Våra bästa tips inför julmiddagen – När mörkret sänker sig och temperaturen sjunker så börjar det bli dags att tända adventsljusstakarna och börja planera inför julen. Förutom julklapparna och pyntet så är det oftast julmaten som lockar mest. Det finns mycket att tänka på när det gäller att planera inför julmiddagen och här kommer våra bästa tips.
Dukningen
Det är oftast enklast, och även praktiskt, att duka upp maten på ett separat bord. Dels får alla en bra överblick över vilken mat som bjuds och dels får alla gäster en anledning att resa sig och gå lite mellan rätterna. Det kan behövas för att få plats med allt det goda på julbordet. Dekorera gärna bordet enligt ett tema, till exempel natur, sagovärld, jultomtar eller något annat. Har ni en julgran kan ni passa på att snygga till den och dekorera bordet med grankvistar. Glöm inte att lägga fram sånghäften vid varje plats så att alla kan stämma upp och sjunga snapsvisor.
Bordsplaceringen
Oavsett hur många gäster det är så är det alltid trevligt med någon typ av bordsplacering. Även om det inte är namngivna platser så kan det till exempel ligga en liten julklapp vid varje tallrik. Är det många gäster, som dessutom inte känner varandra så bra, så finns det flera sätt att ordna bordsplaceringen. Lägg till exempel en mutter vid varje tallrik och dela ut en skruv till alla gäster så får de leta upp den mutter, det vill säga plats, som passar. Eller varför inte lägga en kotte vid varje tallrik och sätt fast en lapp med ett namn på kotten. Endast fantasin sätter gränser.
Maten
Se till att det finns något för alla. Det kan finnas sallad, bröd, korv, ägg, köttbullar, sill, lax, flera vegetariska rätter och kanske även vegansk och laktos- eller glutenfri mat. Det finns många idag som har allergier eller specifika önskemål kring maten så kolla gärna med alla gäster i god tid innan middagen. Många rätter går att förbereda en eller flera dagar i förväg och det kan vara skönt att inte behöva stressa med allt i sista stund. Det är också praktiskt att ordna knytkalas och låta alla ta med sig sin egen favorit till julbordet. På så sätt riskerar ingen av gästerna att gå hungrig eller besviken därifrån. Är du ute i sista minuten? Läs de här recepten på snabba rätter!
Läs också: Bästa gjutjärnsgrytan
Drycken
Till julmaten behövs det mycket dryck att skölja ner all den goda maten med. Julmust är populärt och det finns även en uppsjö av olika sorters julöl, såväl med som utan alkohol. Många tycker att en snaps sitter fint till sillbordet och till julen är det gott med en snaps med klassiska smaker av till exempel apelsin, kardemumma och kanel. När alla ätit sig mätta av maten brukar det smaka gott med kaffe eller te, särskilt när godis- och kakfaten kommer fram.
Stämningen
Förutom att använda dukningen till att sätta stämningen så är det också alltid uppskattat med musik i bakgrunden. Det får gärna vara poppig musik med sång så att alla blir på bra humör. Inte sällan blir det allsång när välkänd musik strömmar ur högtalarna. Tänk bara på att inte ha för hög volym då det ska gå att prata med varandra kring bordet också.
Tack för att du läst våra bästa tips inför julmiddagen! Hoppas firandet blir lyckat!
Viktigast av allt vid en julmiddag är dock gästerna. Om alla gäster mår bra och känner sig välkomna så brukar resten lösa sig av sig självt. God jul!