Har du fått i uppdrag av din arbetsgivare att köpa in nya kontorsstolar? Eller ska du köpa dig en egen kontorsstol till ditt kontor där hemma i sovrummet eller för att du får ryggproblem av de som finns på ditt jobb? Oavsett anledningen förstår vi att du står inför ett svårt val.

Vi vill göra det enklare för dig genom detta kontorsstol bäst i test, där vi först presenterar de faktorer du bör ha i åtanke inför ditt köp av kontorsstol, men också presentera de allra bästa kontorsstolarna på marknaden. Vi sätter igång direkt!

Att tänka på vid köp av kontorsstol

Varför bör man sätta sin budget över 3000 kr?

Om man väljer en av de kontorsstolar under 3000 så är det vanligt att man får en läderstol utformad som en racingstol med medioker kvalité och uthållighet. Även fast detta kan duga för några, så rekommenderar vi att du lägger några tusenlappar mer för att få en ordentlig stol som kommer hålla i åratal framöver, och som dessutom är ergonomisk och gör att du slipper lida av dina ryggproblem.

Inställningsmöjligheter

Det finns ingen stol som kommer att ”lära dig att sitta rätt”, men ifall stolen har många inställningsmöjligheter så är det större chans att det finns en som passar just dig och din kropp perfekt. En sådan inställning är ”justerbart stöd för svank”, detta är vad som urskiljer de billiga kontorsstolarna från de high-end som ger dig en bekväm upplevelse, där du kan jobba 10 timmars pass framför datorn utan några som helst problem.

Många av de billigare stolarna skickar med en kudde eller helt enkelt saknar detta. Man kan tänka att en kudde som medföljer är helt perfekt, men detta är nästan helt värdelöst och den fladdrar bara runt och behövs justeras inför varje gång du sätter dig, vilket kan kännas som en liten sak, men i längden är ett störande moment.

Sitsen

Sitsen på stolen är även den mycket viktig, att sitsen har kvalitativ vaddering och inte sjunker ner efter ett år eller två. Visst, man kan ju alltid byta ut detta (på vissa modeller) men detta är nog något du helst vill slippa. Sitsen kommer slitas fortast att efter 1 år känna materialet under vadderingen är inte det roligaste.

Det är även viktigt att sitsen inte är för mjuk eller för hård, ledordet här är lagom. De kontorsstolar som kvalificerats till att vara de bästa i detta kontorsstol bäst i test har alla en helt enastående sits och man känner behag av att sitta i dom länge, de är lagom mjuka och räcker länge.

Foten

Att ha en ”fot” att vila fötterna på är något vissa stolar inte inkluderar – och detta är synd. Enligt oss så är det alltid skönt att ha en fot att kunna vila fötterna på emellanåt. Vissa stolsfötter har en sluttning neråt så att du lätt glider av med fötterna – detta är störigt, speciellt om du ställer stor vikt vid fotstöd.

Armstöd

Att ha ett armstöd där du kan vila armbågarna och armarna på ibland är viktigt för din nacke och leder. Man kan antingen ha armstöden monterade i ryggen på stolen eller underifrån. Vi ser ingen skillnad i hur bra armstöden ger dig stöd utifrån placering av dom (underifrån eller monterade i ryggen), så detta får du välja beroende på preferens.

Andra funktioner

Att höja och sänka, luta tillbaka stolen, eller låsa stolen för att stanna i din favoritinställning oavsett hur du lutar dig är något som inkluderas i de allra flesta stolar. Man ska helst ha en stol som kan vara stabil även fast du stödjer hela din kroppsvikt och går att justera för dina personliga preferenser. Detta är ett till exempel där billiga stolar erbjuder dessa funktioner men på ett billigt sätt där de inte alltid fungerar som det ska, känns instabilt, eller går sönder efter ett tag.

Nu har vi gått igenom några av de faktorer vi anser är de viktigaste att kolla på när man väljer kontorsstol. Detta är ett handplock av de viktigaste, samtidigt måste man komma ihåg att det är du som skall sitta i den och du kan ha egna preferenser – så anpassa ditt val efter vad du tror passar bäst för dig, inte ett val som passar in på alla dessa faktorer (om du inte vill det, förstås).

Nu hoppar vi in i resultaten av vårt kontorsstol test!

Topp 3 Bästa Kontorsstolar 2019

1. Magna Manager kontorsstol

Först ut i vårt test är Magna Manager. Denna stol utmärker sig i marknaden på grund av dess form och funktioner. På ett enkelt sätt kan du justera rygg och sits för att uppnå ett ergonomiskt underverk. Då alla kroppar är olika så är ergonomi något som kan vara svårt att fastställa, därför är det viktigt att stolen är justerbar så att du på ett enkelt sätt kan sitta bekvämt, just för din kropp.

Ryggstödet är uppbyggt för att stödja hela ländryggen vilket resulterar i mjukhet i musklerna i ryggen. De blir inte spända och stela efter en jobbdag utan du kan med nöje träna eller ta en uppfriskande promenad hem. Magma erbjuder 5 olika arbetslägen, justerbar svank, glidande säte, säteshöjd, och hjul för mjukt eller hårt golv.

Stolen är något dyr men om man ser på alla de funktioner och justeringar som kan göras är detta inte mer än rätt.

Se priset här!

 

2. Tronhill Giga Kontorsstol

Näst på tur i vårt kontorsstol bäst i test har vi denna stol från Tronhill kallad Giga. Detta är stolen för dig som har stora krav på hög komfort och ergonomi, med 5 ställbara arbetslägen så är vi säkra på att du kommer hitta olika inställningar som passar dig utmärkt, i olika situationer.

Det ingår även sitslutningsvinkel, svank-, rygg-, arm- och nackstöd. Den kommer i färgen svart vilket gör att den passar perfekt in i ditt kontor oavsett färgkod. Materialet på stolen är aluminium vilket gör att den är mycket stabil och att den känns dyr och lyxig.

Vi rekommenderar starkt denna kontorsstol.

Se priset här!

 

3. Sayl kontorsstol

Herman Miller frågade den välkända designern Yves Behar hur han skulle ha utformat en kontorsstol som är prisvärd men samtidigt innehåller allt det som Herman Miller är kända för; ergonomi, exklusivitet och nytänk. Detta är resultatet.

Behar fick sin inspiration från sin hemstad och The Golden Gate bridge där han började fundera på om man kunde applicera teknikerna från en hängbro på en kontorsstol – det visade sig att man kunde det. Med en förstaklassig ergonomi, nyskapande teknik och material som varken skadar plånboken eller miljön tog han fram Sayl-stolen.

Ryggen är djuten i 3D-intelligent material, vilket skapar ett välbehag utöver det vanliga. Designen på denna stol är något udda och liknar The Golden Gate-bron i San Fransisco. Detta gör att den kanske inte passar in i varje kontor, men du kommer definitivt få en historia att berätta när du visar upp din nya stol, historien om Yves Behar.

Se priset här!