Pizzavirtuous eller hemmaproffs – Vilken pizzaugn passar mig?

av

Vilken pizzaugn passar mig? – Pizzatrenden har vuxit sig stark de senaste åren och nu gäller det inte bara att köpa “fine dining pizza” i pittoreskt ombyggda kiosker på västkusten, den som vill vara mest rätt ute bakar sin egen pizza – i sin egen pizzaugn!

Vilken pizzaugn passar mig?

Vilken ska man välja?

Det finns förstås en hel del olika typer av ugnar där ute, både för lekmän och för lite mer seriösa hemmabagare. Vanligast är de vedeldade eller gasoldrivna pizzaugnarna för hemmabruk, båda har såklart sina fördelar. De båda är relativt enkla att värma upp och det går väldigt fort att grädda pizzan jämfört med i en traditionell köksugn, lite beroende på tjocklek och temperatur så gräddas en pizza på ungefär två minuter. En vedeldad stenugn kan ta upp emot två timmar att nå rätt temperatur medan det går snabbare i en gasdriven pizzaugn eller en vedeldad ugn i rostfritt stål.

Men oavsett vilken uppvärmning eller vilket bränsle man använder sig av är slutresultatet det viktigaste, hur vill man själv att pizzan ska smaka.

En klassisk italiensk pizza med traditionella smaker bakas i en vedeldad ugn och givetvis är det eftersträvansvärt om man är en extrem finsmakare men de gasoldrivna ugnarna är oftast lite mindre och smidigare. Det finns också ugnar som lämpar sig för inomhus- eller utomhusbruk, allt beror på vilken typ av pizzabagare just du är. Det man kanske borde fundera på innan ett köp är ju då givetvis uppvärmningen: ved, gas eller el. Men det finns ju givetvis andra saker att fundera på exempelvis vilken placering ugnen ska ha, vill man t.ex. ha en permanent plats eller om den ska kunna stuvas undan efter användning. Om ugnen ska användas inomhus är det viktigt att det finns en skorsten som kan leda bort rök. En pizzaugn med skorsten har också ett ökat drag vilket helt enkelt uttryckt ökar bränsleåtgången.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är också viktigt att ta hänsyn till. De flesta tänker såklart på hur lätt det är att komma igång, värma upp och hur snabbt det går att få ugnen varm men det är också bra att fundera på hur det fungerar med rengöring efter matlagningen. En del pizzaugnar har speciella bakstenar eller bakplåtar där man tillreder pizzan på, det gör det enklare att ta ut och rengöra efter användning. Man kan också använda sig av en pizzaspade för att snabbt och enkelt kunna ta ut pizzan efter gräddning.

Pizzaugnar för hemmabruk är oftast lite mindre och man bakar en pizza åt gången men det finns såklart alternativ även för den pizzatokige, det kan vara värt att fundera på om man vill ha en ugn med större kapacitet (vilka tar längre tid att värma upp) eller om man kanske klarar sig gott med en ugn för en pizza. Det finns olika storlekar beroende på om det är en eller flera pizzor som gräddas eller beroende på vilken diameter man önskar laga, man kanske vill göra sin egen familjepizza vilket såklart kräver en lite större ugn. Något som är viktigt att tänka på är att om man vill baka flera pizzor vid ett tillfälle så räcker det ändå oftast med en mindre ugn då man gräddar pizzorna så pass kort tid att det sällan är lönt att grädda flera pizzor i ugnen samtidigt.

Alternativa användningsområden

Såklart är det primära användningsområdet för en pizzaugn helt uppenbart att tillaga och grädda fantastiska hemmagjorda pizzor men det finns också ugnar där man kan baka både bröd och faktiskt grilla kött i. Har man redan en grill hemma så finns det till de flesta en passande tillsats för pizzaugn som man enkelt placerar på grillen och har därmed en kombinerad grill och pizzaugn. I de fall man inte har en grill kan det ju vara en härlig bonus att faktiskt kunna grilla en köttbit i sin pizzaugn.

Tack för att du läst, och nu vet iaf jag vilken pizzaugn passar mig!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.