Barnvagn bäst i test 2024 – Hitta den bästa barnvagnen

av
1. BRITAX SMILE 2 DUOVAGN2. JOOLZ DAY STUDIO KOMPLETT3. MOUNTAIN BUGGY DUET

 

Det är mycket att stå i när man får barn. Inte minst när man står inför sitt första barnvagnsköp kan valet kännas överväldigande svårt. Dessutom kan barnvagnar vara ganska dyra vilket gör beslutet än svårare. Det är många frågor som behöver ställas inför ett barnvagnsköp och en del av de frågorna kan vara svåra att ha koll på.

Därför ska vi göra det lite enklare för er med ett barnvagn bäst i test där vi listar olika funktioner som är viktiga att ha i åtanke när man köper sin första barnvagn. Det är inte bara barnet som ska ha det bekvämt när det ligger i sin vagn, vagnen ska även passa föräldrarna, vara säker och lättrullad.

Var och hur ska en barnvagn rullas?

Var man bor har stor betydelse för valet av barnvagn. Terrängen är olika och vagnarna ska vara anpassade till den typ av terräng som man vet att vagnen ska rullas över varje dag. I Sverige, som är ett avlångt land med olika klimat beroende på vart man befinner sig, måste det tas hänsyn till olika väderlekar.

Bor du till exempel på en ort som ofta är snöbetäckt? Eller lever du i södra Sverige som får vår och sommar tämligen fort? Brukar du gå i skogen med hundarna eller bor du mitt i city i en storstad där bilarna far om vartannat?

Sedan måste du fråga dig själv vilken livsstil du och din partner har. Till en början kanske du är för trött av att springa med vagnen, men efter ett tag vill du kanske ge dig ut på en löprunda med barnvagnen rullandes framför dig. Det är det många föräldrar som gör och då krävs det en barnvagn som inte är för tung.

Det finns till och med särskilda joggingvagnar som är anpassade just för detta ändamål, men man behöver givetvis inte köpa en sådan bara för det. En vanlig barnvagn kan man också jogga med utan större problem.

Barnvagnen bör även ha en yta där du kan hänga väskor eller matkassar eftersom man ofta har sitt barn med sig. Det sista att tänka på är om du bor i lägenhet eller villa. För bor du i en lägenhet utan hiss kan du bli tvungen att bära upp ligg-eller sittdelen varje dag.

Olika typer av barnvagnar

Barnvagnen kan behöva bytas ut när barnet blir lite större. När barnet är ett spädbarn är det bästa valet att köpa en duovagn. Duovagnar kan användas ända från födseln då vagnen består av en liggdel och en sittdel. Sittdelen kan brukas när barnet blir lite större och kan sitta upp på egen hand. Istället för en duovagn kan man använda en kombivagn.

Dessa vagnar har större sittdel men kan också fungera som liggvagn ända från det att barnet är nyfött och fylla sin funktion tills barnet är 2-3 år gammalt.

Efter 2-3 års ålder krävs en större vagn. Vanligtvis en sulky som har en sittvagn med ett viloläge där barnet enkelt kan dras fram till det börjar att gå själv. Vissa sulkys har även en liggdel men det är inte alla modeller som erbjuder detta. Det finns också olika typer av sulkys. En del kallas för paraplyvagnar och de kan fällas ihop helt och hållet, vilket är mycket praktiskt då de lätt kan bäras upp och ned för trappor.

Oftast köper man sin första sulky när barnet är runt 2 år och då är det en fördel att låta sitt barn provsitta vagnen först. Tänk på att de flesta sulky-vagnarna klarar av en maxvikt på 15 kg även om det finns modeller som klarar av vikter på upp till 25 kg.

Andra typer av barnvagnar är resevagnar som är lätta att ta med på resa. De fungerar på samma sätt som en sulky och är väldigt smidiga att fälla ihop och ta med i bilen eller på tåget. De olika modellerna lämpar sig för olika väderlekar och terräng som snö, solsken, strandpromenader osv. Med vissa resevagnar medföljer även en särskild förvaringsväska eller en slags påse där vagnen kan ligga i under färd.

Andra exempel på vagnar på marknaden är syskonvagnar och cykelvagnar. En syskonvagn har två sittplatser eller liggdelar och kan kombineras både som ligg-och sittdel samtidigt. Det betyder att det ena barnet kan ligga ned om det är mindre medan det andra barnet kan sitta upp. Denna typ av vagn passar utmärkt för tvillingar eller syskon som har ganska låg åldersskillnad.

Syskonvagnar kan antingen köras på bredden med två sittdelar jämsides varandra eller på längden med sittdelen ovanför eller framför den andra. Vissa syskonvagnar har bara delar där barnen sitter framåtvända, vill man istället ha barnen vända mot sig måste man skaffa en annan modell. Men det finns, så misströsta inte!

Sist men inte minst har vi de praktiska cykelvagnarna som spänns fast på cyklar och ser ut som ett litet rullande tält. Det finns folk som till och med kör sina hundar i dem. Dessa vagnar är särskilt anpassade för barn i 5 årsåldern då de börjar tycka att det är spännande att få följa med ut på en cykeltur bakpå. I cykelvagnen sitter barnet/barnen fastspända som i en bil och man kan öppna både på sidorna och över huvudet om det skulle bli för varmt, alternativt stänga om sig om det skulle börja regna eller snöa.

Man kan välja att köpa en cykelvagn istället för en syskonvagn om man är en person som cyklar mycket och gärna skjutsar sina barn. Cykelvagnar kan också dras för hand om man vill använda dem som en vanlig vagn.

I detta barnvagn bäst i test ska vi inte ta med några cykelvagnar utan istället fokusera på duovagnarna som man framför allt använder för väldigt små barn. Men några av modellerna kan du också springa med om lusten skulle falla på.

Ska man välja kombivagn eller duovagn?

Det kan vara lite svårt att veta vad som är skillnaden mellan en duovagn och en kombivagn. Det ska vi förklara i detta barnvagn bäst i test. En kombivagn är gjord som en sittvagn men har en avtagbar liggdel som används för spädbarn.

Sittdelen är en del av stommen, alltså chassin som det kallas. En duovagn har både sittdel och liggdel som är avtagbara och liggdelen på en duovagn är i regel mer rymlig och tyngre att bära. Kombivagnar är därför att föredra för föräldrar som bor i lägenhet med trappor eller måste bära delen med sig i trånga hissar.

Bör barnet åka framåt eller bakåt?

Detta har det dividerats om flitigt och faktum är att barn mår bäst av att åka baklänges. Då blir det lättare för barnet att se den som kör vagnen och detta är viktigt för barnets psykologiska utveckling. Man har konstaterat genom forskning att vuxna som ser sina barn när de drar vagnen pratar mer med dem, även om barnet självt inte kan prata ännu, vilket är positivt för den framtida talförmågan.

Topp 3 Bästa Barnvagnar 2024

Här kan du läsa om tre modeller av barnvagnar som vi har listat med sina för- respektive nackdelar. Vi har främst tagit med vagnar som ska passa när barnet är litet, dvs duo-eller kombivagnar. När det har gått ett tag brukar man bli mer varm i kläderna och få mer erfarenhet och då blir barnet också en större del av vagnköpet.

Men när man är nybliven förälder brukar man behöva lite extra hjälp på traven. Därför kan du som nyligen har fått eller snart ska ha barn läsa om de olika vagnarna för att få bättre insikt i vilken modell som passar just dig/er.

1. Britax Smile 2 Duovagn

Den här modellen som är först ut i vårt barnvagn bäst i test har vunnit flera andra bäst i test av barnvagnar. Den är dessutom relativt billig jämfört med många andra barnvagnar som kan kosta mer än 10 000 kr.

Britax 2 Smile är en duovagn som är relativt smal och klarar av många typer av underlag som gräs, snö, sand osv. Den är således lämplig för folk i lägenhet likväl som de är ett bra val för villaägare.

Det är få duovagnar för samma pris som klarar allt som denna modell uthärdar så vi förstår att det är en frekvent testvinnare på många plan. Britax duovagn är utrustad med sufflett, reflexer, vindskydd och en stor varukorg för utflykter, shopping m.m.

Dess click &go-system gör det enkelt att byta ut ligg-eller sittdelen med ett snäpp och den stödjer andra delar från flera av märkets andra vagnar också.

Vagnen klarar av en maxvikt på upp till 17 kg och man har satsat mycket på säkerheten genom låsbara hjul som även kan tas bort, reflexskydd, solskydd och hopfällningslås. Visserligen är den smal och passar således inte för tvillingar men i det fallet är det ju som så att man oftast sneglar på andra vagnar ändå eftersom det krävs två liggplatser.

Det här är verkligen en bra barnvagn som kan köpas av alla föräldrar, oavsett hur eller var man bor. I och med det relativt låga priset har de flesta även råd med vagnen och det är en viktig aspekt. Att få barn tär verkligen på ekonomin och har man chans att köpa ett så pass prisvärt alternativ är det bara att bocka och buga.

Helt klart en favorit i vårt barnvagn bäst i test. Fungerar dessutom alldeles utmärkt att springa med i och med den smala bredden och den lätta vikten på 14 kg.

Se priset här!

2. Joolz Day Studio Komplett

Näst ut i vårt barnvagn bäst i test, kommer denna kompletta produkt som länkat samman ergonomi, komfort, design och hållbarhet och skapat denna barnvagn. För dig som bokstavligt talat vill växa med ditt barn kan denna modell från Joolz vara värd en titt.

Vagnen är ganska bred – 59 cm för att vara exakt och däcken är punkteringsfria. Joolz Day Studio tillhör duovagnarna och har en vändbar sittdel. Både sitt-och liggdelen är i hög position, vilket betyder att du inte behöver böja dig ned så mycket.

När du sitter vid ett bord har du ditt barn i samma läge och kan enkelt mata det eller prata med det. Ett plus också till den allergivänliga madrassen.

Designen är verkligen snygg och man har satsat på snygga tyger, konstläderdetaljer och loggan i aluminium. Nackdelen är att trots bredden och den stora liggplatsen klarar den endast av en maxvikt på 15 kg, vilket innebär att man får byta ut den relativt snart.

Dessutom ligger priset ganska högt så det är förmodligen inte alla som känner för att investera i den. Framför allt är den ergonomiskt utformad och snygg att se på och den klarar av många typer av terräng tack vare sina lätta och supereffektiva däck.

Se priset här!

3. Mountain Buggy Duet

Sist men inte minst på tur i vårt barnvagn bäst i test kommer denna superpraktiska barnvagn.
För dig som har två barn, kan denna syskonvagn vara ett alternativ. Den är lika bred som en enkelvagn men rymmer två barn.

Dessutom har den plats för en stor shoppingkorg om du är på shoppinghumör. Den har både handbroms och fotstyrd parkeringsbroms vilket är bra ur säkerhetssynpunkt.

Vagnen rymmer en maxvikt på 36 kg och kan lätt fällas ihop. Nackdelen är att man måste köpa till liggdelen separat och det tycker vi är lite synd. Annars är det en utmärkt syskonvagn som inte tar alltför mycket plats.

Hjulen är inte punkteringsfria och det är en annan nackdel. Dessa kan emellertid köpas till också om man så önskar. Fördelen med denna vagn är att den är lätt och smidig och inte heller så dyr med tanke på att den är till för två barn. Tänk också på att sittdelarna inte är vändbara så barnen kan inte sitta vända mot varandra, vilket en del föräldrar önskar.

Se priset här!

Slutsats av vårt bäst i test

Som vinnare i detta barnvagn bäst i test, korar vi vinnaren Britax Smile duovagn till vår favorit. Det är en mycket bra barnvagn där Britax tänkt på det mesta och tack vare den lätta vikten och den smala bredden, lämpar den sig för alla terränger och bostäder. Prisklassen är också av den lite billigare varianten och detta spelar stor roll när man ska köpa en barnvagn.

Det är så mycket annat som kostar pengar och kan man lägga mindre pengar på vagnen och samtidigt få de egenskaper som krävs är det naturligtvis perfekt. Här har man har fokuserat på funktion, praktiska egenskaper och säkerhet och lagt det stilfulla på hyllan men frågan är om inte de praktiska egenskaperna ändå hamnar överst på listan när barnet väl är fött? Vi tycker definitivt det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.