1. AEG NM 100 KOMPAKT | 2. BLAUPUNKT COMFORT 930 MED DISPLAY OCH LCD-BELYSNING | 3. TOYOTA NÄHMASCHINEN MED LCD-SKÄRM |
Att välja symaskin kan vara svårt, därför har vi tagit fram ett symaskin bäst i test där vi testat och jämfört de olika symaskinerna på marknaden för att hitta den bästa symaskinen. Nedan hittar du resultatet av vårt symaskin bäst i test, skrollar du ner efter listan på de bästa så finner du lite mer info om symaskiner, samt små recensioner om samtliga.
Många av oss minns nog hur vi satt och harvade med att fästa, sy korsstygn och sätta på spolar i syslöjden, och en stor del av oss minns det nog utan några vidare varma känslor. Men att sy är verkligen en sak att kunna som bara blir mer användbart med åren. Oavsett vad man råkar tycka om aktiviteten i fråga kan man nästan sträcka sig så långt som att kalla det för en praktisk nödvändighet många gånger.
Det spelar ingen roll om du är mamma eller pappa i en stor familj, om du är mormor eller morfar till en ännu större släkt, eller helt enkelt bara en ungkarl i sina bästa år, boende ensam i en egen liten lägenhet. Vilka omständigheter du än lever under så är en symaskin alltid en oerhört värdefull och praktisk ägodel att ha.
Om du inte ännu har tagit steget att skaffa en maskin, låt då inte minnena från syslöjden – hur skräckinjagande de än kan tänkas vara – hindra dig från att bli stolt ägare av din allra första symaskin. I vårt symaskin bäst i test kommer vi titta närmare på tre olika modeller, i tre vitt skilda prisklasser, och rekommendera maskiner som passar till en mängd olika omständigheter, och människor med helt olika livssituationer och behov.
Allra först måste vi dock reda ut vad man ska tänka på innan man tar steget att köpa en symaskin. Det finns förstås ett brett spektrum av olika modeller, med mängder av olika funktioner, så självklart är det allra viktigaste att du kommer underfund med vilka behov du faktiskt har. Låt oss undersöka saken närmare!
Att tänka på innan du köper symaskin
Användningsområde
Det första du behöver fråga dig innan du tar steget att införskaffa din allra första alldeles egna symaskin, är vad du egentligen tänkt använda den till. Rör det sig om att fästa en knapp i din favoritskjorta då och då, för att på så vis undvika att behöva springa till din lokala skräddare stup i kvarten, för någonting som bara tar några minuter att åtgärda, eller har du mer ambitiösa planer med ditt inköp av symaskin?
Är du kanske intresserad av att kunna göra lite mer avancerade lagningar, att till exempel kunna sy igen brustna sömmar i byxor och tröjor, eller är du till och med så pass intresserad av att sy att du vill börja göra det professionellt? Kanske ligger din intressenivå någonstans mellan dessa olika nivåer, men oavsett vad måste du givetvis anpassa din budget efter vad du har för ändamål med inköpet.
Hur ofta?
Nästa sak du bör fundera över är hur ofta du kommer att använda din nya symaskin, och hur mycket plats du kan tillåta den att ta upp i hemmet. Är det bara den där skjortknappen som ska på från gång till annan kanske det inte spelar någon roll om du inte har mer än ett tiotal olika program på maskinen, och att den inte kan sy så där vansinnigt många stygn per minut.
Om så är fallet kanske det kan vara lämpligt att införskaffa en maskin som är lite mindre, lättare och inte så otymplig, så att den lätt kan packas undan och förvaras utom synhåll under all den tid då den faktiskt inte ska användas. Vi har alla mängder av prylar som vi inte använder; låt inte en onödigt stor, tung och dyr symaskin bli en av dina!
Priset
Något man ofta inte vill fokusera på när man köper en vara, men samtidigt måste man ju faktiskt det. Oavsett om du har en utsatt budget eller ej inför ditt köp så tycker vi det är viktigt att du inte ska betala för mycket för din nya symaskin.
Att köpa en symaskin endast därför att en kändis promotar den, eller för att det är ett specifikt märke tycker vi är dumt. Vi tror hellre på att titta helt subjektivt på egenskaperna i varje modell för att se vilken som faktiskt är bäst, och vilken som gör det bästa jobbet.
Då är det dags för att in i vårt symaskin bäst i test och där vi ska titta lite närmare på tre olika modeller av symaskiner. Vi har hittat modeller som passar alla ändamål och plånböcker, så oroa dig inte: luta dig tillbaka och häng med så ska vi guida dig fram i symaskinsdjungeln så gott vi kan!
Symaskin bäst i test
1. AEG NM 100 kompakt
Först ut i vårt symaskin bäst i test är AEG NM 100 kompakt! Detta är en av de absolut billigaste och mest prisvärda symaskinerna på marknaden.
För under tusenlappen erbjuder denna lilla behändiga maskin 12 olika syprogram och en hastighet av 350 stygn per minut. Den är liten och nätt, och enkelt att stuva undan i garderoben, under sängen eller i något annan lämpligt förvaringsutrymme någonstans i ditt hus eller din lägenhet.
Det här är mycket sannolikt det absolut bästa valet för den där skjortknappsfästaren som vi pratade lite om tidigare, som inte har några större ambitioner än så med sitt symaskinsinköp.
De mer erfarna medlemmarna i vår testgrupp tycker att maskinen är lite för enkel, och att den känns lite plastig och definitivt inte professionell, men andra mindre erfarna medlemmar tycker att den är enkel och rolig att sy med. Don efter person, helt enkelt. Och priset är ju så pass slagkraftigt att det blir svårt att hitta allt för mycket att klaga på med denna lilla maskin.
Se priset här!
2. Blaupunkt Comfort 930 med display och LCD-belysning
Vi tar ett steg uppåt i prisklass, och hamnar då på en snäppet vassare maskin. Blaupunkt comfort 930 har display och LCD-belysning, och över hela 200 olika program.
Den kommer för ett billigt pris och kommer definitivt att tillfredsställa både nybörjare och lite mer seriösa användare. De riktiga proffsen bör dock titta närmare på testets sista modell.
Se priset här!
3. Toyota Nähmaschinen med LCD-skärm (ljusgrön)
Nu kommer vi till den sista symaskinen i vårt symaskin bäst i test. Som är enligt vår testgrupp, den bästa symaskinen! För strax under summan 6000 kronor kommer då denna riktiga proffsmaskin – Toyotas Nähmaschinen.
Här talar vi professionell standard, och hela 800 stygn per minut. Maskinen har dock bara 50 olika förinställda program, vilket de mer erfarna användarna i vår testgrupp dock intygar snarare är ett tecken på professionell standard än någonting annat, man behöver helt enkelt inte fler än så. Samma medlemmar använder den här dyrgripen med ett brett leende på läpparna.
Det syns verkligen att det är en sann fröjd för dem att använda den.
De mindre rutinerade symaskinsoperatörerna i gruppen håller även de med om att den är apparaten erbjuder en både stabilare och smidigare upplevelse, och samtliga medlemmar har svårt att gå tillbaka till de billigare modellerna efter att de använt det.
Om du är verkligt seriös med ditt symaskinsanvändande, titta närmare på den här. Du kommer inte att bli besviken!
Se priset här!Slutsats
Oavsett vilken symaskin det än blir i vårt symaskin bäst i test är vi säkra på att du kommer finna mycket glädje i ditt köp. Detta är de bästa symaskinerna på marknaden, alltså så är ingen av dessa dåliga utan är i olika priskategorier och erbjuder därav olika funktionaliteter och dylikt. Vi hoppas att du, efter detta symaskin test, känner att du vet lite mer om vilken symaskin du bör köpa och vad du bör titta efter. Lycka till!