Minihackare bäst i test 2024 – Hitta den bästa lökhackaren här!

av
1. FUNKTION LÖKHACKARE2. ALLIGATOR CHOPPER SET3. ALLIGATOR LÖKSKÄRARE I ROSTFRITT STÅL

 

Denna artikel innehåller annonslänkar från KitchenTime.se och Kitchenone.se
I denna artikel ska vi lista två typer av produkter och göra ett bäst i test på båda av dem. Det ena är ett lökhackare bäst i test och det andra är ett minihackare bäst i test. I vissa fall kan man få båda delarna i samma produkt men en del föredrar att ha separata instrument.

Slut på röda och tårögda ögon som får den bäste kocken att till slut gå ut ur rummet. Att hacka lök kan ibland bli ett blodsprängt äventyr och det finns en rad myter och tips om hur du kan undvika tårarna. Ta tändstickor i munnen så att lökens enzymer absorberas av tändstickorna, använd olja på kniven eller ta och köp dig ett par lökglasögon. Ja, de finns faktiskt att köpa och de är heller inte särskilt snygga…

Fördelen med en lökhackare

Men så kom dock en glad nyhet – lökhackaren som är en liten maskin där löken hacks fint utan att du behöver gråta floder. Och dessutom ser löken ut att vara hackad av ett riktigt proffs. Att ha en lökhackare innebär också att du slipper lukta lök inför alla gäster senare under kvällen, eftersom löklukt har en tendens att sätta sig i kläderna och i fingrarna.

Du kan ofta välja mellan om du vill ha tärningar eller stänger så att du antingen kan göra lök till en perfekt pyttipanna eller hacka andra råvaror som potatis och då göra stänger som snacks. I många produkter kommer lökhackaren också med både fin- och grovhackning.

En lökhackare är samma sak som en lökskärare. En sådan fungerar ungefär som en äggskärare där du lägger ägget för att sedan trycka ned över ett antal korsade knivar och sedan ta ut bitarna och lägga direkt i salladen eller maträtten. Lökskäraren/hackaren fungerar på samma sätt. En lökhackare kan användas manuellt eller elektriskt.

Lökhackare används mest till lökar men de går naturligtvis att använda lika bra till potatis, ägg eller andra rotfrukter och råvaror som behöver sig en omgång. En lökhackare har oftast även en uppsamlingsplats i sig så att det bara är att ta ut löken och rengöra delarna efteråt.

Topp 5 Bästa Lökhackare 2024

Om du har väntat med att hacka lök på grund av obehaget, så kan vi glädja dig med att väntan är över. Här följer tre modeller av lökhackare som du kan läsa om. Deras för- och nackdelar är listade och vi har tagit med både manuella apparater och en elektrisk variant som omväxling i det sista bäst i test på minihackare.

1. Funktion lökhackare

Den billigaste produkten här i vårt lökhackare bäst i test, är Funktions lökhackare på 23 cm. Man lägger i löken i en behållare och placerar knivarna, precis som i en mixer.

Sedan trycker man nedåt när man har satt på locket och knivarna sätter då igång. Passar bra till att hacka lök, tomater eller andra grönsaker. Om du vill ha ett finare resultat kan du vrida kniven under användningen. På så sätt fungerar den även lite som en minihackare.

Det vi såg som ett minus var att man inte kunde välja direkt storlek på löken. Den blev hackad men man kunde inte få snygga proffsiga tärningar på samma sätt som ett rutnät. Kvaliteten verkade också något svag och knivarna var ganska ömtåliga. Denna modell passar således mer som ett budgetköp för den som inte bryr sig så mycket om hur råvarorna kommer ut, bara de blir hackade. Tänk på att handdiska den. Instrumentet tål inte maskindisk.

Se priset här!

2. Alligator Chopper Set

Om du vill kunna skära lök och samtidigt kunna strimla frukt, grönsaker, och annat, kan du köpa ett helt set från Alligator som är en svensk produkt. I detta set ingår en minihackare, en lökhackare och en hackare som strimlar större råvaror.

Alla instrumenten är av PC plast och knivarna i rostfritt stål. Och varje liten del har sin egen uppsamlingsplats så att du slipper små tärningar som ramlar ned på golvet. Ett plus är att Alligators produkter är mycket enkla att rengöra.

När man använder mixers eller behållare med roterande knivar, är det ibland svårt att få upp allting och det tar ett tag att rengöra delarna i dem. Men här har allting sin egen plats utan att inverka på de andra och det gör arbetet ännu enklare och roligare. Det enda du behöver göra är att tänka på att knivarna verkligen är sylvassa. Man måste se upp så man inte skär sig, vilket underlättar med hackare som kommer i behållare.

Detta är som sagt ett helt set, och vill man istället ha ett enda instrument med samma förmåga att både strimla, hacka och finhacka, så kan man köpa den rostfria produkten som kommer i tre knivsatser, vilket vi listar som efterföljande modell i detta bäst i test. Den är dock snäppet dyrare eftersom rostfritt stål är tyngre och finare än plast.

Se priset här!

3. Alligator lökskärare i rostfritt stål

Alligators produkter är riktiga fantaster när det gäller att hacka lök eller annat. Denna modell är helt i rostfritt stål, alltså inte bara knivsatsen som på de andra modellerna av samma märke. Därför är den också dyrare.

Men denna modell klarar av lite grövre råvaror och fungerar bäst till lök eller potatis som du kan ha i exempelvis Jansons frestelse eller som pommes frites. Anledningen till att märket heter Alligator, är de skarpa knivarna som skär eller tärnar i ett enda nafs.

Så akta fingrarna! Det rostfria stålet gör att det även blir en större tyngd när råvaran kommer i kontakt med knivarna, vilket gör att man inte missar en enda bit. Denna produkt kommer utrustad med 3 knivsatser och klarar alltså större utmaningar i köket än en liten minihackare.

Du kan även få en minihackare i samma produkt då den finaste knivsatsen är skapt just för att hacka vitlök och chili. Så vi måste säga att detta är en smart lösning och en mycket bra investering om du vill ha en minihackare och en lökhackare i en enda maskin.

Det enda du behöver göra är att byta knivsats och detta är ju inte så problematiskt. Men för dig som vill ha allt på samma ställe utan att tänka på byte o.s.v. kan vi rekommendera en elektrisk apparat som du bara väljer inställning på. Smaken varierar ju från person till person. Däremot är detta en mycket smart modell som lämpar sig både till privatpersoner som till professionella kök.

Se priset här!

Slutsats av test

Vi har nu kommit till avslutningen av detta lökhackare bäst i test där vi anser att Alligators modell gör det allra bästa jobbet. Löktärningarna eller stängerna blir mycket exakta och inget mos kommer som en bieffekt, vilket kan vara fallet med elektriska hackare.

Därför föredrar vi en manuell variant som även är lätt att rengöra. Man behöver naturligtvis inte köpa den rostfria modellen utan kan ta den i plast. Knivarna är ändå av rostfritt stål så det duger gott och väl.

Men Alligators rostfria produkt gör faktiskt så att materialet tyngs ned lite extra mycket mot löken och kommer åt överallt. Resultatet blir snygga jämna tärningar och allt hamnar enkelt på en uppsamlingsplats utan att spridas ut över bordet.

Minihackare bäst i test

Och nu till vårt minihackare bäst i test som fungerar på samma sätt. En minihackare är lite som lökhackarens lillasyster och klarar av lite mindre råvaror som chili, nötter eller vitlök. Ibland när man försöker hacka med kniven på så små föremål, blir det lätt att det slutar med mos eller att man tar fram vitlökspressen istället, alternativt att allt hamnar på golvet.

Men i många fall blir maten bättre om dessa råvaror är hackade i små, små bitar. Det kan ha med smaken att göra eller att man inte vill ha en mos-liknande råvara i maten eller på tallriken. Därför bör man använda en minihackare. I vissa eller i rent av många fall, kan en lökhackare även ha funktion som en minihackare eller komma i set som en egen del.

Men de kan naturligtvis även köpas till separat om man föredrar det. Därför ska vi lista några modeller på enbart minihackare. Visst kan du hacka lök här också, men tänk då på att det brukar bli betydligt mindre bitar än vad du kanske är ute efter. På lökhackare brukar man kunna strimla eller hacka löken i lite större tärningar. Allt beror givetvis på vilken maträtt du tänker göra samt hur noga eller petig du är.

Alligator miniskärare

(https://www.kitchentime.se/sv/p/miniskarare-alligator)
Denna manuella variant av minihackare, har blivit testvinnare i många minihackare bäst i test. Den finns även som rostfri modell men då får du betala betydligt mer i pris. Denna modell är en budgetvariant och kostar dig inte mycket.

Alligator minihackare har en uppsamlingsplats för alla tärningar som du lätt kan göra av till exempel vitlök, chili eller annat smått och gott med sitt sylvassa rutnät av knivar. Du kan välja mellan att få stänger eller tärningar i måtten 3×3 mm.

Det går också att välja produktens andra varianter som inte har en uppsamlingsplats, om du är sugen på att betala ännu mindre.

Denna lilla maskin är mycket enkel men väldigt smart och finurlig. Den håller allt på plats och levererar snyggt skurna bitar i exakta mått. En bra investering om du inte gillar att använda den traditionella kniven.

Philips Minihackare 0.7L

(https://www.kitchentime.se/sv/p/minihackare-07-l)

Philips lilla manuella minihackare är försedd med knivblad av rostfritt stål som hackar allt från örter och nötter till vitlök och mindre grönsaker. Den är alltså en riktigt liten hjälpreda i köket. Och till ett bra pris dessutom. Hackaren har en liten motor på 450 V och just den här apparaten hackar allt med ett lätt tryck med handen uppifrån som sätter igång motorn. Behållaren är även lätt att rengöra och tål maskindisk. På plastskålen som rymmer 0.7 L finns det en skala som indikerar volymen.

Philips minihackare ser ut som en liten mixer med sina 2 roterande knivblad som dessutom är utbytbara. Ibland känns det som det blir extra mycket rengöring med just den här typen av instrument istället för ett vanligt rutskär, men detta är naturligtvis en smaksak. Allt samlas upp i skålen så du behöver samtidigt inte vara orolig att någonting går till spillo eller läcker ut och hamnar på golvet. Färgerna kommer i svart eller vitt.

Lineo minihackare WMF

(https://www.kitchentime.se/sv/p/lineo-minihackare)

Denna lilla dyrgrip från Lineo är helt elektrisk och har två hastighetslägen. Den är mycket enkel att använda med den roterande hastighetsknappen där du kan välja mellan steg 1 eller 2. Det enda du behöver göra är att lägga det du vill hacka i skålen som rymmer 0.5 L och sedan sätta igång. Resten gör maskinen åt dig. Motorn har en kapacitet på 500 V och en hastighet på 1500 rpm så det går undan vill vi lova. Man tar sedan bort behållaren där allt samlats upp och rengör maskinen, antingen för hand eller i maskindisk.

Den här produkten från Lineo är mycket snygg och behändig men om vi ska vara ärliga behöver man egentligen inte en så pass dyr minihackare som sedan kräver en komplett rengöring. Det är alltså lite av en lyx. Det går lika bra att använda en manuell minihackare för 200-300 kr och få ett enastående resultat. Så egentligen är det bara priset som skiljer dem åt. Ett plus är dock den snygga stilrena designen på apparaten som gärna får en egen liten plats i köket.

Slutsats

Om vi får ge dig ett råd, så undvik de dyraste apparaterna som fungerar på samma sätt som de billigare varianterna. De prisvärda produkterna hackar lika snyggt och för heller inte med sig så mycket rengöring som en hel maskin gör. Så för att avsluta detta minihackare bäst i test, så kan vi rekommendera dig att köpa hem Alligators minihackare med uppsamlingsplats som både är billig, lätt att rengöra och som hackar riktigt fint.

Varför slänga pengar i sjön?

Men däremot är det bättre att köpa en minihackare som Philips eller Lineo om du ibland vill hacka nötter eller örter, d.v.s. i mycket små bitar. Detta klarar inte Alligators minihackare av på samma sätt. Valet är naturligtvis ditt, men köp ingenting som du kan få för ett mycket lägre pris till samma funktion. De pengarna kan du ha roligare för.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.