Försäkringar – tips om hur du väljer den bästa

av

Ska du försäkra bostaden, bilen, barnen eller husdjuren? Eller ska du kanske ut på en resa som du måste vara försäkrad på? Det finns väldigt många olika försäkringsbolag och försäkringar att välja mellan, vilket kan göra det svårt att veta vad som passar bäst. Med följande tips blir det enklare.

Använd ett rabattsystem

Med en försäkring vet du att ekonomin inte behöver lida när något oförväntat inträffar, men samtidigt vill du inte spendera för mycket varje månad på premier. Välj därför ett försäkringsbolag som använder sig av ett rabattsystem för försäkringar. Det gör det billigare när du tecknar flera försäkringar hos dem.

Ett exempel är det skandinaviska försäkringsbolaget Gjensidige.se som erbjuder en samlingsrabatt på försäkringar. Försäkringarna delas in i två grupper; huvudförsäkringar och övriga försäkringar. Tecknar du två huvudförsäkringar får du en rabatt på 10% på valfritt antal övriga försäkringar och tecknar du tre huvudförsäkringar får du 15% rabatt. Det kan spara in en del pengar, samtidigt som det är enklare att hantera alla försäkringar hos ett enda försäkringsbolag.

Jämför försäkringsbolagens produkter

Det kan löna sig att jämföra försäkringsbolagens produkter och se efter vilken produkt som passar dig bäst, men även vad försäkringsbolagen kostar. Det kan vara så att du betalar för mycket för din försäkring och att priset kan bli lägre om du byter försäkringsbolag. Men kom ihåg att det är viktigt att se efter vad som ingår i försäkringarna, så titta inte bara på priset utan även på försäkringsskyddet.

Vad som ingår i en försäkring kan skilja sig åt mycket mellan försäkringsbolagen och de kan även erbjuda olika tillägg. Om du vill jämföra försäkringsbolag kan du besöka den oberoende stiftelsen Konsumenternas hemsida som även har mycket användbar information om olika försäkringar.

Läs om andras erfarenhet

Ibland kan saker se bättre ut på pappret än vad det är i verkligheten och det stämmer även med försäkringar. Det kan därför vara bra att läsa om andras erfarenheter av försäkringsbolaget för att se hur de har hanterat tidigare ärenden. Det finns flera internetsidor som specialiserar sig på kundomdömen, som till exempel Trustpilot där flera svenska försäkringsbolag är recenserade.

Bindningstid när du vill byta försäkring

Tänk på att du i regel alltid har en bindningstid på sakförsäkringar, så om du vill säga upp din försäkring kan du behöva vänta till dess att bindningstiden har gått ut. Personförsäkringar har inte alltid någon bindningstid, men sakförsäkringar kan ha bindningstider på ett år eller mer. Ska du teckna en ny försäkring är det därför viktigt att fundera på om din situation kommer att förändras innan bindningstiden går ut. Det är självklart ingen idé att teckna en båtförsäkring på ett år om du planerar att sälja båten om ett halvår.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.