i gräs och bland löv.

En nackdel är att den inte är anpassad för båda händerna och en annan är att den faktiskt kan kännas en aning tung för de svagare händerna.

Se priset här!

Sekatör bäst i test - Felco3. Felco 2 Sekatör sidoskär

Sist ut och som medlem i den dyrare priskategorin, har vi denna sidoskärssekatör från Felco. Märket har en rad sekatörer och detta är en av dem. Du kan också välja vilken handstorlek du vill ha modellerna i och detta är ett plus tycker vi.

Just den här modellen är för stora nävar. Handtaget som är av rött aluminium är stadigt men ibland lite för hårt. Vikten är helt okey (den väger 240 gram) och den skär mycket bra i levande och fuktiga grenar på upp till 25 mm i tjocklek. Bladen är utrustade med non stick beläggning och har tillverkats av stål, dock ej rostfritt. Det gäller därför att underhålla den extra noga och förvara den torrt.

En positiv aspekt är att flera delar som städ och blad är utbytbara när det behövs. Den har en skåra för trådskär och en savräffla, vilket är ytterligare bra egenskaper att ta fasta på.

Säkerhetslåset går att stänga och öppna med en hand men sekatören är tyvärr inte anpassad för båda höger- och vänsterhänta. Med sin klarröda färg är den synlig och lätt att upptäcka ute bland kvistar och blad. Men låt den inte ligga för länge, eftersom den kan dra åt sig rost.

Se priset här!

Slutsats av testet

Vi har testat alla dessa sekatörer genom att prova hur ergonomiska de är, hur de går att öppna och stänga och framför allt hur de skär. Vi har testat dem på både manliga och kvinnliga händer och kommit fram till en slutsats. Alla är bra på att skära, framförallt Felcos modell. Men som vinnare i testet har vi utsett Fiskars produkt till testvinnare. Den får många plus i kanten, genom att den både är lättanvänd, har låg vikt och är anpassad till bägge händerna.

Handtaget är det mest ergonomiska bland alla tre sekatörer och det gör att den är extra trevlig att arbeta med. Dessutom är den relativt billig och är därmed vår mest prisvärda sekatör i detta bäst i test.
Nu måste vi än en gång påpeka att detta är en sekatör som har mothållseffekt och inte sidoskär. Men Fiskars har samma modell som sidoskär om man skulle vilja ha båda i sin verktygslåda och det kommer man förmodligen att behöva ha.

Fiskars sekatörer håller alla en lätt vikt. Den är ibland flera hundra gram lättare än andra sekatörer. Och då talar vi även om de större modellerna.

Vi hoppas att du fått användning för detta sekatör bäst i test och att du blivit lite klokare på vilken produkt du nu behöver köpa. Om det är riktigt tunga grenar du har att göra med, bör du samtidigt investera i en grensax, annars är det lätt att både sekatör och grenar blir förstörda. Men även sekatörer ska klara en hel del. Så lycka till med ditt sekatörsköp och ut i trädgården med dig nu, för att rensa upp i sly och buskage.

2 vanliga frågor om sekatörer

1. Hur rengör man en sekatör?

Ta för vana att rengöra den efter varje användning, men då räcker det att torka av jord och rester av de växter du jobbat med.
Är din sekatör smutsig så rengör den med tvål, diskmedel och eventullt tvålull om den är rostig.

2. Hur slipar man en sekatör?

Sekatörer går att slipa, lättast är om du har en modell som du kan montera i sär så att du kommer åt skärbladen. Var noga med vilka delar som ska sitta var så att du kan montera ihop den när du är klar.
Om skärbladen är smutsiga, rengör dem med diskmedel och vatten och eventuellt stålull.
Slipa den fasade sidan med ett bryne .
Se till att slipa jämt, i samma vinkel, längs med hela bladet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.