Bästa torkvindan 2024 – Torka kläder snabbt och effektivt i trädgården!

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Torkvinda Wilda2. Brabantia WallFix3. Torkvinda Varax 122
Torkvinda WildaBrabantia WallFixTorkvinda Varax 122

Bästa torkvindan 2024 – Varför inte spara på lite el och torka kläderna utomhus? Med en torkvinda kan du hänga nytvättade kläder ute i trädgården eller bakgården istället för att använda torktumlaren – då sparar du på el och lämnar mindre miljöavtryck.

I denna artikel går vi igenom våra toppval för torkvindor och skriver lite mer om vilka fördelar som finns med att installera en. Häng med!

Topp tre bästa torkvindor bäst i test 2024

1. Vårt toppval – Torkvinda Wilda

 • Stark torkvinda gjord av aluminium
 • 4 armar som är hopfällbara
 • Markmonterad
 • Med krokar för galgar för torkning av känsliga kläder
 • 50 meter stark och tålig torklina
 • Mycket för pengarna

På förstaplats hittar vi torkvindan Wilda. Det är en robust torkvinda med 4 armar i aluminium, samt är den utrustad med snäppfäste för smidig höjdreglering. På armarnas ändar finns krokar för galgar. Torkvindan levereras komplett med markrör och 50-meter stark och tålig torklina.

Detta är en markmonterad torkvinda som du kan sätta på tomten, perfekt för användning under sommaren. När torkvindan inte används kan du enkelt fälla ner armarna till ett kompakt paket. Eftersom det finns rum för både hängning på tråd och på galge kan du hänga alla typer av kläder på torkvindan, både vanliga plagg och finplagg som kräver känsligare omhändertagning.

Vi har valt denna till vårt toppval eftersom den har alla funktioner man kan tänka sig behöva i en torkvinda, samtidigt som den kommer till ett mycket förmånligt pris. Vi tycker inte att en torkvinda behöver vara särskilt komplicerad, utan hellre välgjord av starka material som håller år efter år. Vi är övertygade att Wilda är just en sådan!

2. Väggmonterad torkvinda Brabantia WallFix 24 meter – Diskret design!

 • Väggmonterad
 • 24-meter slitstark torklina
 • Hopfällbara armar
 • Skyddande överdrag
 • Diskret design, kan gömmas bakom ett hörn
 • Alternativ till markmonterad torkvinda

På plats två har vi denna väggmonterade torkvinda Brabantia WallFix med väggfästen och skyddsöverdrag. Den fungerar precis som en vanlig markmonterad torkvinda, men istället för att vara monterad från marken så fästs den på väggen. Detta gör att man sparar på plats och kan placera torkvindan på ett mer diskret ställe eftersom den enkelt kan gömmas bakom husets hörn.

Torkvindan har en 24-meter slitstark torklina där du kan hänga kläder. Torkvindan är gjord av robust material och har en solid konstruktion som är vädertåligt. När den inte används kan du enkelt fälla in den mot väggen så att den nästan är omärkbar. Dessutom medföljer att svart överdrag som skyddar produkten mot väder och vind när den är hopfälld, samt förhöjer den diskreta designen.

Vi har valt denna till plats två eftersom det är en variation på den klassiska markmonterade torkvindan, och vi förstår att inte alla tycker det är praktiskt eller snyggt att ha en sådan monterad från marken. Denna torkvinda ger funktion och kvalitet, samtidigt som man kan hålla stilen.

3. Torkvinda Varax 122 – Premiumvalet!

 • Premium torkvinda från Varax
 • Beställningsvara, tillgänglig i tre färger
 • Lång lina på 36 meter
 • 5 armar
 • Stomme av varmförzinkade stålrör
 • 2 meter lång

För er som är ute efter en riktigt premium torkvinda kan vi rekommendera denna torkvinda som är en beställningsvara från Byggmax. Varax 122 är markmonterad och har 5 starka armar att hänga kläderna på. Stommen är gjord av varmförzinkade stålrör som du kan förlita dig på i många år och generationer fram. Självklart ingår markrören som behövs vid montering.

Tvättlinan är hela 36 meter och därför har du en massa utrymme att hänga kläder på – passar perfekt för stora familjer.

Byggmax erbjuder denna torkvinda i tre färger: grå, grön eller zinkfärgad. Eftersom det är en beställningsvara kan du få den gjord precis utefter dina önskemål.

Tre vanliga frågor om torkvindor:

Vad är en torkvinda?

En torkvinda kan även kallas ett klädstreck eller klädhänge och är helt enkelt ett uppspänt snöre där man kan hänga våta, nytvättade kläder för att torka. Själva tråden kallas ofta torklina och är tråden som sitter spänd runt eller mellan stommarna.

För att fästa kläderna kan man använda klädnypor som håller dem på plats, dessa är särskilt användbara när man hänger mindre klädesplagg eller tunna kläder som lätt flyger bort. Många torkvindor har även krokar eller särskilda platser där det är möjligt att hänga kläder med galgar, vilket gör det möjligt att torka även finare, känsligare kläder med torkvindan.

I Sverige är det vanligt med markmonterade torkvindor, särskilt om man bor i hus, radhus eller villa med en del tomtmark. Det är ett smart alternativ till maskintorkning som sparar både el och natur. Det finns även väggmonterade torkvindor som är mer diskreta och i vissa fall kan användas på balkonger.

Är torkvindor alltid runda?

Rent teknisk är en torkvinda när torklinan, tråden, sitter på en ställning. Därför är de inte alltid runda och kan ha olika former. Vissa är halvcirkelformade, till exempel de som fästs på väggen, och andra är rektangelformade.

Den klassiska formen är dock den runda, markmonterade, som liknar ett paraply till viss del. Men utanför Sverige är det vanligt med raka torkvindor eller klädstreck som hängs mellan husen på en gata, ofta utanför balkongen.

Är torkvindor dyra?

Torkvindor finns i många olika prisklasser och modeller på marknaden. Hur mycket en torkvinda kostar beror helt på vad du är ute efter. Eftersom torkvindan ska användas utomhus och ofta är markmonterad, alltså permanent, så tycker vi att det är viktigt att den är gjord av starkt, vädertåligt, robust material som inte rostar.

Som med det mesta kostar kvalitativa produkter mer än billigt gjorda produkter, men om man vill ha en torkvinda som håller i många år och många regniga svenska somrar så tycker vi att det kan vara värt att investera i en gjord av riktigt bra material. I denna artikel har vi endast inkluderat torkvindor av starka metaller som håller länge.

För att förlänga livet av en torkvinda kan du köpa till ett överdrag som täcker torkvindan när den inte används, särskilt under vinterhalvåret.

Bästa torkvindan
Torka din tvätt snabbare än någonsin med en praktisk vindtorka

Hur har vi tänkt när vi skapade denna topplista?

Vi ville med denna topplista visa att det finns olika alternativ av torkvindor att välja mellan , och att de inte alltid behöver vara markmonterade och ta massa plats på tomten. Därför inkluderade vi både klassiska val som markmonterade torkvindor, och en väggmonterad för en mer diskret look.

Dessutom skrev vi om torkvindor i olika prisklasser för att visa skillnaderna i produkten man får till olika priser. Huvudsakligen fokuserade vi på att rekommendera torkvindor som passar olika behov och budgetar men som inte går miste gällande kvalitet. Vi tror att genom att välja någon av torkvindorna från vår topplista så har du en torkvinda som kommer att hålla i många år att komma!

Källor och referenser:

https ://www.handlasmart.se/torkvinda

https ://hardukoll.nu/basta-torkvindan/

Vi har jämfört torkvindor avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Granngården
Kitchentime
Buildor

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.