Bästa pizzaugnen 2023 – Tillaga en perfekt pizza hemma!

av
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*
1. Ooni Karu Pizzaugn2. Mustang Pizzaugn Vesuvio3. Morso Forno Gjutjärn
Ooni Karu PizzaugnMustang Pizzaugn VesuvioMorso Forno Gjutjärn

Bästa pizzaugnen 2023 – Älskar du en härligt frasig pizza som är toppad med mängder av härliga ingredienser? Då bör du införskaffa en pizzaugn. Med detta smarta köksredskap kan du tillaga en perfekt gräddad pizza varje gång och det ger dig även mer frihet att addera vilka tillbehör och toppings som du vill. Glöm frusen pizza från affären eller dyr hämtpizza!

För att ugnen ska kunna användas ofta så är det dock viktigt att du anpassar köpet efter tidigare erfarenhet, din plånbok och vilka funktioner som ugnen bör ha. På marknaden finns det idag både fristående modeller som är mer justerbara och enklare alternativ som du placerar direkt på din kol- eller gasolgrill.

Ta en titt på vår topplista för att se vilken modell som vi utser till bästa pizzaugnen detta året. Gör sedan ett val som passar dig och din familj!

Topp 3 bästa pizzaugnen  bäst i test 2023

1.Vår vinnare! Ooni Karu Pizzaugn

 •  Drivmedel: Kol eller bränna
 •  Material: Rostfritt stål
 •  Robust konstruktion
 •  Med inkluderad pizzasten

Om du letar efter en imponerande pizzaugn att använda utomhus, så bör du kika på Karu från varumärket Ooni som helt klart står ut från mängden med sina utvecklade pizzaugnar. Karu är en av deras populäraste modell och är en helt fristående pizzaugn med fantastiska funktioner. Dessutom inkluderas en rejäl pizzasten som ger pizzor med en härligt frasig botten på nolltid.

För att starta ugnen krävs antingen bränna eller kol och då pizzaugnen har en robust konstruktion i rostfritt stål är det mycket tålig och står stadig på samtliga underlag. Efter tändning kan du börja lägga in den första pizzan efter redan 15 minuter, därefter krävs det endast en minut för varje pizza att bli klar.

Enklare än så här kan det knappast bli och vill du bli traktens nya pizzamästare så är det denna pizzaugn från Ooni som du ska kika lite extra på.

Säljs här:

 • 399,00 kr
 • 669,00 kr

2. Mustang Pizzaugn Vesuvio – För utomhusbruk!

 •  Extra tjock pizzasten
 •  ODS-flamskydd
 •  Vikt: 16 kilo
 •  Brännarens effekt: 2900 V

Från varumärket Mustang hittar du denna fantastiska pizzaugn Vesuvio. Med sin vikt på 16 kilo och tåliga konstruktion är den en ren fröjd att laga pizza i. Ugnen drivs med hjälp av gas, där brännaren har en maximal temperatur på upp till 500 grader. Brännaren är också U-formad för att pizzan ska tillagas från alla håll och på en perfekt frasig kant.

Vid köp medföljer en extra tjock pizzasten som hjälper till att baka pizzan underifrån. Säkerställ dock att stenen värms upp i ugnen, då den kan spricka om den utsätts för en hastig temperaturförändring.

För att pizzaugnen Vesuvio ska vara enkel att använda, oavsett tidigare erfarenhet har den även utrustats med ett ODS-flamskydd. Själva ugnen är även tillverkad av rostfritt stål, vilket ger modellen en lång livsläng och gör den enkel att hålla ren. Ett toppenval tycker vi!

Säljs här:

 • 2.770,00 kr
 • 2.799,00 kr

3. Morso Forno Gjutjärn – Multifunktionell ugn!

 •  För olika typer av matlagning
 •  Material: gjutjärn
 •  För utomhusbruk
 •  Höjd: 60 centimeter

Det är inte alltid man känner för att tillaga pizza på helg- eller sommarkvällarna, men man kanske heller inte vill investera i en pizzaugn som sedan bara står och samlar damm. Om du letar efter en ugn som du kan använda till andra typer av maträtter, bör du kika på denna rejäla gjutjärnsugn Forno från varumärket Morso.

Prislappen på ugnen är visserligen högre, men öppnar också upp en helt ny värld av maträtter som du nu kan tillaga utomhus. Pizza, spröda pajer eller bröd? Du väljer!

Vad som gör denna ugn så unik är framförallt dess tillverkningsmaterial i svartemaljerat gjutjärn och även ugnens form. Kombinationen ger en multifunktionell ugn som bevarar värmen längre, ger en jämn temperatur och som även har en väldigt trevlig design som gör den till ett fint inslag i trädgården. Har du en något högre budget, så bör du kika på Forno!

Säljs här:

 • 9.989,00 kr
 • 14.995,00 kr

Två olika typer av pizzaugnar

Populariteten för pizzaugnar att skjutit kraftigt i höjden och var även årets julklapp förra året. Kanske för att många väljer att spendera fler sommarkvällar i trädgården och njuta av naturen som finns i Sverige. Men då krävs också att man har bra grill- eller tillagningsutrustning.

De flesta pizzaugnar är tillverkade för att användas utomhus, även då de tre som vi har inkluderat på vår topplista. Vi har dock valt att endast inkludera fristående modeller som använder sig av sitt egna drivmedel, men du kan också köpa en pizzaugn som kan placera på din grill hemma. Vilken är då egentligen bäst? Vi förklarar skillnaderna och fördelarna med de båda olika alternativen.

Fristående pizzaugnar

De fristående modellerna placeras på ett bord eller terrassen och använder sitt egna drivmedel för att du ska kunna baka dina pizzor till perfektion. De flesta modellerna använder sig av kol eller en gasbrännare, vilket ger en väldigt jämn och justerbar temperatur. Detta gör då att du kan anpassa temperaturen efter vilken typ av pizza du tillagar.

Andra fördelar med fristående modeller är vanligtvis att de också är mer rejäla, vilket då också adderar lite vikt till ugnen så testa inte att flytta omkring den på egen hand om du inte har mer rejäla nypor.

Letar du efter en mer kraftfull och multifunktionell pizzaugn så rekommenderar vi att du kikar på en fristående modell. De är mer kostsamma, men resultatet kommer också att bli bättre och de kräver heller inte att du redan har en stadig kol- eller gasolgrill hemma.

Pizzaugnar till kol- eller gasolgrill

Sedan har du de lite enklare modellerna som du använder tillsammans med din grill hemma. Ugnen placerar direkt på grillen och använder då värmen från grillen som drivmedel för att baka dina pizzor.

Nackdelen är att temperaturen inte uppnår samma grader som i en fristående modell och tillagningen tar därför lite mer tid. Men den stora fördelen är att du kan få ner priset på ugnen avsevärt. Säkerställ dock att den modell du väljer har en medföljande pizzasten och att den är enkel att hantera. Denna typ av pizzaugn passar dig som är lite sugen på att tillaga din egen pizza, men ännu inte vill investera i en helt fristående modell. Gör ett val som passar dig.

Bästa pizzaugnen
Laga goda och hemlagade pizzor med en effektiv pizzaugn

Tre vanliga frågor om pizzaugnar:

Vad kan man använda en pizzaugn till?

En pizzaugn kan faktiskt användas till så mycket mer än för tillagning av pizza. Bara du är lite kreativ och har investerat i en ugn där temperaturen kan justeras med hjälp av ett reglage. Du kan därefter använda ugnen för att baka olika typer av bröd eller även pajer. Desto mer multifunktionell pizzaugn du väljer, desto fler valmöjligheter har du vad gäller vilka maträtter du kan tillaga i den.

Hur stor pizzaugn bör man köpa?

Detta beror helt och hållet på vilka typer av pizzor som du gillar att tillaga och hur många munnar du vanligtvis måste mätta. Med en större pizzaugn kan du tillaga familjepizzor och även Calzone. Men även fast det är flera pizzor som ska tillagas går det lika bra att investera i en mindre modell. Så längre den har en snabb uppvärmning kan du få flera pizzor klara på endast några minuter.

Vad är det som avgör priset på en pizzaugn?

Vanligtvis är det ugnens drivmedel och material som avgör prissättningen på modellen. För många produkter kan det ibland hända att man betalar mer för att produkten ska ha ett särskilt märke. Men efter våra jämförelser av pizzaugnar har vi insett att så inte alltid är fallet. När det kommer till pizzaugnar får du vanligtvis vad du betalar för. Där en dyrare modell ger dig en mer multifunktionell ugn som kan användas till mer än bara pizza och som även har en snabb och jämn uppvärmning för ett bättre slutresultat.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

För att kunna skapa denna topplista har vi läst andra artiklar inom ämnen och även kollat på en hel del matlagningsvideos där kockar använder en pizzaugn. Detta gjorde oss nyfikna och resulterade i att vi satte ihop denna topplista med de tre pizzaugnar som vi fann mer populära och utmärkande.

De tre modellerna är enkla att använda och robusta, vilket gör att de kan användas även till annan typ av matlagning, alltså inte bara pizza. Ta dina utomhusfester till en helt ny nivå, med en pizzaugn och låt varje gäst addera sina egna favoritingredienser.

Det var framförallt några saker som vi kikade lite extra på och som vi efter lite efterforskningar insåg är nödvändigt för att ugnen ska fungera optimalt. Detta är justeringsmöjligheterna på ugnen och att pizzorna bakas på en pizzasten. Vi har därför bara valt att inkludera modeller som har en inbyggd eller medföljande sten, så att du kan börja tillaga pizzor direkt efter köpet.

För dig som älskar pizza och även gillar att göra din egen pizza, kommer en pizzaugn att vara en nödvändighet. Med en pizzaugn kan du få till en perfekt pizza varje gång och imponera på dina gäster med din kokkonst. Dessutom är en pizzaugn väldigt trevligt att använda!

Länkar och referenser

https://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/pizzaugn.html

https://xn--bstaitest-v2a.se/pizzaugn/

Vi har jämfört pizzaugnar avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Bagaren och kocken
Cervera

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.