Ljusterapilampa bäst i test 2024 – denna lampa vinner utmaningen

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Beurer TL 30 5W Vit2. Medisana LT 4703. Philips HF3519/01
Beurer TL 30 5W VitMedisana LT 470Philips HF3519/01
Se priset härSe priset härSe priset här

Sverige och övriga Norden är mörkt under vinterhalvåret. De få timmarna med ljus är för många människor inte tillräckligt. Det kan leda till nedstämdhet eller till och med depression vilket är ett allvarligt tillstånd. Det är enklare att verka förebyggande än att behandla redan uppkomna symtom och en enkel lösning kan vara en ljusterapilampa.

En ljusterapilampa kan hjälpa dig att få bättre livskvalitet och slippa humörsvängningarna som gärna kommer på hösten. Om det är själva mörkret i sig som gör att vi mår dåligt vet forskarna inte säkert. Det kan också vara bristen på ljus som får dig att känna dig begränsad och som orsakar nedstämdhet. Något som däremot hjälper är ljus men vilken ljusterapilampa är egentligen bäst? Vi har gjort en noggrann undersökning och kommit fram till vilken som är den bästa ljusterapilampan.

Att tänka på före ett köp av ljusterapilampa

Nedstämdhet är i sig ingen sjukdom men det är ett symptom som kan leda till depression. Att du ibland känner dig nedstämd är helt normalt och en känsla som alla drabbas av då och då. Om nedstämdheten kommer utan förvarning och om du samtidigt under en längre tid känner dig oinspirerad, ledsen och som om ingenting är meningsfullt, då kan det leda till en depression.

Om du vet att du brukar drabbas av nedstämdhet när sommaren övergår i höst kan det vara värt att investera i en ljusterapilampa. Kombinera gärna ditt användande av terapilampan med D-vitamin för att förstärka effekten. För att du ska få ut mest valuta för pengarna har vi genomfört denna undersökning av ljusterapilampor.

Om du har varit nedstämd i mer än två veckor rekommenderas du att söka läkarvård. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är depression den fjärde vanligaste anledningen till allvarlig ohälsa i världen. I västvärlden beräknas så mycket som hälften av kvinnorna och en fjärdedel av alla män att lida av depression. Kom ihåg att det finns hjälp att få.

Hjälper en ljusterapilampa?

Enligt konsumentverket har det inte gjorts några anmälningar av någon av dessa produkter under de senaste åren. Det tyder på att det är en seriös bransch där tillverkarna tar sina kunder på allvar. De allra flesta som svarat på frågor om sitt köp har angivit att de är nöjda med produkten och att den fungerar. För att du ska få energi under hela dagen rekommenderas du att använda lampan på morgonen.

Tänd den exempelvis när du äter frukost för att få en bra start. Du bör låta lampan vara påslagen i omkring en timme. Ljuset bidrar till att hormonerna kortisol och melatonin som bland annat reglerar stress och trötthet, hamnar i balans.

En terapilampa ger ifrån sig upp till 10000 lux. Det kan jämföras med ett upplyst kontor som endast avger mellan 500 och 600 lux. Undersökningar har visat att det faktiskt är de dyrare modellerna som är bäst. Anledningen är att det är de produkterna som avger högst lux.

Ljusterapilampa bäst i test

Vi har sammanställt denna ljusterapilampa test efter att vi provat en drös olika lampor, och sedan kommit fram till tre olika produkter som vi tycker var de bästa ljusterapi-lamporna.

1. Beurer TL 30 5W Vit

Denna produkt från Beurer tillhör de billigaste inom kategorin ljusterapilampor. Den är ett bra val för dig som vill prova på hur det kan vara att använda sig av en sådan här produkt.

Lampan ser ut som en läsplatta och den går att ställa upp tack vare sitt gröna stödben. Benet kan förvaras på varans baksida när den inte används. Lampan är därför enkel att bära med sig om du exempelvis ska ut och resa.

Den avger ett ljust sken som vi upplever som behagligt trots sin styrka. Själva lamporna är av LED-typ som gör att den kan avge 10000 lux på en belysningsyta av 12×12 cm. Du kopplar enkelt in produkten via ett vanligt vägguttag.

Det vi kan uppleva som negativt är att lampan endast har ett läge. Vi hade önskat att det var möjligt att höja ljuset successivt. Dock så behövs ju den styrkan för att märka skillnad och till det låga priset tycker vi att varan är ett mycket bra val.
Se priset här!

2. Medisana LT470 45W Vit

Medisanas dagsljuslampa är också den en av de billigaste varianterna inom ljusterapiprodukter. Den har några fler finesser som exempelvis att den har en högre watteffekt, som uppgår till 45 W. Ljusytan är på 20×21 cm och den ger ifrån sig ett starkt men behaglig sken.

Produkten är väldigt tyst, vi upplever inte att vi störs av den även när det inte finns andra ljud runt omkring. Skenet är stabilt och utan flimmer vilket ökar avslappningen.

Du kan själv avgöra om du vill ställa den upp vertikalt eller låta den ligga horisontellt tack vare det utvikningsbara stativet. Det är även möjligt att hänga upp lampan på väggen om du inte har plats på exempelvis köksbordet.

Eftersom skärmen är relativt stor går det bra att sitta en bit ifrån lampan och ändå få effekt. Produkten har ett integrerat UV-filter som skyddar dig mot de farliga strålarna.
Strömförsörjningen kräver 230 volt, vilket är standard i ett vanligt vägguttag.
Se priset här!

3. Philips HF3419/02 24 W Dagsljus-vit

Den sista produkten som vi har testat är lite dyrare än de andra. Den kostar faktiskt omkring tre gånger så mycket. Det märks att tillverkaren Philips har lagt ned längre tid på designen då denna upplevs som mindre plastig än de andra två ljusterapilamporna i testet.

Tillverkarna själva anger att det räcker med endast 20 till 30 minuter användande för att uppnå effekt. Dessutom har lampan utrustats med en timer som gör att den kan stänga av sig själv.

Lampan har ett utfällbart stativ och produkten bör placeras på en armlängds avstånd. Även denna produkt har en ljuskapacitet på 10000 lux och den avger inget UV-ljus. Skenet från lampan är detsamma som en ljus sommardag, bara det får oss att bli på bättre humör.

Det negativa är att den väger två kilo, vilket är drygt ett kilo mer än de övriga i testet.
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.