TV bäst i test 2024 – hitta den bästa smart TV, 65" TV och 4K TV

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. DIGIHOME 65″ 65UW172 – 4K / TUNN RAM / SMART / WIFI2. PHILIPS 65″ LED-TV 65PUS61623. SAMSUNG CURVED 65″ QLED 4K UHD SMART TV QE65Q8CAMT

Alla har vi varit där, alla har vi funderat över vilken ny TV vi ska köpa. Vad ska man egentligen tänka på när man köper ny TV? Är det tumstorlek som är det viktigaste, eller är det bättre att ha en lite mindre TV med högre upplösning? Är det så att de nya smart tv-apparaterna har funktioner som man helt enkelt inte kan leva utan, eller får man mer pang för pengarna om man satsar på en traditionell “dum TV”? Och när det kommer till kvalitet – räcker det med att köpa en bra TV, eller kommer den att kännas daterad och gammal om bara några år? Måste man helt enkelt köpa den bästa?

Ja, frågorna är definitivt många, och med den uppsjö av leverantörer, modeller och prisklasser som finns idag så går det helt enkelt inte att sammanfatta marknaden med ett enda rakt tvärsnitt. Av just den anledningen har vi valt att försöka hjälpa dig genom TV-djungeln genom att konstruera ett stort och omfattande TV bäst i test, och för att kunna göra det på det bästa och mest effektiva sättet har vi valt att dela upp det i några olika områden.
Så – i vårt TV bäst i test kommer du tas genom sektionerna: Bästa 65 tums TV, Bästa 4K TV, och Bästa smart TV.

Anledningen till att vi valt just dessa kategorier att förkovra oss i är förstås många och komplexa, men överlag har vi försökt återspegla exakt vad som är hetast på marknaden just nu. Faktum är att marknaden förändras så pass snabbt och i så oerhört tvära kast att det kan vara svårt att hela tiden hålla sig aktuell. I dessa kategorier har vi gjort vårt bästa för att ringa in de saker som är aktuella just nu, i kombination med vad som faktiskt har varit på modet en lite längre tid.

Så – brygg en ordentlig kopp kaffe eller te och luta dig tillbaka i din favoritfåtölj – nu är det dags att dyka in i vårt alldeles specialutformade TV bäst i test. Och allra först ska vi ta oss en närmare titt på vad som är viktigt att tänka på innan man gör slag i saken och faktiskt köper sin nya TV. Häng med!

Att tänka på innan du köper ny TV

Ja, marknaden är verkligen en djungel, och de allra flesta som är ute efter att köpa en ny TV gör det ju för att vardagen ska bli enklare och bättre, inte för att komplicera saker och ting. Stress har vi ju nog av genom jobb och familjeliv – TV är underhållning, och det är precis vad det ska få vara. Och av just den anledningen har vi satt ihop den här guiden, och till att börja med har vi listat några olika saker som är bra att tänka på innan du slår till med en ny TV.

Först av allt måste du fundera över vad du är ute efter i din nya TV-apparat. Vad ska du ha den till, och vem ska använda den? Är det en TV för hela familjen, som ska kunna manövreras enkelt av såväl småbarn som mor- och farföräldrar, eller är det här ett köp som enkom görs för att höja nivån av komfort i ditt sovrum? Ja, frågorna är många, och dagens TV-apparater kommer med många olika nivåer av funktionalitet och kvalitet, så det gäller att ha lite koll på vad man faktiskt behöver och vill ha innan man ens börjar titta närmare på marknaden.

Så, för att besvara den frågan kan det vara en god idé att först bestämma sig för en lämplig budget. Hur mycket pengar har du råd att lägga på det här köpet? När du väl har konstaterat det blir det oerhört mycket enklare att gå vidare och se vad du kan få för pengarna.

Vill du ha stor och varierad funktionalitet men kanske snäppet lägre kvalitet vad gäller skärpa och bild, eller är själva upplösningen och bildkvaliteten det absolut viktigaste för just dig? Oavsett svaret på den frågan så underlättar det om du vet hur mycket du har råd att spendera, redan innan du börjar titta. På så sätt undviker du också att bli pålurad någonting onödigt dyrt och avancerat av en hungrig försäljare, som ju trots allt försörjer sig på att få människor som du att sukta efter dyra prylar.

Nästa sak att fundera över är hur stor TV du behöver och vill ha. Det här går förstås hand i hand med budget och generella behov (såsom vem som faktiskt ska använda TVn), men faktum är att det går att få väldigt stora modeller till förhållandevis lågt pris, och samtidigt små apparater till väldigt högt pris. Det har helt enkelt att göra med kvalitet och funktionalitet, så hela detta trassel kommer garanterat att bli enklare om du har bestämt dig för en ungefärlig storlek redan innan du börjar besöka butiker.

Så, du har bestämt dig för en ungefärlig budget och fattat det knepiga beslutet om vilken storlek du är ute efter (på ett ungefär, i alla fall). Du har också koll på vem som ska använda TVn och var den ska sitta. Nu är det helt enkelt dags att dyka in i vårt TV bäst i test!

TV bäst i test

Bästa 65 tums TVn

Så, anledningen till att vi valt att titta lite närmare på just storleken 65 tum kanske till en början inte känns alldeles uppenbar för dig. Om man bara ska testa en storlek, varför är det just denna som man väljer att kolla in lite extra? Ja, för femton år sedan skulle det mycket sannolikt varit 32 tum som fick vår uppmärksamhet, och för fem år sedan kanske 48 eller 52 tum.

Men tiderna förändras, och med dem även modet på TV-apparater.
Att modet går åt modeller som är större och större har förstås att göra med att tekniken blir allt billigare att tillverka, vilket i sin tur leder till att man som tillverkare och återförsäljare kan erbjuda allt större och mer avancerade modeller till samma eller till och med lägre pris.

Och för dig som konsument och potentiell TV-köpare så är det här förstås oerhört goda nyheter! För samma pengar som du för fem år sedan fick en 48 tums TV med begränsad upplösning och funktionalitet kan du på dagens marknad få en 65 tums TV med både högre upplösning och fler och bättre utvecklade funktioner. Så – det är därmed dags att titta närmare på tre stycken modeller av den absolut mest populära storleken på TV-apparater just nu – 65 tum!

Digihome 65″ 65UW172 – 4K / Tunn ram / Smart / WIFI

Jaha – hur ska man börja ett sådant här bäst i test på bästa sätt? Vi drar rätt och slätt igång med en TV som faktiskt har allt. Och erbjuds till ett riktigt bra pris. För en liten peng kan Digihomes 65 tums modell 65UW172 bli din, och den har verkligen all funktionalitet man kan önska sig.

Det är en smart TV med wifi och den är kompatibel med Netflix och den är utrustad med 4k-upplösning. Vi kommer titta närmare på vad 4k och smart tv egentligen innebär i deras respektive avdelningar här i vårt bäst i test, men tills vidare kan vi konstatera att dessa två funktionaliteter är de mest avancerade på marknaden just nu, och att få dem båda på en 65 tums TV till det här priset faktiskt är ganska anmärkningsvärt.

På en mer kritisk ton kan vi dock konstatera att det ibland kan vara bättre att begränsa funktionalitet till fördel för kvalitet. För även om den här modellen har alla funktioner man kan tänka sig, och en upplösning som klassas som 4k (alltså den bästa kategoriseringen som finns just nu vad gäller upplösning på en TV) så känns den faktiskt inte riktigt så kvalitativ och exklusiv som man skulle kunna tro. Vi rör oss inte fullt så smidigt i menyerna som vi skulle kunna önska oss, och gränssnittet känns både trassligt och billigt på en och samma gång.

Trots att bilden är av oerhört hög upplösning upplever vår testgrupp att kvaliteten är sämre när apparaten ställs sida vid sida med några av sina konkurrenter, och vid flera tillfällen undrar vi om det här verkligen är en 4k-TV.

Prislappen är helt enkelt för låg för att ro all denna funktionalitet i land, så vi tittar vidare på modeller i lite högre prisklass.
Se priset här!

Philips 65″ LED-TV 65PUS6162

Vi kliver upp drygt 6 000 kronor i prisklass i jämförelse med föregående modell och hamnar då på Philips 65 tums TV 65PUS6162. Vi märker skillnaden direkt. I det här fallet ska vi dock vara medvetna om att vi i viss mån mycket sannolikt betalar lite extra för namnet – för visst är märkesvaror en aspekt när det kommer till hemelektronik, precis som det är i mode.

Den här modellen åtnjuter precis som vår föregående testmodell full Smart TV funktionalitet och samma 4K-upplösning, så på pappret är de näst intill identiska.

När vår testgrupp får jämföra de två modellerna hävdar dock samtliga medlemmar att de upplever en kvalitetsskillnad till det positiva när de tittar på och använder den här modellen jämfört med föregående, och även om prisökningen på 6 000 kronor inte upplevs som riktigt 100 procents berättigad så är juryn enig: det här är en TV av högre kvalitet och smidigare funktionalitet, och i tio fall av tio är det den TV vi skulle välja om vi ställdes mellan dessa två modeller.

Den har dessutom en starkare processor, vilket gör manövreringen i menyerna både snabbare och smidigare, och även saker som att ladda en ny film på Netflix, eller i andra appar. Det här är TV-apparaten är för dig som letar efter det lilla extra i ditt TV-tittande, och som har några extra tusenlappar över i budgeten.

Och kom ihåg det vi har pratat om tidigare – att lägga några extra tusenlappar på en mer avancerad TV behöver inte alltid vara dåligt rent investeringsmässigt, om bara ett par år kan det ha visat sig att en billigare modell är helt och fullständigt daterad, medan en mer avancerad variant fortfarande kan stå sig i dåvarande konkurrens.

Det här är en seriös TV för en seriös TV-tittare!
Se priset här!

Samsung Curved 65″ QLED 4K UHD Smart TV QE65Q8CAMT

Ok – stålsätt dig – här är 65 tummarnas Rolls Royce. Samsungs Curved 65 tums QLED 4K UHD är TVn för dig som vägrar att kompromissa, för dig som kräver kvalitet och precision i allting du gör. För närmast sanslösa 32 000 kronor kommer du aldrig att vilja titta på en annan TV igen.

Vi tittar här på exakt samma grundläggande funktionalitet som på våra föregående två testmodeller – det är Smart TV och 4K Ultra high definition, och vidare är det dessutom Samsungs specialutvecklade upplysningssystem QLED, som gör färgerna starkare och mer träffsäkra än vad de kommer i närheten av att vara på andra modeller. Ta denna funktionalitet i kombination med dess UHR system som skapar total svärta i mörka partier på skärmen, så får du helt plötsligt den mest flexibla och kontrasterande TV-upplevelse du någonsin fått förut.

Och som att detta inte var nog så har den här modellen en välvd skärm, som gör att du kan få samma strålande upplevelse oavsett vilken vinkel du tittar ifrån. Så om du har ett stort vardagsrum med en lång och bred soffa, där du vill kunna få plats med hela familjen framför ditt favoritprogram eller din favoritfilm, titta en gång extra på den här modellen. Ingen som sitter i soffan kommer att bli besviken på bildupplevelsen – vi lovar.

Så – är det verkligen värt att lägga en sådan enorm summa på en TV av det här slaget? Svaret är enkelt – om du har pengarna så är det alla gånger värt det. Det är givetvis inte värt att kapsejsa sin privatekonomi för att få starkare färger, klarare bild och djupare svärta när man tittar på film, men om du har ekonomin för att stödja ett sådant här köp så kan vi inte annat än råda dig att sprinta till affären redan idag.

Du kommer kanske inte förvånas och chockeras över att menyer och grundläggande funktionalitet är så mycket vassare eller mer avancerad på den här modellen jämfört med föregående testmodell, men du kommer väldigt snart att förstå varför det inte spelar någon roll. När du kliver upp i den här prisklassen handlar det om tre saker – bild, bild och bild! När du har tittat på en film på den här skärmen kommer du verkligen aldrig att vilja göra någonting annat.

Så innan du provtittar, kom ihåg vad vår testpanel har att säga: du tittar på egen risk. Vi rekommenderar att du tar dig en ordentlig titt i plånboken innan du frestar dina sinnen med den här modellen!
Se priset här!

Bästa 4K TV

4K – vad betyder egentligen det här nya och mytomspunna begreppet som alla pratar om? Är det alla modeller som kostar mer än fyra tusen kronor som räknas hit, eller har det i själva verket att göra med hur många kanaler man kan titta på? Eller hur många kanaler man kan titta på samtidigt? Och låter inte det aningen för komplicerat? Ja, man får ju huvudvärk bara att av betänka saken.

Nej, oroa dig inte – 4k är ingenting som kommer göra ditt liv varken svårare eller mer komplicerat. Du kommer förmodligen inte ens märka någon större skillnad, förutom att bilden på skärmen kommer kännas oerhört mycket skarpare än den någonsin gjort förut. 4K kallas även för UHD som är en förkortning av engelskans Ultra High Definition – ultrahög upplösning.

Enligt definitionen och begreppet så ska en UHD-TVs upplösning vara som minst 3840 x 2160 pixlar, och därmed kunna visa 8 miljoner pixlar samtidigt! Jaha, och vad betyder nu detta? De flesta har väl inte ens någon aning om hur många pixlar som deras vanliga TV visar? Ja, som jämförelse kan vi ta den näst mest högupplösta kategoriseringen av TV-apparater: Full-HD.

Och en Full-HD-TV måste för att klassas som just Full-HD ha en upplösning på som minst ungefär 2 miljoner pixlar, alltså bara en fjärdedel av en 4k-tv. Begreppet 4k syftar alltså till hur många pixlar Tvn måste kunna visa horisontellt, och är egentligen alltså lite av en avrundning då en dylik apparat faktiskt inte riktigt behöver kunna visa hela fyra tusen pixlar för att klassas som 4K. Men det är tillräckligt nära, och det är framförallt oerhört mycket skarpare än de flesta andra apparater på marknaden!

Så, är det värt att lägga alla de där extra pengarna på en 4K TV? Kanske, kanske inte. Det första vi kan börja med att slå fast är att trots att en sådan apparat kan visa mer än fyra gånger så många pixlar samtidigt, så betyder det inte att vi som människor upplever upplösningen som fyra gånger så hög.

Faktum är att vi med Full-HD redan har börjat testa gränserna för vad det mänskliga ögat faktiskt kan uppfatta, och det har faktiskt genomförts tester där vissa försökspersoner inte ens har kunnat se skillnad mellan en TV med Full-HD och en med 4k. Så, det enda du som potentiell TV-köpare kan göra är förstås att gå in i en butik och jämföra ordentligt. Men för att göra jobbet lite enklare för dig har vi i alla fall kikat lite närmare på tre stycken modeller som innefattas av kategoriseringen 4K TV bäst i test.

Värt att nämna är också att vi i den här delen av testet fokuserar på just 4K-delen av de respektive testmodellerna, och inte lägger lika mycket fokus på dess övriga attribut.

Samsung 65″ LED-TV UE65KU6505 – Ultra HD 4K / Curved / HDR Premium

Ok, låt oss direkt slå ett slag för den här modellens pris – just nu kan den bli din för bara 12 000 kronor – du kommer knappast få mer valuta för pengarna än så här. Samsungs böjda skärmar gör det lättare att få bra bild ur olika vinklar, och denna TV har dessutom full Smart TV och 4K-upplösning.

Och eftersom just det här testet handlar om 4K så är det vad vi ska fokusera på.

Kort sagt – upplösningen är otrolig! Det här är en oerhört vass 4K-TV, det är inget snack om saken. Med samsungs HDR-system så blir också svärtan mycket djupare än på andra modeller, vilket bidrar till att bilden och upplösningen känns ännu bättre och högre.

Det går nästan inte att understryka det nog – det här är ett oerhört bra pris för en fantastisk TV. Om det här faller inom ramen för din prisklass bör du snarast skynda dig till din återförsäljare för att ta dig en närmare titt på just den här modellen – du kommer garanterat inte att ångra dig.
Se priset här!

Sony Bravia 65″ 65XE8505 – 4K HDR / Android / X1

Nästa steg uppåt i testet är Sony Bravias 65 tums 4K-modell. Och visst – Sony Bravia är premiumprodukter av oerhört hög kvalitet. Bilden är bättre, så är det bara. Bilden är rent otrolig – men frågan är hur pass mycket bättre den är än föregående modell i testet? För den kostar faktiskt hela 20 000 kronor.

Och hade vårt första objekt erbjudits till fullpris hade de tre extra tusenlapparna utan tvekan varit värda att lägga till för en snäppet skarpare och klarare bild, men i nuläget rör det sig faktiskt om nästan ett dubbelt så högt pris!

Vår testpanel har jämfört och testat dessa två modeller mot varandra i många långa timmar, och diskussionerna rörande kvalitet och pris har varit närmast ändlösa. I slutänden hävdar ändå en majoritet av testgruppen att kvalitetsskillnaden faktiskt inte motsvaras av den stora prisskillnaden, så vi låter vår rekommendation ligga kvar på den första modellen.

Låt oss nu ta en titt på den tredje och sista modellen i testet av 4K-TVs.
Se priset här!

Sony 65″ LED-TV KD-65ZD – 4K Ultra HD / HDR Processor X Extreme / Backlight Master Drive

Ja, vi kunde helt enkelt inte låta bli – vi var tvungna att ta med den här modellen. För sanslösa 37 000 kronor kan den här Sony 65 tums TVn bli din. Vi slår på TVn och säger wow – bilden är faktiskt helt och hållet otrolig.

Men i slutänden är problematiken precis densamma som med föregående modell i vårt test, om än i ännu större utsträckning – prisskillnaden motsvarar helt enkelt inte kvalitetsskillnaden. Och visst, den här modellen kommer med helt otrolig funktionalitet och prestanda, även på områden som inte rör upplösning och bildkvalitet.

Men till syvende och sist är en TV faktiskt till för att titta på, inte leka med, så vi får ändå vidhålla vår ursprungliga rekommendation. Om du inte råkar ha obegränsade tillgångar, förstås – för då går det inte att göra annat än att rekommendera den här modellen.

Den är faktiskt helt otrolig – även om vi vanliga dödliga inte rimligen kan försvara ett sådant vansinnigt köp.
Se priset här!

Bästa smart TVn

Oj vad snårigt det ska vara, det här med att köpa ny TV. Inte nog med att man ska bestämma hur stor den ska vara och vilken upplösning – ska man köpa en smart TV eller en korkad? Och vad är egentligen en smart TV? För inte kan väl en TV vara särskilt smart?

Ja, begreppet smart TV dök upp för några år sedan och har blivit allt vanligare. Det är svårt att vandra genom en TV-butik utan att träffa på en smart TV, och det är ofta någonting som både tillverkare och återförsäljare verkligen trycker på i sin marknadsföring. En smart TV är precis likadan som en smartphone – det är en TV vars funktionalitet kan utökas genom köp och/eller kostnadsfri nedladdning av appar.

Den smarta TVn är således utrustad med Wifi och går att ansluta till Internet, och den kan sedan använda olika typer av applikationer, såsom exempelvis Netflix, HBO Nordic eller spotify. Det är helt enkelt som en stor smartphone!

En smart TV är i regel också kompatibel med produkter som Apple TV eller Google Chrome, som gör det möjligt för användaren att streama program direkt från datorn eller mobiltelefonen till TVn. Det här är förstås oerhört praktiskt för de flesta användare, men i slutänden handlar det givetvis om på vilket sätt du har för avsikt att använda din TV.

Vill du enbart titta på vanliga TV-kanaler via marknätet eller din digitalbox så finns det absolut ingen poäng med att kasta ut extra tusenlappar på en smart TV. Samma sak gäller även om du bara tänkt titta på DVD eller blueray, även om det är något som blir allt ovanligare ju mer populärt det blir att streama såväl film som tv-serier.

Hur som helst är en smart TV någonting som verkligen kan underlätta vardagen för majoriteten av potentiella TV-köpare, så låt oss ta en lite närmare titt på tre stycken modeller!

Philips 49″ LED-TV 49PUT6101 – 4K UHD / Smart

Ja, här har vi en fullt duglig smart TV under 5 000 kronor. Den är förvissa ”bara” 49 tum, men smart är den icke desto mindre, och med 4K-upplösning och UHD för ökat djup i svärtan. Det här är en helt ok TV som dock känns aningen plastig och trasslig i sitt gränssnitt.

Att den är smart råder där ingen tvekan om, och vår testgrupp känner sig trygg med att de allra flesta genomsnittliga familjer inte skulle ha något övrigt att önska vad gäller funktionaliteten.

Bilden är dock inte den bästa, och då menyerna lämnar en del övrigt att önska kan vi inte ge den högsta betyg som smart TV betraktad.
Se priset här!

Philips 55″ LED-TV 55PUT6101 – 4K UHD / Smart

Vi hoppar upp ungefär 1 500 kronor i pris till en TV i exakt samma Philips-serie som vårt första testobjekt, och hamnar då på deras 55 tums variant.

Att vi väljer att titta på en till TV i samma serie i just denna delen av testet beror helt enkelt på att vi vill se om själva smart TV-funktionaliteten förändras när vi rör oss uppåt i storlek och pris inom samma fabrikat.

Och svaret är enkelt – nej, det gör den inte. Vi har exakt samma gränssnitt och menyer, och exakt samma funktionalitet och kompabilitet vad gäller de smarta attributen. Den enda anledningen till att röra sig uppåt i pris för att skaffa den här modellen istället för den första är helt enkelt storleken.
Se priset här!

Samsung 75″ UE75KS8005 – 4K SUHD / Smart / HDR / 2300 PQI

Har du 26 000 kronor som ligger och skräpar? Ja, ta dig då omgående en närmare titt på den här modellen! Att titta på TV i 75 tum är verkligen en ganska otrolig upplevelse.

Upplösningen blir förstås en bra bit sämre än på en premiummodell i 65 tumsklassen, men intrycket är ändå oerhört häftigt. Och vad säger vi om smart TV-funktionerna? Ja, de är helt klart smidigare och bättre vad gäller menyer och gränssnitt, om vi jämför med de två tidigare produktionerna i det här testsegmentet.

Men så stor skillnad är det faktiskt inte. Den här apparaten har snäppet fler funktioner, men den är faktiskt inte så pass mycket mer smartare än andra apparater i lägre prisklass. Den här TVn ska du köpa om du vill ha en stor TV, helt enkelt.

Så vad kan vi dra för slutsats av det här testet? Ja, antningen är en TV smart eller inte. Det finns liksom ingen detaljerad IQ-skala däremellan. Om du är ute efter att kunna titta på netflix på din TV så ska du helt enkelt hålla utkik efter en smart TV, varken mer eller mindre. Lycka till i jakten!
Se priset här!

Slutsats

Så där! Vi hoppas att du har hängt med oss hela vägen till slutet, och att du har fått ut lika mycket av vårt test som vi har. När du nu ska ge dig ut i TV-djungeln för att försöka hitta den perfekta modellen är vår stora förhoppning att du ska lite mer kött på benen, och kanske till och med redan ha siktet inställt på en specifik dröm-TV som vi har berättat om.

Vår testpanel har i alla fall haft oerhört roligt, och även om det nog kommer dröja ett litet tag innan någon av oss tittar på TV igen, så kommer vi alla i alla fall att veta vilken modell vi ska slå till på nästa gång det är dags att byta TV. Vi hoppas att du vet det nu också!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.