Bästa Robotgräsklipparen 2024 – Håll gräsmattan nyklippt och fin utan slit!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Husqvarna Automower 315X2. Stihl Imow RMI 522.0 C3. AL-KO Robolinho
Husqvarna Automower 315XStihl Imow RMI 522.0 CAL-KO Robolinho

Bästa robotgräsklipparen 2024 – Har du tröttnat på att hela tiden gå runt med gräsklipparen? Då kan det vara dags för dig att investera i en robotgräsklippare. Den ser till att gräsmattan håller sig nyklippt dygnet runt och du behöver knappt lyfta ett finger.

Du behöver dock välja rätt robotgräsklippare för just din trädgård. Här är det viktigt att tänka på storleken på gräsmattan, om du har några smala passager, eller om det är speciella funktioner du är ute efter.

Här i denna artikel har vi samlat våra favoriter när det kommer till just robotgräsklippare och skapat en liten topplista. Så ta gärna en titt nedan och kolla framförallt lite extra noga på vårt favoritval Husqvarna Automower 315X. 

Topp 3 Robotgräsklippare bäst i test 2024

1. Vår favorit! Husqvarna Automower 315X!

 • Ytkapacitet: 1600kvm
 • Laddningssystem: Automatiskt
 • Normal klipptid: 70min
 • Stor LCD Display

Här har vi en robotgräsklippare av premiumkvalitet. Husqvarna Automower 315X har kapaciteten till att klippa gräsmattor upp till 1600 kvadratmeter och klarar av sluttningar på upp till 40%. Med hjälp av Automower connect så får du full kontroll över robotgräsklipparen. Du kan enkelt starta, stanna eller parkera den oavsett vart du än befinner dig.

Dessutom får du larm och kan spåra gräsklipparen om den blir stulen. Lyft- och vältsensorer finns installerade på gräsklipparen som snabbt ser till att klippningen stoppas omedelbart om den tippas. Det skyddande skalet sitter en bra bit ifrån knivbladen och gräsklipparen kan därför omedelbart ändra riktning om den stöter på ett hinder, utan att orsaka några skador.

Automower 315X är även försedd med automatisk passagehantering, detta innebär att den automatiskt kan känna av när den kommer till en passage och räkna ut den bästa möjliga vägen att ta sig igenom. För att du ska kunna se gräsklipparen bättre i mörker har Huskvarna installerat LED-strålkastare som också börjar blinka ifall ett fel skulle inträffa. Vårt toppval och en modell vi starkt rekommenderar!

2. Stihl Imow RMI 522.0 C – App-styrd!

 • Styrd via en app
 • Ytkapacitet: 2100kvm
 • Vädertimer
 • Lutning upp till 40%

IMOW RMI 522.0 C från STIHL är en robotgräsklippare som passar perfekt för medelstora gräsmattor upp  till 2100 kvadratmeter. Tillsammans med gräsklipparen kommer en app, där du enkelt och smidigt kan styra och programmera den direkt från mobiltelefonen vart du än befinner dig.

Gräsklipparen är även utrustad med en väldigt solid biokniv, detta innebär att den klipper gräsmattan så effektivt som möjligt eftersom att både fukt och näring återförs till gräset. I kåpan på gräsklipparen finns också sensorer som snabbt registrerar kontakt och ser till att den väljer en annan väg.

Direkt Drive Home-funktionen innebär att roboten tar den snabbaste vägen hem samtidigt som du kan använda dig av zonhanteringen för att snabba på klippningen genom att ge instruktioner om specifika startpunkter och zoner. Den känner även av när det börjar regna och åker då direkt tillbaka till hemmet för att undvika potentiella skador. En stark kandidat som vi tycker du ska ta en titt på!

3. AL-KO Robolinho – Vändbara knivblad!

 • Vändbara knivblad för längre livslängd
 • Bioklippning
 • Ytkapacitet: 1000kvm
 • Säkerhetssensorer

Här har vi en lite mindre och mer kompakt modell med en effekt på 1150W. AL-KO Robolinho klarar ändå att klippa gräsmattor upp till 1000 kvadratmeter. På grund av design och konstruktionen av modellen är den väldigt lätt att installera och para ihop med laddningsstationen.

Den är även otroligt tyst och har en utsläppsfri drift tack vare det förinstallerade litiumbatteriet. Perfekt att köra under natten eller morgonen utan att störa grannarna. Utrustad med fantastisk sensor-teknologi för att förhindra skador och en 20 centimeter klippbredd för maximal gräsvård, är detta en robotgräsklippare som verkligen imponerar. Dessutom klarar den av lutningar på 45% – träd och backar har ingen chans!

Roboten har en inställd klipphöjd på 25-55 millimeter, så denna kan du enkelt justera utefter just dina behov. En stark egenskap är även att knivbladen på roboten är vändbara, detta ger dem en livslängd 4 gånger så lång och du behöver inte byta dem ofta. I helhet ett fantastiskt val att ha i åtanke till din gräsmatta!

Vad kan man använda en robotgräsklippare till:

En robotgräsklippare är precis vad den låter som. En robot som klipper gräset åt dig helt enkelt! Du behöver då inte bekymra dig över att varje vecka ta fram den stora och otympliga gräsklipparen och därefter spendera 50 minuter av din dyrbara tid.

Med hjälp av en robotgräsklippare kan du enkelt och smidigt ge kommando för när roboten ska klippa och vart du än befinner dig. Vill du ha den klippt under natten? Inga problem! Du bestämmer helt själv. Den navigerar kring din gräsmatta genom ett slumpmässigt mönster och när den är klar så återvänder den till sin laddningsstation.

Värt att notera är att robotgräsklippare styrs av interna datorer och behöver därmed en hårdvara för att kunna fungera, detta är oftast GPS eller en lina som du monterar ner i gräsmattan längs med kanten. Det är egentligen det enda “jobbet” du behöver göra, sedan är det bara att låta roboten göra sin grej!

Rrobotgräsklippt gräsmatta?
Klipp din gräsmatta snabbt och enkelt med en robotgräsklippare som gör jobbet åt dig

Tre vanliga frågor vid köp av robotgräsklippare:

Hur ofta behöver jag byta knivarna på robotgräsklipparen?

Detta beror egentligen helt på vilka förhållanden vi pratar om. En tumregel som de allra flesta kan ta del av är att knivarna ska hålla i minst en säsong. Har du en väldigt stor gräsmatta eller bestämmer dig för att klippa gräset ofta? Då finns det chans att du skulle kunna behöva byta knivbladen innan säsongen är över, men i regel så är detta något du inte ska behöva göra.

Det samma gäller för motsatsen. Har du en liten gräsmatta där hemma så är oddsen att knivarna håller mer än en säsong ganska stora. En annan viktig faktor är vilken slags robotgräsklippare du har. Några modeller har vändbara knivblad, detta innebär att du mer eller mindre kan återanvända samma knivblad genom att bara byta håll. Dessa har därför också längre livslängd och något som kan vara värt att ha i åtanke

När på året ska jag börja klippa gräsmattan?

Det beror egentligen på helt hur vädret ser ut under året. Man brukar dock oftast säga att någon gång i maj är en bra tid att börja. Då har gräset börjat växa igen och en höjd på någonstans mellan 5-7 centimeter. Marken ska i regel ha en temperatur på 7-8 grader innan du ska börja klippa. Det är inte många som håller koll på just dessa siffror, men sikta på mitten av maj eller när du märker att gräset börjar växa.

Spelar storleken på robotgräsklipparen någon roll?

De allra flesta robotgräsklippare är designade för klippning av medelstora tomter, självklart finns det undantag och de som klara av massiva ytor. Har du en liten trädgård fungerar det oftast också bra, bara du väljer rätt modell.

Viktigt att tänka på är att de modellerna som är lite större inte riktigt har samma kapacitet och förmåga att komma åt smådetaljer. Har du då en trädgård med en massa hinder och en allmänt komplicerad design finns det risk att den inte kommer åt överallt.

Dessa har dock mer kräm i batterierna och en bredare klippbredd, vilket innebär att gräsklippningen går fortare men också att de är mer kapabla till att hantera större sluttningar och ojämnheter.

Så tänk på följande:

 • Hur stor gräsmatta har du?
 • Finns det få eller många små utrymmen?
 • Har du någon backe eller kulle på gräsmattan?
 • Hur snabbt vill du att gräsmattan ska klippas?

Alla dessa frågor bör du ha i åtanke innan köp och beroende på vilka svar du kom fram till, skiljer sig modellen och storleken på robotgräsklipparen som passar för just dig!

Länkar och referenser

Vi har jämfört robotgräsklippare avseende kundbetyg och kundnöjdhet hos

Hemmy.se
Gardenstore.se
Pricerunner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.