Ångstation bäst i test 2024 – Hitta den bästa ångstationen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Electrolux EDBS2300 Dampstation2. Philips GC7015/203. Tefal GV9060E0
Electrolux EDBS2300 DampstationPhilips GC7015/20Tefal GV9060E0
Se priset härSe priset härSe priset här
Så länge vi kan minnas har människan strävat efter att platta till sina kläder, lakan och dukar. Vi vill helt enkelt att det ska vara slätt, för att slätt är snyggt och elegant. Och vem kan egentligen säga emot en sådan sak?
 
För visst är det snyggt med en nystruken skjorta eller blus? Eller känslan av att lägga sig i en renbäddad säng med nystrukna lakan (även om de flesta av oss sällan tar strykandet till sådana nivåer)?
 
Ja, när det kommer till det här med strykning så är nog alla rörande eniga om att resultatet är oerhört fint, men att det i många fall faktiskt är alldeles för jobbigt och tidskrävande att få det gjort. Hur många av oss har inte stått där på morgonen och vägt mellan att slänga upp strykbrädan och ladda strykjärnet med vatten, och att bara gå till jobbet med en lite skrynkligare skjorta? Många gånger står det senare scenariot som vinnare i den duellen, kanske maskeras det där skrynkliga plagget med en kavaj eller kofta. Men det är inte alla gånger man har någonting att välja på.
 
Så, där står du, på morgonen, helt nyvaken och har inte ens fått i dig dagens första kopp kaffe. Du har ett viktigt morgonmöte med bolagets styrelse och du måste för allt i världen dyka upp i den bästa versionen av dig själv. Skjortan måste helt enkelt strykas. Så du rotar fram strykjärnet i köksskåpet, med den bångstyriga sladden råkar du riva ner en hel drös städprodukter som flyr ut på köksgolvet.
 
Du rusar till städskåpet för att hämta strykbrädan medan stressen håller på att stiga dig upp till öronen. Du fäller upp brädan, fyller järnet med vatten och kopplar in det i eluttaget, och medan det värmer upp och vattnet börjar ånga så kryper du omkring på golvet för att samla ihop de undflyende städprylarna, och just i denna stund sker det som inte får ske.
 
Med foten trasslar du in dig i strykbrädans ben och innan du ens hinner förstå vad som håller på att hända har du fått ett glödhett strykjärn i ansiktet, och den där nystrukna, släta skjortan är plötsligt det minsta av dina problem. Vi får väl se vad styrelsen har att säga om det röda märket i din panna!
 
Ja riktigt så illa kanske det inte brukar gå, men alla har vi nog stått där och trasslat med strykjärn och bräda i sista sekund innan det är dags att bege sig av mot ett viktigt möte. Men tänk om man kunde göra strykningen snabbare, enklare och mer effektiv? Ja, det går faktiskt, med en ångstation.
 
Och av just den anledningen har vi satt ihop ett alldeles skräddarsytt och nystruket ångstation bäst i test, där vi kommer att gå till botten med hur du kan få just din strykning gjord snabbare, smidigare och bättre.

 

Vad är en ångstation?

Ja, visst låter det avancerat. Som någon slags rymdfarkost som svävar förbi i en avlägsen framtid. Men riktigt så galet är det faktiskt inte. En ångstation är helt enkelt ett strykjärn som hör ihop med en vatten-ångande bas. Strykjärnet är inte heller vilket strykjärn som helst, du kan inte bara köpa basen och stoppa på ditt befintliga järn och hoppas på det bästa.

Nej, järnet och basen kommer tillsammans, och det är de båda som gemensamt utgör vad som kallas för en ångstation. Innan vi ger oss in i vårt ångstation bäst i test ska vi ta en liten närmare titt på skillnaden mellan ett traditionellt strykjärn och en ångstation.

Fördelar med en ångstation

Till en början kan det vara värt att förklara att det finns en rad olika modeller av ångstationer, som förstås har väldigt varierande attribut. I regel kan man dock säga följande, rörande ångstationens fördelar; det går väldigt mycket snabbare att stryka med en ångstation, och du får ett väldigt mycket bättre resultat. Och när vi säger att det går snabbare så pratar vi primärt om själva strykandet.

Att sätta igång och att hetta upp stationen kan ta lite längre tid än med det traditionella järnet i vissa fall (vi kommer att titta på det i detalj i vårt ångstation bäst i test, oroa dig inte!), men när du väl börjar stryka så kommer du att bli förvånad över hur enkelt, smidigt och snabbt det går. Vem vet, kanske kommer du till och med att börja tycka om att stryka dina kläder, lakan och dukar!

Nackdelar med en ångstation

Ja, visst finns det nackdelar. Det gör det ju med nästan alla typer av produkter när man tänker efter, och ångstationen är inget undantag. I den här genomgången utgår vi dock från att du är en person som har ett behov av att faktiskt få dina kläder strukna, så nackdelarna vi nämner är direkt kopplade till hur man kan jämföra ångstationen med det traditionella strykjärnet.

Till att börja med är de allra flesta ångstationer ganska mycket dyrare än de allra flesta strykjärn. Det kan röra sig om fyra till fem gånger priset, så allting har förstås sin utgångspunkt i hur mycket du faktiskt har tänkt att använda ångstationen.

Nästa sak att komma ihåg är att ångstationen är en bra bit större än ångstrykjärnet, den har ju både ett strykjärn och en bas, och tar därför upp ganska mycket mer plats än vad det klassiska järnet gör. Det här blir en fråga om plats och prioritering. Bor du stort har ångstationens platsanspråk kanske ingen vidare betydelse, medan det par som samsas i en liten etta med kokvrå förmodligen måste stryka riktigt mycket innan det börjar bli värt att göra den platsekonomiska uppoffringen som en ångstation faktiskt kräver. Återigen kokar resonemanget ner till hur mycket du stryker.

En ytterligare aspekt, som vi dock kommer att avhandla när vi tittar på de olika modellerna i vårt ångstation bäst i test, är hur lång tid det tar att värma upp ångstationen. Vissa modeller tar faktiskt så lång tid som 5 – 7 minuter innan de är ordentligt uppvärmda, medan de allra flesta strykjärnen är redo för action på bara någon enstaka minut, om ens så mycket.

Det är som sagt någonting som varierar från modell till modell, och ingenting som du behöver lägga allt för stor vikt vid nu, innan du faktiskt hunnit titta på de olika modellerna som vi bestämt oss för att testa.

Att tänka på innan du köper ångstation

Vad du behöver fundera över innan du kastar dig in i vårt ångstation bäst i test är förstås kopplat till för- och nackdelarna med att ha en ångstation över huvud taget. Hur mycket stryker du? För om strykjärnet är någonting som bara åker fram en gång om året kan en ångstation förmodligen vara något överflödig, om det inte råkar vara så att du ändå har närmast obegränsat med både plats och budget.

Och budget är givetvis en annan viktig sak att börja fundera över redan nu. I vårt test kommer vi att röra oss i flera olika prisklasser, så det kan vara värt att tänka på hur mycket pengar du faktiskt har möjlighet (och lust, för den delen) att lägga på en ångstation när det väl börjar bli dags att slå till.

Topp 3 Bästa Ångstationer 2024

Så, med det sagt ska vi kasta oss handlöst in i vårt stora ångstation bäst i test, och förhoppningsvis kommer vi att kunna reda ut alla tänkbara frågetecken och funderingar som du kan tänkas ha i nuläget. Med lite tur kommer du vara redo att göra en beställning redan innan läsningen av vårt bäst i test har nått sitt slut. Häng med!

1. ELECTROLUX EDBS2300 Dampstation

Den här rödvita läckerbiten från Electrolux, EDBS2300 Dampstation, är ett utomordentligt val i den lite lägre prisklassen vad gäller ångstationer. Du får en förhållandevis smidig station som faktiskt inte tar upp så där väldigt mycket utrymme när du stoppar undan den, även om den förstås är större än ett vanligt strykjärn.

I specifikationerna står dock ingenting om uppvärmningstiden, som ju är ett av de viktigaste attributen när det kommer till inköp av ångstation, och testgruppen för vårt bäst i test misstänker att det är information som utelämnats av en specifik anledning, det går nämligen ganska långsamt.

Till skillnad från de snabbaste ångstationerna som kan vara varma och redo att stryka på bara ett par minuter, så tar det betydligt längre tid att värma upp EDBS2300 Dampstation. Den här stationen är inte varm förrän den dubbla tiden har gått, men även om det kanske verkar som en stor ökning så är det ju faktiskt bara några ynka minuter vi pratar om.

Om du brukar ha väldigt bråttom på morgnarna kan det dock vara idé att läsa vidare i vårt bäst i test innan du bestämmer dig för vilken ångstation du ska slå till på!

Ett plus för denna modell är det låga och konkurrenskraftiga priset och den rostfria stryksulan som garanterar att du inte får brännskador, ens på dina allra mest ömtåliga plagg. Den vackra färgen ska man inte heller glömma bort. Panelen i vårt bäst i test tycker att detta är den klart snyggaste modellen av våra tre ångstationer.

Se priset här!

2. PHILIPS GC7015/20

Med ångstationen PHILIPS GC7015/20 behöver du inte heller oroa dig för brännmärken på dina sidenblusar, med vad tillverkaren kallar sin ”optimaltemp-teknik” justeras temperaturen på järnet automatiskt så att du inte behöver vara på din vakt.

Den största bonusen med denna ångstation, som är aningen större än föregående modell, är att den värms upp på bara två minuter.

Då är den verkligen fullt uppvärmd och redo att stryka med, vilket inte är en aspekt som ska underskattas. Det panelen i vårt ångstation bäst i test dock noterar är att den här modellen, trots att den är aningen dyrare än föregående modell i testet, inte är riktigt lika ergonomisk och skön att använda, och att den inte heller är lika snygg att titta på.

Nu är det förstås viktigare att man har snygga kläder än en snygg ångstation, men framförallt i det fall där du inte har plats att stoppa undan din station när du inte använder den, så kan det ju vara trevligt att ha en som är estetiskt tilltalande.

Se priset här!

3. TEFAL GV9060E0

Så, då har vi redan kommit till den sista modellen i vårt stora ångstation bäst i test.

Den är störst, den är dyrast och den är bäst på att stryka! Ja, så är det, även om den inte är vackrast och faktiskt är den av de testade modellerna som tar upp allra mest plats, så är det definitivt den ångstation i testet som är enklast att använda och ger allra bäst resultat.

Om du har budget och utrymme, och inte tänker dig att din ångstation primärt ska användas som något slags konstverk eller utsmyckning, så är det här ångstationen något för dig.

Det är en helt enig panel i vårt bäst i test som säger att TEFAL GV9060E0 är den överlägset vassaste ångstationen, och samtliga medlemmar säger att det är den de själva skulle välja att införskaffa om de skulle köpa en ångstation. Attributen utseende och platseffektivitet värderas alltså inte, i alla fall av testgruppen, högre än funktionalitet och resultat.

Och trots att det finns andra modeller som är snyggare så kan det vara värt att tillägga, att den här ångstationen från TEFAL är långt ifrån ful. Den blåvita färgen i kombination med den runda designen är inte alls helt fel. Enklast är förstås om du själv tar dig en närmare titt på de olika modellerna i vårt ångstation bäst i test, så att du kan bilda dig en egen uppfattning om den estetiska aspekten. Alla har vi ju olika smak.

Så, om du har råd, spring genast ut och skaffa ångstationen TEFAL GV9060E0. Om du inte har möjlighet kan du förstås också klicka dig fram över internet och beställa hem den redan idag.

Se priset här!

Slutsats

Vi hoppas att du haft lika roligt som vi har i vårt ångstation bäst i test, och att du lärt dig lika mycket som vi. Testgruppen tackar dig för att du tagit dig tid att läsa, och vi hoppas att vi kunnat sprida lite värdefull kunskap och information om marknaden för ångstationer!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.