Bästa förrådsbyggsatsen 2024 – Snabb och enkel montering!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Vibo Jonstorp 10 m22. Vibo Jonstorp 7,5 m23. Vibo Jonstorp med tak 7,5 3,4 m2
Vibo Jonstorp 10 m2Vibo Jonstorp 7,5 m2Vibo Jonstorp med tak 7,5 3,4 m2

Bästa förrådsbyggsatsen 2024 – En förrådsbyggsats är ett bra inköp om du behöver mer plats för förvaring på tomten, men varken har tid eller den kunskap som krävs för att bygga allting från grunden själv. Eftersom satsen innehåller samtliga delar som du behöver, är den enda sak du behöver bekymra dig om hur stor förrådsbyggsats du ska välja och sedan också ansöka om bygglov för förrådet om detta krävs.

Rätt val för dig beror helt och hållet på vad du ska använda förrådet till, hur mycket saker du ska förvara och även hur din tomt ser ut. För att du ska kunna göra ett bättre val har vi skapat denna topplista som inkluderar de tre modeller som vi tycker du ska kika lite extra på. Gör ett val som passar dig och du kan hålla ordning på dina saker!

Topp 3 bästa förrådsbyggsatser bäst i test 2024

1. Vår favorit! Vibo Jonstorp 10 m2

 • Ytmått: 10 kvadratmeter
 • Bredare dörr
 • Obehandlade material
 • Kompatibel med växthus

Med förrådsbyggsatsen Jonstorp från varumärket Vibo kan du snabbt och enkelt får mer plats för förvaring i din trädgård. Ytmåtten 10 kvadratmeter ger dig gott om utrymme och rymmer både dina verktyg, utemöbler och trädgårdsmaskiner. Perfekt så att du kan ha allting samlat på ett och samma ställe. Dörren har en något större bredd, så att du kan få in även dina större trädgårdsmaskiner.

Byggsatsen säljs som färdigspikade väggsektioner, för att underlätta monteringen och bidrar även till att det krävs extremt få verktyg för att sätta ihop Jonstorp. Takåsarna är även färdigkapade i perfekt storlek, vilket även detta underlättar monteringen markant.

Träet är obehandlat och kan därför användas på flera olika sätt. Detta har sedan kombinerats med ett ytpappstak och samtliga tillbehör som krävs för att förrådsbyggsatsen ska kunna sättas ihop direkt vid köp. Däribland ingår hakgångjärn, skjutregel och ledhasp för montering av dörren.

Är du händig så kommer du garanterat att lyckas sätta ihop den själv då det medföljer en detaljerad bruksanvisning, men du kan även ta hjälp av en snickare om du vill säkerställa att jobbet blir korrekt gjort. Letar du efter en rejäl förrådsbyggsats och ett förråd som har en optimal storlek, så rekommenderar vi denna modellen lite extra.

2. Vibo Jonstorp 7,5 m2 – Snabb montering!

 • Ytmått: 7,5 kvadratmeter
 • Detaljerade instruktioner
 • Krävs få verktyg
 • Enkel att bygga ihop

Den något mindre förrådsbyggsatsen från Vibo med ytmåtten 7,5 kvadratmeter är ett mycket bra val för mer förvaring på tomten, men är också väldigt lätt att sätta ihop. Den följer samma modell och konstruktion som det vinnande valet, men kommer här i en mer kompakt storlek som gör att den lämpar sig bra om du har mindre plats i trädgården eller där bygglovet kräver ett mindre ytmått.

Då samtliga delar kommer förmonterade, kräver monteringen väldigt lite från din sida. Men du kan även välja till att då förrådsbyggsatsen monterad av en certifierad snickare om detta är någonting som du har räknat med i budgeten.

En stor fördel med detta förråd är att den är designad för att kunna användas på lite olika sätt och är även kompatibel med växthuset Odla. Designen är väldigt neutral och trevlig, vilket gör att den passar de flesta hushåll. Ett mer prisvänligt val som ger dig flera fördelar!

3. Vibo Jonstorp med tak 7,5 3,4 m2 – Med pulpettak för fordon!

 • Ytmått: 7,5 3,4 kvadratmeter
 • Pulpettak
 • Perfekt som redskapsbod
 • Takbeklädnad: ytpapp

Tvådelad förrådsbyggsats som ger dig gott om förvaring för dina väderkänsliga trädgårdsmaskiner, men också tak som du kan förvara dina cyklar eller motorcykel under. Designen på förrådet är mycket väl genomtänkt och kan därför användas på lite olika sätt. Jonstorp med tak har ytmåtten 7,5 kvadratmeter och en yttre förvaringsyta på 3,4 kvadratmeter.

Förrådet har försetts med ett robust pulpettak och färdigspikade väggsektioner, för att förrådet ska vara mycket enkelt att montera oavsett tidigare erfarenhet. Taket är också beklätt med ytpapp för att ge ökad stabilitet och skydd mot väder och vind.

Vid köp medföljer en väldigt detaljerad instruktionsbok som visar dig steg för steg hur monteringen ska gå till och vilka redskap som du behöver. Du kan även anlita en snickare som kan göra jobbet åt dig om du inte har tiden eller den energi som krävs. Ett mycket fint förråd som kommer att kunna skydda din utrustning och möbler när de inte används.

Vad är skillnaden mellan ett förråd, friggebod och attefallshus?

Med mängder av olika varianter av byggsatser på marknaden kan det vara knepigt att göra ett skräddarsytt val, vissa har även beteckningar som kan förvirra processen och detta ska vi här försöka bena ut. Det är framförallt vanligt att begreppen förråd, friggebod och attefallshus blandas ihop. Så vad är dessa byggsatser till för och hur skiljer de sig från varandra?

Förråd

Ett förråd eller friggebod som är samma sak, är precis vad det låter som. En mindre byggnad som används för att förvara diverse olika saker som verktyg, trädgårdsmaskin, redskap eller utomhusmöbler och krukor. Beroende på hur stor variant du väljer kommer du ha lite olika stora utrymmen att fylla. Det viktigaste är att du gör ett val som passar dig.

Den klassiska friggeboden är en självklarhet för många och ger dig extra förvaring för dina verktyg. En friggebod byggs dock alltid som ett komplement till en byggnad och får ha ett maximalt ytmått på 15 kvadratmeter för att det inte ska krävas bygglov. Men vad du sedan vill använda detta mindre hus till är helt upp till dig.

Attefallshus

Det var framförallt under 2014 som begreppet attefallshus tog fart, vilket är en större byggnation som liknar en friggebod på flera sätt men ändå skiljer sig markant från denna klassiska byggnad som många trädgårdar idag är utrustade med.

Ett attefallshus är ett mindre fristående hus som kan användas som en sommarstuga om du har köpt en obebyggd mark, som ett gästhus på tomten eller helt enkelt som lite extra förvaring. Många attefallshus kommer även med tillbyggd veranda och har en väldigt trevlig design.

Det är vanligt att ett attefallshus är konstruerat med mer än ett rum och detta ger dig därför mer chans att inreda huset och få det riktigt hemtrevligt. Eftersom attefallshus är större än både en friggebod och förråd så krävs det i vissa fall bygglov så här gäller det att du kikar på vad som gäller i din kommun för att du ska kunna bygga upp huset lagligt på din tomt.

Bästa förrådsbyggsatsen
Förrådsbyggsats intill din husbyggnad ger dig mer förvaring på tomten

Tre vanliga frågor om förrådsbyggsatser:

Ingår det montering av förrådsbyggsatsen?

Vid köp av en förrådsbyggsats så ingår det aldrig montering om inte det varumärket du köper har ett särskilt erbjudande. Men fördelen med förrådsbyggsatser är att de är särskilt konstruerade för att de ska vara enkla att sätta ihop oavsett erfarenhet. Om du inte kan klura ut vad som behövs kan du dock anlita en snickare som kan hjälpa dig med själva monteringen.

Vilka verktyg behöver man vid montering?

Det fina med en förrådsbyggsats är att det krävs väldigt få verktyg och redskap för att bygga alla delar samman. Eftersom det mesta kommer förmonterat så är det i princip bara en hammare som krävs. Allting kommer att vara utsågat och mätt, så genom att följa medföljande instruktioner kan du ha den klar på nolltid.

Krävs det bygglov för ett förråd på tomten?

Vid köp av friggebod eller förråd som det även kallas av många så krävs inget bygglov om den har ett ytmått som är mindre än 15 kvadratmeter. Om du däremot vill köpa en större byggnation som till exempel ett attefallshus så krävs det bygglov från kommunen vilket är värt att ha i åtanke. Men om du planerar att bygga förrådet väldigt nära din tomtgräns, rekommenderar vi att du frågar dina närliggande grannar om lov innan du väl smäller upp förrådet så att det inte leder till någon konflikt.

Hur vi valde produkter till topplistan

En bra topplista kan endast skapas om man verkligen sätter sig in i ämnet, genomforskar marknaden och läser olika tester om hur ett förråd ska vara byggt och vilka material som gör modellen mer utmärkande.

Men vad gäller just förrådsbyggsatser så måste de ju även vara enklare att montera och ha de flesta delar färdigmonterade eftersom det är hela grejen med en byggsats. Om den är för krånglig att förstå sig på eller samtliga delar inte följer med vid köpet, så är det ju nästan smidigare att bara bygga en helt från grunden själv.

All den information som vi hittade om förråd använder vi sedan som byggsten för att kunna välja ut de tre byggsatser som vi vill rekommendera lite extra till dig. Oavsett hur stort förråd du behöver och vad du ska använda den till, kan du hitta ett passande val på vår topplista. Genom att ha en dedikerad plats i trädgården för dina prylar så kan de hålla längre och du kan även hålla koll på vart allting är!

Källor och referenser:

https ://xn--kpabsta-8wa2n.se/forrad-byggsats/

https://www.bygginstruktioner.com/attefall-eller-friggebod

Vi har jämfört byggsatser till förråd avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Skånska byggvaror
Byggmax

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.