Vattenkokare bäst i test 2024 – hitta den bästa vattenkokaren

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Champion CHVK0102. Bosch TWK3A0113. Severin WK 3647
Champion CHVK010Bosch TWK3A011Severin WK 3647
Se priset härSe priset härSe priset här

Att ha en vattenkokare innebär att du sparar tid jämfört med om du skulle koka vatten på spisen. En annan positiv aspekt är att en vattenkokare i regel stängs av automatiskt när vattnet är färdigt. Det betyder att du slipper oroa dig för vidbrända kastruller om du mot förmodan skulle glömma bort det kokande vattnet. I artikeln följer ett vattenkokare bäst i test.

Innan vi dyker djupare in på vad du bör ha i åtanke så tänkte vi först rada upp de allra bästa vattenkokarna för dig som redan vet allt om vattenkokare, alternativt inte har så mycket tid och snabbt vill ha svar på vilken som är vattenkokare bäst i test.

Att tänka på vid köp av vattenkokare

Det finns ett flertal saker man bör hålla utkik efter när man investerar i en ny vattenkokare.

Koktiden

Det första är koktiden. Du vill ha en så kort koktid som möjligt; annars kan du ju lika gärna koka vattnet på spisplattan. Just koktiden är något som varierar mycket från modell till modell. De snabbaste vattenkokarna är minst dubbelt så snabba som de långsammaste.

Ljudnivån

Det andra du bör vara uppmärksam på är ljudnivån. Alla människor är olika och vissa störs av en högljudd vattenkokare medan andra knappt lägger märke till den. En vattenkokare ska låta när den är igång och sluta när vattnet är klart. Ett litet ljud är således nödvändigt för att du ska märka när vattnet är färdigkokt.

Automatisk avstängning

Den tredje aspekten är den automatiska avstängningen som man självklart vill ha. Nu är det så att de flesta modeller kommer utrustade med denna funktion, men ibland kan de fortsätta koka när man sätter tillbaka dem på sin plats om man inte har tryckt på on/off-knappen. Vanligtvis vill man ha den säkerhetsfunktionen som gör att när man väl har tagit bort kokaren från basen, utan att ha tryckt på avstängningsknappen, är vattenkokaren helt avstängd.

Lätthanterlig

Givetvis vill du ha en enkel vattenkokare som alla i familjen kan hantera, och inte en svårstyrd köksapparat som knappt den smartaste kan begripa. Användarvänligheten är alltså viktig för hur ofta man kommer använda kokaren.

Locket skall vara enkelt att fälla upp och ned, knappen vara synlig och handtaget stabilt och lätt att greppa. Vissa gillar att servera vattnet direkt till folk så att de själva kan reglera sitt te eller kaffe. Dessutom är en vattenmätare ett plus i kanten så att du ser hur mycket vatten som finns i samt hur mycket som avdunstat under kokning.

Funktioner

Om du är en gigantisk tedrickare eller kaffesmakare som gärna vill ha påtår, är håll varm-funktionen samt ett kalkfilter guld värt. Då kan du lugnt avnjuta ditt te för att en halvtimme senare ta dig ytterligare en kopp med ett lika varmt vatten som innan. Många vattenkokare har ett avtagbart kalkfilter som sitter där vattnet rinner ut. Det kan vara bra att veta om man vill undvika kalk i vattnet. Eftersom det är avtagbart kan man rengöra det när det passar.

Priset

Priset får vi inte glömma. Om man är ute efter en enkel vattenkokare som bara värmer vatten, är priset nästan det viktigaste.

Storleken

Sist men inte minst är storleken en sak som är essentiell för många kunder. En del bryr sig inte så mycket medan andra vill att en vattenkokare ska ta så lite plats som möjligt. Allt beror på vilken typ man är som person samt vilket utrymme man har i bostaden. Dessutom bör man veta om man brukar koka stora mängder vatten på en gång eller bara småkoka. Faller du i den senare kategorin, som bara kokar små vattenmängder, bör du hålla reda på minimikapaciteten i vattenkokaren. Alltför små mängder går inte att värma upp i en vattenkokare.

Nya funktioner på marknaden

En relativt ny finess som du kan få när du köper en vattenkokare, är mätning av temperatur eller inställning av den. Alla modeller kommer inte med detta och i vanliga fall behövs det inte ens. Men om du vill kunna reglera temperaturen eller se den när vattnet värms, så bör du investera i en kokare med sådan funktion.

Det kan t. ex. vara trevligt för gästerna att få ett perfekt serverat kaffe som inte bränner tungan. Både kaffe och grönt te bör konsumeras vid ca 70-80 grader. Hur man reglerar detta kan variera. Vissa vattenkokare kommer med en display som du knappar in önsketemperaturen på, andra har vanliga manuella knappar för inställning. Om du är van att brygga kaffe vid vakuum eller vid pour-over är detta också en smart funktion.

Vattenkokare bäst i test

Vi har listat några populära vattenkokare och sammanställt ett bäst i test så att du ska kunna få mer klarhet över ditt köp. Ett råd är att läsa igenom detta bäst i test för att förstå vad som erbjuds därute. Vi har tagit hänsyn till de ovanstående punkterna som användarvänlighet, funktioner och storlekar samt mycket mer.

Priset är också något som vi alltid påminner om, eftersom detta kan vara mycket viktigt för folk. I det här bäst i testet har vi listat 6 olika typer av vattenkokare i olika prisnivåer. Den billigaste är först ut och sedan stiger de i pris. Vi hoppas att du sedan får god användning för din vattenkokare och att du brygger te, kaffe eller kokar vatten för andra syften som aldrig förr.

1. Champion Vattenkokare

Först ut i vårt vattenkokare bäst i test, kommer den relativt billiga varianten från Champion. Den har basen av vad en vattenkokare bör ha och samtidigt rymmer den 1,7 L. Den är mest till för en person som vill koka en stor mängd vatten på kort tid utan att bry sig så mycket om något annat.

Vattenkokaren kommer med automatiskt avstängningsskydd, tvättbara och avtagbara vattenfilter mot kalk samt torrkokningsskydd.

Basplattan är roterbar i 360 grader och kommer med en sladdvinda. Effekten för att koka upp vattnet är 2200 W, d.v.s. den vanligaste effekten man hittar hos prisvärda vattenkokare.

För att se att kokaren är på, kommer den även utrustad med blå LED-belysning. Ljudnivån kan vara lite hög men det är inget som är direkt störande. Om du vill ha en vanlig vattenkokare som uppfyller baskraven, är denna modell ett säkert kort i vårt vattenkokare bäst i test. Passar perfekt till studenter.

Se priset här!

2. Bosch TWK3A011 Vattenkokare

Näst ut i vårt vattenkokare bäst i test är en vit modell från Bosch som inte kommer kännas av så mycket i plånboken om du köper den. Den är mycket prisvärd och har fått väldigt bra kritik. Bosch vattenkokare är sladdlös och därmed mycket praktisk, eftersom den kan ställas var som helst.

Den rymmer 1,7 L och har en vattenmätare vid båda sidorna så att du enkelt och smidigt kan se hur mycket som kokas. Vattenkokaren kommer även med avtagbart kalkfilter. Handtaget är stort och behändigt och on/off-knappen är röd, och synlig längst ned.

Och nu till funktionerna. Bosch TWK3A011 har tre funktioner som vi tar fasta på i vårt vattenkokare bäst i test:

  • Den har automatisk avstängning när vattnet kokar. Avstängningen håller i sig även om du inte har tryckt på on/off-knappen och ställer tillbaka den på basen.
  • Locket har lås så att du inte riskerar att bränna dig när du häller upp vatten.
  • Den kommer också med uttorkningsskydd/överhettningsskydd.

Denna vattenkokare håller garanterat vad den lovar och även om den inte är den mest finessutrustade vattenkokaren i vårt bäst i test, så håller den absolut måttet om du bara vill koka vatten smidigt och säkert och samtidigt ha en snygg vattenkokare i ditt kök.

Se priset här!

3. Severin vattenkokare i rostfritt stål medföljande tesilar

Den här vattenkokaren från Severin kommer i elegant design av rostfritt stål. Den rymmer 1 L och är därför lite mindre. Ett plus enligt vårt vattenkokare bäst i test är de coola tesilarna som medföljer.

Märket är tyskt och den har 3 års garanti. Locket är utrustat med gångjärn som gör att du själv reglerar öppningen via en knapp på handtaget. Vattenkokaren har en indikator på ena sidan samt halkfria gummifötter för bättre fäste.

Den har även en effekt på 2200 W, vilket gör att vattnet kokar upp snabbt. Ett litet minus är att den inte har fler avancerade funktioner, så om du vill ha en billigare vattenkokare som gör samma jobb, är det enkelt att hitta. Mycket talar dock för att designen och tesilarna i paketet trissar upp priset en aning.

Se priset här!

4. Philips Avance Collection Vattenkokare – HD9380/20

Som en medel-dyr i detta vattenkokare  bäst i test, har vi valt att testa Philips Avance Vattenkokare som fungerar i de flesta kök.

Den passar bra till att koka vatten till te, kaffe eller pastan och rymmer 1 L. Hur mycket vatten du häller i, kan du se på den smidiga indikatorn på sidan av kokaren.

Vattnet kokar upp snabbt med en effekt på 2400 W. Philips vattenkokare har även en temperaturreglerare och du kan välja på upp till fem temperaturer som du kan se på den lilla displayen längst ned vid basen.

Den har också en håll-varm-funktion så att du kan hälla upp mer när det passar. Designen är enkel och svart med ett ergonomiskt handtag. Säkerhet är något Philips gärna skyltar med och här finns flera säkerhetsfunktioner, bl. a. är den utrustad med torrkokningsskydd och en smidig häll-pip för bättre servering. Basplattan är sladdlös så den passar in överallt.

Den är dessutom vridbar i 360 grader. Måtten på varan är 20 x 22 x 23 cm så den är således ganska behändig. Kommer med en 2-årsgaranti.

Se priset här!

5. Hairo V60 Elektrisk vattenkokare

Om du vill ha en riktig designpryl i ditt kök, ska du välja Hairo V60. Den är en blandning av en klassisk kaffekokare/tekanna och en modern vattenkokare.

Det roliga är pipen som är lång och smal och passar bra för att hälla upp kaffe. Vattenkokaren, som är den minsta i vårt vattenkokare bäst i test, rymmer endast 800 cl. Dock är den ganska dyr.

Effekten är endast på 1000 W så det tar ett tag att få vattnet varmt, ca 5 minuter får du vara beredd att vänta. Den har automatisk avstängning och torrkokningsskydd samt ett ergonomiskt utformat handtag och lockknopp.

Sladden som är länkad till basplattan är 75 cm lång. Hairo V60 är kanske inte den mest finessutrustade vattenkokaren, men den är verkligen supersnygg i borstat stål och mycket behändig att ta med sig. Så du som vill kombinera nytta med snygg inredning och imponera på dina kaffedrickande kompisar, bör definitivt satsa på denna modell som vi utser till originalet i detta bäst i test.

Se priset här!

6. KitchenAid Artisan Vattenkokare

Den riktiga dyrgripen i vårt bäst i test av vattenkokare är denna röda metallskimrande sak. Vattenkokaren från KitchenAid är inte bara snygg, den är även välutrustad med allehanda finesser och funktioner.

Och det tackar vi för eftersom man kommer att betala en slant. Kokaren rymmer 1,5 L och har en dubbelväggs-konstruktion som håller vattnet varmt ordentligt länge. Detta bidrar också till betydligt lägre ljudnivå samt en sval känsla när man rör den.

Du riskerar således inte att bränna dig. Ett stort plus är den nya temperaturregleraren som innebär att du kan ställa in önskad temperatur för te, kaffe eller annat mellan 50-100 grader. Denna temperaturenhet visar temperaturen, även när kokaren inte står på basen. Det är smart, eftersom man gärna vill kunna ha den på bordet under tiden man dricker eller äter.

Handtaget är av metall med en soft-touch som gör det enkelt att greppa och hålla en längre tid. Effekten är på 3000 W, så du får ditt vatten på nolltid. Andra funktioner är dolda kokelement, sladdlös kanna samt avtagbart kalkfilter, som enkelt kan rengöras.

Om du vill ha det senaste på marknaden av vattenkokare, bör du investera i denna modell som är sist ut i vårt bäst i test. Men märk väl att den inte är billig.

Se priset här!

Slutsats

Nu när du har läst igenom vårt vattenkokare bäst i test, har du förhoppningsvis fått lite mer kläm på saker och ting. Allt beror givetvis på vad man letar efter. De flesta vattenkokare är bara till för att koka upp vatten men vet man med sig att man är petig och vill ha håll-värme-funktion eller temperaturreglering, får man vänta sig att betala lite mer.

Vi rekommenderar främst att du köper en vattenkokare med säkerhetsfunktioner så att du eller dina anhöriga inte bränner sig. Kolla därför att locket inte går upp så lätt och att handtaget är utrustat med soft touch samt att vattenkokaren har halkfria gummifötter.

Att kokaren är enkel att rengöra och har kalkfilter är också något som gör livslängden längre. De andra funktionerna är upp till dig att fundera ut hur du vill ha det. Hoppas vårt vattenkokare bäst i test har hjälpt dig!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.