Bästa stavmixern 2022 – Hitta en stavmixer du kommer älska!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Wilfa SM 1000FP2. Philips HR2652/903. Bamix Swissline M200
Wilfa SM 1000FPPhilips HR2652/90Bamix Swissline M200

Bästa stavmixern 2022 – En bra stavmixer är ett oumbärligt köksredskap för de flesta. Vare sig du älskar att laga mat och använder dig av alla funktioner, eller helt enkelt tycker om att blanda ihop en snabb smoothie på morgonen, så är en stavmixer oerhört användbar. Med tillbehören som oftast medföljer stavmixrar nu för tiden kan den oftast hacka, vispa, mala och mycket mer.

Men med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken man ska välja och vad man ska leta efter. Här i vår köpguide listar vi våra tre favoriter, och ger dig tips på hur du ska tänka när du väljer stavmixer!

Topp 3 stavmixer bäst i test 2022

1. Vår vinnare! Wilfa SM 1000FP

 • Effekt: 1000 W
 • Färg: Svart och stål
 • Material: Rostfritt stål och plast
 • Medföljande tillbehör: visp, minihackare och måttkanna med lock

Vår favorit SM 1000FP kommer från Wilfa och ger dig verkligen mycket stavmixer för pengarna! Då stavmixern också kommer med visp, minihackare och måttkanna får du dessutom tre köksmaskiner i en!

Själva stavmixern har en härligt kraftfull motor med en effekt på hela 1000 Watt. Du kan hantera hastigheten enkelt med modellens smidiga steglösa hastighetskontroll. Det betyder att du enkelt kan styra hastigheten med en enda knapp. Du trycker in knappen hårdare när du vill öka mixerns hastighet, och trycker mindre hårt när du vill minska hastigheten. Detta ger dig en skön kontroll över mixern.

SM 1000FP lyser också när det gäller material. En stor fördel är att kroppen består av rostfritt stål, vilket gör modellen mycket mer hållbar än liknande modeller i plast. Något annat som uppskattas är det gummerade handtaget som ser till att du har ett stadigare grepp om stavmixern. Ett stadigt grepp gör det ännu enklare för dig att säkert och smidigt manövrera mixern.

Själva stavmixern fungerar med sin starka motor perfekt för soppor, såser och liknande. Vispen låter dig snabbt vispa upp grädde eller en maräng, och minihackaren som ingår kan hacka till exempel lök eller nötter till olika recept du har på gång. Det går enkelt och smärtfritt att byta mellan de olika verktygen som ingår. Det är en snabb knapptryckning som låter dig byta emellan att använda den traditionella stavmixern, vispen eller minihackaren.

När det är diskdags är det självklart också uppskattat att alla avtagbara delar kan slängas in i diskmaskinen och diskas. Vissa användare har funnit att sladden till mixern är något kort, men förutom denna möjliga nackdel är Wilfas SM 1000FP en riktigt högpresterande stavmixer och ett fantastiskt val! 

Säljs här:

 • 698,00 kr
 • 990,00 kr 842,00 kr
 • 849,00 kr
 • 899,00 kr
 • 947,00 kr
 • 947,00 kr
 • 947,00 kr
 • 947,00 kr
 • 948,00 kr
 • 999,00 kr
 • 1.008,00 kr
 • 1.390,00 kr 1.161,00 kr
 • 1.309,00 kr

2. Philips HR2652/90 – Allt-i-ett stavmixer med bärbar drickmugg!

 • Effekt: 800 W
 • Färg: Stål
 • Material: Stål
 • Medföljande material: visp, hackare, drickmugg

Vårt nästa tips gäller ännu en allt-i-ett stavmixer som också inkluderar hackare, visp och en drickmugg: Philips HR2652/90. Med en effekt på 800 Watt räknas motorn som att ha riktigt bra prestanda och ser utan tvekan till att få jobbet gjort.

Stavmixern mixar snabbt och konsekvent alla råvaror du kan tänka dig. Detta beror på ett samarbete mellan Philips och Stuttgart universitet där de arbetade tillsammans för att utveckla ProMix, med snabb och konsekvent mixning som mål. Den resulterande tekniken är unik och avancerad och leder till både maximal prestanda och optimalt matflöde.

Ännu en fördel hos modellen är dess turboknapp som också tillåter dig att styra hastigheten på mixandet med ditt fingers tryck. Denna Speedtouch tillåter dig att kontrollera hastigheten smidigare, och mixern kommer med hastighetsanvisningar för att göra det ännu lättare. En del användare upplever att de blir trötta i fingrarna efter användning av mixerns SpeedTouch. Om du vet med dig att du lätt blir trött i händerna kan detta därför vara en faktor att känna till.

Philips HR2652/90 kommer som sagt med en visp och hackare som underlättar matlagningsprocessen ytterligare. Dessutom har modellen en bärbar mugg du exempelvis kan hälla upp din smoothie i och ta med dig till kontoret. Det är en uppskattad touch där man ser att användarnas praktiska behov tagits i åtanke.

Säljs här:

 • 948,00 kr
 • 950,00 kr
 • 1.090,00 kr

3. Bamix Swissline M200 – Det högkvalitativa premiumvalet!

 • Effekt: 200 W
 • Färg: Vit
 • Material: Plast
 • Medföljande material: multifunktionskniv, vispkniv, blenderblad, processor, kanna, bordsstativ

Vår sista rekommendation gäller en stavmixer vars högre pris balanserar med den fina byggkvaliteten, nämligen Swissline M200 från Bamix. Schweiziska Bamix kan sina stavmixrar – det är nämligen Bamix som uppfann stavmixern redan år 1950 och sålt miljontals enheter sen dess. Det är därför inte förvånande att de producerar stavmixrar i imponerande byggkvalitet. Denna modell är ett fint val för dig som är villig att investera lite mer pengar i en stavmixer som kommer att hålla.

Modellen kommer med en hel del tillbehör som hjälper dig att skapa enastående måltider och drinkar. Bägaren som kommer med lock är 1 liter i volym och är både värmebeständig och microvågssäker. Skummaren kan blanda shakes och frappes medan vispen kan vispa upp grädden eller emulgera äggulor. Multikniven kan göra allt från att krossa is till att röra kakdeg, medan processorn kan mala allt från nötter och bröd till kaffe och örter.

Stavmixern kommer dessutom med ett snyggt och stilrent bänkstativ som ger din stavmixer ett hem i ditt kök. På så sätt har du alltid din mixer till hands, och låter din Bamix agera som en del av designen i ditt kök. Swissline M20 är lättanvänd och enkel att sätta på, stänga av och styra. Apparaten passar också för personer med små händer eller personer som är vänsterhänta. Ja, om du är villig att satsa på en högkvalitativ stavmixer är denna modell ett bra val för alla!

3 vanliga frågor om stavmixers:

1. Varför välja en stavmixer istället för en vanlig mixer?

Ett par fördelar som en stavmixer har över en vanlig mixer är att den är mycket mindre, mer mångsidig och ofta smidigare att använda. Den kan ta upp mindre plats i ditt kök, och vara lättare att ta fram, plocka undan, och rengöra.

Ett område där stavmixern ofta skiner är tillagning av soppor. Om du vill göra en soppa med en vanlig mixer kan det innebära att du behöver hälla över het vätska och annat in och ut ur mixern, vilket kan skvätta. Med en stavmixer kan du behålla allt i exempelvis kastrullen och mixa ihop soppan snabbt och smidigt.

På grund av tillbehören kan dessutom stavmixern göra sådant som en vanlig mixer inte kan. Med ett visptillbehör kan du exempelvis enkelt vispa upp grädde med en stavmixer.

2. Hur fungerar en stavmixer?

Under höljet på en stavmixer sitter en motor som driver knivar. Knivarna är placerade längst ner på mixern, och när dessa blad drivs av motorn snurrar dem i hög hastighet och mixar råvarorna du valt.

Med en stavmixer kan du enkelt utföra många olika arbeten. På grund av ett skydd som stavmixrar kommer med rör inte knivarna vid ytan på kärl du mixar i. Därför behöver du i stort sett inte vara orolig för att din stavmixer kommer att repa olika kärl du mixar i.

3. Är stavmixrar giftiga?

År 2014 upptäckte forskare i ett laboratorietest vid Stockholms universitet att flera stavmixrar släppte ifrån sig ett giftigt ämne vid namn klorparaffiner.

Sedan denna upptäckt år 2014 har dock stavmixrar som innehåller detta ämne tagits bort från marknaden. Stavmixrar på marknaden idag innehåller därför inte klorparaffiner. Uppföljande tester av exempelvis Ica Kuriren har bekräftat att inga halter av ämnet uppmätts i dagens stavmixrar.

Så väljer du den bästa stavmixern efter behov!

När du väljer en stavmixer är det viktigt att fundera på vad det är du vill använda den till. Alla stavmixrar kan användas för de typiska användningsområden, så som att mixa soppor och smoothies. Men vissa stavmixrar gör inte mycket mer än just det. Om du vill göra annat med stavmixern, till exempel vispa, måste du därför se till att modellen du köper kommer med rätt tillbehör.

Om du också är intresserad av att använda din stavmixer för hårdare arbeten, exempelvis att krossa is, måste du också se till att modellen har en stark motor. Kika på hur många Watt modellen har och hur hög hastighet den har. Läs igenom vilka funktioner som listas i beskrivningen av stavmixern. Att tänka efter vad du vill kunna göra med stavmixern i förhand, och att kika lite extra på produktinformationen kommer vara väl värt det.

Naturligtvis vill man också ha en stavmixer som kommer att hålla. Här gäller det att kika på stavmixerns kvalitet och hållbarhet. Vilken nivå av byggkvalitet har modellen? Vilket material är stavmixern gjord av? Här måste du ofta balansera priset med hållbarheten. Stavmixrar med hög byggkvalitet i rostfritt stål håller troligtvis längre, men kommer också kosta mer.

Hur användarvänlig stavmixern är borde också tas med i åtanke. Många olika faktorer ingår. Hur tung är stavmixern? Är den bekväm och ergonomisk? Är hastigheten enkel att hantera? Är stavmixern lätt att rengöra? Dessa faktorer och fler är saker du kan fundera över och jämföra när du väljer stavmixer.

Oavsett om du väljer ett av våra favoritval eller inte hoppas vi att denna köpguide hjälpte dig på vägen och att du känner dig säkrare inför ditt val av din nya hjälpreda i köket!

Referenser och andra resurser:
Stavmixers hos Bagaren och Kocken

Kockdemonstration Bamix Swissline M200

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.