Alkoholmätare bäst i test 2024 – Hitta den bästa alkoholmätaren

av

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Teknikmagasinet.se och ClasOhlson.se.

1. Dräger 38202. Alco Check AM 8003. Dräger 3000
 

Om du har varit ute och druckit alkohol så har du förmodligen haft problemet med att veta om du faktiskt är helt nykter och kan köra bil, och därför har alkoholmätare tagit marknaden med storm den senaste tiden. Idag finns det fler mätare på marknaden än någonsin.

Då detta är en produkt där precision är viktigt så kan det ibland vara svårt att hitta den bra alkometer och därför har vi sammanställt denna enkla guide, så att det blir enklare för dig att hitta den bästa alkoholmätaren på marknaden.

Hur fungerar en alkoholmätare?

En alkoholmätare är en produkt som mäter promillehalten i blodet genom att användaren blåser i ett munstycke och sedan så kan man utläsa resultatet av mätningen på produktens skärm i promille. De flesta alkoholmätare bygger på en teknik där alkometern innehåller en bränslecell och denna teknik har utvecklats sen början på 1970-talet.

När man blåser i alkoholmätaren så fångas utandningsluften upp av en bränslecell som har två platinaelektroder. På platinaelektroderna så oxiderar alkoholen och genererar elektrisk ström. Ju högre alkoholkoncentration, desto mer ström produceras.

Vad är viktigt att tänka på när man köper en alkometer?

När man ska köpa alkoholmätare är det viktigt att köpa en som mäter alkoholhalten i blodet och inte endast alkoholhalten i din andedräkt. För att produkten ska få en bra uppskattning om hur mycket alkohol du har i blodet så måste man mäta den djupa lungluften, annars kan mätaren lätt ge resultat som är 80% felaktiga.

För att mäta den djupa lungluften så krävs det ett par liter luft för att mätaren ska kunna ge ett tillförlitligt resultat. Det är även viktigt att mätaren visar stabila resultat och ger dig samma resultat efter flera mätningar, om så inte är fallet så rekommenderar vi att du införskaffar en ny mätare då detta kan betyda att mätarens resultat inte är korrekta och tillförlitliga.

En alkoholmätare behöver även kalibreras kontinuerligt på ett korrekt sätt och detta är en process som inte kan utföras av kunden, utan den behöver utföras av en expert som utför kalibrering av mätinstrument. Att utföra en kalibrering kostar ungefär 400-500kr och den behöver utföras en gång om året för att säkerhetsställa tillförlitliga resultat.

Vad ska man tänka på innan man använder en alkoholmätare?

När man använder en alkoholmätare så är det viktigt att man väntar minst 15 minuter efter att man druckit en alkoholhaltig dryck innan man blåser i mätaren, även om det avser en dryck med låg alkoholhalt. Om man blåser direkt efter man druckit en alkoholhaltig dryck så kan resultaten bli väldigt inkonsekventa och kalibreringen av mätaren kan sättas ur funktion, vilket betyder att du behöver skicka in din mätare på nytt för kalibrering.

En del mätare på marknaden mäter alkoholhalten i blodet i promille, medans andra mäter halten i mg/l. Det är därför inte helt ovanligt att folk blandar ihop de två olika enheterna, vilket kan leda till att det klassas som rattfylla. Det är därför viktigt att se till att man läser ut resultaten korrekt och i rätt enhet, för att undvika detta.

Bland annat används alkomätare som en hälsoprodukt för att se till att man inte blir för full på krogen eller dylikt, då det kan vara svårt att veta om det själv förens man ställer sig upp. Detta kan tyckas konstigt men faktum är att det kan vara ett bra sätt att veta hur pass påverkad man är. Tänk på att du aldrig bör köra bil efter du druckit alkohol, oavsett hur mycket (eller lite) du druckit.

Topp 5 Bästa Alkoholmätare 2024

Det är viktigt att man köper en bra och tillförlitlig alkoholmätare, men detta kan vara svårt då det idag finns många mätare som är väldigt opålitliga. Vi har därför sammanställt recensioner av olika alkomätare för att hjälpa dig att göra valet lättare och så att du kan känna dig trygg med ditt köp av.

1. Dräger 3820

3820 är den senaste generationens alkometer från Dräger, som är ett av de ledande märkena när det kommer till alkomätare och används flitigt av bland annat den svenska polisen.

3820 är en enklare modell från Dräger som är anpassad för privatbruk som är en av de bästa på marknaden, då den uppfyller kraven för den professionella standarden EN15964 som har betydligt högre krav än den vanliga privata EN16280 standarden. 3820 är en klar uppgradering från Drägers mest populära modell, 3000, och många anser att 3820 är en av de bästa mätarna på marknaden när det kommer till tillförlitlighet på resultaten.

Produkten är väldigt avskalad och enkel att använda och har endast en knapp som man använder när man utför mätningarna. All information står på svenska och resultaten är väldigt enkla att utläsa, även om du inte har någon erfarenhet sedan tidigare med alkomätare.

Eftersom den är godkänd enligt den professionella europastandarden kan man även känna sig trygg med att resultaten är tillförlitliga varje gång. 3820 har även ett stort inbyggt batteri som är designat till att räcka hela alkoholmätarens liv, vilket betyder att den räcker till ungefär 1500 utandningar enligt tillverkaren.
Se priset här!

2. Alco Check AM 800

Alco Check AM 800 är en alkometer som använder sig av en sensor som bygger på en bränslecell för att precist beräkna hur mycket alkohol man har i blodet. Detta är samma typ av sensor som bland annat Polisen använder sig av, vilket betyder att mätningarna ger resultat med hög precision.

AM 800 är även godkänd av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och är därför godkänd för privatbruk, vilket betyder att du kan känna dig trygg med att mätningarna gjorda med den ger ett så korrekt resultat som möjligt.

Produkten har endast en knapp och är därför lika enkel att använda sig utav som Drägers populära modell, 3820, och ger användaren tydlig information om resultatet av mätningen och hur länga man behöver blåsa.

Alco Check AM 800 har inget inbyggt batteri, utan den använder sig av vanliga AA-batterier, vilket är en klar fördel då det kan förlänga livslängden av mätaren jämfört med modeller som har inbyggt batteri. Mätaren levereras även med en väska som man kan förvara den i, fem stycken munstycken och två stycken batterier.
Se priset här!

3. Dräger 3000

Dräger 3000 är en av Drägers lite äldre modeller som genom åren vunnit flera tester, men den har nu på senare år ersatts av den lite nyare modellen 3820. Även om den är ersatt av en ny modell tycker vi att den var värdig att skriva om i detta test, då den fortfarande är en väldigt kompetent alkometer.

Detta är en lite enklare modell av den variant som polisen använder sig av, vilket betyder att resultaten denna mätare ger är av hög precision med väldigt liten felmarginal. Drägers mätare har en felmarginal på -10%, vilket är väldigt bra för en mätare för privatbruk.

Den är godkänd av Motorförarnas helnykterhetsförbund och detta betyder att du kan känna dig väldigt trygg med resultaten som denna mätare ger.
Som de flesta övriga mätare som vi testat är även Dräger 3000 väldigt enkel att använda och använder sig både av ljud och en display för att ge instruktioner på vad du behöver göra. Förutom att visa resultat av mätningar så visar även Drägers mätare när nästa kalibrering behöver utföras, så att du alltid kan känna dig trygg med att resultaten du får faktiskt är trovärdiga.
Se priset här!

4. Lion Alcoholmeter 500

Lion Alcometer 500 är en av de dyraste mätarna som vi testat och är kanske inte en mätare för de som bara använder en alkometer ett fåtal gånger per år.

Med Alcometer 500 kan man dock vara säker på att man alltid får resultat av höga precision då den har en väldigt liten felmarginal och är i samma klass som de mätare som Polisen själva använder sig av.

Motorförarnas helnykterhetsförbund har i deras tester gett Alcometer 500 deras högsta betyg som är “pålitlig & driftsäker”, vilket betyder att man inte behöver oroa sig över att resultaten denna mätare ger inte är tillförlitliga.

Mätaren har två stycken knappar och är väldigt enkel att använda, den ger även användaren tydliga instruktioner om hur man utför en mätning på korrekt sätt på skärmen. Precis som med Dräger 3000 så ger även denna mätaren dig information om när en kalibrering behöver utföras, för att säkerhetsställa att du alltid får korrekta resultat. Största nackdelen med denna alkometer är givetvis priset, vilket är synd då detta är en av de bästa mätarna för konsumenter som finns på marknaden.
Se priset här!

5. Alko Test – Engångs alkometer

Om du endast önskar att använda en alkometer ett fåtal gånger om året så kan en engångsalkometer vara ett alternativ, då dessa är billigare alkomätare men kan endast brukas en gång. Alko Test är en enkel alkoholmätare för engångsbruk som är väldigt prisvärd och enkel att använda.

Först blåser man upp påsen med ett andetag, sedan stoppar man ner ett rör i påsen och trycker till den. När luften passerar röret så utlöser detta en kemikalie och efter 2 minuters tid så får du en indikation om blodet överstiger en promillehalt på 0.2.

Produkten är godkänd av MHF vilket betyder att den uppfyller de krav som krävs för att få säljas på den svenska marknaden, samt så betyder detta att du som vanligt kan känna dig trygg med de resultat som du får när du mäter promillehalten med denna produkt. Man måste dock vara väldigt försiktig och följa instruktionerna noga, för annars kan resultatet bli felaktigt. Det är även viktigt att skydda produkten mot solljus och hög värme, då detta kan leda till att produkten skadas och kan ge felaktiga resultat.
Se priset här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.