Åkpåse bäst i test 2024 – Hitta den bästa åkpåsen

av
1. FOREST FLORA ÅKPÅSE FRÅN ELODIE DETAILS2. LAMMSKINN SOFT ÅKPÅSE FRÅN BOZZ3. HOOD W ÅKPÅSE FRÅN EASYGROW


När vädret blir kyligare är det dags att införskaffa en riktigt bra åkpåse till barnet men för novisen kan det vara svårt att välja ut den perfekta åkpåsen. I vårt åkpåse bäst i test har vi försökt att underlätta denna process genom att välja ut tre åkpåsar som vi gillar lite extra.

Vad som föredras i form av stil, material och funktion varierar från förälder till förälder men vi vet hur svårt det kan vara att välja även om alla dessa parametrar är på det klara. Vi vill därför ge läsaren lite kött på benen inför köpet av åkpåsen så att denne kan välja åkpåse utan att valet ska behöva kräva lång tid eller ett särskilt stort engagemang.

Den generella åkpåsen

Den vanligaste typen av åkpåse är gjord för att passa de flesta barnvagnar, bilstolar och babyskydd. Den har ett mjukt och skönt foder som håller barnet varmt och ett yttre lager som skyddar mot vind och väta. En del ger ett fullgott skydd medan andra bara håller borta snö och regn under en liten tid och där det istället förväntas att ett extra regnskydd ska användas.

I åkpåsen finns ofta hål för ett 5-punkts-bälte så att barnvagnens bälte ska kunna fästas runt barnet genom åkpåsen. Därtill har åkpåsen också vanligen någon typ av justerbar öppning, antingen i form av en dragkedja eller vanliga tryckknappar, så att det blir lätt att stoppa barnet i åkpåsen och denna funktion gör det även möjligt att reglera värmen i åkpåsen.

De riktigt funktionella åkpåsarna har dessutom detaljer i något antiglid-material på åkpåsens baksida och det här kommer sig av att de typiska ytmaterialen har en tendens att glida, inte minst när barnet ska placeras i åkpåsen. Tack vare antiglid-materialet blir detta moment mindre frustrerande för föräldern som förmodligen redan har händerna fulla.

Välja åkpåse till vagnen

Det är inte ovanligt att se åkpåsar i sortimentet hos de mest populära barnvagnstillverkarna. Generellt sett är dessa åkpåsar helt och hållet anpassade till företagets barnvagnar och just därför kan det upplevas som väldigt smidigt att köpa en utav dessa åkpåsar. Om företaget även tillverkar babyskydd och liknande produkter är det troligt att åkpåsen även passar till dessa.

Baksidan med att köpa en åkpåse från en barnvagnstillverkare är att valmöjligheten försvinner i mångt och mycket, då utbudet ofta är kraftigt begränsat. Kanske finns det på sin höjd ett par olika åkpåsar att välja mellan men dessa är ofta väldigt neutrala och kanske är materialet inte alltid vad föräldern önskar använda till sitt barn.

Turligt nog finns det ett enormt utbud av fristående tillverkare av åkpåsar och i de allra flesta fallen är dessa gjorda för att passa majoriteten av barnvagnar. Naturligtvis finns det fall där denna typ av åkpåse inte kommer att passa perfekt i den typ av barnvagn som du själv använder men för det mesta fungerar det helt okej.

Välj åkpåse utefter breddgrad

Vid val av åkpåse rekommenderas det att du faktiskt väljer med funktionen som första krav och att du därmed tar klimatet i beaktande. Behovet av åkpåse kan skilja sig enormt beroende på var i vårt avlånga land som du och ditt barn bor.

De tunnare åkpåsarna som främst är avsedda för vår och höst kan i själva verket fungera även på vintern i Skåne och Blekinge medan de norrländska vintrarna kräver en åkpåse som håller barnet varmt även när temperaturen kryper nedåt många minusgrader. Om nederbörden är stor där du bor, oavsett om det är regn eller snö, så bör åkpåsen ha ett ytmaterial som står emot en stor mängd väta.

Några av de varmaste åkpåsarna är fodrade med lammskinn men även fleecefoder upplevs som varmt och skönt. De svalare åkpåsarna kan istället vara fodrade med bomull eller polyester. Det är inte helt ovanligt att de riktigt varma åkpåsarna är stoppade med dun men det finns förstås också syntetiska alternativ som håller värmen bra. Ytmaterialet är för det mesta gjort av nylon eller polyester för att hålla vind och vatten borta.

Säkra åkpåsar

Som med alla produkter för småbarn gäller det att hålla ett öga på eventuella detaljer som kan utgöra faror för barnets säkerhet. Dessa inkluderar dragskor med långa snören som kan innebära en strypningsrisk för barnet, framförallt om snörena har detaljer som gör det möjligt för dem att haka fast i varandra och på så vis bilda en snara.

Det är inte ovanligt att åkpåsen är utrustad med just en dragsko runt huvuddelen men snören som dessa anses säkra så länge som snöret hänger ned maximalt 22 centimeter per sida.

Barn har fullt upp med att utforska världen och ett av sättet som de gör detta på är att stoppa saker i munnen. Att ha en åkpåse som är prydd med knappar eller andra småpryttlar som med lätthet kan stoppas i munnen av barnet är inte att föredra.

Det är så lätt hänt att barnet sätter i halsen så om åkpåsen nu nödvändigtvis ska vara dekorerad med smycken och liknande så se gärna till att det sitter åt ordentligt eller att barnet inte kan nå det överhuvudtaget.

Topp 3 bästa åkpåsar 2024

Det är värt att lägga några kronor extra på en gedigen åkpåse. De allra billigaste är vanligen gjorda i enbart syntetiska material och allt fler föräldrar väljer numera bort dessa material då naturmaterial bland annat anses vara snällare mot barnens hud.

Visst kan de billigaste åkpåsarna hålla ett tag men i de högre prisklasserna finns ofta åkpåsar som fungerar lika bra för de första barnet som för det sista och många gånger kan de sedan ges eller säljas vidare till en ny generation. I detta åkpåse bäst i test är den ena bäst i test åkpåsen inte den andra lik och det är per design då vi vill lyfta fram olika funktioner.

1. FOREST FLORA ÅKPÅSE FRÅN ELODIE DETAILS

Några av marknadens snyggaste åkpåsar är gjorda av Elodie Details som är ett svenskt företag som är baserat i Stockholm. Elodie Details har sannerligen ett öga för detaljer och det gäller inte minst denna bäst i test åkpåse som kallas för Forest Flora.

Denna åkpåse fullkomligt utstrålar exklusivitet samtidigt som den är ytterst funktionell och just därför kvalar den in i detta åkpåse bäst i test.

Åkpåsens yttertyg är både vind- och vattenavvisande. Det består av 100% polyester och det pryds av ett vackert naturmönster bestående av bland annat ekollon och ormbunkar som vilar på en grå botten. Åkpåsen har en bräm av gråbrun fuskpäls och hela överdelen kan tas av om du skulle önska använda åkpåsen utan denna.

Det här brukar vara en väldigt smidig och uppskattad funktion om åkpåsen används i samband med att barnet förflyttas mellan värme och kyla upprepade gånger, exempelvis under en shoppingtur på stan. Denna bäst i test åkpåse beskrivs som lämpad för det kalla nordiska klimatet och det här är alltså en åkpåse som används med fördel under vintermånaderna.

Det som drar ner betyget något i detta åkpåse bäst i test är att både stoppningen liksom fodret består av polyester.

Forest Flora från Elodie Details är gjord för att vara kompatibel med de flesta barnvagnar så det är en åkpåse som kan användas av de allra flesta. Outsträckt mäter åkpåsen 95×53 cm men det finns tyvärr inte möjlighet att utöka åkpåsens längd i takt med att barnet växer. Åkpåsen har hål för 5-punktsbälte och istället för antiglid-material på åkpåsens baksida så finns det en resår som exempelvis kan träs runt barnvagnens ryggstöd och på så vis håller åkpåsen på plats. Därtill går det smidigt att öppna och stänga åkpåsen tack vare dragkedjan som löper längs med hela påsen.

Elodie Details har sannerligen tagit fram en användarvänlig åkpåse som dessutom följer den rådande modetrenden. Den som gillar att matcha sina babytillbehör hoppar förmodligen jämfota av glädje vid tanken på att Elodie Details även har Forest Flora-mönstret på skötväskor, regnskydd och vantar med mera.

Åkpåsar från Elodie Details finns dessutom i långt fler ljuva färger och fina mönster än enbart Forest Flora men trots trendigheten hos denna åkpåse bäst i test så är priset helt överkomligt då den ligger i den mellersta prisklassen för åkpåsar.

Se priset här!

2. LAMMSKINN SOFT ÅKPÅSE FRÅN BOZZ

Det är aldrig fel att investera i en åkpåse gjord utav lamm- eller fårskinn och i mellanprisklassen finns en utomordentligt bra sådan från Bozz gjord i ljust lammskinn.

Både Lamm- och fårskinn är enastående när det kommer till att att reglera temperatur då de både är väldigt värmande samtidigt som det sällan blir olidligt varmt.

Lägg till ullens förmåga att vara både mjuk och smutsavstötande så är det inte svårt att förstå varför lammskinn ofta blir en väldigt bra komponent i både åkpåsar och andra produkter till små barn.

Lammskinnen i Bozz åkpåsar kommer från Nya Zeeland och gissningsvis är det därför som denna åkpåse bäst i test faktiskt är relativt billig, då svenska lammskinn annars kan kosta flera tusen kronor.

Åkpåsen från Bozz i detta åkpåse bäst i test passar alltså utmärkt vid kyliga temperaturer och för att ytterligare göra åkpåsen funktionsduglig består ytmaterialet av nylon som håller både vind och vatten borta. Åkpåsen är utrustad med en dragsko längs med huvuddelen som gör det möjligt att skapa ett mysigt litet bo åt barnet men här gäller det förstås att hålla koll så att inga långa snören når barnet.

Längs med framsidan löper en dragkedja som gör det lätt att stoppa barnet i åkpåsen men där finns också fiffiga tryckknappar som gör att påsen kan öppnas en aning i syfte att reglera temperaturen så att det inte blir för varmt. Den här enkla men smarta funktionen upplever vi som ganska unik och väldigt bra.

På baksidan av åkpåsen finns ett antiglid-material för att förhindra att åkpåsen glider när barnet stoppas i den.
Precis som åkpåsen från Elodie Details är Bozz bäst i test åkpåse gjord för att passa majoriteten av marknadens barnvagnar och den har bland annat hål för 5-punktsbälte.

Åkpåsen är 95X45 cm stor men det finns tyvärr inte någon möjlighet att göra den längre så den kan troligtvis endast användas under en säsong innan den är urvuxen. Denna åkpåse i lammskinn från Bozz finns endast i svart och även om svart är en snygg och neutral färg så kan den kanske upplevas som lite tråkig.

Vi hade gärna sett att åkpåsen fanns i fler färger. Något som däremot är både överraskande och positivt är att hela åkpåsen kan öppnas upp och användas som en lekfilt, vilken blir mjuk och skön i sängen liksom på golvet.

Se priset här!

3. HOOD W ÅKPÅSE FRÅN EASYGROW

Vår sista åkpåse bäst i test tillhör en högre prisklapp än åkpåsarna från Elodie Details och Bozz men samtidigt kommer den med ett par saker som de båda andra saknar.

Något som verkligen utmärker åkpåsen Hood W från norska Easygrow är att den är certifierad utefter Öko-Tex 100, vilket säkerställer att åkpåsen är fri från kända ämnen som orsakar hudirritationer eller andra hälsobesvär. Faktum är att Easygrow lägger stor emfas på att deras produkter ska vara snälla mot miljön och inte minst mot barnen som använder deras produkter.

Denna åkpåse bäst i test är dock inte riktigt lika fluffig och mysig som de båda andra åkpåse bäst i test då fodret är av bomull men samtidigt föredras ofta bomull till barn framför syntetiska material såsom polyester, så det behöver inte alls vara någon nackdel. Yttermaterialet hos Hood W består av polyester för att göra åkpåsen vind- liksom vattentålig och hela åkpåsen är stoppad med dun som ger bra värme.

Att använda dun kan dock upplevas som känsligt, dels då det finns dunproduktion som är långt ifrån etisk och dels då vissa användare kan reagera med allergiska reaktioner. På baksidan av denna bäst i test åkpåse finns ett antiglid-material som ser till så att påsen inte glider okontrollerat och påsen finns att tillgå i flera fina färger: lila, svart, blå och rosa.

Precis som de övriga testade åkpåsarna i detta åkpåse bäst i test är denna åkpåse kompatibel med de flesta barnvagnar och den är utrustad med hål för 5-punktsbälte. Hood W åkpåsen från Easygrow kan öppnas helt tack vare den långa dragkedjan och åkpåsen innehar också möjligheten till förlängning vilket innebär att en särskild förlängningsdel kan sättas på åkpåsen när barnet växer ur den.

I praktiken betyder detta att åkpåsens ursprungliga längd om 98 cm kan utökas till 130 cm och det är en riktigt smart lösning som inte sällan uppskattas av småbarnsföräldrar. Med innovativa lösningar och miljön i fokus erbjuder Hood W alltså lite mer än konkurrenterna i detta åkpåse bäst i test.

Se priset här!

När barnen blir större behöver de en vinteroverall.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.