Hur väljer man stavmixer och vad kan man tänka på?

av

Hur väljer man rätt stavmixer? Till och med en dålig kock eller hemmabagare kan uppnå underverk med rätt verktyg. Och i köket finns det en djungel av redskap och pryttlar som man både behöver och några som man inte alls behöver. Men ett av de redskap som faktiskt gör stor skillnad och kan lyfta matlagning till en ny nivå är stavmixern. Den ger möjligheter till nya rätter som pesto, smoothie eller varför inte barnmat? För att inte tala om hur stavmixern kan revolutionera ens tillvaro bland såser som hollandaise och bearnaise.

Vilket behov har du?

Köksredskap är som sagt en djungel och det gäller faktiskt också mer specifikt för stavmixer. Det finns oerhört många varianter av stavmixer att välja bland. Det man kan utgå lite ifrån är de tre standardiserade prisklasserna: budget, standard och premium. Det som ofta skiljer stavmixers inom de olika kategorierna åt är framförallt vilken styrka motorn i mixern har, varvshastighet och effekt. Billigare modeller kan vara ack så funktionella och användningsbara för enkla vanliga behov men att mixa en smoothie med frusen frukt kan exempelvis vara svårare om effekten är lägre. Antalet knivblad kan också variera och är generellt färre i en billigare mixer.

Det som avgör vilken stavmixer man i slutändan väljer är såklart ens egna behov. Utöver budget som såklart bildar en första filtrering för vilken man kan välja så bör man fundera på hur ofta och mycket man kommer använda sin stavmixer eftersom en mixer som används oftare och utsätts för mer slitage kommer kräva lite högre kvalitet.

Något som är lätt att glömma av när man stirrar sig blind på egenskaper, modeller och prislappar är faktiskt komforten. Hur komfortabel kan en stavmixer vara tänker de flesta av oss men faktum är att det skiljer sig ganska kraftigt mellan olika modeller, det handlar om greppvänlighet och hur stor eller tung mixern är. En otymplig och tung stavmixer med dåligt grepp kommer inte hjälpa dig att göra en god soppa. Det är också värt att kika lite på hur många hastighetslägen som finns, vanligast är att man har 3 medan avancerade har fler och mindre avancerade kan ha färre. Det kan lätt bli kladdigt när man kör igång med en stavmixer så att undersöka vilka delar som tål maskindisk är inte heller en dum idé!

Alla möjliga tillbehör

Framförallt de lite dyrare varianterna av stavmixer brukar komma tillsammans med allehanda olika tillbehör. Det kan vara ballongvisp, specifika vispskålar och en del har till och med mer avancerade tillbehör som matberedartillbehör och degkrokar. Detta gör mixern till mer än bara en stavmixer då den i stort ersätter en större blender men även i vissa avseenden hushållsassistenten. En fördel är när själva knivdelen också är löstagbar (vilket den oftast är om man kan koppla ihop sin mixer med t.ex. ett matberedartillebhör) eftersom det gör att man kan ta av och diska även den delen i en diskmaskin.

Det finns förvånansvärt få batteridrivna alternativ så en viktig sak att ta hänsyn till är faktiskt sladdlängd, och även om det inte är ett direkt tillbehör eftersom den faktiskt sitter fast i stavmixern så är det nog som viktigt att se till att man får tillräckligt med längd på sladden. Vissa modeller har också en spiralsladd vilket underlättar då de inte blir lika fumliga att handskas med.

Vad kan man göra med en stavmixer?

En liten rolig grej att fundera på om behovet inte är akut kan vara vilka typer av recept man faktiskt skulle vilja börja laga där man också är i behov av en stavmixer. Det kan vara alltifrån lite avancerade såser som hollandaise, bearnaise eller majonäs till efterrätter eller bara att vispa vispgrädde. Gemensamt med alla dessa är att man faktiskt oftast kan göra det med enbart knivbladen och inte behöver ett ballongvisptillbeör. Andra goda grejer att testa är till exempel hummus eller för all del att kliva upp en nivå när det kommer till potatismos och istället servera en slät puré!

Stavmixer bäst i test hittar du här

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.